finansal yük
doðru anlamak için 2025 finansallarýnda görülen para nereye gitti? sorusunun cevabý aslýnda üç ana kalemde toplanýyor. Konsolide nakit çýkýþýnýn büyük kýsmý operasyonel zarardan deðil, yatýrým ve finansman bileþiminden kaynaklanýyor.
Öncelikle en büyük para çýkýþý yatýrým harcamalarýna gitmiþ durumda. Grup düzeyinde yaklaþýk 5-5,5 milyar TL CAPEXin ana adresi açýk ara Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Þ.. PDF dipnotlarýnda görülen maddi duran varlýk artýþlarý, makine-ekipman alýmlarý, tesis inþaat giderleri ve yatýrým teþvik belgeleri bu þirketin batarya hücresi ve enerji depolama fabrikasýna yoðun yatýrým yapýldýðýný net biçimde gösteriyor. Bu nedenle banka kredilerindeki artýþýn ana sebebi de Pomega yatýrýmý. Ayný zamanda amortismanlarýn ilerleyen yýllarda hýzla artacak olmasýnýn kaynaðý da burasý.
Ýkinci büyük nakit kullaným alaný üretim altyapýsý kurulum aþamasýndaki Mcfly Robot Teknolojileri A.Þ.. PDFde teþvikli yatýrým tutarýnýn 2,254 milyar TL olduðu, maddi duran varlýklarýn yaklaþýk 510 milyon TLden 883 milyon TL seviyesine çýktýðý görülüyor. Bu artýþ doðrudan robot üretim tesisine yapýlan harcamayý iþaret ediyor. Henüz gelir oluþmadýðý için finansal tabloda nakit tüketen kalem olarak görünüyor.
Üçüncü yatýrým alaný maden tarafý. Üç Yýldýz Antimon Madencilik A.Þ. için tesis kurulumu, cevher iþleme hatlarý ve devam eden saha yatýrýmlarý dipnotlarda yer alýyor. Bu þirket henüz tam üretim aþamasýna geçmediði için yatýrým fazýnda nakit çekmeye devam ediyor.
Enerji projeleri geliþtirme þirketi olan Progressiva Enerji Yatýrýmlarý A.Þ. tarafýnda ise lisans giderleri, mühendislik maliyetleri, proje geliþtirme harcamalarý ve ekipman avanslarý görülüyor. Bu kalemler CAPEX kadar büyük olmasa da nakit çýkýþý yaratýyor çünkü gelir henüz oluþmamýþ durumda.
Buna karþýlýk olgun üretim þirketi olan Emek Elektrik Endüstrisi A.Þ. finansal yük oluþturan deðil, aksine nakit üreten iþtirak konumunda. Modernizasyon dýþýnda büyük yatýrým yok. Enwair Enerji Teknolojileri A.Þ. tarafýnda Ar-Ge ekipmanlarý dýþýnda önemli yatýrým görülmüyor. Plan S Uydu ve Uzay Teknolojileri A.Þ. yatýrýmlarý yüksek olsa bile Kontrolmatik payý %25 olduðu için konsolide finansal yük sýnýrlý yansýyor. Hizmet þirketi olan Signum Teknoloji Tanýtým ve Eðitim A.Þ. tarafýnda ise finansal yük yok denecek kadar az.
finansal yükün ikinci ana nedeni finansman giderleri. 2025te yaklaþýk 4,28 milyar TL finansman gideri görülüyor (önceki yýl yaklaþýk 2,2 milyar TL civarý). Bunun sebepleri:
Yüksek faizli TL krediler
Döviz kredileri ve kur farký giderleri
Leasing yükümlülükleri
Yatýrým kredilerinin faizleri
Yani para sadece fabrika ve makineye gitmedi; ayný zamanda bu yatýrýmlarýn finansman maliyeti de ciddi gider yazýldý.
Üçüncü unsur iþletme sermayesi kullanýmý. stok artýþý, ticari alacak büyümesi ve devam eden projeler nedeniyle nakit iþletme sermayesine de baðlanmýþ durumda. Bu da nakit akýþýný baskýlayan ek faktör.
Özetle 2025te para üç yere gitmiþ görünüyor:
Büyük ölçekli fabrika ve tesis yatýrýmlarý (özellikle Pomega ve Mcfly)
Bu yatýrýmlarýn finansman maliyetleri (faiz + kur farký)
Ýþletme sermayesi artýþý (stok ve alacak büyümesi)
En kritik çýkarým þu: finansal baskýnýn ana nedeni operasyonel kârsýzlýk deðil, agresif büyüme yatýrýmýdýr. Yatýrým fazý yavaþladýðýnda finansal tablo çok daha hýzlý toparlanma potansiyeline sahiptir.

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri