Bu da daha büyük resim...
Belki merak eden olabilir diye. Yoksa çok kiþinin iþine yaramayacak bir bilgi...!!!
![]()
Bu da daha büyük resim...
Belki merak eden olabilir diye. Yoksa çok kiþinin iþine yaramayacak bir bilgi...!!!
![]()
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
O kadar saçma sapan iþlerle uðraþýyorum ki, programýn esasýna yönelik ilerlemekte çok zaman kaybediyorum...
Standart sapmalarý hesapladýðým zaman kullandýðým AmiBroker saçmalamaya baþlýyor. Kontrol panelinde bozulmalar oluyor. Bu da kullanýþlý olmasýný zorlaþtýran bir etmen...!!!
Oysa olayý dün çözdüm ve yazýlýmý yaptým ama kullanýþlý ve esnek bir çalýþma ortamý olmadýðý, dahasý bozulmasýna neden olduðu için boþ yere 2 gündür ayný yerde dönüp dolaþýyorum...
Bunda da bir hayýr vardýr. Bu kadar olsun, ne diyelim...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Eline emeðine saðlýk üstad.![]()
Tamamen kendim alacakmýþ, kendim için iþlem açýyormuþ gibi deðerlendiriyorum. Abi senin maliyetin kaç; ne zaman aldýndan baðýmsýz konuþarak bir trader davranýþý içinde yazýyorum. Yatýrýmcý bakýþ açýsýnda baðýmsýz. Tamamen trader mantýðý içinde; tavana gidermiþ gibi yapýp tavana gidemeyip aþaðý düþmesi benim için kesinlikle "SAT" tuþuna basmak için yeterli bir sebep. Neden derseniz; (matriksi 5 gündür evden açmamýsým güncelleme yapmasýný bekliyorum ama bu arada iki satýr çiziktireyim dedim) tahta yapýcý ya da tahtayý domine eden güç üzerine trade edildiyse veya tahtaya alýcý geldiðini hissetiyse hemen fazla yüklerinden, elinde taþýdýðý malý ona devretmekten çekinmeyip ona vermiþ gibi bir izlenim edinmeme sebep oldu. Üstüne birde tahtada brüt takas ya da kredi yasaðý aldýrmasýný saðlayacak kadar agresif ve sert hareketler yapmýþsa darýlmayýn ama buradaki arkadaþýn iþi bitmiþ "pantolonun fermuarýný çekmiþ" kenara geçmiþ gibi bir durum var.
Son 10 habere baktýmda, yarýsýndan fazlasý devre kesici ile ilgili, yani burada zaten bir sýkýntý var. Sürekli müzayede görmesini engelleyecek birþeyler olmuþ. Hisse hakkýnda hiçbir bilgim olmadýðýný farkettim. 2021 haziran ayýnda yeni halka arz olmuþ herhalde 3.80 gibi bir rakamdan yola çýkmýþ. Þu andaki fiyatý ise 15.35 fiyat göstergesi ile taban 3 senede yaklaþýk 1 e 5 yapmýþ yani 5x yapmýþ bir hisseden bahsediyoruz. Buradan sonra gidermi? Kesinlik gidebilir, ama ben içinde olmam. Trade etmek için girer miyim. Uygun ortam, uygun kademe görürsem girer 1-2 gün yatar çýkarým. Hiç düþünmeden de zarar-kes stop olurum. Zararý mý sineye çekerim. bakýnýz Trader larýn baþarý ortalamasý yüzde 60 a 40 týr. Bu diðer bir deyiþe her yüz kiþiden 2 kiþinin baþarý saðlayacaðý bir ortam, bir denklemdir. Ýyide bu yüzde 2 lik dilimde olmayý nasýl saðlayacaðýnýzý düþünüyorsunuz.
Ayrýca hisse, nasýl desem biraz da iyi anýlmayan bir grup hissesi; hatta bu sebeple olduðunu iddia ettikleri ünvan deðiþikliði yapýlmýþ. Yani eski þeyi pek iyi anýlmadýðý için imaj yenileme, vitrin tazeleme gibi düþünün.
