Geçen sohbet odasýnda biri bir arkadaþýndan anektod anlattý.
Aracý kurumlar iþlem hacmi karþýlýðýnda Matriks vs ücretsiz veriyor. Durgun bir seansda arkadaþý þuradan bir iþlem yapayým da Matriks komisyonu alýnmasýn diye bir iþleme girmiþ, 360 lira komisyondan kaçayým derken 8 bin zarar etmiþ.
Bu tip gereksiz kýsa vadeli çok iþlemler yaptýðýmdan ben de ayný tuzaða çok düþtüm. 50 bin liralýk iþlem yapayým da komisyon bir alt kademeye düþsün derken çok daha fazla zarar son iþlemde yapýlabiliyor.
<<<<<<<<<<<
https://www.borsagundem.com.tr/haber...istesi-1773697
Her iþlem öncesi baþvurabileceðiniz 9 maddelik kontrol listesi
....
Oynaklýk ya da trend gibi piyasa yapýsýna dair deðiþkenler söz konusu alým satým için uygun mu?
Alým satým sýrasýnda meydana gelebilecek, ekonomiye dair ya da kazanç raporu gibi önemli haber ya da olaylar var mý?
Stratejime uygun bir doðru giriþ noktasýnda mýyým?
Zararý durdurma noktam, belirlediðim risk/ödül oranýna göre potansiyel kazanç için makul mü?
Bu alým satýmda iþler yolunda gitse de gitmese de, iþlem süresince ne gibi olasý kararlar vermem gerekir? (Bu madde, anlaþýldýðý üzere bir onaydan öte bir açýklama gerektirir. Bunu ister yazýlý þekilde ister zihninizde yapabilirsiniz.)
Pozisyon büyüklüðüm, pozisyon planým açýsýndan doðru mu?
Alým satým stratejim ve planýma dair kurallarýmdan herhangi birini ihlal ediyor muyum?
Alým satým kararýmda bir baþkasýnýn yönlendirmesi, tavsiyesi ya da tüyosu mu etkin yoksa karar tam anlamýyla bana mý ait?
Alým satým yaptýðým anda doðru bir zihin yapýsýnda mýyým? Kendime aþýrý güveniyor, kýsa süre önceki kaybýmýn intikamýný almaya çalýþýyor yoksa yaþadýðým kaybýn sorumlusu olarak piyasalara duyduðum öfkeyle mi iþlem açýyorum?

Yer Ýmleri