info@kontrolmatik.com
yatirimci.iliskileri@kontrolmatik.com
Sayın Yetkili,
31.12.2025 tarihli finansal raporunuzu yatırımcı bakış açısıyla detaylı şekilde inceleme fırsatı buldum. Şirketinizin son yıllarda gerçekleştirdiği yüksek ölçekli yatırımlar ve büyüme stratejisi kapsamında ortaya koyduğu vizyonu takdir etmekle birlikte, mevcut bilgilerin bazı kritik alanlarda daha ayrıntılı paylaşılması durumunda yatırımcıların risk analizi ve değerleme çalışmalarını çok daha sağlıklı yapabileceğini düşünüyorum.
Bu kapsamda özellikle aşağıdaki konularda ilave şeffaflık sağlanmasının yatırımcı güvenine önemli katkı sağlayacağı kanaatindeyim:
İştirak Bazlı Yatırım (CAPEX) Kırılımı ve Kalan Yatırım İhtiyacı
İştirakler bazında yıllık yatırım harcamaları, tamamlanma oranları ve kalan yatırım ihtiyacının tablo halinde sunulması faydalı olacaktır. Özellikle enerji depolama, robotik teknolojiler ve madencilik yatırımlarına ilişkin detaylar yatırım döngüsünün zamanlamasını anlamak açısından kritik önem taşımaktadır.
Proje Bazlı Gelir Görünürlüğü (Backlog) ve Tahsilat Takvimi
Kazanılmış ancak henüz gelir yazılmamış iş miktarının proje bazında gelir beklentisi, tahsilat takvimi ve marj tahminleri ile birlikte paylaşılması değerleme çalışmalarını kolaylaştıracaktır. Enerji depolama projeleri özelinde sipariş büyüklüğü ve teslim tarihleri de yatırımcı açısından önem arz etmektedir.
Borç Vade Dağılımı, Finansman Geri Ödeme Planı ve Covenant Çerçevesi
Toplam borç rakamına ek olarak yıllar bazında geri ödeme planının tablo halinde sunulması finansal stres analizinin daha sağlıklı yapılmasını sağlayacaktır. Finansman sözleşmelerine ilişkin temel covenant metriklerinin (örneğin Net Borç/FAVÖK eşikleri vb.) genel çerçevede paylaşılması yatırımcı güveni açısından önemlidir.
Nakit Akış Kalitesi, Nakit Dönüşüm Oranı ve Tahsilat Performansı
EBITDA ve kârlılığa ek olarak nakit dönüşüm oranı, ticari alacak yaşlandırması, ortalama tahsilat süreleri (DSO), gecikmiş alacak oranları ve tahsilat metriklerinin paylaşılması operasyonel performansın daha doğru değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
İştiraklere Ait Operasyonel Performans Göstergeleri (KPI)
Enerji depolama tarafında kapasite kullanım oranı ve devreye alma takvimi, robotik üretim tarafında üretim adet hedefleri, madencilik tarafında üretim tonajı gibi ölçülebilir performans metriklerinin paylaşılması şirketlerin operasyonel durumunun daha net anlaşılmasını sağlayacaktır.
Serbest Nakit Akışı, Normalleşmiş EBITDA ve Karlılık Projeksiyonu
Yatırım fazı sonrasında beklenen nakit üretimine ilişkin önümüzdeki yıllara ait tahmini CAPEX, FAVÖK, Borç/FAVÖK oranı, normalleşmiş EBITDA beklentisi ve serbest nakit akışı projeksiyonunun paylaşılması piyasa güvenini artıracaktır.
İşletme Sermayesi İhtiyacı ve Büyümeye Bağlı Finansman Gereksinimi
Artan proje hacmine bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacının nasıl gelişeceğine ilişkin projeksiyonların paylaşılması finansman planlamasının anlaşılması açısından önemlidir.
Döviz Pozisyonu, Risk Yönetimi ve FX Sensitivite Analizi
Kur hareketlerinin finansallar üzerindeki etkisini gösteren duyarlılık analizleri, hedge politikası, doğal korunma oranları ve net döviz pozisyonu kırılımlarının paylaşılması risk algısını azaltacaktır.
Teminatlar, Garantiler ve Bilanço Dışı Yükümlülükler
Verilen teminat mektupları, performans garantileri, kefaletler ve benzeri bilanço dışı yükümlülüklerin özet büyüklüğünün paylaşılması toplam risk profilinin değerlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
Devlet Teşviklerinin Finansal Etkisi
Toplam teşvik büyüklüğü, kullanılan kısmı ve gelecekte beklenen vergi avantajlarının sayısal olarak sunulması şirket değerlemesi açısından önemli bir parametredir.
İştirak Bazlı Karlılık (EBITDA) ve Nakit Tüketimi
İş kolları ve iştirakler bazında EBITDA katkısı ile nakit tüketim hızının paylaşılması konsolide sonuçların daha sağlıklı yorumlanmasını sağlayacaktır.
Madencilik Yatırımı Değerleme Varsayımları
Madencilik faaliyetlerine ilişkin rezerv doğrulama durumu, üretim maliyeti varsayımları ve kullanılan emtia fiyat kabullerinin paylaşılması olası değer düşüklüğü riskinin anlaşılmasına yardımcı olacaktır.
Stratejik Yol Haritası ve Sermaye Tahsis Planı (Capital Allocation)
Önümüzdeki dönemde hangi yatırımların önceliklendirileceği, borç azaltma stratejisi ve olası finansman alternatiflerine ilişkin yönetim perspektifinin paylaşılması yatırımcı güvenini önemli ölçüde artıracaktır.
Özetle özellikle iştirak bazlı yatırım ve kalan CAPEX ihtiyacı, borç geri ödeme takvimi, nakit üretim projeksiyonu, finansman sözleşmesi koşulları, nakit dönüşüm metrikleri ve risk yönetimine ilişkin daha ayrıntılı bilgilendirme yapılmasının şirketinizin finansal görünürlüğünü güçlendireceğine inanıyorum.
Şirketinizin sürdürülebilir büyüme yolculuğunda başarılar diler, yatırımcı iletişimine verdiğiniz önem için teşekkür ederim.

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri