Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
0,00 0% 0,00? 0,00 / 0,00

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 336/383 İlkİlk ... 236286326334335336337338346 ... SonSon
Arama sonucu : 3094 madde; 2,681 - 2,688 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş
    grup içinde enerji üretimi ve depolama projelerine odaklanan iştiraklerden biri ve diğer bazı yatırımlara kıyasla daha altyapı geliştirme fazında bulunuyor. Ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bu şirket üzerinden özellikle enerji üretim varlıkları portföyü oluşturmayı hedefliyor.

Finansal durum incelendiğinde Progressivanın henüz büyük ölçekli gelir üreten operasyonlara ulaşmadığı, daha çok proje geliştirme, lisans, mühendislik ve yatırım hazırlık aşamasında olduğu görülüyor. Bu tip şirketlerde erken dönemde ciro düşük olurken giderler yüksek olabilir; çünkü izin süreçleri, mühendislik çalışmaları, ekipman avansları ve proje finansmanı hazırlıkları nakit tüketir. Dolayısıyla kısa vadede grup kârlılığına anlamlı katkı beklenmez.

Ancak stratejik açıdan önemli nokta şu: Progressiva, Kontrolmatikin EPC (mühendislik-taahhüt) modelinden varlık sahibi enerji şirketi modeline geçişinin araçlarından biridir. Yani amaç sadece proje yapmak değil, elektrik üretim veya depolama tesisine sahip olup uzun vadeli nakit akışı yaratmaktır. Bu model başarılı olursa şirket değerlemesi EPC şirketlerine göre daha yüksek çarpanlara ulaşabilir.

Risk tarafında iki ana unsur bulunuyor. Birincisi finansman riski: enerji yatırımları sermaye yoğundur ve borç finansmanı gerektirir. Grup zaten borçluluk döneminden geçtiği için proje finansmanı koşulları kritik olacaktır. İkincisi zamanlama riski: projelerin devreye giriş gecikmesi yatırım geri dönüşünü uzatabilir.

Pozitif taraf ise şu: enerji üretim ve depolama varlıkları devreye girdiğinde istikrarlı ve öngörülebilir nakit akışı yaratır. Bu, grubun volatil proje gelirlerine karşı dengeleyici etki sağlar. Özellikle enerji depolama alanında grup sinerjisi yüksektir (batarya, mühendislik, işletme).

Özet durum:
    Progressiva şu anda yatırım geliştirme aşaması düşük mevcut gelir orta/uzun vadeli nakit akışı potansiyeli profilinde. Finansal kırılma noktası projelerin devreye girip elektrik satışının başlaması olacaktır. Bu gerçekleşirse 2026 sonrası dönemde grup finansallarına daha görünür katkı yapabilir.

2. Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş.
    grup içinde operasyonel olarak çalışan, üretim yapan ve insan kaynağı açısından en oturmuş iştiraklerden biridir. Ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bu şirkette önemli pay sahibidir ve finansal entegrasyon stratejik kabul edilir.

Çalışan sayısı ve organizasyon yapısı

2025 itibarıyla Emek Elektrikte yaklaşık 205 çalışan bulunmaktadır (2024: 197).
    Bu sayı grup iştirakleri içinde oldukça yüksektir ve şirketin Ar-Ge girişimlerinden ziyade gerçek üretim organizasyonu olduğunu gösterir. Personelin büyük kısmı üretim, mühendislik, kalite ve saha destek fonksiyonlarında görev yapar. Şirket Ankara Akyurtta yaklaşık 38.000 m² açık, 11.000 m² kapalı alana sahip üretim tesisinde faaliyet göstermektedir.

Faaliyet alanı

Şirketin ana ürünleri:

Ölçü transformatörleri

Güç ve akım transformatörleri

Yüksek gerilim ayırıcılar

Kondansatör ve elektrik ekipmanları

Bu ürünler enerji iletim ve dağıtım altyapısında kullanıldığı için talep yapısı genelde uzun vadeli ve proje bazlıdır.

Finansal ve operasyonel durum

Kontrolmatik finansallarında Emek Elektrikin durumu diğer iştiraklere göre daha olgun görünür çünkü:

Gelir üretimi mevcut robotik, madencilik veya uydu yatırımları gibi erken faz değil.

CAPEX ihtiyacı sınırlı büyük fabrika yatırımı gerekmiyor.

Nakit üretme potansiyeli var üretim şirketi olduğu için işletme sermayesi döngüsü daha öngörülebilir.

Ancak 2025 döneminde kârlılık tarafında baskı oluştuğu görülüyor. Bunun başlıca sebepleri:

Finansman giderleri

Enflasyon muhasebesi etkileri

Talep dalgalanması

Hammadde maliyetleri

Nitekim 2025in ilk dönemlerinde şirket zarar açıklamıştır; örneğin bir çeyrekte yaklaşık 103 milyon TL net zarar oluşmuştur.

Bu zarar şirketin operasyonel olarak kötü olduğu anlamına gelmez; Türkiyede sanayi şirketlerinin büyük kısmında benzer finansman baskısı görülmüştür.

Stratejik önemi (Kontrolmatik açısından)

Emek Elektrikin grup içindeki değeri çok yüksek çünkü:

Kontrolmatik projelerinde ekipman tedarik sinerjisi sağlar

Dikey entegrasyon marjı artırır

Sanayi varlığı olduğu için kredi erişimini kolaylaştırır

Riskli teknoloji yatırımlarına karşı denge unsurudur

Yani finansal açıdan Emek Elektrik, grubun istikrar sağlayıcı ayağıdır.

Riskler

Talep daralması veya enerji yatırımlarının yavaşlaması

Finansman maliyetleri

İhracat pazarındaki rekabet

Ancak bu riskler McFly, Plan-S veya madencilik yatırımlarına göre daha düşüktür.

Net özet

Emek Elektrik şu profilde:

205 çalışanlı oturmuş üretim şirketi

Gerçek satış yapan operasyon

Kârlılığı dalgalı ama sürdürülebilir iş modeli

Grup içinde en sağlam iştiraklerden biri

3. Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim A.Ş.
    rakamsal olarak grup içinde küçük ama tamamen önemsiz olmayan bir iştirak konumunda. Ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bu şirkette yaklaşık %49 paya sahiptir ve yatırım özkaynak yöntemiyle muhasebeleştirilmektedir.

Aşağıda rakamların gerçek durumu:

Kontrolmatik bilançosundaki yatırım değeri

İlk yatırım tutarı: 26,81 milyon TL

31.12.2024 net değer: 68,88 milyon TL

30.06.2025 net değer: 59,25 milyon TL

Yani 2025 içinde iştirak değeri yaklaşık 9,6 milyon TL azalmış görünüyor. Bu genelde iki sebepten olur:

Şirketin dönem zararı yazması

Sermaye hareketleri / değerleme düzeltmeleri

Dolayısıyla Signumun 2025 performansı çok güçlü değil, hatta hafif zayıflama var.

Grup içindeki büyüklük karşılaştırması

Signumun Kontrolmatik bilançosundaki değeri:

Plan-S: 250 milyon TL

Signum: 59 milyon TL

Yani teknoloji iştirakleri içinde küçük ölçekli kalıyor.

Faaliyet alanı (finansal anlamı)

Şirket tesis yönetimi yazılımı, IoT entegrasyonu ve dijital platform geliştirme alanında faaliyet göstermek üzere alınmıştır.

Bu model SaaS (yazılım abonelik) olursa yüksek marj potansiyeli vardır ama şu an rakamlar erken aşamayı gösteriyor.

Finansal yorum gerçek durum

Net tablo şu:

Büyük yatırım gerektiren şirket değil

Ciro katkısı düşük

Grup kârına etkisi sınırlı

Değer artışı potansiyeli teorik

Ama en önemli nokta:

Kontrolmatik için risk oluşturan bir iştirak değil.
    Borç, CAPEX veya finansman baskısı yaratmıyor.

Stratejik değer

Signumun amacı muhtemelen:

Dijital platform geliştirmek

Grup projelerine yazılım katmak

IoT / tesis yönetimi alanında teknoloji üretmek

Ancak henüz finansal sıçrama aşamasına gelmemiş.

Net özet

Signum şu profilde:

59 milyon TL bilanço değeri

2025te değer düşüşü (performans zayıf)

Küçük ölçekli iştirak

Finansal risk yaratmayan yapı

Potansiyel var ama henüz gerçekleşmemiş

4. özet :

En iyi durumda (nakit üretme / olgun faaliyet): Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş., gerçek üretim yapan oturmuş bir sanayi şirketi olması, yaklaşık 205 çalışanı, düzenli satış ve müşteri tabanı bulunması, büyük CAPEX ihtiyacı olmaması, grup projelerine sinerji sağlaması ve finansmana erişiminin güçlü olması nedeniyle grup içinde en güvenli iştirak konumundadır.

İyi durumda (operasyon başlamış / değer potansiyeli yüksek): Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş., yörüngede 14 aktif uyduya sahip olması, Ar-Ge fazını geçmiş olması ve gelir üretiminin başlaması sayesinde ölçek büyüdükçe yüksek çarpan potansiyeli taşımaktadır; CAPEX ihtiyacı devam etse de Kontrolmatik payının %25 olması bilanço baskısını sınırlamaktadır.

Orta stratejik ama erken faz: Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş., enerji varlık geliştirme şirketi olarak projeler devreye girdiğinde güçlü nakit akışı potansiyeline sahiptir ancak henüz tam gelir üretimi yoktur ve proje finansmanı ile zamanlama ana risklerdir. Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş. ise küçük ölçekli bir Ar-Ge şirketidir; finansal yük oluşturmamakla birlikte teknoloji başarısı belirsizdir fakat zarar yazsa bile grup için tehdit oluşturmaz.

Yatırım fazı orta risk: Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. tesis kurulumu ve ramp-up aşamasındadır, yaklaşık 859 milyon TL goodwill bulunmaktadır ve üretim henüz tam oturmamıştır; beklenen üretim gerçekleşmezse değer düşüklüğü riski vardır ancak başarılı olursa yüksek kârlılık potansiyeli taşır.

Yüksek risk büyük yatırım fazı: Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş. yaklaşık 2,25 milyar TL teşvikli yatırım planına rağmen düşük ciro (13,7 milyon TL), brüt zarar ve artan personel yapısı nedeniyle büyük yatırım geri dönüş belirsizliği taşımaktadır; seri üretim başarısı kritik olacaktır.

En riskli ama potansiyeli en büyük: Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. milyarlarca TL yatırım gerektiren, finansman ihtiyacı çok yüksek olan ve henüz tam kapasite gelir üretmeyen yapı nedeniyle borç yükünün ana kaynağıdır; finansman maliyeti, rekabet ve kapasite kullanım oranı başlıca risklerdir ancak başarılı olursa grubun kaderini değiştirecek şirket konumundadır.

Küçük ölçek / destek: Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim A.Ş. finansal etkisi sınırlı, risk yaratmayan ve destekleyici rol üstlenen bir yapıdır.

Genel gerçek tablo: Kontrolmatik grubunun finansal kaderini esas olarak üç şirket belirleyecektir: Pomega, McFly ve Üç Yıldız;
    diğer iştirakler dengeleyici veya opsiyonel katkı sunmaktadır.

Net yatırımcı çıkarımı: Grup yapısı ikiye ayrılmaktadır; güvenli taraf Emek Elektrik ve Plan S iken riskli büyüme tarafı Pomega, McFly ve madencilik yatırımlarıdır, bu nedenle hisse fiyatı volatil seyretmektedir.

Net sonuç (en iyi --en zayıf): Emek Elektrik, Plan S, Progressiva, Enwair, Üç Yıldız, McFly, Pomega, Signum

5. Kontrolmatik Teknoloji için finansal durum değerlendirmesi

1- Genel durum
    Yakın vadede şirketin batma riski yüksek değildir ancak belirgin bir finansal stres dönemi içindedir. Şirket şu anda klasik anlamda iflas eşiğinde değildir fakat yüksek kaldıraçla büyüme modelinin doğal sonucu olarak borç baskısı yaşamaktadır. Bu dönemin kaderini belirleyecek ana faktörler borçların çevrilebilirliği ve yapılan yatırımların nakit üretmeye ne kadar hızlı başlayacağıdır.

2- Batma riskinin düşük olmasının nedenleri

Şirketin faaliyetleri zarar üretmemektedir. 2025 yılı civarında yaklaşık 16,9 milyar TL hasılat, 2,3 milyar TL brüt kâr ve yaklaşık 714 milyon TL faaliyet kârı vardır. Bu, iş modelinin operasyonel olarak çalıştığını gösterir. Zararın ana nedeni operasyon değil, yaklaşık 4,3 milyar TL seviyesindeki finansman giderleri ve yatırım dönemidir. Operasyonel zarar olsaydı risk çok daha yüksek olurdu.

Şirket yoğun yatırım (CAPEX) döngüsünün sonuna yaklaşmaktadır. 2025te yaklaşık 5,5 milyar TL yatırım harcaması yapılmıştır ve bu seviyenin uzun süre devam etmesi beklenmez. 2026 itibarıyla yatırımların azalması halinde nakit akışı hızla iyileşebilir ve borç artışı yavaşlayabilir.

Varlık tabanı güçlüdür. Grup içinde fabrika yatırımları (özellikle batarya ve elektromekanik üretim tesisleri), madencilik varlıkları, teknoloji projeleri ve enerji yatırımları bulunmaktadır. Bu varlıklar bankalar açısından teminat niteliği taşır.

Bankacılık pratiğinde, üretim yapan ve büyük yatırım gerçekleştirmiş şirketler genellikle doğrudan batırılmaz. Yeniden yapılandırma, vade uzatma veya refinansman daha yaygın çözümlerdir.

3-Gerçek risk alanları

Finansman giderleri en kritik baskı unsurudur. 4 milyar TL üzerindeki yıllık finansman maliyetinin uzun süre devam etmesi sürdürülebilir değildir. Ancak faiz ortamında iyileşme olursa tablo hızlı şekilde düzelebilir.

Batarya yatırımı yapan grup şirketi Pomega Enerji Depolama Teknolojileri en önemli kader belirleyici faktördür. Kapasite doluluk oranı ve satışların başlaması grubun finansal dönüşümünü hızlandırabilir. Satışların gecikmesi ise stres yaratır.

Nakit yönetimi dikkat edilmesi gereken diğer konudur. Yaklaşık 474 milyon TL seviyesindeki nakit tek başına alarm değildir çünkü proje tahsilatları dönemsel olabilir ve kredi limitleri bulunur; ancak likidite disiplininin korunması gerekir.

4- Olası kötü senaryo
    Gerçekçi olumsuz senaryoda doğrudan iflas beklenmez. Daha olası gelişmeler sermaye artırımı, bazı varlık satışları veya borç yeniden yapılandırmasıdır. Bunlar büyüme şirketlerinde sık görülen finansal dengeleme araçlarıdır.

5-Olası iyi senaryo
    CAPEXin düşmesi, faizlerin gerilemesi ve batarya yatırımlarının satış üretmeye başlaması halinde şirket 2-3 yıl içinde hızlı finansal toparlanma yaşayabilir. Bu durumda borç oranları hızla normalize olabilir.

6-Yatırımcı açısından kritik gerçek
    Şirket klasik olgun sanayi şirketi değildir. Modeli yüksek büyüme hedefiyle yüksek yatırım ve yüksek borç kullanımına dayanır. Bu nedenle hisse fiyatında oynaklık doğaldır ve risk algısı dönemsel olarak artıp azalır.

7-Profesyonel risk olasılık değerlendirmesi

Yaklaşık %60: toparlanma ve büyüme senaryosu

Yaklaşık %30: uzun süren finansal stres ve olası sermaye artırımı

Yaklaşık %10: ciddi finansal kriz senaryosu

Net sonuç: Şirket batıyor söylemi finansal gerçeklerle uyumlu değildir; ancak risk yok demek de doğru değildir. En doğru tanım, yüksek borçlu yatırım fazında bulunan bir büyüme şirketi olduğudur.

6. stoklar ve tahsil edilecek kalemler

daha kısa satırlarla, paragraf akışında ve madde madde özetlenmiştir.

Ana şirket Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bilançosunda 2025 sonunda stoklar yaklaşık 3,35 milyar TL seviyesindedir ve nakdin önemli kısmı burada bağlıdır.

