bu yýlki maliyetler tüm piliç firmalarýný zor durumda býrakacak ne yazýk ki ...daha önceki yorumlarýmda da belirtmiþtim...girdiðim marketlerde en çok bulunan ve fiyatý en ucuz marka banvit ve ak piliç idi...ak piliçi ilk defa görüyordum...tanýnmamasýna raðmen banvitin sadece 250 kuruþ altýna fiyat verebiliyordu...hatýrlarsanýz geçmiþte imaj açýsýndan bile olsa fiyatýný artýrmasý daha iyidir demiþtik...ama þirket nedense en ucuzu olmak istiyor..erpiliçin fiyatý sürekli banvitten yüksek idi..
demek istediðim bu tür kötü piyasalarda en ucuz olabilen ve bu sýrada da kar etmeyi baþarabilen þirketler ayakta kalýr...bunu baþaramayan ya zarar etmemek için zam yapmalý (ki arz fazlasý olan bu piyasada bu imkansýz gibi bir þey ) yada zarar içinde debelenecektir...zarar içinde debelenenler ve banka kredilerini ödeyemeyenler ise mecbur satýþ pazarýna görücüye çýkacaklar...
piliç sektörü türkiyede büyük bir sektör ama nedense çok da düzensiz..türkiyenin ekonomik sýkýntýlarýndan direk etkileniyorlar...zor duruma düþen þirketler büyük bir ihtimalle büyük meblaðlý yatýrýmlar yapmýþlar bu yatýrýmlarýný da döviz cinsinden yapmýþlar...döviz aþýrý artýnca da bu kredilerini ödeyememiþler...dolarýn yükselmesi ülkemize hiç zarar vermez diyenlerin ibretle görmesi gereken olaylardýr bunlar...basýndan takip ettiðimiz kadarýyla önümüzdeki 5-6 aylýk süreçte çektikleri döviz bazlý kredilerin altýnda ezilecek çok þirket olacak...iþte ekonomik istikrarsýzlýðýn þirketlere yansýmasý bu þekildedir...bu þirketlerin kapanmasý ise iþsizliðe neden olur..iþsizlik de genel anlamda türkiye geneli durgunluða neden olur...
iþte basit gibi görülen döviz yükseliþinin halka dolaylý yansýmasý bu þekilde oluyor..bu kadar emek ver þirket kur ,büyü ,yatýrým yap...sonra da bu hallere düþ...emek kaybý...gerçekten de çok yazýk...
bu konu daha dün gündeme geldi bana göre piyasa alakasý olsun olmasýn bu ihtimali bir þekilde satýn almaya baþlayabilir..yani banvite alýþlar gelebilir...ama yine de bizim dikkatli olmamýz gerek..olasý sert çýkýþlarda trade uygun görünüyor...satýp aþaðýdan yerine konulabilirse iyidir bence...ama bunu herkes de yapamaz...neyse dostlar benim elimde yoktur ama gönlüm her zaman banvitten yanadýr ve gönlüm ky dostlarýmýzýn kazanmasýndan yanadýr...
ben hepinize baþarýlar diliyorum..
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Yer Ýmleri