Gelelim sosyal medya tarafýna; abi burasý daha berbat yahu. Herkes grafik paylaþmýþ. uçuyoruz kaçýyoruz roketler falan, cýh ben þey etmedim. Portföyde gururla taþýr mýyým. ASLA. Trade eder miyim ELBETTE. AMA ZARARI GÖRDÜÐÜM ANDA SATAR ÇIKARIM. Arkama dahi bakmam. Ben sattýktan sonra isterse aya gitsin.
Hisse haftalýkta SAT, günlükte SAT, saatlikte SAT. Eeee abicim sen ne bekliyon?
Valla açýkçasý bu kadar olumsuz þeyi gördükten sonra takasýna tukasýna bakmakta içimden gelmedi açýk söyleyeyim. Yanlýþ anlaþýlmasýn abi. Sakýn gönül koyma. Ben kendim iþlem yapacakmýþ gibi baktým. Baraya kadar baktýklarým ve gördüklerim, býrak takasý, pantolonu kaptýrýrýz burda. Eve donsuz döneriz valla
Bu konu ile ilgili þu açýklamayý yapmakta bir sakýnca görmediðimi söylemem lazým; borsa bir aynadýr. sizi yansýtýr. Siz neyseniz orada yani borsada onu görürsünüz. Siz bir kumarbaz iseniz önünüze iki tane zar koyar ve "haydi bakalým at " der. Zar ne geldiyse þansýnýza bahtýnýza o düþer. Yok ama siz bir yatýrýmcý iseniz "buyur sen þöyle geç bakalým "der. Sizin yatýrýmcý mantýðýnýzý zaman aralýðýnýzý, ilginizi ölçer tartar ve size ödülünüzü verir. Bu sebeple önce aynaya bir bakýn bakalým siz bir kumarbaz mýsýnýz yoksa yatýrýmcý mý ?
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Tekniðe uydurmaya çalýþýyor galiba 27-06-2023 te bi gap boþluðu var. onu almaya inecekmiþ bir izlenim oluþtu. AKD ye baktým da öyle aman aman bir satýþ görünmüyor. BOFA ve YKB birlikte karþýlýklý al-ver ile kademeleri ezmiþ. Sadece nette 40.000 lot takastan bir mal inmiþ. O da haklý olarak "sat" sinyali almýþ o yüzden satmýþ galiba çünkü almaya baþladýðý anda kademelere vurulmuþ o da sanki stop olur gibi takasýndaki tüm malý vermiþ. diðerleri tarafýnda hala elinde mal tutanlar var. Ufak ufak ta olsa diðerlerinde mal artýþý gözlemleniyor. tamamen teknik bir sat gibi duruyor. Sizin takaslarý anlatan grafiðe göre de baksak iyi olacak. Ben öyle sert bir satýþ farkedemedim. Yarýn gündüz gözüyle yeniden bakayým. Emin deðilim. ama kýsa bi yorum getireyim. Herhalde bu bayram uzun olmasý sebebiyle nakite geçmek amacýyla mal çýkýþý gözlemledim. DENÝZ-ÝNFO-GARANTÝ-TACÝRLER biraz tahtayý bozacak tarzda iþlemlere sebep olmuþlar. BOFA_YKB ikilisi de onlarý biraz incitmiþ olmalý .Aldýklarý malý kusmuþlar.