Stokların en büyük bölümü emtia ve ilk madde-malzeme kalemlerinden oluşmaktadır. İlk madde ve malzeme içinde batarya üretim hammaddeleri, güç elektroniği komponentleri, proje ekipmanları ve ithal sistem parçaları bulunmaktadır; bu kalemlerin önemli kısmı özellikle Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. yatırımı ve EPC projeleriyle ilişkilidir. Yarı mamuller devam eden enerji depolama sistemleri, kurulum aşamasındaki ekipmanlar ve proje üretim maliyetlerinden oluşur; sipariş bazlı üretim olduğu için satışa dönüş potansiyeli yüksektir. Mamuller ise tamamlanmış ESS sistemleri ve satışa hazır ekipmanları içerir; doğrudan ciroya dönebilecek kalemdir. Stok değer düşüklüğü karşılığının çok düşük olması stok riskinin sınırlı olduğunu gösterir.

Tahsil edilecek bölüm iki ana gruptur. Birincisi ticari alacaklar yaklaşık 5,13 milyar TL seviyesindedir ve faturası kesilmiş proje gelirleri, ürün satışları, kamu ve özel sektör enerji projeleri alacaklarından oluşur; ortalama vadenin 90-120 gün olması tahsilat kalitesinin normal olduğunu gösterir.

İkincisi müşteri sözleşmelerinden doğan varlıklar yaklaşık 4,34 milyar TLdir ve fatura kesilmemiş fakat hak edilmiş gelirleri, devam eden EPC projelerinin hakedişlerini ve ilerleme yüzdesine göre muhasebeleştirilen gelirleri içerir; bu kalem gelecekte faturaya ve nakde dönüşmesi beklenen gelir niteliğindedir.

İşletme sermayesine bağlanan para büyüklüğü dikkat çekicidir. Stoklar yaklaşık 3,35 milyar TL, ticari alacaklar 5,13 milyar TL ve sözleşme varlıkları 4,34 milyar TL olup toplamda yaklaşık 12-13 milyar TL büyüklüğünde bir fon faaliyet içinde bağlıdır.

Bu durum faaliyet çöküşünden çok büyüme ve yatırım dönemine işaret eder. Nakit düşüşünün ana nedeni operasyon zararı değil, CAPEX ve işletme sermayesi artışıdır.

Tahsilat riski açısından önemli olumsuz sinyal bulunmamaktadır. Büyük şüpheli alacak yoktur, vadesi geçmiş ama karşılık ayrılmamış riskli alacak görünmemektedir ve kredi riski tablosunda önemli bir bozulma işareti yer almamaktadır.

Bu nedenle bilanço yorumu şu şekilde özetlenebilir: para kaybolmamış, büyük ölçüde stok, devam eden projeler ve hak edilmiş fakat tahsil edilmemiş gelirler içinde durmaktadır.

Genel sonuç olarak 2026 finansal görünümü belirleyecek ana unsur, bu stokların satışa ve sözleşme varlıklarının nakde dönüş hızıdır; dönüş gerçekleşirse borç baskısı hızla azalabilir, gerçekleşmezse finansman yükü devam eder.

7. 31.12.2025 finansal raporu incelendiğinde, ilk bakışta fark edilmeyen ama yatırımcı açısından çok kritik olan birkaç bölüm bulunuyor.
    Ana şirket Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. için bu noktalar şirketin gerçek risk seviyesini anlamada belirleyici nitelikte.

İlk önemli konu işletme sermayesi kalemleri. Raporda ticari alacaklar, sözleşme varlıkları ve peşin ödemeler yüksek görünüyor. Bu kalemler aslında henüz tahsil edilmemiş ama kazanılmış gelirleri temsil eder. Yani bilançoda görünmeyen bir gelecek nakit potansiyeli vardır. Bu nedenle nakit azalması tek başına operasyon zayıflığı anlamına gelmez; proje şirketlerinde bu durum oldukça normaldir.

Finansman dipnotları da çoğu kişinin yüzeysel geçtiği ama kritik olan bölümlerden biridir. Toplam borç kadar önemli olan unsur borcun vade yapısıdır. Eğer kısa vadeli borç oranı düşük ve vadeler yayılmışsa risk ciddi şekilde azalır. Ayrıca faiz oranı ve döviz para birimi dağılımı finansman giderlerinin geleceğini belirler; bu nedenle sadece toplam borç rakamına bakmak yanıltıcı olabilir.

Taahhütler ve teminatlar bölümü de gözden kaçırılmaması gereken alanlardan biridir. Proje şirketleri bankalara ve işverenlere yüksek tutarlı teminat mektupları verir. Bunlar bilançoda borç gibi görünmez ama finansal yükümlülük potansiyeli taşır. Özellikle büyük EPC projelerinde bu kalemler nakit yönetimi kadar önemlidir.

Devlet teşvikleri bölümü önemli bir pozitif unsur içerir. Grup içinde özellikle büyük yatırım yapan iştiraklerde yatırım teşvik belgeleri bulunur. Bu teşvikler vergi indirimi, SGK desteği ve finansman avantajı sağlar. Yani yatırım maliyetinin bir kısmı dolaylı olarak devlet tarafından karşılanır. Bu durum şirket değerlemesini yukarı çeken fakat çoğu yatırımcı tarafından ihmal edilen bir faktördür.

Şerefiye (goodwill) kalemi ise potansiyel risk alanıdır. Özellikle Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. satın alımından kaynaklanan yüksek goodwill ileride değer düşüklüğü testine tabi olacaktır. Eğer beklenen üretim performansı gerçekleşmezse muhasebe zararı yazılabilir. Bu nakit çıkışı yaratmaz ama net kârı etkiler.

Amortisman artışı konusu da yanlış yorumlanan alanlardan biridir. Büyük yatırımlar tamamlandıkça amortisman gideri hızla yükselecektir. Bu muhasebe kârını düşürür ancak nakit çıkışı değildir. Yatırım dönemindeki şirketlerde düşük kâr görünmesinin önemli nedenlerinden biri budur.

Nakit akış tablosunun detayları aslında raporun en olumlu gizli sinyallerinden biridir. Faaliyetlerden elde edilen nakit akışının pozitif olması, şirketin operasyonlarının para üretmeye başladığını gösterir. Nakit azalmasının ana nedeni faaliyet değil yatırım harcamalarıdır. Bu fark şirketin finansal sağlığını değerlendirirken kritik önemdedir.

Döviz pozisyonu riski de çoğu yatırımcının yeterince incelemediği alanlardan biridir. Finansman giderlerinin önemli kısmı kur farkı kaynaklıdır. Döviz açık pozisyonu yüksek şirketlerde kur hareketleri net kârı dramatik şekilde etkileyebilir. Faiz kadar kur riski de belirleyici faktördür.

Azınlık payları konusu da değerleme açısından önemlidir. Bazı iştiraklerde ana şirket %100 sahip değildir. Bu nedenle elde edilen kârın tamamı ana ortaklığa ait olmaz. Konsolide kâr ile ana ortaklık kârı arasındaki farkın sebebi budur.

Segment kârlılık yapısı da geleceği anlamak için kritik bir göstergedir. Enerji ve mühendislik faaliyetleri kâr üretirken bazı teknoloji yatırımları henüz zarar fazındadır. Bu ayrım şirketin yatırım döngüsünde olduğunu gösterir; yani mevcut zararların tamamı operasyonel zayıflık anlamına gelmez.

Özetle raporda en çok gözden kaçan üç temel gerçek şudur: faaliyetlerden nakit üretimi başlamıştır, büyük nakit çıkışının ana nedeni geçici yatırım harcamalarıdır ve borç artışı operasyonel zarar değil büyüme yatırımlarından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle yüzeysel okuma şirketi riskli gösterirken, derin finansal analiz yatırım fazındaki yüksek borçlu büyüme şirketi profilini ortaya koyar.

8. 31.12.2025 raporunu profesyonel yatırımcı gözüyle düşündüğümüzde, mevcut bilgiler değerli olsa da bazı kritik veriler daha net verilmiş olsaydı risk analizi çok daha sağlıklı yapılabilirdi.

Ana şirket Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. için benim raporda özellikle görmek isteyeceğimiz ek bilgiler şunlar olurdu.

