Sonra okursun... Ben yazayým:
Genelde insanlarýn kaçýrdýðý þey þu...
BTC; USDT, USDC vb. stable coinler kullanýlsa da USD bazlý bir deðerdir.
Oysa alt coinlerin 2 bacaðý var.
Örneðin XRP' yi inceliyor olalým...
Özellikle bizim ülkede þöyle bir hata var! Yanlýþ çarpanla deðerlendirmek...
XRP/TRY grafiðine bakanlar var... Bu kayda deðer, tekniðin çalýþacaðý, saðlýklý analiz yapýlabilecek bir çift deðil!
Altýn/TRY veya gram altýn analizinde olduðu gibi. Dünyada veya ilgili emtianýn en yüksek hacminin yapýldýðý piyasalarda geçerli olan neyse, ona bakmak gerekiyor.
Bu durumda da XRP için 2 ayrý grafiði incelemek gerekiyor(Hatta 4. Unutmazsam aþaðýya yazacaðým).
1-XRP/BTC
Neden? Çünkü XRP BTC'nin varlýðý ile anlam kazanmýþ bir alt coindir. Asli deðeri BTC karþýsýndaki deðeridir.
Bu grafikteki destek ve dirençler çalýþacaktýr.
2-XRP/USD(veya USDT vb. stable coin karþýlýðý)
Neden bu da hemen hemen XRP/BTC kadar hatta dönemsel olarak daha yüksek hacme sahip baþka biri bacaktýr.
Yukarýda olduðu gibi bu ikiliye özel destek ve dirençlerde bunlara göre hareket edenler nedeniyle etkili olacaktýr.
Yani XRP/USD' ye baktýk... "Oooo Al vermiþþþ!" atladýk... Hüsran. Neden XRP/BTC direncine çarpmýþ...
Yukarýda 4 grafik demiþtim...
Amacýmýz para kazanmak ise...
Bizim için para USD, TRY vb.dir. Eninde sonunda getiriyi bunlardan birine çevirmek isteyeceðimizden...
Bu durumda nadir dump durumlarý dýþýnda altcoinler BTC'nin en azýndan yatay, mümkünse yukarý piyasalarýnda ancak yukarý hareket ederler. Þort iþlemi için de bunun tersi öngörülebilir. Bu nedenle, yön belirleyebilmek için:
3-BTCUSD grafiðini de en azýndan trend göstergesi olarak göz önünde bulundurmakta yarar var.
Bitti mi? Hayýr... BTC her yukarý gittiði coinler yukarý gitmez...
4-BTC.D(BTC Dominance grafiði)
Þimdilik burada bitirelim. Zaman bol. Fikir alýþveriþinde bulunuruz.
EK: Benim grafik çözümüm þu...
Arka planý, BTC/USD paritesinin ben sistemime göre ne durumda olduðuna göre boyamak... Örneðin XRPUSDT ile ilgileniyorum. Ancak BTCUSD de olabilecek bir sert dönüþ de incelediðim grafiði etkileyecektir. Bu durumda arka planda BTCUSD' nin durumunu görmek...
Grafikte altta görülen kýrmýzý ve yeþil oklar, o zaman periyodunda BTCUSD'nin benim sistemime göre Al veya Sat durumunda olduðunu gösteriyor.
Bu bizi, bir BTC boðasýnda XRP/USDT yeni bir þort açmaktan veya tersinden koruyabilir. Diye düþünüyorum ben...
![]()

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri