Evet bence yazdiginiz her sey cok mantikli ve akla uygun iktisadi beklentiler. Bu argumanlara gore de dogru konumlanmis gorunuyorsunuz. Benim bilme ihtimalim olmayan sey faiz indiriminin ne zaman baslayacagi ve Bist'in bunu ne zaman fiyatlayacagi (tabi eger fiyatlarsa).
Hisse alimi ve pozisyon degistirmede sizler gibi aktif olabilen biri olmadigim icin belki de usenmekten yazdiginiz argumanlar ve sektor iliskilerini goz ardi etmis olabilirim. Sizin gibi birisi de denk geldigi icin asil size sormak isterim: bu %85 nakit ile ne zaman Bistte pozisyon acacaksiniz? Sezgileriniz ne der? Cunku bana kalsa, ben bu son 2-3 haftadaki dususle dayanamaz elimdeki tum nakiti hisselere girerdim
Ama ben borsada elimden geldigince 6-9 ay once pozisyon almak gerektigini dusunuyorum. Avr Merkez Bankasinin faiz indirimi 1-2 ay icinde, onu FED'in takip edecegini de az cok ongorebiliyoruz. Eger piyasa gercekten gelecegi fiyatliyorsa, yukarida yazdiginiz mantikla yavastan Avrupa'ya satis yapan otomotiv (Toaso/Froto) ve beyaz esyacilarimiz(arclk vb) iyi bir potansiyel degil mi? Siz otomotiv pozisyonu yanlis demistiniz ama bu sekilde bakinca da toplama donemi gibi geliyor, ne dersiniz?
Sn. Whisperer,
Daha önce yazdýðým mesajlar tamamen geçmiþle ilgiliydi.
Para yönetimi konusunda genelde lokal ve global ekonominin gidiþatýný anlamaya çalýþýyorum. Acele etmiyorum. Hisse alacaksam da Bist30 ya da belki Bist50 þirketleriyle ilgileniyorum. Risk algým düþük olduðu için kazandýðým para da sýnýrlý oluyor (kaybým da sýnýrlý oluyor).
2021-22 yýllarýnda borsada o kadar çok para kazanýldý ki, insanlarýn beklentileri de ona adapte oldu. Ýþtah çok arttý. Kayýplar da çok artmaya baþladý. O dönemdeki gibi kat kat kazançlar artýk olmayacaktýr. Öncelikle beklentilerimizi düþürmemiz lazým. Bence bu sayede aþýrý hýrs yapýp çöküþ yaþama tehlikesi azaltýlmýþ olur.
Ýleriye dönük ise þu an için lokalde gördüðüm þey, tüketimin henüz yeni yeni kýsýlmaya baþladýðý. Zaten konkordato/iflas/iþsizlik/þirket kârlýlýk ve bilançolarýnda bunu görmeye baþladýk. Aslýnda büyük bütçeli harcamalarda kýsma birkaç ay önce baþlamýþtý. Ýnsanlar enflasyon korkusuyla elindeki birikimi mala gömdü. Bu gömüþlerdeki tüketim kýsýlmasý, büyük bütçeden küçüðe doðru gidiyor.
- Konut: Hunharca alým yapýldý. Þimdi kenarda para da yok bankadan kredi de. Yaprak kýpýrdamýyor. TUIK' in açýkladýðý satýþ rakamlarý hala yüksek görünüyor ama bence o rakamlarda hacizden kaçýþ el deðiþtirmeleri ve biraz KKM' den çýkan paralar etkin. Bu sektör zayýflayýnca cam, çimento, demir-çelik de etkileniyor.
- Otomotiv; Hunharca alým yapýldý. Araç almayan kalmadý. Bu sektör zayýflayýnca demir-çelik, lastik, cam etkileniyor.
- Beyaz Eþya; Ayný mevzu. O kadar çýlgýnca alým yapýldý ki, bu yaz düðün sezonunda bile satýþlar kýpýrdamadý. Etkilenen sektörler, demir-çelik, cam...vs
- Giyim; Enflasyon yükselecek, mal fiyatlarý artacak diye gýda gibi stoklama bile yapýldý. Yaz sezonunun etkisiyle ve okullarýn açýlmasýyla satýþ azalmasý ertelendi ama o da yavaþlayacak en nihayetinde. Etkilenen sektörler malumunuz iplik, elyaf, pamuk…vs
Bu sektörlerdeki þirketlerin "dolar bazlý" hisse fiyatlarýna bakýldýðýnda her þey ortada aslýnda. Þiþe, Arçelik, Ford, Ereðli...vs devler 4-6 yýl önceki fiyatlarýna düþtü. Bu nedenle Aksa' ya kýzmýyorum, kendime kýzýyorum. Bu dev þirketler çökerken Aksa' nýn sektörünün ya da þirketin ne özelliði vardý ki yükselmeye devam etti.
