eski haber
https://dumlupinargazetesi.com/dunya...dudan-okunuyor
Dünyada Bir İlk Eskişehirde: Köye Araç Gitmiyor, Sayaçlar Uydudan Okunuyor!
Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), Eskişehirin Sarıcakaya ilçesinde hayata geçirdiği projeyle bir köydeki tüm elektrik sayaçlarını uydu üzerinden okumaya başladı. Türkiyede ve dünyada ilk olan uygulama, enerji dağıtımında dijital dönüşüm ve çevreci yaklaşımın somut örneği oldu.
Dünyada Bir İlk Eskişehirde: Köye Araç Gitmiyor, Sayaçlar Uydudan Okunuyor!
Eskişehirin Sarıcakaya ilçesinde hayata geçirilen projeyle, kırsal bir köydeki tüm elektrik sayaçları uydu teknolojisiyle uzaktan okunmaya başlandı. Proje, Türkiyede ve dünyada bir ilke imza attı.
Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşakta elektrik dağıtım hizmeti veren Osmangazi Elektrik Dağıtım AŞ (OEDAŞ), enerji sektöründe dijital dönüşüm adına çığır açan bir projeyi daha hayata geçirdi. OEDAŞ, uydu ve uzay teknolojileri alanında faaliyet gösteren Plan-S iş birliğiyle Eskişehirin Sarıcakaya ilçesine bağlı kırsal bir bölgede bulunan tüm abonelerin elektrik sayaçlarını uydu üzerinden okuyan sistemi devreye aldı.
Sayaçlar Uydularla Okunuyor, Sahaya Gitmeye Gerek Kalmıyor
Eskişehirin Akdeniz olarak bilinen Sarıcakayada pilot olarak uygulanan projede, abonelerin sayaçlarına elektrik tüketmeyen ve uzun ömürlü pillerle çalışan modemler takıldı. Bu modemler aracılığıyla sayaç verileri Plan-S uydularına iletiliyor. Uydular, günde 2 ila 3 kez veri toplayarak sayaçları otomatik olarak okuyor.
Yeni sistem sayesinde, özellikle kış aylarında ulaşımı zor olan bölgelere sayaç okuma ekiplerinin gitmesine gerek kalmıyor. Bu durum hem iş güvenliğini artırıyor hem de araç kullanımını azaltarak karbon ayak izinin düşürülmesine katkı sağlıyor. Proje kapsamında yapılan hiçbir yatırımın maliyeti abonelere yansıtılmıyor.
Türkiyede Başladı, Dünyaya Örnek Olacak
OEDAŞ, geçtiğimiz yıl Plan-S ile birlikte uydu destekli arıza tespit sistemini devreye almış, Afyonkarahisardaki kırsal bir bölgede pilot uygulamayı başarıyla tamamlamıştı. İkinci fazda ise bu kez hem Türkiyede hem de dünyada bir ilk gerçekleştirilerek bir köydeki tüm elektrik sayaçlarının uydu üzerinden okunması sağlandı.
Oedaş Direktörü Muzaffer Yalçın
Projenin ilerleyen aşamalarında uydu teknolojisiyle arızaların da tespit edilmesi ve ekiplerin sahaya daha hızlı yönlendirilmesi hedefleniyor. Sistem, GSM altyapısından bağımsız çalıştığı için olası afet durumlarında da iletişim açısından önemli avantaj sunuyor.
Proje Beş İlde Yaygınlaştırılacak
OEDAŞın hizmet verdiği [B]Afyonkarahisar, Bilecik, Eskişehir, Kütahya ve Uşakta benzer özelliklere sahip kırsal bölgeler belirlenerek test çalışmalarına başlandı. Başarılı sonuçların ardından sistemin yaygınlaştırılması planlanıyor.
Akıllı, Çevreci ve Güvenli Sistemler Geliştiriyoruz
OEDAŞ Direktörü Muzaffer Yalçın, projeye ilişkin değerlendirmesinde enerji altyapısında dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin artık vazgeçilmez olduğunu vurgulayarak, uydu teknolojilerinin elektrik dağıtım süreçlerine entegre edilmesiyle hizmet kalitesinin ve erişilebilirliğin önemli ölçüde arttığını ifade etti.
Enerji Altyapısının Dijital Dönüşümüne Katkı Sağlayan Bir Model
Plan-S Genel Müdürü Özdemir Gümüşay ise uydu tabanlı IoT haberleşme teknolojilerinin sahada somut fayda ürettiğini belirterek, bu projenin erişimi zor ve GSM kapsaması zayıf bölgelerde enerji yönetiminin daha verimli ve sürdürülebilir şekilde yapılabileceğini ortaya koyduğunu söyledi.
yeni haber
https://www.bizimankara.com.tr/elekt...i-basliyor/amp
Elektrikte Akıllı Sayaç Dönemi Başlıyor
Türkiye genelinde elektrik sayaçları için dijital dönüşüm süreci başlıyor. Mevcut sayaçların akıllı sistemlerle değiştirilmesini öngören yeni dönemde, şebeke yönetimi ve fatura okuma işlemleri tamamen değişecek.
