Emek Elektrik Endüstrisi A.Ş.
grup içinde operasyonel olarak çalışan, üretim yapan ve insan kaynağı açısından en oturmuş iştiraklerden biridir. Ana ortak Kontrolmatik Teknoloji Enerji ve Mühendislik A.Ş. bu şirkette önemli pay sahibidir ve finansal entegrasyon stratejik kabul edilir.
Çalışan sayısı ve organizasyon yapısı
2025 itibarıyla Emek Elektrikte yaklaşık 205 çalışan bulunmaktadır (2024: 197).
Bu sayı grup iştirakleri içinde oldukça yüksektir ve şirketin Ar-Ge girişimlerinden ziyade gerçek üretim organizasyonu olduğunu gösterir. Personelin büyük kısmı üretim, mühendislik, kalite ve saha destek fonksiyonlarında görev yapar. Şirket Ankara Akyurtta yaklaşık 38.000 m² açık, 11.000 m² kapalı alana sahip üretim tesisinde faaliyet göstermektedir.
Faaliyet alanı
Şirketin ana ürünleri:
Ölçü transformatörleri
Güç ve akım transformatörleri
Yüksek gerilim ayırıcılar
Kondansatör ve elektrik ekipmanları
Bu ürünler enerji iletim ve dağıtım altyapısında kullanıldığı için talep yapısı genelde uzun vadeli ve proje bazlıdır.
Finansal ve operasyonel durum
Kontrolmatik finansallarında Emek Elektrikin durumu diğer iştiraklere göre daha olgun görünür çünkü:
Gelir üretimi mevcut robotik, madencilik veya uydu yatırımları gibi erken faz değil.
CAPEX ihtiyacı sınırlı büyük fabrika yatırımı gerekmiyor.
Nakit üretme potansiyeli var üretim şirketi olduğu için işletme sermayesi döngüsü daha öngörülebilir.
Ancak 2025 döneminde kârlılık tarafında baskı oluştuğu görülüyor. Bunun başlıca sebepleri:
Finansman giderleri
Enflasyon muhasebesi etkileri
Talep dalgalanması
Hammadde maliyetleri
Nitekim 2025in ilk dönemlerinde şirket zarar açıklamıştır; örneğin bir çeyrekte yaklaşık 103 milyon TL net zarar oluşmuştur.
Bu zarar şirketin operasyonel olarak kötü olduğu anlamına gelmez; Türkiyede sanayi şirketlerinin büyük kısmında benzer finansman baskısı görülmüştür.
Stratejik önemi (Kontrolmatik açısından)
Emek Elektrikin grup içindeki değeri çok yüksek çünkü:
Kontrolmatik projelerinde ekipman tedarik sinerjisi sağlar
Dikey entegrasyon marjı artırır
Sanayi varlığı olduğu için kredi erişimini kolaylaştırır
Riskli teknoloji yatırımlarına karşı denge unsurudur
Yani finansal açıdan Emek Elektrik, grubun istikrar sağlayıcı ayağıdır.
Riskler
Talep daralması veya enerji yatırımlarının yavaşlaması
Finansman maliyetleri
İhracat pazarındaki rekabet
Ancak bu riskler McFly, Plan-S veya madencilik yatırımlarına göre daha düşüktür.
Net özet
Emek Elektrik şu profilde:
205 çalışanlı oturmuş üretim şirketi
Gerçek satış yapan operasyon
Kârlılığı dalgalı ama sürdürülebilir iş modeli
Grup içinde en sağlam iştiraklerden biri

Alıntı yaparak yanıtla
Yer İmleri