Ýnsanlar "bence" artýk enflasyonun coþmayacaðýna (beklentileri yüksek olsa da) ikna olmaya baþladý ki en basitinden gýdada stoklama iþini býraktý (atalet enflasyonu). Un, þeker, yað, süt..vs fiyatlarýnýn son hareketlerine bakabilirsiniz. Lokal durumumuz bundan sonra ne olur bilmek zor. Þirket batýþlarý (çoðunlukla zombiler) ve iþsizlik artacak. Enflasyon muhasebesi ve tüketim azalmasý nedeniyle kârlar kötüleþmeye devam edecek.
Yukarýdakiler lokal hakkýnda düþüncelerimdi. Globalde ise en kötü geride kalmaya baþlýyor gibi. (okuduklarýmdan gördüðüm bu, teknik takibim yok). Biliyorsunuz, özellikle avrupa bizim için çok deðerli. Eðer avrupa düzelmeye baþlarsa, ihracatçý þirketlerimiz, yerele baðlý þirketlere göre daha þanslý olacak gibi. Ýhracatçýlar dolar/TL' den çok hayýflanýyor ama katma deðerli ürün üretmeyenleri kale almaya gerek yok. Þiþe, Ford, Vestel, Arçelik gibi firmalar için konuþursak rakamlara bakýlýnca MB artýk dolarý biraz yukarý ittirdi son ay. %3 gibi. Çoðu kiþi sadece buna bakýyor ama asýl önemli olan EUR/USD paritesidir. Orada da bu ay %3-4 marj geldi. (dolar alýp euro satýyorlar). Oldukça yüksek rakam bunlar. Olumlu.
Evet borsa önden fiyatlanýr ama bunun fitili olarak görülen faiz konusu biraz abartýlýyor olabilir. Örnek, konut sektöründe de faiz gazý veriliyor. Mesela "Kasým' da faizler inecek, ev fiyatlarý artacak, þimdi alýn" deniyor. Þu an 3 milyon kredi çekilse 84 ay vade ile aylýk 100bin toplam 8 milyon geri ödeme var. Kasým-Aralýk' da faiz 5 puan ise bile ayný kredi aylýk 86bin toplam 7,2 milyon. Bu mu yani "hemen alalým" motivasyonu.
Eylül enflasyonunu görmeden (4 Ekim) yüklü hisse alýmý yapmayý düþünmüyorum. Alýrsam da belki ihracatçý büyük firmalarda alým yaparým. "Yabancýlar gelecekmiþ" ya da "3-6 ay önce pozisyonlanmak lazým" gibi laflara takýlýp acele etmeyeceðim. Böylelikle hem bizim "baz etkisi hariç" ilk enflasyon rakamýný, hem FED' in ilk hamlesini yapmasýný, hem de avrupadaki ekonomik durumu az çok görmüþ oluruz diye düþünüyorum. Bunlarý beklerken 1 ayda borsa %30-40 artarsa da þanssýzlýk olur
Bir de hayalimi paylaþayýmÜlkemizin bir hikâyesi varsa, enflasyonda en kötüyü gördükse ve plan tutmaya baþladýysa, Erdoðan sessiz kalmaya devam edecekse (inþallah), sert erken seçim kavgalarý çýkmazsa, yabancý gelecekse borsada inanýlmaz rakamlar görebiliriz. Þu an borsa yerlilerin elinde. Pandemi sonrasý borsadaki yatýrýmcý sayýsý 800binden 7milyona geldi. Her þey yolunda giderse, bu kadar yerli yatýrýmcý borsaya küsmeyip kalýcý olursa ve üstüne bir de yabancýlar gelirse geçmiþteki bist 5$ zirvesi bence aþýlýr. (yerli küsüp yabancýya devrederse farklý). Ama tabi burasý Türkiye
Çok hayal kurmamalý, öncelikle eldeki para korunmalý.
Simply Wall St.
De yapýlan yorum.
Yatýrým tavsiyesi deðildir
Gelen mesaj içeriði paylaþýmýdýr.
Price target increased by 16% to ₺13.67
Up from ₺11.83, the current price target is an average from 2 analysts.
New target price is 63% above last closing price of ₺8.39.
Stock is up 31% over the past year.
The company is forecast to post earnings per share of ₺5.00 for next year compared to ₺0.43 last year.
Hayýrlý olur inþallah
Ytd.
aþaðýdaki duyuru bence çok önemli bir haber, çünkü akrilik elyafýn karþýsýnda duran en önemli tehlikelerden biri sürdürülebilirlik ve batý toplumlarýnda oluþan çevre bilinci sebebiyle çevre dostu ürün arayýþý...
https://www.linkedin.com/posts/aksa_...member_desktop
Haber ve geliþmelere tepkisi iyi, dönüþ baþlamýþtýr artýk umarým.
Yatýrým Tavsiyesi Deðildir.!!!
Bugün biraz moral depolayalým. Dün bizi yine üzmüþtü.
Yer Ýmleri