Hay senin yapay zekanı …. Kopyala yapıştır 1 gr bilgin yok
Hay senin yapay zekanı …. Kopyala yapıştır 1 gr bilgin yok
Sayın carizma
baştan unutmadan söyliyeyim lütfen sen bir daha şiir yazma beni edebiyattan şiirden şairden soğutma bu bir
sen burada doğru verileri paylaşıyorsun ancak bazı gerçekleri anlatmıyorsun şirketin bu hale gelmesini sadece yatırımlarla açıklamaya kalkışıyorsun buda sende sahtecilik hissi uyandırıyor başka şirketlerde hem yatırım yapıp hemde aslanlar gibi kar yazıyor ha batan yokmu oda var
ancak biz kontrolmatiğe baktığımızda konjöktürel bir dazavantaj dönemine girdiğimizi defalarca ben yazdım sen bunu hep sakladın oysa makro ekonomi içindeydi herkes makro ekonominin belini faizle kırdılar işte tam burada mesele
bunu öngörebilip ona göre adım atılmalıydı yönetimin hatası bu sen sadece övünme yazıları yazdın buda insanları gerdi zaten kayıptaydılar tuz biber oldun mesela dokuz ay sonra geçten geç verilen kuşa çevrilmiş bedelli olayından hiç bahsetmedin kurumların hantallığından hiç bahsetmedin
ancak buna rağmen şiir hariç uzunca yazılarını gene yaz daha doğrusu ne yazarsan yaz ancak buradaki insanları anlayarak yaz
son olarak kendi görüşümü belirteyim yönetim hatalarını anladı son yapılan agresif hisse satışıyla durumu toparladı ,kötünün kötüsü günler bana göre geride kaldı olanlar oldu her şirket zarar açıklayabilir önemli olan bunu karlı günlere çevirmektir ben inanıyorumki o karlı günleri göreceğiz ancak biraz sabırlı olmamız gerekecek ,zaten o karlı günlere ulaşmak içindi bunca borca harca girmek kendi düşüncemdir enseyi karartıp elimizdekileri öfkeyle zararla çıkarmak doğru olmayabilir o nedenle ben hisselerime sahip çıkıp bekleyeceğim
böyle yazılar yazıncada ya Saminin adamı diye yada carizmanın başka nicki diye yaftalanıyoruz olsun canınız sağ olsun ben Smiyi tanırım bir kaç defa yüz yüze görüşüp konuştum uzunca sorularımı sordum samimi bir şekilde cevaplarımı aldım ancak carizmayı inanın hiç tanımam ancak şriketten birisi olduğuna inanıyorum bu kadar detay bilgileri hiç bir yatırımcı paylaşamaz
İş opex capex değil zaten yatırım bir kaç sene önce bitmeliydi bu durumda Hektaş orta Asya yatırımı gibi bitmiyor nakit akışı kötü hisse satıp şirketi fonluyor taşıma su , borç salmalı bit Şitket için en kötü şey yatırımları azaltma düşen favök vs kont durumu iyi değil sami 5.5 milyarı da kredi borcunda olsa zaten topu atmış olucaktı , dediğim gibi genel kurulda sizin bedelli istemeniz gerekli başka kurtuluş şansı yok finansman giderinin 1/4 kadar favök üretimi ile bişey olmaz , SPK maalesef bedelli sermayeye bu ara pek sıcak bekmıyor SPK ilan edip kısa zamanda iyi bir bedelli 200 milyon usd civari ile şirketi normalleştirmeleri gerekir , bu yapılarsa bende aranızda olurum net
Sayın tarik1234
bu yazdıklarıma inanın üç yıl önceki genel kurulda Saminin kendisine yüzde iki yüz üçyüz bedelli yapın dedim isterseniz oylamaya sunun herkes seve seve evet diyecek dedim genel kurul başlamadan 25 30 kadar yatırımcı salonda ayak üstü sohbet ederken
ki o zaman herke kontrolmatiğin peşindeydi fiyat üçlü rakamlardaydı ,ve faiz belası başlamamıştı yani daha nas ilan edilmemişti kolay olmasada çok zor günlerde değildi ancak nas milleti yasa soktu halende debeleniyoruz her kesim olarak çalan çırpanlar hariç
Sami bey o zaman ne dedi biliyorumusunuz biz yatırımcımızı üzmek istemiyoruz kendi bünyemizde yatırımları büyütme taraftarıyız hatta temettü vereceğiz dedi verdilerde ama neye yarar üç beş kuruş
o zaman bedelli yapılsaydı bu sorunların belkide çoğu yaşanmazdı , şimdi siz bedelli diyorsunuz size yüzde yüz katılıyorum ve bende istiyorum ancak SPK hem hantal hemde vereceğini sanmıyorum daha fazla birşey söyleyip suçlu duruma düşmek istemiyorum bu SPK kuralları ve anlayışıyla sadece kontrolmatik değil bir çok şirket zorda ,aynı SPK yıllardır zarar açıklayan bir kaç şirketin bedelli isteğini en kısa sürede onaylıyor örnek ihlas holding yani mesele uzun yüzde üçyüz bedelli yüzde yüze neden nasıl niçin çevrildi sizce verseydi SPK.vermeyen den verim bekliyoruz sizmi onaylamadınız benmi onaylamadım kim onaylamadı %300 bedelliyi sorun birazda burada
carizma bu konulara hiç girmiyor neden acaba dediğim gib büyük bir ihtimal şirketten biri hal öyle oluncada spk dan tüm şirketlerin ödü kopuyor adını bile sohbatte ağızlarına almak istemiyorlar ,carizmayada sadece gelecek öngörülerini yazmak kalıyor oda kayıptaki insanları çileden çıkarıyor yazdıklarının çoğunuda yatırımcılar olarak biz biliyoruz
Son düzenleme : nevriz; Bugün saat: 10:34.
Cerizma azıcık şerefin varsa biraz utanç duyarsın.
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
şirketin bedelli yapma ihtiyacı yok. piyasaya verilecek her hisse artık çok değerli. yakında farkına varırsınız.
Mcfly Robot Teknolojileri A.Ş.
şu anda erken büyüme / yatırım fazında ve finansal olarak henüz anlamlı katkı üretme aşamasına geçmemiş durumda. Bu şirket, ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. tarafından %75 oranında sahip olunan bir iştirak olup 150 milyon TL sermaye ile kurulmuş ve 2025 sonu itibarıyla 96 personele ulaşmış. Personel artışı (84 → 96) faaliyetlerin ölçeklenmeye başladığını gösteriyor ancak finansal performans henüz ticari olgunluk aşamasına ulaşmadığını açık şekilde ortaya koyuyor.
Segment raporlamasına bakıldığında 2025 yılında Robot Teknoloji segmentinin hasılatı sadece 13,7 milyon TL seviyesinde. Buna karşılık satış maliyetleri 26,9 milyon TL olduğu için segment −13,2 milyon TL brüt zarar üretmiş. 2024 yılında ise robot segmentinde 32 milyon TL ciro ve 13,8 milyon TL brüt kâr vardı. Yani 2025’te gelir düşmüş ve kârlılık negatife dönmüş. Bu durum genellikle şu iki sebepten biriyle olur: ürün geliştirme maliyetlerinin satıştan hızlı artması veya proje teslim zamanlaması nedeniyle gelir kaymasının yaşanması. Büyük olasılıkla her ikisi birlikte etkili.
En kritik finansal veri yatırım teşvik belgesi. McFly için 29.12.2022 tarihli teşvik kapsamında 2,254 milyar TL sabit yatırım tutarı öngörülmüş. Bu çok önemli çünkü şirketin henüz küçük ciroya rağmen çok büyük ölçekli üretim altyapısı kurmayı planladığını gösteriyor. Yani finansal büyüklük ile mevcut satış arasında ciddi bir zaman farkı (investment lag) var. Bu nedenle bugünkü zararlar yapısal başarısızlık değil, yatırım döngüsünün doğal sonucu olarak yorumlanmalı.
Duran varlık notlarında görülen net defter değerinin yaklaşık 510 milyon TL’den 883 milyon TL seviyesine yükselmesi de robot yatırımlarının bilanço üzerinde büyüdüğünü doğruluyor. Bu, fabrikanın ve ekipmanların kurulmaya devam ettiğini gösterir. Ancak bu büyüme aynı zamanda amortisman ve finansman gideri baskısının ilerleyen yıllarda artabileceği anlamına da gelir.
Finansal açıdan en önemli çıkarım şu: McFly şu anda gelir üreten bir iş kolu değil, sermaye tüketen bir teknoloji yatırımı. Kısa vadede kâra katkı beklemek gerçekçi değil. Ancak yatırım tamamlanıp seri satış başlarsa ölçeklenebilir marj nedeniyle grup kârlılığına etkisi orantısız büyük olabilir. Robotik iş modellerinde tipik olarak ilk yıllar zarar, sonra hızlı marj sıçraması görülür.
Risk tarafında üç önemli nokta var. Birincisi satış hacmi riski: 2,25 milyar TL yatırımın geri dönüşü için ciddi adet satışı gerekir. İkincisi finansman riski: grup zaten yüksek borç döneminden geçtiği için bu yatırımın kredi yükü baskı yaratabilir. Üçüncüsü pazar riski: robot ürününün rekabet gücü ve fiyatlandırma başarısı kritik olacak.
Pozitif taraf ise şu: teşvik belgesi olması vergi avantajı ve finansman kolaylığı sağlar, personel artışı operasyonel ilerleme olduğunu gösterir ve segment raporlamasında ayrı gösterilmesi şirketin bu alanı stratejik gördüğünü kanıtlar.
Özet finansal durum:
McFly şu anda yüksek yatırım – düşük gelir – geçici zarar fazında. Ticari kırılma noktası seri satışların başlaması olacak. Bu gerçekleşirse 2027–2028 döneminde grup finansallarına anlamlı katkı potansiyeli var
Üç Yıldız Antimon Madencilik A.Ş.
henüz erken operasyon / yatırım geliştirme aşamasında ve finansal katkısı sınırlı, fakat bilanço üzerinde stratejik büyüklüğü yüksek bir iştirak konumunda.
Öncelikle yapı: Ana şirket Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş., 01.08.2023 itibarıyla Üç Yıldız’ın %50,1 hissesini satın alarak kontrol gücünü elde etmiş. Satın alma sonrasında 859,3 milyon TL şerefiye (goodwill) muhasebeleştirilmiş. Bu rakam önemli çünkü satın alma bedelinin ciddi kısmının gelecekte beklenen değer artışına bağlandığını gösteriyor; yani finansal başarı henüz gerçekleşmemiş, beklenti satın alınmış durumda.
Operasyonel kapasite tarafında şirketin Kütahya Gedizde:
783 hektar antimon sahası
Günlük 250 ton kapasiteli flotasyon hattı
Yıllık 75.000 ton cevher işleme kapasitesi
Yıllık 1.500 ton antimon trioksit + 1.000 ton antimon metal kapasitesi
bulunuyor. Ayrıca kurşun-çinko-bakır için yıllık 200.000 ton run-of-mine kapasite planı var ve bunun kurulumunun devam ettiği belirtilmiş. Bu ifade kritik: tesislerin tamamı henüz tam üretim fazında değil.
Personel sayısının 17den 33e çıkması da operasyon hazırlık aşamasının sürdüğünü gösteriyor.
Finansal açıdan en önemli çıkarım şu: Üç Yıldız şu an tam ticari üretim aşamasına geçmemiş. Bu nedenle:
Ciro katkısı düşük veya sınırlı
Kârlılık belirgin değil
Yatırım harcamaları devam ediyor
Bu tip madencilik yatırımlarında tipik döngü şu şekilde olur: önce ruhsat + tesis + altyapı CAPEX, sonra üretim ramp-up, ardından nakit üretimi. Üç Yıldız büyük olasılıkla ikinci aşamaya (ramp-up) geçiş döneminde.
Risk tarafı: satın alma sırasında oluşan 859 milyon TL goodwill ileride değer düşüklüğü testine tabi tutulacak. Eğer üretim ve satış beklentileri gerçekleşmezse bilançoda değer düşüklüğü zararı yazılabilir. Bu yatırımın finansal başarısı bu nedenle kritik.
Pozitif taraf: Antimon stratejik bir metal. Enerji depolama, savunma, alaşım ve kimya sektörlerinde kullanılıyor. Eğer üretim planlanan kapasiteye ulaşırsa, bu iştirak grup için yüksek marjlı hammadde kaynağı olabilir ve özellikle batarya tarafıyla dikey entegrasyon avantajı yaratır.
Özet finansal durum:
Üç Yıldız şu anda yüksek potansiyel düşük mevcut katkı yatırım aşaması profilinde. Kırılma noktası tesislerin tam devreye girip satış hacminin başlaması olacak. Bu gerçekleşirse 2026-2027 döneminde finansallara etkisi hissedilmeye başlanabilir.
Yer İmleri