Elektrikte Akıllı Sayaç Dönemi Başlıyor
Elektrik dağıtım sektöründe dijital dönüşüm süreci hız kazanıyor. Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) ile uyumlu sayaçların kurulumu 1 Mart 2026 itibarıyla başlayacak. Mevcut elektrik sayaçları, uzaktan okunabilen ve tüketim verilerini anlık iletebilen akıllı sayaçlarla değiştirilecek.
Yeni sistemle şebeke yönetiminin daha etkin yürütülmesi ve kesinti sürelerinin azaltılması amaçlanıyor.
TÜKETİCİDEN ÜCRET TALEP EDİLMEYECEK
Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Fakir Hüseyin Erdoğan, sayaç değişimi nedeniyle yurttaşlardan herhangi bir bedel alınmayacağını daha önce açıklamıştı.
Erdoğan, uygulama esaslarının Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlendiğini hatırlatarak, akıllı sayaçların dağıtım şirketleri tarafından şebeke yatırımı kapsamında temin edileceğini ifade etti.
İlk aşamada dönüşüm kapsamına alınacak aboneler şunlar olacak:
Ortak pano bulunan alanlar
Yıllık tüketimi 10 megavatsaat (10 bin kilovatsaat) üzerindeki aboneler
2026DA 4 MİLYON SAYAÇ DEĞİŞECEK
2026 yılı içinde yaklaşık 4 milyon elektrik sayacının MASS uyumlu sistemle değiştirilmesi planlanıyor. Dönüşümün hızını ise yerli sayaç üreticilerinin kapasitesi belirleyecek.
Erdoğan, MASSın yalnızca sayaç değişimi olmadığını, bütüncül bir sistem dönüşümü olduğunu vurgulayarak projede Enerji Piyasaları İşletme AŞ (EPİAŞ)ın da rol üstlendiğini belirtti.
İhale süreçlerinin tamamlandığını aktaran Erdoğan, net maliyetlerin 2027 yılında ortaya çıkacağını söyledi. Mevcut tahminlere göre bir akıllı sayacın maliyetinin 30-40 dolar civarında olduğu ifade ediliyor.
EPDK, ihale sonuçlarına göre birim fiyatları belirleyecek ve raporları kamuoyuyla paylaşacak.
1 Mart 2026da başlayacak akıllı sayaç dönüşümüyle birlikte Türkiyede elektrik dağıtım altyapısında dijitalleşme süreci yeni bir aşamaya geçecek.
TERA & MANAS & KONTROLMATİK
Batarya + enerji yönetimi + veri = akıllı şebeke ekosistemi
Enerji depolama + enerji yönetimi + dijital altyapıyı tek çatı altında toplayan bölgesel teknoloji grubu
Enerji sektöründe küresel ölçekte yaşanan dönüşüm, üretim odaklı klasik elektrik sistemlerinden veri temelli, dijital ve esnek şebeke mimarilerine doğru hızlı bir evrimi beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda enerji depolama teknolojileri, akıllı sayaç sistemleri, uzaktan veri toplama altyapıları ve haberleşme teknolojilerinin tek bir entegre ekosistem altında birleşmesi stratejik açıdan son derece yüksek katma değer üretme potansiyeline sahiptir. Türkiyede son dönemde ortaya çıkan Tera Manas Kontrolmatik Plan-S eksenindeki gelişmeler incelendiğinde, söz konusu yapılanmanın yalnızca finansal yatırım perspektifiyle değil, dikey entegrasyon temelli bir enerji teknolojileri platformu oluşturma amacıyla şekillendiği anlaşılmaktadır. Özellikle akıllı sayaç dönüşümünün 2026 yılı itibarıyla milyonlarca aboneyi kapsayacak şekilde başlaması, enerji tüketim verisinin gerçek zamanlı toplanması ve yönetilmesi açısından kritik bir altyapı dönüşümünü ifade etmektedir. Bu dönüşüm yalnızca ölçüm teknolojisi değişimi değil, aynı zamanda enerji sisteminin veri odaklı yönetim modeline geçişidir. Veri akışının yoğunlaşması, dağıtım şebekelerinde esneklik ihtiyacını artırmakta; bu da doğrudan enerji depolama sistemlerine olan talebi yükseltmektedir. Dolayısıyla sayaç altyapısı ile batarya sistemleri arasında dolaylı fakat güçlü bir ekonomik korelasyon oluşmaktadır.
Kontrolmatikin enerji depolama alanındaki faaliyetleri ile Manasın akıllı sayaç ve uzaktan okuma teknolojilerindeki yetkinliği birlikte değerlendirildiğinde, enerji yönetim zincirinin hem fiziksel (donanım) hem de dijital (veri ve yazılım) katmanlarını kapsayan bütünleşik bir mimari ortaya çıkmaktadır. Buna Plan-S tarafından geliştirilen uydu tabanlı IoT haberleşme çözümlerinin eklenmesi, özellikle GSM kapsamasının sınırlı olduğu kırsal bölgelerde veya afet durumlarında kritik altyapı iletişiminin sürdürülebilirliği açısından önemli bir teknolojik üstünlük sağlamaktadır. Uydu destekli sayaç okuma sistemleri, yalnızca operasyonel maliyetleri azaltmakla kalmayıp aynı zamanda enerji altyapısının dayanıklılığını artıran stratejik bir bileşen olarak değerlendirilebilir. Bu durum, enerji güvenliği perspektifinden bakıldığında ulusal ölçekte de önemli sonuçlar doğurabilecek bir teknolojik kapasite anlamına gelmektedir. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde altyapı yatırımlarının çoğu zaman iletişim şebekesi kısıtları nedeniyle verimsiz kaldığı düşünüldüğünde, uydu destekli enerji veri çözümleri uluslararası pazarlarda önemli ihracat fırsatları yaratma potansiyeline sahiptir.
Teranın hem Kontrolmatik hem de Manas içerisinde konumlanması, klasik portföy yatırımı yaklaşımından ziyade stratejik holding yapılanması hedefini işaret etmektedir. Bu tür yapılanmaların temel amacı, birbirini tamamlayan teknolojik şirketleri tek bir ekosistem içinde konumlandırarak ölçek ekonomisi yaratmak, sinerji üretmek ve piyasa değerini çarpan etkisiyle büyütmektir. Enerji depolama sistemleri tek başına değerlendirildiğinde sermaye yoğun ve proje bazlı gelir yapısına sahipken, veri yönetimi ve dijital altyapı çözümleri yüksek marjlı ve tekrarlayan gelir potansiyeli sunmaktadır. Bu nedenle depolama, sayaç, veri analitiği ve haberleşme teknolojilerinin birleşimi şirket değerlemesi açısından önemli bir paradigma değişimi yaratabilir. Böyle bir entegrasyon başarılı şekilde uygulanabildiği takdirde Kontrolmatik gibi bir şirketin yalnızca mühendislik ve EPC odaklı bir firma olmaktan çıkarak enerji teknolojileri platformu kimliği kazanması mümkündür. Bu dönüşüm, piyasa çarpanlarının artmasına ve uluslararası yatırımcı ilgisinin güçlenmesine neden olabilecek stratejik bir kırılma noktası anlamına gelir.
Sonuç olarak değerlendirildiğinde, akıllı sayaç dönüşümüyle ortaya çıkan büyük veri akışı, enerji depolama sistemlerinin şebeke optimizasyonundaki rolü, uydu tabanlı haberleşmenin sağladığı kapsama avantajı ve finansal entegrasyon stratejisinin birleşimi; bölgesel ölçekte rekabet edebilecek entegre bir akıllı enerji teknolojileri grubunun oluşabileceğine işaret etmektedir. Bu modelin başarıya ulaşması durumunda yalnızca Türkiye pazarı değil, altyapı modernizasyonuna ihtiyaç duyan gelişmekte olan ülkeler de önemli hedef pazarlar haline gelebilir. Dolayısıyla söz konusu yapılanma, kısa vadeli finansal işlemlerden ziyade uzun vadeli teknolojik konumlanma ve küresel rekabet stratejisi perspektifinden okunması gereken bir dönüşüm sürecini temsil etmektedir.
Carizmanin yapay zekalı yazılarını görmek istemiyorum, ayarlardan baktım ama bulamadım. Yok mu bu yazıları görmemek için bir seçenek, bir tercih?
Kullanıcıyı Yoksay (Ignore) Listesine Ekleme
Yöntem 1: Profil Üzerinden
Mesajını görmek istemediğiniz kullanıcının profiline girin.
Profil sayfasında genelde sol tarafta veya Kullanıcı Listesi bölümünde
Bu Kullanıcıyı Yoksay(Add to Ignore List) seçeneği olur.
Onayladığınızda o kişinin mesajları gizlenir.
Yöntem 2: Kontrol Panelinden
Üst menüden Kullanıcı Kontrol Paneli (User CP)ye girin.
Sol menüden Ayarlar & Seçenekler (Settings & Options) bölümünü bulun.
Yoksay Listesi Düzenle (Edit Ignore List) seçeneğine tıklayın.
İlgili kullanıcı adını yazıp kaydedin.
Carizma Bey maalesef bulamadım. Son bir iyilik yapın beni siz engelleyin kafam rahat etsin. Yapın bir güzellik.
Ignore List ibrahim Meteqaz
Şu MANAS tan satılan hisseleri kontrolmatik alsaymış muhteşem bir iş olurmuş ,çünkü mart 2026 da elektrik su doğalgaz sayaçları zorunlu olarak değiştirilecek bu işi yapanda manas yetirştirme şansı yok acaba başka şirketler varmı bu sayaçları bilmiyorum
uydudan veri bağlantısı işini kontrolmatik yapsa gene iyi para yazar manas kısaca piyangoya denk geldi daha bunun afrika,ortadoğu ve asya pazarıda var ki elinde hissesi olanlar yaşadı
Yer İmleri