Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş
grup içinde enerji üretimi ve depolama projelerine odaklanan iştiraklerden biri ve diğer bazı yatırımlara kıyasla daha altyapı geliştirme fazında bulunuyor. Ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bu şirket üzerinden özellikle enerji üretim varlıkları portföyü oluşturmayı hedefliyor.
Finansal durum incelendiğinde Progressivanın henüz büyük ölçekli gelir üreten operasyonlara ulaşmadığı, daha çok proje geliştirme, lisans, mühendislik ve yatırım hazırlık aşamasında olduğu görülüyor. Bu tip şirketlerde erken dönemde ciro düşük olurken giderler yüksek olabilir; çünkü izin süreçleri, mühendislik çalışmaları, ekipman avansları ve proje finansmanı hazırlıkları nakit tüketir. Dolayısıyla kısa vadede grup kârlılığına anlamlı katkı beklenmez.
Ancak stratejik açıdan önemli nokta şu: Progressiva, Kontrolmatikin EPC (mühendislik-taahhüt) modelinden varlık sahibi enerji şirketi modeline geçişinin araçlarından biridir. Yani amaç sadece proje yapmak değil, elektrik üretim veya depolama tesisine sahip olup uzun vadeli nakit akışı yaratmaktır. Bu model başarılı olursa şirket değerlemesi EPC şirketlerine göre daha yüksek çarpanlara ulaşabilir.
Risk tarafında iki ana unsur bulunuyor. Birincisi finansman riski: enerji yatırımları sermaye yoğundur ve borç finansmanı gerektirir. Grup zaten borçluluk döneminden geçtiği için proje finansmanı koşulları kritik olacaktır. İkincisi zamanlama riski: projelerin devreye giriş gecikmesi yatırım geri dönüşünü uzatabilir.
Pozitif taraf ise şu: enerji üretim ve depolama varlıkları devreye girdiğinde istikrarlı ve öngörülebilir nakit akışı yaratır. Bu, grubun volatil proje gelirlerine karşı dengeleyici etki sağlar. Özellikle enerji depolama alanında grup sinerjisi yüksektir (batarya, mühendislik, işletme).
Özet durum:
Progressiva şu anda yatırım geliştirme aşaması düşük mevcut gelir orta/uzun vadeli nakit akışı potansiyeli profilinde. Finansal kırılma noktası projelerin devreye girip elektrik satışının başlaması olacaktır. Bu gerçekleşirse 2026 sonrası dönemde grup finansallarına daha görünür katkı yapabilir.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri