Bakýn burada çok net ve güzel açýklanmýþ
https://www.yapikredi.com.tr/bireyse...mevduat-hesabi
Bakýn burada çok net ve güzel açýklanmýþ
https://www.yapikredi.com.tr/bireyse...mevduat-hesabi
Ýyi günler herkese.Sorduðum bu sorumun cevabýný (ben de) merkez bankasý ve bddk yý arayarak öðrenmeye çalýþtým.Þu an d.d.kkm yapabilmek için 31 mart 2024 tarihi ve öncesinde sahip olunan bakiyenin döviz bazlý tevdiat hesabý ve/veya döviz bazlý katýlým fonu olmasý gerekiyor.Fakat sorun burada deðil ,çünkü benim bakiyem zaten 31 mart 2024 de usd tevdiat tý ve vadesiz hesapta bekliyordu.Sorun þu, bakiyem ile 3 nisan 2024 tarihinde (Akbank) usd bazlý "PAL fon" alýndý. PAL fon döviz bazlý bir katýlým fonu mu , eðer öyleyse d.d.kkm yapýlabilmesi lazým.Fakat ben bu sorunun cevabýna ulaþamýyorum malesef.Baþýma gelen bu ilginç durumdan dolayý naçizane þöyle bir uyarý da yapmak istiyorum.Kesinlikle müþteri temsilcinizin verdiði bilgiyle yetinmeyin.Ben d.d.kkm yapmak için 29 mart 2024 de usd alýyorum.Karar 6 nisanda çýkýyor ve 31 mart 2024 tarihine kadar döviz tevdiat hesabý ve/veya döviz bazlý katýlým fonu hesabý d.d.kkm yapabilirr deniyor ,fakat ne ilginçtir ki müþteri temsilcim bana usd bazlý PAL fon almamý tavsiye ediyor.Müþteri temsilcisi biliyor benim d.d.kkm yapmak amacýyla usd ye geçtiðimi ve PAL FON nedir bunu alan d.d.kkm yapabilir mi yapamaz mý , bunu da biliyor.Fakat bana ( usd niz faizsiz beklemesin PAL fon mevduat eþleniði % 4,5 lerde diye özendirerek PAL FON aldýrýyor).Ben þimdi bu konudaki hakkýmý nasýl arayabilirim ki.Bundan dolayý müþteri temsilcisine ve/veya bankaya güvenerek iþlem yapmak kesinlikle hatalý.Benim gibi kasaya kitlenir kalýrsýnýz.
Ben 29 mart 2024 de usd alýrken d.d.kkm yapma ihtimalim yoktu, bir karar çýkar ve d.d.kkm yapabilirim öngörüsüyle usd ye döndüm.Fakat önemli olan, 31 mart 2024 tarihi ve öncesinde döviz tevdiat ve/veya döviz bazlý katýlým fonunda olmak deðil sadece. Þu an d.d.kkm yapacaksanýz, 31 mart 2024 ve öncesindeki dövi tevdiat ve/veya döviz bazlý katýlým fonu hesabýnýzda ne kadar bakiye kaldýðý önemli .Ancak o kalan bakiye kadar d.d.kkm yapabilirsiniz.Benim sorunum PAL FON a geçtiðim için d.d.kkm yapamayacak olmam.Banka bunu savunuyor.PAL FON bir katýlým fonu ise banka beni yanýltarak benim d.d.kkm ye geçmeme engel oluyor, eðer bir katýlým fonu deðilse de bu fonu almama sebep olarak beni gene yanýltmýþ oluyor.Bu durumda insan nasýl güvenmeli banka ve banka müþteri temsilcisine .Uðramýþ olduðum zarar umurlarýnda bile deðil.Hiç bir zaman da olmaz.Onlar kendi finansal öngörü ve politikalarýna göre iþlem yaptýrmanýn yolunu çok güzel bir þekilde açýyorlar.Yani banka ve müþteri ayný anda kazanmýyor malesef. Mudi kaybedecek banka kazanacak.Ben yýllardýr sadece bunu gördüm ve yaþadým.
31 Martta DTH hesabýnýzda döviz vardý. Tamam. Nisan baþýnda bununla fon aldýnýz , çektiniz, havale yaptýnýz vb.
Geçmiþ olsun . Fonu bozdunuz ve döviz 10 Nisanda DTH hesabýnýza geçti, veya çektiðinizi 10 Nisanda geri yatýrdýnýz , havale yolu ile döviz geri geldi diyelim.
Tüm bu durumlarda DDKKM yapamazsýnýz.
31 Mart itibari ile hesapta olacak ve DDKKM yaptýðýnýz güne kadar ellememiþ olmalýsýnýz.
Tek istisnasý vadeli Döviz hesabý açmanýzdýr.
Evet .Durum öyle gözüküyor.Kendime güvenip iyice anlamam gerekirken, müþteri temsilcisinin yönlendirmesiyle iþlem yapmamýn cezasýný çekmiþ oluyorum.Bu duruma bir vurgu yapmak istedim.Baþkalarý ayný hataya düþmesin.Cevabýnýz için teþekkür ederim.
Yer Ýmleri