Artan
Azalan
İşlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düşük / Yüksek
0,00 0% 0,00? 0,00 / 0,00

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 337/383 İlkİlk ... 237287327335336337338339347 ... SonSon
Arama sonucu : 3094 madde; 2,689 - 2,696 arası.

Konu: KONTR - Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
  1. info@kontrolmatik.com
    yatirimci.iliskileri@kontrolmatik.com

Sayın Yetkili,

31.12.2025 tarihli finansal raporunuzu yatırımcı bakış açısıyla detaylı şekilde inceleme fırsatı buldum. Şirketinizin son yıllarda gerçekleştirdiği yüksek ölçekli yatırımlar ve büyüme stratejisi kapsamında ortaya koyduğu vizyonu takdir etmekle birlikte, mevcut bilgilerin bazı kritik alanlarda daha ayrıntılı paylaşılması durumunda yatırımcıların risk analizi ve değerleme çalışmalarını çok daha sağlıklı yapabileceğini düşünüyorum.

Bu kapsamda özellikle aşağıdaki konularda ilave şeffaflık sağlanmasının yatırımcı güvenine önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyim:

İştirak Bazlı Yatırım (CAPEX) Kırılımı ve Kalan Yatırım İhtiyacı
    İştirakler bazında yıllık yatırım harcamaları, tamamlanma oranları ve kalan yatırım ihtiyacının tablo halinde sunulması faydalı olacaktır. Özellikle enerji depolama, robotik teknolojiler ve madencilik yatırımlarına ilişkin detaylar yatırım döngüsünün zamanlamasını anlamak açısından kritik önem taşımaktadır.

Proje Bazlı Gelir Görünürlüğü (Backlog) ve Tahsilat Takvimi
    Kazanılmış ancak henüz gelir yazılmamış iş miktarının proje bazında gelir beklentisi, tahsilat takvimi ve marj tahminleri ile birlikte paylaşılması değerleme çalışmalarını kolaylaştıracaktır. Enerji depolama projeleri özelinde sipariş büyüklüğü ve teslim tarihleri de yatırımcı açısından önem arz etmektedir.

Borç Vade Dağılımı, Finansman Geri Ödeme Planı ve Covenant Çerçevesi
    Toplam borç rakamına ek olarak yıllar bazında geri ödeme planının tablo halinde sunulması finansal stres analizinin daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Finansman sözleşmelerine ilişkin temel covenant metriklerinin (örneğin Net Borç/FAVÖK eşikleri vb.) genel çerçevede paylaşılması yatırımcı güveni açısından önemlidir.

Nakit Akış Kalitesi, Nakit Dönüşüm Oranı ve Tahsilat Performansı
    EBITDA ve kârlılığa ek olarak nakit dönüşüm oranı, ticari alacak yaşlandırması, ortalama tahsilat süreleri (DSO), gecikmiş alacak oranları ve tahsilat metriklerinin paylaşılması operasyonel performansın daha doğru değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

İştiraklere Ait Operasyonel Performans Göstergeleri (KPI)
    Enerji depolama tarafında kapasite kullanım oranı ve devreye alma takvimi, robotik üretim tarafında üretim adet hedefleri, madencilik tarafında üretim tonajı gibi ölçülebilir performans metriklerinin paylaşılması şirketlerin operasyonel durumunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.

Serbest Nakit Akışı, Normalleşmiş EBITDA ve Karlılık Projeksiyonu
    Yatırım fazı sonrasında beklenen nakit üretimine ilişkin önümüzdeki yıllara ait tahmini CAPEX, FAVÖK, Borç/FAVÖK oranı, normalleşmiş EBITDA beklentisi ve serbest nakit akışı projeksiyonunun paylaşılması piyasa güvenini artıracaktır.

İşletme Sermayesi İhtiyacı ve Büyümeye Bağlı Finansman Gereksinimi
    Artan proje hacmine bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacının nasıl gelişeceğine ilişkin projeksiyonların paylaşılması finansman planlamasının anlaşılması açısından önemlidir.

Döviz Pozisyonu, Risk Yönetimi ve FX Sensitivite Analizi
    Kur hareketlerinin finansallar üzerindeki etkisini gösteren duyarlılık analizleri, hedge politikası, doğal korunma oranları ve net döviz pozisyonu kırılımlarının paylaşılması risk algısını azaltacaktır.

Teminatlar, Garantiler ve Bilanço Dışı Yükümlülükler
    Verilen teminat mektupları, performans garantileri, kefaletler ve benzeri bilanço dışı yükümlülüklerin özet büyüklüğünün paylaşılması toplam risk profilinin değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.

Devlet Teşviklerinin Finansal Etkisi
    Toplam teşvik büyüklüğü, kullanılan kısmı ve gelecekte beklenen vergi avantajlarının sayısal olarak sunulması şirket değerlemesi açısından önemli bir parametredir.

İştirak Bazlı Karlılık (EBITDA) ve Nakit Tüketimi
    İş kolları ve iştirakler bazında EBITDA katkısı ile nakit tüketim hızının paylaşılması konsolide sonuçların daha sağlıklı yorumlanmasını sağlayacaktır.

Madencilik Yatırımı Değerleme Varsayımları
    Madencilik faaliyetlerine ilişkin rezerv doğrulama durumu, üretim maliyeti varsayımları ve kullanılan emtia fiyat kabullerinin paylaşılması olası değer düşüklüğü riskinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Stratejik Yol Haritası ve Sermaye Tahsis Planı (Capital Allocation)
    Önümüzdeki dönemde hangi yatırımların önceliklendirileceği, borç azaltma stratejisi ve olası finansman alternatiflerine ilişkin yönetim perspektifinin paylaşılması yatırımcı güvenini önemli ölçüde artıracaktır.

Özetle özellikle iştirak bazlı yatırım ve kalan CAPEX ihtiyacı, borç geri ödeme takvimi, nakit üretim projeksiyonu, finansman sözleşmesi koşulları, nakit dönüşüm metrikleri ve risk yönetimine ilişkin daha ayrıntılı bilgilendirme yapılmasının şirketinizin finansal görünürlüğünü güçlendireceğine inanıyorum.

Şirketinizin sürdürülebilir büyüme yolculuğunda başarılar diler, yatırımcı iletişimine verdiğiniz önem için teşekkür ederim.

2. info@kontrolmatik.com

Sayın Yetkili,
    31.12.2025 tarihli finansal raporunuzu yatırımcı bakış açısıyla detaylı şekilde inceleme fırsatı buldum. Şirketinizin son yıllarda gerçekleştirdiği yüksek ölçekli yatırımlar ve büyüme stratejisi kapsamında ortaya koyduğu vizyonu takdir etmekle birlikte, mevcut açıklamaların bazı kritik alanlarda daha ayrıntılı hale getirilmesinin yatırımcıların risk analizi, nakit akışı projeksiyonu ve değerleme çalışmalarını çok daha sağlıklı yapmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.
    Bu kapsamda özellikle aşağıdaki başlıklarda ilave şeffaflık sağlanmasının yatırımcı güvenini güçlendireceği kanaatindeyim:
    İştirak Bazlı Yatırım (CAPEX) Kırılımı ve Kalan Yatırım İhtiyacı
    İştirakler bazında yıllık yatırım harcamaları, tamamlanma oranları ve kalan yatırım ihtiyacının tablo halinde sunulması faydalı olacaktır. Özellikle enerji depolama, robotik teknolojiler ve madencilik yatırımlarına ilişkin detaylar yatırım döngüsünün zamanlamasını anlamak açısından kritik önem taşımaktadır.
    Proje Bazlı Gelir Görünürlüğü (Backlog) ve Tahsilat Takvimi
    Kazanılmış ancak henüz gelir yazılmamış iş miktarının proje bazında gelir beklentisi, tahsilat takvimi ve marj tahminleri ile birlikte paylaşılması değerleme çalışmalarını kolaylaştıracaktır. Enerji depolama projeleri özelinde sipariş büyüklüğü ve teslim tarihleri de yatırımcı açısından önem arz etmektedir.
    Borç Vade Dağılımı, Finansman Geri Ödeme Planı ve Covenant Çerçevesi
    Toplam borç rakamına ek olarak yıllar bazında geri ödeme planının tablo halinde sunulması finansal stres analizinin daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Finansman sözleşmelerine ilişkin temel covenant metriklerinin (örneğin Net Borç/FAVÖK eşikleri, özkaynak şartları vb.) genel çerçevede paylaşılması yatırımcı güveni açısından önemlidir.
    Nakit Akış Kalitesi ve Tahsilat Performansı
    EBITDA ve kârlılığa ek olarak nakit dönüşüm oranı, ticari alacak yaşlandırması, ortalama tahsilat süreleri (DSO), gecikmiş alacak oranları ve EBITDA’nın ne kadarının nakde dönüştüğünü gösteren metriklerin paylaşılması operasyonel performansın daha doğru değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır. Taahhüt şirketlerinde muhasebe kârı oluşurken nakit yaratımının zayıf kalması önemli bir finansal risk alanıdır.
    Proje Karlılığı ve Revizyon Riski
    Devam eden projelerde maliyet revizyon oranı, zarar yazılan proje sayısı ve sözleşme türü dağılımı (fixed price / cost plus) gibi göstergelerin paylaşılması gelecekteki kârlılık oynaklığını anlamak açısından kritik olacaktır.
    Teminatlar, Garantiler ve Bilanço Dışı Yükümlülükler
    Verilen teminat mektupları, performans garantileri, kefaletler ve benzeri yükümlülüklerin toplam büyüklüğünün özet olarak paylaşılması toplam risk profilinin değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
    İştirak Bazlı Karlılık ve Nakit Tüketimi
    İş kolları ve iştirakler bazında EBITDA katkısı ile nakit tüketim hızının (cash burn) paylaşılması konsolide sonuçların daha sağlıklı yorumlanmasını sağlayacaktır.
    İşletme Sermayesi İhtiyacı ve Büyümeye Bağlı Finansman Gereksinimi
    Artan proje hacmine bağlı işletme sermayesi ihtiyacının nasıl gelişeceğine ilişkin projeksiyonların paylaşılması finansman planlamasının anlaşılması açısından önemlidir.
    Döviz Pozisyonu ve Risk Yönetimi
    Kur hareketlerinin finansallar üzerindeki etkisini gösteren duyarlılık analizleri (FX sensitivite), hedge politikası, doğal korunma oranları ve net döviz pozisyonu kırılımlarının paylaşılması risk algısını azaltacaktır.
    Devlet Teşvikleri ve Finansal Etkisi
    Toplam teşvik büyüklüğü, kullanılan kısmı ve gelecekte beklenen vergi avantajlarının sayısal olarak sunulması şirket değerlemesi açısından önemli bir parametredir.
    Madencilik Yatırımı Varsayımları ve Rezerv Güvenilirliği
    Madencilik faaliyetlerine ilişkin rezerv doğrulama durumu, üretim maliyeti varsayımları ve kullanılan emtia fiyat kabullerinin paylaşılması olası değer düşüklüğü riskinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
    Yatırım Sonrası Normalleşmiş Karlılık ve Nakit Üretim Potansiyeli
    Yatırım fazı tamamlandığında beklenen normalleşmiş EBITDA, serbest nakit akışı, borçluluk oranı ve kapasite kullanım senaryolarına ilişkin orta vadeli projeksiyonların paylaşılması piyasa güvenini önemli ölçüde artıracaktır.
    Stratejik Yol Haritası ve Sermaye Tahsis Planı
    Önümüzdeki dönemde hangi yatırımların önceliklendirileceği, borç azaltma stratejisi, olası finansman alternatifleri ve sermaye tahsis yaklaşımına ilişkin yönetim perspektifinin paylaşılması yatırımcı güvenine katkı sağlayacaktır.
    Özetle özellikle iştirak bazlı yatırım ve kalan CAPEX ihtiyacı, borç geri ödeme takvimi, nakit üretim projeksiyonu, finansman sözleşmesi koşulları, nakit dönüşüm metrikleri ve risk yönetimine ilişkin daha ayrıntılı bilgilendirme yapılmasının şirketinizin finansal görünürlüğünü güçlendireceğine inanıyorum.
    Şirketinizin sürdürülebilir büyüme yolculuğunda başarılar diler, yatırımcı iletişimine verdiğiniz önem için teşekkür ederim.

3. finansal raporun (2023, 2024, 2025) birlikte incelenmesi, Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş.’nin stoklar ve tahsil edilecek kalemlerde belirgin bir büyüme trendi gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu durum, özellikle proje hacminin ve yatırım faaliyetlerinin artmasıyla uyumlu.

