03 Mayýs 2018 Perþembe (Bloomberg)
Rusya'ya 20 bin tonluk tavuk ihracatý yolda
Beyaz Et Sanayicileri ve Damýzlýkçýlarý Birliði Derneði (BESD-BÝR) Baþkaný Sait Koca, Rusya'nýn ambargosunun kalkmasýna raðmen kanatlý ihracatýnýn bürokrasi nedeniyle henüz baþlamadýðýný belirterek, "Rusya, saðlýk raporunu 15-20 gün önce onayladý, ihracat yapýlabilir konuma geldik. Görüþmelerde fiyat vermeye baþladýk. Rusya'ya 20 bin tona yakýn kanatlý et ihracatý olacaktýr." dedi.
Koca, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, piliç eti üretiminde dünyada 8'inci sýradaki Türkiye'deki sektörün her geçen yýl büyüdüðünü ve payýný artýrdýðýný söyledi.
Sektörde geçen yýl üretimin bir önceki yýla kýyasla yüzde 11 artýþla 2,38 milyon tona yükseldiðine iþaret eden Koca, bu yýl da büyümenin ayný oranda gerçekleþmesini tahmin ettiklerini bildirdi.
Koca, beyaz ete talebin yaz döneminde arttýðýný, ramazan ayýyla birlikte tüketimde daha fazla artýþ beklediklerini dile getirdi.
Dövizdeki yükseliþe paralel, sektörün maliyetlerinin de arttýðýna dikkati çeken Koca, bunu fiyatlara yansýtmadýklarýnýn, fiyatlarýn geçen yýlýn altýnda olduðunun altýný çizdi.
Türkiye'nin geçen yýl 443 bin 21 ton kanatlý et ihraç ettiðini vurgulayan Koca, ülkenin ayak hariç piliç eti ihracatýnda 5'inci sýrada olduðunu ifade etti.
Koca, geçen yýl ihracat artýþýnýn yüzde 30 düzeyinde olduðunu belirterek, þöyle devam etti:
"Kanatlý et ihracatý 2014 yýlýnda pik yapmýþtý. 2015'te Türkiye'de kuþ gribi yaþandý, bu nedenle ihracat durdu. Daha sonra kuþ gribinin yasaklarý kalktý ancak bu sefer Irak'a týrlar gidemedi 3-4 ay mal yollayamadýk, ihracatta ciddi düþüþ görüldü. 2016'nýn ikinci çeyreðinden sonra ihracat toparlanmaya baþladý. Geçen yýl 2014 yýlý rakamlarýný geçtik, bu yýl rakamlar daha da yukarý gider. Bu yýl kanatlý sektörü ihracatýnýn yüzde 10-15 artýþla 500 bin tona ulaþmasýný öngörüyoruz."
Rusya'ya tavuk ihracatýnda bürokratik iþlemlerin tamamlanmadýðýna dikkati çeken Koca, "Rusya saðlýk raporunu 15-20 gün önce onayladý, ihracat yapýlabilir konuma geldik. Görüþmelerde fiyat vermeye baþladýk. Rusya'ya 15-20 bin tonluk kanatlý eti ihracatý olacaktýr." diye konuþtu.
Koca, Irak'a ihracatta da bazý ufak tefek sýkýntýlarýn bulunduðunu, buna karþýn Türkiye'nin payýnda bir azalma olmadýðýný bildirdi.
- "Mýsýrda gümrük vergisi sýfýrlanmalý"
Türkiye'de beyaz et sektörünün büyümesi için yeterli kümes olmasý gerektiðine iþaret eden Koca, "Kümes olmadan sektörün büyümesi mümkün deðil. Geçen yýllarda IPARD kaynaklý destekler verildi, kümesler entegrelerle hiç alakasý olmayan yerlerde yapýldý. Þu anda sektörün en büyük sorunu kümestir. Yeterli kümes olmamasý halinde ileride sektörün büyümesinde ciddi yavaþlama olacaktýr." deðerlendirmesinde bulundu.
Koca, sektörün bir diðer sorununun da Biyogüvenlik Yasasý olduðunu dile getirerek, AB ile uyumlu bir mevzuat yapýlmasý gerektiðini vurguladý. Koca, "Biyogüvenlik Yasasý bu þekilde olduðu sürece bizim rahat etmemiz mümkün deðil, gelecekte de gýda sektörünün baþý çok aðrýyacaktýr." ifadesini kullandý.
Öte yandan sektörün önemli ham maddelerinden biri olan mýsýrda gümrük vergisinin sýfýrlanmasýný talep ettiklerini belirten Koca, yurt içindeki üretimi baltalamayacak bir modelin oluþmasý gerektiðini kaydetti.
Yorumum günlük anlaþýlmýþ olabilir. Bilanço öncesini kastetmiþtim aslýnda. Ýyi olmayan bir bilanço öncesi suni yükseltmeymiþ gibi geliyor bana. Bu ortamda bu tepki garip gibi. Yeni birþey yok çünkü. Rusya ihracaat demeyin, yýllarýn öyküsü bu.
Topik gülmez merak etmeyin. Ben de topiðe gülmem. Ayný gemideyiz...
borsa geleceði satýn alýyor...sanki birinci çeyreklerden çok ikinciyi satýn alýyorlar...birinci çeyrek kötü gelse dahi hisse ilk etapta biraz aþaðý sarkar daha sonra toparlanýr diye düþünüyorum...ikinci çeyrekler ile birlikte tekrardan 20 li rakamlardan söz edebileceðiz diye düþünüyorum...arasýra gülmek iyidir dostlar...ben güldürmeyi de seviyorum gülmeyi de...beni güldürenlere dua bile ediyorum ve ALLAH da onlarý güldürsün diyorum...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Bu arada bist in +2 lerde gezerken bizimkinin -5 lerde olduðu zamanlarý da çok gördük. Temkinli olalým. Kumar hissesine döndük artýk.
kademeler çok dengesiz.çok hýzlý geçiþler oluyor.
Yer Ýmleri