Bilgisayarý kapatmadan aklýma geldi Chaikin Money Flow da bakayým dedim. Göstergenin tepe yaptýðý yerler ile fiyatlar hep yüksek yapmýþ. Sanki malý alýp toplayýp bir yerlere parkediyor gibi bir izlenim verdi. Ayný kanaldan deðil. Devamlý alan birisi deðil. 2-3 aracý kurum var. Ama fiyat aþaðý geliyor. hakikaten çok ilginç oldu Þuna yarýn bir daha bakayým yahu
Abi aramýzda kalsýn ama; yeni gelen yabancý ortak ýsrarla düþük fiyatta kalmasýný istiyor. Bunu biliyorum. Geçenlerde Müdür bi konuþma sýrasýnda aðzýndan kaçýrdý matriks te de yayýnlandý bu. Aslýnda alýnmýþ bir karar yok ama yaklaþýk %250 üzerinde bedelsiz potansiyeli var. bunu ben geçtiðimiz bir tarihte burada mý yoksa dost sohbeti arasýnda mý ne tam hatýrlamýyorum, yaklaþýk %300 e yakýn bedelsiz potansiyeli var ciroya baksana dedim. Bunu birde enflasyon dan arýndýrmýþ olarak görüyoruz, oysa yeni gelecek çeyreklerde bu karlar patlama etkisi yapar demiþtim. Daha sonra arkadasýn biri kibarca bana "oturma organýndan element uydurma. yok öle biþi" dedi.
Buradaki yabancý ortak, çok uyanýk abi. Baþka filmler olacak gibi geliyor. yani exit deðil de yeniden hikaye yazmaya hazýrlanýyorlar diye düþünüyorum
Ne kýsmetli adamsýn yahu!
Tam bilgisayarý kapatacaktým x (Eski twiter) te "Atilla Yurtseven" in yazýsý gözüme çarptý, tam da duruma ve þartlara uygun, hadi birlikte okuyalým.Eee bende yatayým dimi ama.. Sevgiler saygýlar....
Uzun bir yazý hazýrladým. Lütfen sýkýlmadan sonuna kadar okuyun. Bu yazýda kendinizi göreceksiniz ve ayrýca belki biraz yatýrým yolculuðunuzda size ýþýk tutabilmeyi umuyorum.
---
Keþke her trader "Hacim yoksa, trade yok!" ilkesini uygulasa. Ben de uygulamýyorum yalan yok. Tabii þu da var, hacim gerçek olmayabilir.
Þimdi bu konuyu açýklayayým:
Çoðu traderýn baþýna gelmiþtir. "Stop oluyorum, dönüyor. Longa giriyorum anýnda düþüyor. Bana karþý mý iþlem yapýyorlar?"
Doðruyu söylemek gerekirse bunun cevabý EVET. Üzücü ama gerçek. Piyasa yapýcýlarýn görevi, fiyatlarda istikrarý saðlamak. Ancak amacý para kazanmak! Bunu unutmamak laýzm. Þayet o esnada defterdeki emirlerin çok küçük bir kýsmý bireysel yatýrýmcýya aitse, sizin iþlemleriniz anýnda terse döner. Piyasa yapýcý algoritmalarýnýn genel mantýðý þudur:
- Algoritma ayarý agresif ise, muhtemelen o anda testere piyasasý vardýr. Özellikle momentum traderlarýn para kaybettiði yerdir. Kýrýlýmlarýn %90'ý tuzaktýr. Alým yaptýðýn anda piyasa kýsa yönlü düzeltme yapar.
- Yakýn stop kullanýyorsan, algoritmalar bunu genellikle kýsa hafýza ile takip ederler. Bunu bizim 10ma, 20ma gibi düþünün. Genelleme yapmak yerine, stoplarýn çalýþtýðý andan itibaren bir istatistik oluþtururlar ve böylece o anda yapýlan iþlemleri terste býrakarak para kazanýrlar.
- Uzak stop kullanýyorsan, bu defa algoritmalar, sizin stopunuza yakýn yerlerde bir dönüþ ararlar. Eðer sizi stopladýðý yer onun için yeterliyse ve zaten piyasa aþýrý satým bölgesinde ise, bu algoritma için yeterli bir sinyaldir.
Peki þunu sorabilirsiniz "Milyar USD hacimli bir piyasada, sadece ben mi trade ediyorum?"
Elbette ki hayýr ancak bir piyasa yapýcý algoritma için, alým satým lotlarýný (vadelilerde kontrat) saymak hiç de zor deðil. Burada unutmamanýz gereken, piyasada gördüðünüz likiditenin gerçek olmadýðýdýr. Yani sen bir long açtýðýn zaman, sana malý satan %90 ihtimalle piyasa yapýcýdýr. Unutmamak gerekir ki "para neredeyse, piyasa oraya gider". Yani piyasa, parayý takip eder. Eðer sen trade ediyorsan ve o anda piyasayý hareket ettirecek güçte emirler yoksa, muhtemelen terste kalacak ve para kaybedeceksin.
Peki sosyal medyada bu kadar çok para kazanan Trader var. Onlar nasýl kazanýyorlar?
Fazla iyi niyetli düþünüyorsun. %95'i kazanmýyor. Kazansalar da geçici bir süre kâr edip, sonra kazandýklarýný geri veriyorlar. Yani gördüklerinize inanmayýn. Çoðu para kazanmýyor hatta büyük kayýplar yaþýyor.
Ama çok iyi analiz yapanlar var?
Evet doðru. Ama bu para kazandýklarý anlamýna gelmiyor. Mesela benim analizlerim %70-%80 doðru çýkabilir. Ama ne kadar süre içinde? Ýþlem açtýysam belki zarar durdurdum. Belki yanýldýðým %20-%30 iþlem bana büyük zarar ettirdi. Hatta belki de hiç iþlem bile açmadým sadece analiz paylaþtým ki bunu ben çok sýk yaparým mesela.
Ben nasýl iyi bir analist olurum?
Sallayarak! Aynen öyle. 100 tane analiz yap, uzun vadede en az 70'inin tuttuðunu göreceksin. Sonra da üstatlýðýný ilan edersin. ANCAK, bunu görmek seni finansal çöküþe götürebilir.
Ben nasýl kârlý bir trader olurum?
Muhtemelen olamazsýn!
Nasýl para kazanacaðýz?
1. Kýsa vade trade yapma.
2. Yükseleceðini düþündüðün bir hisse, coin vb. alýp tut.
3. Bir beklenti ve senaryo oluþtur. Mesela "Bence bu coin ATH yapacak", "Ben þu þirketi seviyorum" vb. ve plana sadýk kal.
4. Sadece ihtiyacýn olduðunda sat.
5. Jargona takýlma. Destek, direnç, ayý, boða vb. Böyle þeyler sadece kafaný karýþtýrýr.
6. Short yapma. Uzun vadede kârlý olma ihtimalin yok denecek kadar az.
7. Paranýn asla tamamýný tek bir piyasaya yatýrma.
8. Zengin olmaya çalýþma. Olsan bile, parayý piyasadan çekmedikçe bu zenginlik büyük ihtimalle kýsa süreli olacaktýr.
9. Ev araba alma hayallerin varsa, o paraya ulaþýr ulaþmaz paraný hemen çek!
10. Ýki sene içinde ihtiyacýn olacak parayý asla riskli varlýklara yatýrma. Bunlara, profesyoneller tarafýndan yönetilen fonlar dahil.
11. Eðer paranýn miktarý azsa, muhtemelen para piyasasýnda yapacaðýn her hareket kumar olacaktýr.
12. Evini arabaný satýp, kredi çekip, borç alýp ASLA buraya yatýrma. Burasý sana ait bir GÝRÝÞÝM deðil, yatýrým yeridir bunu unutma. Zaten var olan yatýrýmý satmak gibi bir ahmaklýðý ben zamanýnda yaptým siz yapmayýn.
13. Fulltime trader olma hayallerinden vazgeçin. Ýþini býrakýp da buralarda sefil olma.
14.Asla kaldýraç, kredi vs kullanma.
Analiz diye bir þey yoktur. Analist vardýr!
Warren Buffett, Jim Simons, Ray Dalio, George Soros vb. isimleri araþtýrýrsanýz, servetlerini trade ederek deðil, fon iþleterek kazandýklarýný görebilirsiniz.
Peki size trade ederek zengin olacaðýnýzý düþündüren þey nedir? Biraz düþünün!
Yer Ýmleri