Öncelikle en önemli eksiklerden biri iştirak bazlı CAPEX kırılımıdır. Grup çok büyük yatırım döneminden geçtiği için yatırımcıların en çok merak ettiği konu hangi iştirak için ne kadar harcama yapıldığıdır. Özellikle Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş., Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş. ve Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. yatırımlarının ayrı ayrı yıllık harcama tutarları, tamamlanma oranı ve kalan yatırım ihtiyacı açık tablo halinde verilmeliydi. Bu bilgi olmadan yatırım döngüsünün ne zaman biteceğini net hesaplamak zorlaşıyor.

İkinci olarak proje bazlı gelir görünürlüğü (backlog) daha detaylı olmalıydı. Taahhüt şirketlerinde en kritik veri gelecekte kazanılmış ama henüz gelir yazılmamış iş miktarıdır. Hangi projeden ne kadar gelir beklendiği, tahsilat takvimi ve marj tahmini yatırımcıya güven verir. Özellikle enerji depolama projeleri için sipariş büyüklüğü ve teslim tarihleri açık olsaydı değerleme çok daha kolay olurdu.

Üçüncü olarak borç vade dağılımının daha şeffaf olması faydalı olurdu. Toplam borç rakamı var ancak yıl bazında geri ödeme planı (2026, 2027, 2028 kırılımı) tablo halinde verilseydi finansal stres analizi çok daha net yapılabilirdi. Yatırımcı açısından hangi yıl ne kadar borç ödenecek sorusu en kritik sorudur.

Dördüncü eksik nokta iştiraklerin operasyonel performans metrikleri. Örneğin Pomega için kapasite kullanım oranı, üretim hattı devreye alma takvimi, sipariş anlaşmaları; McFly için üretim adedi hedefi; madencilik için cevher üretim tonajı gibi bilgiler verilseydi şirketlerin gerçek durumu çok daha anlaşılır olurdu. Şu an yatırım var ama üretim performansı sayısal olarak sınırlı görünüyor.

Beşinci olarak serbest nakit akışı projeksiyonu eksik. Bu büyüklükte yatırım yapan şirketlerde yönetim genelde yatırım fazı sonrası nakit üretimi senaryosu paylaşır. Önümüzdeki 2-3 yıl için tahmini CAPEX, FAVÖK ve borç/EBITDA hedefi verilseydi piyasa güveni ciddi artardı.

Altıncı olarak döviz risk yönetimi stratejisi daha detaylı anlatılabilirdi. Finansman giderlerinin önemli kısmı kur farkından geliyor. Hedge politikası, doğal korunma oranı ve döviz pozisyon hedefleri açıklansaydı risk algısı düşerdi.

Yedinci olarak devlet teşviklerinin finansal etkisi sayısal verilmeliydi. Teşvikler var ama yatırımcı şunu bilmek ister: toplam vergi avantajı ne kadar, ne kadarını kullandık, gelecekte ne kadar fayda sağlayacağız. Bu veri şirket değerini doğrudan etkiler.

Sekizinci olarak goodwill (şerefiye) için değerleme varsayımları daha şeffaf olabilirdi. Özellikle madencilik yatırımında kullanılan fiyat varsayımları, üretim tahminleri ve iskonto oranı verilseydi ileride değer düşüklüğü riski daha net anlaşılırdı.

Dokuzuncu olarak segment bazlı kârlılık daha ayrıntılı olmalıydı. Hangi iş kolunun ne kadar FAVÖK ürettiği açık olursa yatırımcı zararların nereden geldiğini daha iyi görür. Bu özellikle yatırım fazındaki teknoloji şirketlerinde çok önemlidir.

Onuncu olarak yönetimden stratejik yol haritası (capital allocation plan) görmek isterdim. Önümüzdeki yıllarda öncelik hangi iştirakte olacak, hangi yatırımlar yavaşlatılacak, borç azaltma planı nedir gibi bilgiler yatırımcı güvenini ciddi artırır.

Özetle raporda en çok görmek istediğim üç kritik ek bilgi şunlar olurdu: iştirak bazlı yatırım ve kalan CAPEX ihtiyacı, borç geri ödeme takvimi ve yatırım sonrası nakit üretim projeksiyonu. Bu üç veri şirketin finansal kaderini net şekilde ortaya koyar.

Sayfa 336/383 İlkİlk ... 236286326334335336337338346 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •