Risk primi -%8.48 puan düþerek 300 puanýn da altýna 286 puana inmiþ,
Türkiye CDS 5 Yýllýk USD
286,14 -26,53 (-8,48%)
Kapanýþ 15/12
Risk primi -%8.48 puan düþerek 300 puanýn da altýna 286 puana inmiþ,
Türkiye CDS 5 Yýllýk USD
286,14 -26,53 (-8,48%)
Kapanýþ 15/12
X30 ve X100 grafiklerine uzun vadeli ve dolar bazlý bakarsanýz X30'un son dönemde epey geride kaldýðýný görebilirsiniz. O yüzden önümüzdeki yükseliþ döneminde özellikle X30 hisselerinin avantajlý olduðunu düþünüyorum. Diðer yandan yabancý kýsa vade için geliyorsa satarken kolay alýcý bulabilecekleri kaðýtlarý tercih etmeleri mantýklý.
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.
ayný klasmanda olduðumuz söylenen güney afrika'nýn da % 8.91 düþmüþ, hay allah ne rastlantý..?
https://tr.investing.com/rates-bonds...cds-5-year-usd
SP500 açýkçasý þaþýrttý beni, maksimum 4500-4600 lere çýkmasýný ve bu çýkýþýn bir düzeltme olmasýný bekliyordum, ancak her nasýlsa ABD tarafýnda veriler çok iyi geliyor, aþýrý bir iyimserlik hakim, þimdiden faiz indirim muhabbetleri yapýlýyor, ve devam ediyor borsalar.
Þimdilik ihtiyaten bir Flat olmalý, dipten kalkan itki ile maksimum 4950 ler hedef olmalý diyebiliyorum.
Asýl hikaye þu; Elliott Dalga Analiziyle aylýk grafikte neresinden bakarsanýz bakýn, bu dalga bitmiþ olmalý büyük ihtimaller, nispeten düþük ihtimalle de bir ED çiziyor hala, yukarýya doðru en az iki defa daha zorlayacak yani.
Sorunsa, ABD borsalarý için ne zaman bitti, sert düþecek dendiyse geçmiþte, inadýna ters bir þekilde yükselmeye devam etti.
Þimdi bu yapýyý, son 5 nci dalgasýný uzatan bir itki olarak çizemez miyiz, kolaylýkla çizeriz, hedef, baþlangýç noktasýndan 3 e kadar olan mesafenin 1.618 katýný 4 dediðimiz yere ekleyerek hedefi bulabiliriz, Mehmet Abinin tabiriyle hedef feyza...
Bu nasýl olacak, bu kýsmý yok bende, yani bu uzatan 5 ve bu hedef gerçeklerle nasýl örtüþecek, Muhteþem 7 lilerin toplam piyasa deðeri zirvede 19.6 trilyon dolarý gördü, hadi bizi falan geç, AB borsalarýnýn toplamýndan da fazla, nasýl olacak, 30 trilyon dolara mý gidecek piyasa deðeri, bunu maalesef algýlayamýyorum, o yüzden mantýken bu ihtimali biliyorum ama resmedemiyorum.
Bu arada SP ayný bizim gibi piyasa deðeri aðýrlýklý hesaplanýyor ve bu 7 hisse ele geçirmiþ durumda endeksi, onlarý çýkarýrsanýz SP500 den, bildiðiniz yatay çiziyor, neredeyse hiç artmamýþ.
DJIA ise bizim eski hesaplama þekliyle hesaplanýyor, fiyat aðýrlýklý yani piyasa deðeri aðýrlýklý deðil. Bildiðim kadarýyla NASDAQ da piyasa deðeri aðýrlýklý ama, temettü genelde vermeyen hisselerden oluþtuðu için endeks-getiri endeksi arasýnda çok fark oluþmuyor diye biliyorum. (Çok da emin deðilim.)
ABD borsalarýnda her endeksin zaten Total Return þeklinde getiri endeksleri var, bu bir problem deðil. ABD borsalarý ekonomiyi resmetmesi anlamýnda ne yapýyor diye bakýlmak istendiðindeyse, çok daha geniþ ölçekli endeksler var, Russel 2000 veya Willshire 5000 gibi, bunlarýn Total Return/Getiri Endekslerine bakýlýyor. (Diðer sorunuzda onlarda nasýl diye sormuþtunuz, ona cevaben)
ABD'de uzun yýllar düþük enflasyon (bize/dünyaya göre) dönemleri yaþandýðýndan, fiyatlar/getiriler, skalayý logaritmik yaptýðýnýzda bir kanal/trend ortaya koyuyor, bizdeyse hem çok yüksek enflasyon var, hem de 1986 dan bu yana bu yüksek olma hali dönemsel, çok yüksek çok yüksek, (bize göre) düþük düþük, son 3 yýl çok yüksek çok yüksek, yýllýk %100 ler mertebesinde, dolayýsýyla bir de üzerine endeks hesaplama þekli deðiþti, yýllýk rekor dýþ ticaret açýðý göze alýnarak kur baskýlandý, yani uzatmýyayým, ortada trend falan olmadýðý gibi, saçma sapan yatay bir grafik var, XU100 e TÜFE bazýnda bakarsanýz 2000 zirvesi reel anlamda hiç görülmemiþ bir daha. Ama bu mümkün olamaz, neden böyle görünüyor, çünkü fiyat endeksi, getiri endeksi olsaydý, aþtýðýmýz, veya en azýndan bu kadar yatay olmadýðý görülebilecekti.
SP500' de beklentim 1966-76 yýllarý arasýnda 10 yýl süren yatay düzeltme dönemine benzer bir düzeltme. SP500 de o döneme enflasyon bazýnda bakarsanýz, normalde yatay gibi görünse de, yaklaþýk reel anlamda %60 lýk bir düzeltme var.
Daha da uzatmak istemiyorum, þu an 4950 lere gidiyor gibi, ama bakýn ben burada önce koþan flatla baþlayan, ardýndan geniþleyen flata dönüþen zamanca oldukça geniþ, bittiðinde yatay görünecek bir kompleks düzeltme resmettim. Hep ayný yerde sayýyor aslýnda, ama enflasyon bazýnda yarý yarýya düzeltmiþ olacak.(ABD de aþýrý iyimserlik yüzünden geçmiþte olduðu gibi enflasyonun tekrar coþacaðý beklentisiyle tabi)
Ha, yarýn Starlink, SpaceX misal halka arz olur, tahayyül edemeyeceðimiz bir piyasa deðeriyle, -emsali yok malum, ne doldurursanýz bu sepete alýr, Muhteþem 7 liden mirasý devralýr, fýþkýrýr. O zaman iþte 5 uzatmýþ olur, bu trilyon dolarlarýn havada uçuþmasý bu fk lar beni aþýyor, saygýlar.
p.s.: Bir ED ihtimali de var, bunun için sert düþmesi gerekiyordu, ama düþmedi, o yüzden þu an göstermedim.
![]()
SP500 geldi... hemen müdahil olalým
elliot dalga sayýmlarýnýn çözemediði bilimum grafikler itina ile çözülür
amerika borsalarý tam 2 sene önceki tepelerine yeni geldi...
yani yatýrýmcýsýna 2 senedir 1 kuruþ kazanmadý (hisse bazlý kazandýrmýþ olabilir ama hepsinden sepet yaptý ise kazanmamýþ demektir )
büyük üstad ALIRIM'ýn kanunlarý gereði
bunlar HAKLARINI alýr, 2 senenin acýsýný çýkartýr... bence
%10-15 arasý desek...500--500...1000... 600 de bu seneye 1600
4700+1600=6300... 6500 makul
grafiksel olarakta :
daraltýlmýþ BOLÝNGER'in üst bandýna getirip dayamýþlar
BOLÝNGER ÜSTÜNE atýp, 2017 veya 2021'deki yapýnýn benzeri þekilde ufak ama seri adýmlar ile YÜKSELÝRLER
aþaðýda test etmeleri gereken bir destek varmý diye taradým.. israil-filistin savaþý ile 4140 test edilmiþ ve çalýþmýþ
tekrar inip mal kaptýrmalarýna de gerek yok
not: bizim longcu pala sýkýþtýðý bazý zamanlarda döner NASDAQ'a bakmaya baþlar, nasdaq bu sene % 50 yapmýþ.. bilgilerinize
Bakýn burasý bitmedi ise, ABD'de enflasyonla ilgili bütün sorunlar çözüldü, yakýnda faizler inecek, enflasyon tekrar hortlamayacak v.s. ise,
Yani 5 uzatýyorsa, hedef neresi...Çok anlamsýz...ama geçmiþte aynýsý oldu, çok anlamsýzdý, adam çýktý Irrattional Exuberance bu finansal taþkýnlýk bu kadarý da olmaz gibilerinden yani..dedi....ama gitti endeks...feyzaya..
Hafsalamýz almýyor maalesef...bir yerden sonra her þey iptal..
![]()
Normalde, þöyle bir ED beklentim vardý, sanýrým tarih oldu, belki 4950 den çok sert dönerse þu þekilde, hala ED olabilir. Son yapý bariz ya itki, ya geniþleyen diyagonal, flat sayarsak, oluyor, ama artýk dediðim gibi çok düþtü bu ihtimal.
![]()
Achiles abey öncelikle zaman ayýrýp senaryonu paylaþtýðýn için teþekkürler. senaryondaki 2009 yuvarlak içindeki 0 baþlangýcý öncesinden bakalým abey. 2000(I) 2009(II) 2021(III) 2022(IV) desek 8 yýlda oluþan 2000-2009 düþüþünün almaþýðý olarak ne beklenmeli veya 2021-2022 düþüþü bunu karþýlar mý üçgene mi evrilmesi beklenmeli. yoksa dediðin gibi III için yeni bir uzatmamý düþünülmeli. kafamdaki sorular bunlardý abeyim. zaman gösterecek dicem ama bu haftalýk grafikler bitmeden ömür bitecek be abey. Tekrar teþekkürler.
bu arada dow dada ayný pozisyon mevcut.
![]()
Yer Ýmleri