Konuyu şöyle tamamlamış olayım:

Soru:Şöyle bir hesap yapalım. Benim portföy büyüklüğüm 100 birim olsun. Bunun yüzde beşini riskli yatırımlar için ayırayım. Ve bu ayırdığım payın yarısı batak olsun ki bu iyi bir ihtimal, diğer yarısıyla da on kat kazanmış olalım. Bu durumda portföy ne kadar büyümüş olur? Kalan her şeyin sabit durduğunu varsayalım

GPT: Portföyünüzün başlangıçta 100 birim olduğunu ve bu miktarın %5'ini riskli yatırımlar için ayırdığınızı belirttiniz. Bu durumda riskli yatırımlar için ayrılan miktar 5 birim olur (100 birim x 0.05 = 5 birim). Bu 5 birimin yarısını, yani 2.5 birimi kaybettiğinizi, diğer 2.5 birimle ise on kat kazanç elde ettiğinizi varsayıyoruz.

1. Kayıp durumu: 2.5 birim kaybedilir.
2. Kazanç durumu: 2.5 birim x 10 = 25 birim kazanç elde edilir.

Bu durumda, toplam kazanç miktarınız 25 birim - 2.5 birim = 22.5 birim olur.

Portföyünüzdeki diğer 95 birim sabit kaldığı için, yeni portföy büyüklüğü 95 birim (sabit kısım) + 22.5 birim (kazanç) = 117.5 birim olur.

Sonuç olarak, portföyünüz 117.5 birim büyüklüğüne ulaşmış olur.

Özet: bu iyimser bir senaryo ve bir vade de yok gördüğünüz gibi. Bu sebeple her zaman, kendi koşullarınız dahilinde bir risk iştahı ile en iyi alternatiflere odaklanmak ve sürekli yenilerini keşfederek ilerlemek makul bir senaryo olsa gerek

Sağlıkla …

Alıntı Originally Posted by ugusek Yazıyı Oku
Mesela

https://x.com/marshcap0/status/17126...EY6ydxxsk8_Eyg

Muhtemelen bunun gibi birçok vardır. Ama tavsiye etmem.

Gene mesela openAI vardı geçen sene, fakat borsaya açık değildi. Şu an şirkete 90 milyar dolar değer biçiliyor ki böyle giderse değeri bir 10x daha yapabilir

Yani bulunmaz şeyler değil ama almak cesaret isteyebilir. Tamamen risk algınız/bütçeniz ile ilgili

Ha bir de borsaya değil de daha ikinci lig diyebileceğimiz şirketler/hisseler de olabilir. Ama tam yaptırımcı olmanız gerek orada. Mesela ben kuşkonmaz tarlasına ortak olmuştum, ki kuşkonmaz 2. Sene ürün veren ve 10 sene sonra ömrü tükenen bir bitki, gibi …

Sağlıkla …