Dolarýn her gün merdiven basamaklarý gibi düzenli þekilde yükseldiðin hiç görmedim. Bazen durur ve þimdi olduðu gibi geriler ama eninde sonunda gerçek deðerini bulur. Geçmiþ yýllarda öyle ki hiç hareket etmez fakat yýl içinde ani bir hareketle bir yýla denk gelen getiriyi saðlardý. Kendimden bir örnek bankalardan swap iþlemi yaptýðým zaman (sonradan yasaklandý) tl karþýlýðý dolar alýp sonra bunu bankaya geri satarak mevduat faizinden iki puan fazla getiri saðlardý. O zamanlar mevduatçý idim. Bu iþler bittikden sonra bir hesaplama yapmýþtým. Eðer o zamanlar dolar alýp sadece bekleseymiþim sermayem beþ kat daha fazla olacakmýþ. Ama ben mevduata devam etmiþtim.
Bizim ithalatýmýz ihracatdan daha fazla. Bu nedenle döviz açýðýmýz var. Üretimimiz yetersiz. Enerjide dýþa baðýmlýyýz v.s nedenlerle Yabancý sermaye ihtiyacý var. Dolarýn deðerini al sat yapmak belirlemez piyasalar belirler. Dolar eninde sonunda dengesini bulur. Öyle aþýrý beklentilere gerek yok. Ve de kýsa vadede de sonuç beklemek doðru deðil. Biraz da sabýr iþi. Zaten bir para birimi yatýrým aracý olamaz. Dolarý eldeki parayý ve enflasyondan korunmak adýna alýyoruz.
Ama dolar sabit dururken parayý faize yatýrayým, dolar yükselmeye baþlayýnca hemen o tarafa geçerim diye düþünebilirsiniz. Böyle hesaplý planlý hareketler maalesef her zaman olmuyor. Sizin canýnýzý sýkan faiz yüksek. Dolar ise sabit kalmýyor, üstelik düþüyor düþüncesi ama bu henüz daha bir kaç günlük olay. Dolarýn durumunu deðerlendirmek için en az bir yýl tutmak lazým diye düþünüyorum. Ayný zamanda iyi de tecrübe olur. Bol kazançlar.

o yüzden dolar ile ilgili tahmin yaparken fazla özgüvenli olmamak lazým

Yer Ýmleri