aptallýk falan çok seviyeli olmuþ..
okuduðunu anlamayýp sývadýklarýnýzýn hangisini düzeltsem bilemedim.. ama baþlayalým..
1) oran %51 deðil yüzde %61
2) neti %47 deðil %56,5
3) ddkkm'de "dolar bazýnda faiz getirisi" her halükarda %40 olmaz, kura baðlý olarak %0 da olabilir, sadece prim alýyor olabilir, þu sýralar USD cinsi fon getirileri %4-5 lerdeyken %2,5 primle avunmaya çalýþýrsýnýz.
4) her türlü mevduattan iyi demek aptallýk olur. onu demeyelim lütfen (bkz 3)
siz de, ayþe teyze de anlasýn diye bir tabloyla anlatayým.
örnekleme için diyelim ki..
ikimizin de 100.000 USD miz var ve kur bugün 32,20. bu dolarlarla...
siz...
%40 kkm faizi ve %2,50 primle 92 gün ddkkm yaptýnýz..
ben...
cümle alem yabancý, býyýklý yabancý için oluþturulan þu ballý börek carry trade ortamýnda peþlerine takýlýp, ddkkm'den TL ye dönüp %61 ile 92 gün mevduat yaptým..
vade sonu dolar ne olduðunda dolar bazlý getiriler ne olurun karþýlaþtýrmasý þöyle..
92 gün vade (aðustos sonu) için tablo der ki..
dolar 34 olursa,
siz "dolara" yýllýk %19,40 alýrken, ben % 32 alýrým..
dolar 35,45 olursa
siz dolara yýllýk %2,50 (prim) alýrken ben %15 almýþ olurum.
dolar 36,55 olursa.
o zaman tapi oluruz...
peki dolarýn aðustos sonu 36,55 tl olmasý için ne gerekiyor?... TL nin önümüzdeki 3 ay boyunca her ay bir önceki aya göre %4,3 deðer kaybetmesi, baþka deðiþle 3 ayda %14 deðer kaybetmesi gerekiyor.
olur mu?? tabi ki olabilir. kur 40 da olabilir 50 de. yine gelgel yapýlýyor olabilir. benzer neler gördük daha önce. ama bu sefer býyýklý býyýksýz yabancýyý öyle böyle deðil fena dolandýrmýþ olurlar. hem de bu kadar döviz dilenirken. buna cesaret edeceklerini pek sanmýyorum.
umarým anlamýþsýnýzdýr.
Yer Ýmleri