📦 Stoklar (Inventory) Karşılaştırması

2023: ~2,0 – 2,2 milyar TL

2024: ~3,5 – 3,8 milyar TL

2025: ~5,0 – 5,5 milyar TL

Artışın nedenleri:

Enerji depolama projeleri için ekipman alımları

Devam eden EPC projeleri

Batarya üretim yatırımı malzemeleri

Madencilik ve robotik yatırımlarına bağlı stok oluşumu

Stok artışı talep zayıflığına değil, büyüme ve yatırım fazına işaret ediyor. Ancak finansal olarak, stok büyüdükçe nakit bağlanıyor ve işletme sermayesi ihtiyacı artıyor; bu da borç ihtiyacını yükseltebilir.

💰 Tahsil Edilecek Kalemler (Receivables + Contract Assets)

2023: ~6 – 7 milyar TL

2024: ~9 – 10 milyar TL

2025: ~12 – 14 milyar TL

Artışın nedenleri:

Büyük proje teslimleri

Gelir yazılmış ama tahsil edilmemiş hakedişler

Kamu ve uluslararası projelerde uzun ödeme vadeleri

Bu kalemler şirketin gelecekte tahsil edeceği parayı temsil ediyor. Dolayısıyla bilançoda nakit düşük görünse de, tahsil edilecek gelirler önemli ve nakit düşüşü tek başına kriz anlamına gelmez.

📊 İşletme Sermayesi ve Risk Analizi

2023 → 2025 arasında:

Stoklar ≈ 2,5 kat arttı

Tahsil edilecekler ≈ 2 kat arttı

Bu, şirketin büyüdüğünü fakat büyümenin nakit bağladığını gösteriyor.

Risk noktası:

Tahsilatlar gecikirse finansman ihtiyacı ve faiz giderleri artar.

Tahsilatlar zamanında gelirse borç hızlıca düşebilir.

Bu nedenle en kritik veri, alacak devir süresi (DSO).

⭐ Pozitif okuma:

Tahsil edilecek kalemin artması, yüksek sipariş hacmi ve büyüyen iş hacmi anlamına gelir. Faaliyetler devam ediyor.

❗ Dikkat edilmesi gereken nokta:

2025’te stok + alacak toplamı çok büyük, bu nedenle nakit akışı yönetimi kritik hale gelmiş.

✅ Özet Karşılaştırma Tablosu

Kalem 2023 2024 2025 Eğilim
    Stoklar ~2,1 mlr ~3,7 mlr ~5,3 mlr ↑ güçlü
    Tahsil edilecekler ~6,5 mlr ~9,5 mlr ~13 mlr ↑ çok güçlü

Profesyonel yorum:

Yanlış okuma: “Para yok, borç artıyor”

Doğru okuma: “Şirket hızlı büyüme fazında, nakit işletme sermayesine bağlanmış”

4. info@kontrolmatik.com

Sayın Yetkili,

31.12.2025 tarihli finansal raporunuzu yatırımcı bakış açısıyla detaylı şekilde inceleme fırsatı buldum. Şirketinizin son yıllarda gerçekleştirdiği yüksek ölçekli yatırımlar ve büyüme stratejisi kapsamında ortaya koyduğu vizyonu takdir etmekle birlikte, mevcut açıklamaların bazı kritik alanlarda daha ayrıntılı hale getirilmesinin yatırımcıların risk analizi, nakit akışı projeksiyonu ve değerleme çalışmalarını çok daha sağlıklı yapmasına katkı sağlayacağını düşünüyorum.

Bu kapsamda özellikle aşağıdaki başlıklarda ilave şeffaflık sağlanmasının yatırımcı güvenini güçlendireceği kanaatindeyim:

İştirak Bazlı Yatırım (CAPEX) Kırılımı ve Kalan Yatırım İhtiyacı: İştirakler bazında yıllık yatırım harcamaları, tamamlanma oranları ve kalan yatırım ihtiyacının tablo halinde sunulması faydalı olacaktır. Enerji depolama, robotik teknolojiler ve madencilik yatırımlarına ilişkin detaylar, yatırım döngüsünün zamanlamasını anlamak açısından kritik önem taşımaktadır.

Proje Bazlı Gelir Görünürlüğü (Backlog) ve Tahsilat Takvimi: Kazanılmış ancak henüz gelir yazılmamış iş miktarının proje bazında gelir beklentisi, tahsilat takvimi ve marj tahminleri ile birlikte paylaşılması değerleme çalışmalarını kolaylaştıracaktır. Enerji depolama projeleri özelinde sipariş büyüklüğü ve teslim tarihleri de yatırımcı açısından önemlidir.

Borç Vade Dağılımı, Finansman Geri Ödeme Planı ve Covenant Çerçevesi: Toplam borç rakamına ek olarak yıllar bazında geri ödeme planının tablo halinde sunulması finansal stres analizini güçlendirecektir. Finansman sözleşmelerine ilişkin temel covenant metriklerinin (Net Borç/FAVÖK eşikleri, özkaynak şartları vb.) genel çerçevede paylaşılması yatırımcı güveni açısından önemlidir.

Nakit Akış Kalitesi ve Tahsilat Performansı: EBITDA ve kârlılığa ek olarak nakit dönüşüm oranı, ticari alacak yaşlandırması, ortalama tahsilat süreleri (DSO), gecikmiş alacak oranları ve nakde dönüşüm metriklerinin paylaşılması operasyonel performansın doğru değerlendirilmesine katkı sağlar. Taahhüt şirketlerinde muhasebe kârı oluşurken nakit yaratımının zayıf kalması önemli bir finansal risk alanıdır.

Proje Karlılığı ve Revizyon Riski: Devam eden projelerde maliyet revizyon oranı, zarar yazılan proje sayısı ve sözleşme türü dağılımı (fixed price / cost plus) gibi göstergelerin paylaşılması gelecekteki kârlılık oynaklığını anlamak açısından kritik olacaktır.

İştirak Bazlı Karlılık ve Nakit Tüketimi: İş kolları ve iştirakler bazında EBITDA katkısı ile nakit tüketim hızı (cash burn) paylaşılmalıdır; konsolide sonuçların sağlıklı yorumlanmasını sağlar.

İşletme Sermayesi İhtiyacı ve Büyümeye Bağlı Finansman Gereksinimi: Artan proje hacmine bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacının nasıl gelişeceğine ilişkin projeksiyonlar, finansman planlamasının anlaşılması açısından önemlidir.

Döviz Pozisyonu, Risk Yönetimi ve FX Sensitivite Analizi: Kur hareketlerinin finansallar üzerindeki etkisini gösteren duyarlılık analizleri, hedge politikası, doğal korunma oranları ve net döviz pozisyonu kırılımlarının paylaşılması risk algısını azaltacaktır.

Teminatlar, Garantiler ve Bilanço Dışı Yükümlülükler: Verilen teminat mektupları, performans garantileri, kefaletler ve benzeri yükümlülüklerin toplam büyüklüğünün özet olarak paylaşılması toplam risk profilinin değerlendirilmesine katkı sağlar.

Devlet Teşviklerinin Finansal Etkisi: Toplam teşvik büyüklüğü, kullanılan kısmı ve gelecekte beklenen vergi avantajlarının sayısal olarak sunulması şirket değerlemesi açısından önemlidir.

Madencilik Yatırımı Varsayımları ve Rezerv Güvenilirliği: Madencilik faaliyetlerine ilişkin rezerv doğrulama durumu, üretim maliyeti varsayımları ve kullanılan emtia fiyat kabullerinin paylaşılması olası değer düşüklüğü riskinin anlaşılmasına yardımcı olur.

Yatırım Sonrası Normalleşmiş Karlılık ve Nakit Üretim Potansiyeli: Yatırım fazı tamamlandığında beklenen normalleşmiş EBITDA, serbest nakit akışı, borçluluk oranı ve kapasite kullanım senaryolarına ilişkin orta vadeli projeksiyonların paylaşılması piyasa güvenini artıracaktır.

Stratejik Yol Haritası ve Sermaye Tahsis Planı (Capital Allocation): Önümüzdeki dönemde hangi yatırımların önceliklendirileceği, borç azaltma stratejisi, olası finansman alternatifleri ve sermaye tahsis yaklaşımı hakkında yönetim perspektifinin paylaşılması yatırımcı güvenine katkı sağlayacaktır.

Özetle, özellikle iştirak bazlı yatırım ve kalan CAPEX ihtiyacı, borç geri ödeme takvimi, nakit üretim projeksiyonu, finansman sözleşmesi koşulları, nakit dönüşüm metrikleri ve risk yönetimine ilişkin daha ayrıntılı bilgilendirme yapılması şirketinizin finansal görünürlüğünü güçlendirecektir.

5. Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş.
    henüz erken operasyon / yatırım geliştirme aşamasında ve finansal katkısı sınırlı, fakat bilanço üzerinde stratejik büyüklüğü yüksek bir iştirak konumunda.

Öncelikle yapı: Ana şirket Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş., 01.08.2023 itibarıyla Üç Yıldız’ın %50,1 hissesini satın alarak kontrol gücünü elde etmiş. Satın alma sonrasında 859,3 milyon TL şerefiye (goodwill) muhasebeleştirilmiş. Bu rakam önemli çünkü satın alma bedelinin ciddi kısmının gelecekte beklenen değer artışına bağlandığını gösteriyor; yani finansal başarı henüz gerçekleşmemiş, beklenti satın alınmış durumda.

Operasyonel kapasite tarafında şirketin Kütahya Gedizde:

783 hektar antimon sahası

Günlük 250 ton kapasiteli flotasyon hattı

Yıllık 75.000 ton cevher işleme kapasitesi

Yıllık 1.500 ton antimon trioksit + 1.000 ton antimon metal kapasitesi

bulunuyor. Ayrıca kurşun-çinko-bakır için yıllık 200.000 ton run-of-mine kapasite planı var ve bunun kurulumunun devam ettiği belirtilmiş. Bu ifade kritik: tesislerin tamamı henüz tam üretim fazında değil.

Personel sayısının 17den 33e çıkması da operasyon hazırlık aşamasının sürdüğünü gösteriyor.

Finansal açıdan en önemli çıkarım şu: Üç Yıldız şu an tam ticari üretim aşamasına geçmemiş. Bu nedenle:

Ciro katkısı düşük veya sınırlı

Kârlılık belirgin değil

Yatırım harcamaları devam ediyor

Bu tip madencilik yatırımlarında tipik döngü şu şekilde olur: önce ruhsat + tesis + altyapı CAPEX, sonra üretim ramp-up, ardından nakit üretimi. Üç Yıldız büyük olasılıkla ikinci aşamaya (ramp-up) geçiş döneminde.

Risk tarafı: satın alma sırasında oluşan 859 milyon TL goodwill ileride değer düşüklüğü testine tabi tutulacak. Eğer üretim ve satış beklentileri gerçekleşmezse bilançoda değer düşüklüğü zararı yazılabilir. Bu yatırımın finansal başarısı bu nedenle kritik.

Pozitif taraf: Antimon stratejik bir metal. Enerji depolama, savunma, alaşım ve kimya sektörlerinde kullanılıyor. Eğer üretim planlanan kapasiteye ulaşırsa, bu iştirak grup için yüksek marjlı hammadde kaynağı olabilir ve özellikle batarya tarafıyla dikey entegrasyon avantajı yaratır.

Özet finansal durum:
    Üç Yıldız şu anda yüksek potansiyel düşük mevcut katkı yatırım aşaması profilinde. Kırılma noktası tesislerin tam devreye girip satış hacminin başlaması olacak. Bu gerçekleşirse 2026-2027 döneminde finansallara etkisi hissedilmeye başlanabilir.

6. 2025 yılında grup düzeyinde toplam CAPEX yaklaşık 5-5,5 milyar TL seviyesindedir

bu yatırım harcamalarının büyük bölümü birkaç ana iştirak üzerinde yoğunlaşmıştır. Ana şirket olan Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. açısından bakıldığında en büyük yatırım yükü açık ara Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş. üzerindedir. Batarya hücre ve enerji depolama fabrikası kurulumu, makine-ekipman alımları, tesis inşaatı ve teşvikli yatırım kalemleri nedeniyle tek başına grup CAPEXinin yaklaşık %60-70ini oluşturduğu anlaşılmaktadır. Bu nedenle borç artışı ve amortisman yükselişinin ana kaynağı da Pomega olup, aynı zamanda gelecekteki gelir potansiyelinin merkezinde yer almaktadır.

İkinci sırada yüksek yatırım harcamasıyla Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş. bulunmaktadır. Yaklaşık 2,25 milyar TL teşvikli yatırım planı, maddi duran varlıklarda belirgin artış ve üretim altyapısı kurulumu bu şirketin CAPEX içinde tahminen %10-20 pay aldığını göstermektedir. Ancak gelir üretimi henüz başlamadığı için finansal tabloda geçici yük etkisi yaratmaktadır. Üçüncü sırada Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. yer almakta olup maden tesisi kurulumu ve kurşun-çinko hattı yatırımları nedeniyle CAPEX payının %5-10 bandında olduğu değerlendirilmektedir; madencilik yatırımlarının doğası gereği birkaç yıl süren yatırım fazı normal kabul edilir.

Orta ölçekli yatırım yapan bir diğer iştirak Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş. olup lisans, mühendislik, proje geliştirme ve ekipman avansları nedeniyle yaklaşık %5 civarında CAPEX payına sahiptir. Buna karşılık olgun üretim yapısı sayesinde Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş. tarafında büyük fabrika yatırımı bulunmamakta, yalnızca bakım ve modernizasyon harcamaları yapılmaktadır; CAPEX düşük olmasına rağmen nakit üretim gücü yüksektir. Ar-Ge ağırlıklı faaliyet gösteren Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş. için yatırım yükü sınırlı kalırken, uydu yatırımları bulunan Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş. tarafında Kontrolmatik payı %25 olduğu için konsolide CAPEX etkisi görece düşüktür. Hizmet şirketi niteliğindeki Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim A.Ş. ise yatırım harcaması açısından ihmal edilebilir düzeydedir.

Genel finansal sonuç açısından 2025 dönemindeki nakit baskısının temel nedeni faaliyet zararları değil, yatırım harcamalarındaki hızlı artıştır.

2026 yılında özellikle Pomega ve Mcfly yatırımlarının hız kesmesi durumunda serbest nakit akışında belirgin iyileşme potansiyeli oluşacaktır.

Bu nedenle yatırımcılar açısından en kritik izlenmesi gereken gösterge maddi duran varlık artış hızıdır. CAPEX yükü büyüklük sırasına göre özetle Pomega, Mcfly, Üç Yıldız, Progressiva, Emek, Enwair, Plan S (konsolide etkisi sınırlı) ve Signum şeklinde sıralanmaktadır.

7. Sermaye artırımı teknik olarak zorunlu değildir;

özkaynak negatife dönmemiştir, operasyonlar kâr üretmektedir ve bilançoda önemli tutarda tahsil edilebilir işletme sermayesi (stok, alacak, sözleşme varlığı) bulunmaktadır. Bu nedenle şirket finansal zorunluluk kategorisinde değil, nakit zamanlaması yönetimi kategorisindedir.

Artırımın konuşulmasının nedeni bilanço bozulması değil, finansman baskısıdır; yüksek faiz gideri operasyon kârını aşağı çekmekte, işletme sermayesine bağlanan 12-13 milyar TL büyüklüğündeki fonun nakde dönüş hızı belirsizlik yaratmakta ve devam eden yatırımlar nakit tüketmeye devam edebilmektedir. Sorun varlık eksikliği değil likidite temposudur.

2026 için olasılık değerlendirmesi üç senaryoda okunabilir: Tahsilatlar hızlanır, stoklar satışa döner ve finansman maliyeti düşerse artırıma gerek kalmama ihtimali yaklaşık %20 civarındadır; en gerçekçi senaryo olan %40 civarında olasılıkta ise 3-4 milyar TL seviyesinde sınırlı bir güçlendirme artırımı yapılarak borç ve faiz yükü azaltılabilir; tahsilatlar gecikir, kredi erişimi zorlaşır ve yatırım nakit tüketimi sürerse yine yaklaşık %40 olasılıkla artırıma gidilebilir ancak bu durum bile şirketin sürdürülebilirliğini ortadan kaldırmaz.

Kritik belirleyici tek değişken işletme sermayesi dönüş hızıdır; alacak tahsilatı, sözleşme varlıklarının faturaya dönüşmesi ve stok satışları hızlanırsa borç baskısı doğal şekilde azalır ve artırıma ihtiyaç kalmayabilir. Bilançoda bağlı fonun sadece %30unun nakde dönmesi bile finansal rahatlama yaratabilecek büyüklüktedir.

Profesyonel sonuç olarak sermaye artırımı mecburi değildir fakat finansal konforu artırmak ve faiz yükünü kırmak amacıyla yapılması rasyonel olabilir; yatırımcı açısından asıl kritik konu artırımdan ziyade artırımı yapılacak fiyat seviyesidir çünkü düşük fiyatlı artırımlar hisse üzerinde baskı yaratır.

8. finansal yük

doğru anlamak için 2025 finansallarında görülen para nereye gitti? sorusunun cevabı aslında üç ana kalemde toplanıyor. Konsolide nakit çıkışının büyük kısmı operasyonel zarardan değil, yatırım ve finansman bileşiminden kaynaklanıyor.

Öncelikle en büyük para çıkışı yatırım harcamalarına gitmiş durumda. Grup düzeyinde yaklaşık 5-5,5 milyar TL CAPEXin ana adresi açık ara Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.. PDF dipnotlarında görülen maddi duran varlık artışları, makine-ekipman alımları, tesis inşaat giderleri ve yatırım teşvik belgeleri bu şirketin batarya hücresi ve enerji depolama fabrikasına yoğun yatırım yapıldığını net biçimde gösteriyor. Bu nedenle banka kredilerindeki artışın ana sebebi de Pomega yatırımı. Aynı zamanda amortismanların ilerleyen yıllarda hızla artacak olmasının kaynağı da burası.

İkinci büyük nakit kullanım alanı üretim altyapısı kurulum aşamasındaki Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş.. PDFde teşvikli yatırım tutarının 2,254 milyar TL olduğu, maddi duran varlıkların yaklaşık 510 milyon TLden 883 milyon TL seviyesine çıktığı görülüyor. Bu artış doğrudan robot üretim tesisine yapılan harcamayı işaret ediyor. Henüz gelir oluşmadığı için finansal tabloda nakit tüketen kalem olarak görünüyor.

Üçüncü yatırım alanı maden tarafı. Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş. için tesis kurulumu, cevher işleme hatları ve devam eden saha yatırımları dipnotlarda yer alıyor. Bu şirket henüz tam üretim aşamasına geçmediği için yatırım fazında nakit çekmeye devam ediyor.

Enerji projeleri geliştirme şirketi olan Progressiva Enerji Yatırımları A.Ş. tarafında ise lisans giderleri, mühendislik maliyetleri, proje geliştirme harcamaları ve ekipman avansları görülüyor. Bu kalemler CAPEX kadar büyük olmasa da nakit çıkışı yaratıyor çünkü gelir henüz oluşmamış durumda.

Buna karşılık olgun üretim şirketi olan Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş. finansal yük oluşturan değil, aksine nakit üreten iştirak konumunda. Modernizasyon dışında büyük yatırım yok. Enwair Enerji Teknolojileri A.Ş. tarafında Ar-Ge ekipmanları dışında önemli yatırım görülmüyor. Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Ş. yatırımları yüksek olsa bile Kontrolmatik payı %25 olduğu için konsolide finansal yük sınırlı yansıyor. Hizmet şirketi olan Signum Teknoloji Tanıtım ve Eğitim A.Ş. tarafında ise finansal yük yok denecek kadar az.

finansal yükün ikinci ana nedeni finansman giderleri. 2025te yaklaşık 4,28 milyar TL finansman gideri görülüyor (önceki yıl yaklaşık 2,2 milyar TL civarı). Bunun sebepleri:

Yüksek faizli TL krediler

Döviz kredileri ve kur farkı giderleri

Leasing yükümlülükleri

Yatırım kredilerinin faizleri

Yani para sadece fabrika ve makineye gitmedi; aynı zamanda bu yatırımların finansman maliyeti de ciddi gider yazıldı.

Üçüncü unsur işletme sermayesi kullanımı. stok artışı, ticari alacak büyümesi ve devam eden projeler nedeniyle nakit işletme sermayesine de bağlanmış durumda. Bu da nakit akışını baskılayan ek faktör.

Özetle 2025te para üç yere gitmiş görünüyor:

Büyük ölçekli fabrika ve tesis yatırımları (özellikle Pomega ve Mcfly)

Bu yatırımların finansman maliyetleri (faiz + kur farkı)

İşletme sermayesi artışı (stok ve alacak büyümesi)

En kritik çıkarım şu: finansal baskının ana nedeni operasyonel kârsızlık değil, agresif büyüme yatırımıdır. Yatırım fazı yavaşladığında finansal tablo çok daha hızlı toparlanma potansiyeline sahiptir.

Sayfa 337/383 İlkİlk ... 237287327335336337338339347 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •