Originally Posted by
balýkadam
Syncelik, guzel ve faydalý bilgiler için teþekkürler. Ellerinize saðlýk. Çok guzel bir caliþma olmuþ.
Ama bence toplam satýþlar içinde ihracat ýn payý halen daha cok duþük. %35-40 lara çýkmasý lazim
SM-G930F cihazýmdan
hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Originally Posted by
syncelik
Bu çalýþmaya baþlamadan önce Banviti gözümde öyle büyütmüþüm ki ihracatýn %50 si civarý tahmin ediyordum bana da sürpriz oldu. Ancak iyi de oldu bu orana raðmen bu blançolar geliyorsa % 50 olduðunda ne blançolar gelir.
% 50 yi 1-2 yýlda yakalayacaðýmýza inanýyorum.
Sevindiðim þey her konuda artýrarak yükselmesi oldu kar topu gibi.
ssss
Brezilyalý gýda devi BRF, Banvit'i neden satýn aldý?
Kanatlý sektörü denilince Türkiye'de akla gelen en önemli þirketlerden Banvit, Brezilyalý gýda devi BRF'nin oldu.
Gelin önce son geliþmeleri bir hatýrlayalým...
Banvit, yüzde 79.48 oranýnda hissesinin satýþý için Brezilya merkezli BRF S.A.'nýn baðlý ortaklýðý olan BRF GmbH ile hisse satýþ sözleþmesi imzaladý.
Sözleþmede toplam satýn alma bedeli toplam 915 milyon TL olarak belirlendi.
BRF ve Qatar Investment Authority, Banvit'i satýn almak için bir ortak sermaye giriþimi oluþturuldu.
Oluþturulan bu þirkette BRF'nin payý yüzde 60, Qatar Investment Authority'nin payý yüzde 40 oldu.
BRF yönetimi, Twitter hesabýndan, "BRF 2017 yýlýna yeni bir geliþme ile baþlýyor;
Türkiye'de yeni bir üretim birimi ile ayak izi alanýmýzý geniþlettik.
BRF ; Dünyanýn en büyük helal piliç tüketicisine ulaþtý" açýklamasýnda bulundu.
Þirket, satýn alma haberlerinin medyada yer aldýðý gün, Türkiye pazarýnda ihracatý artýrmayý hedefliyoruzdeðerlendirmesi yaptý.
Brezilyalý gýda þirketi BRF ile Banvit'in yapýsýna baktýðýmýz zaman söz sonusu satýn almayla hedeflenen strateji de ortaya çýkýyor.
Önce BRF'den baþlayalým...
Portföyünde 30'dan fazla markaya sahip olan BRF, DÜNYANIN en büyük gýda þirketlerinden bir tanesi ve EN BÜYÜK KANATLI HAYVANSAL ÜRÜN ÝHRACATÇISI.
105 binden fazla çalýþana sahip olan 82 yýllýk þirket;
Arjantin (10),
Brezilya (35),
Birleþik Arap Emirlikleri (1),
Hollanda (1),
Malezya (1),
Ýngiltere (1) ve
Tayland (5) olmak üzere 7 ülkede 54 üretim merkezine sahip.
.....
Banvit ile birlikte bu sayý 8 ülkede 55 üretim merkezine çýktý.
Bugün itibariyle 5 kýtada 150'den fazla ülkeye hayvansal protein ve iþlenmiþ gýda ürünleri ihraç ediyor.
Son 3 yýlda BRF, üretim birimi ve marka edinmek adýna 1 milyar dolarýn üzerinde yatýrým yaptý.
Söz konusu yatýrým stratejisi þirketin profilini de deðiþtirdi.
BRF, kanatlý sektörünün en büyük ihracatçýlarýndan biri olan konumunu uluslararasý gýda þirketi formuna dönüþtürdü. Ýþ modelini, global olan ancak lokal hareket eden bir konseptte glocal olarak tanýmlýyor.
Margarinden lazanyaya pek çok alanda üretim yapan BRF, binlerce çeþit üründen yýllýk 4 milyon ton gýda satýþý gerçekleþtiriyor.
Þirketin cirosu 10 milyar dolar seviyesinde.
Peki BRF için Banvit markasý ne ifade ediyor?
Banvit markasý her ne kadar beyaz et ile özdeþleþse de 1968 yýlýnda yem üreticisi olarak faaliyetlerine baþlayan þirket 1984'te piliç eti üretimine geçiþ yaptý. 2011 yýlý itibariyle de hindi eti ve ardýndan ileri iþlenmiþ hazýr gýda üretimine baþladý.
2005 yýlýndan itibaren kademeli olarak kýrmýzý et sektörüne de giriþ yapan Banvit, salam, sosis, sucuk gibi þarküteri ürünlerinin yanýsýra köfte, döner, kebap gibi gýda ürünleri ile schnitzel, nugget, cordon bleu gibi kaplamalý ürünler de üretiyor.
Þirket besicilik ve kýrmýzý et yatýrýmlarýna paralel olarak 2005 yýlýnda büyükbaþ yem üretimine de baþladý.
Entegre bir üretim modeline sahip olan Banvit'in beþ besleme, dört kuluçkahane ve beþ de üretim tesisi bulunuyor.
Þirket, BRF'ye satýlmadan önce mevcut ürün portföyüne hamur iþi ve porsiyonluk hazýr yemeklerin de eklenmesini planlýyordu. Bu projenin devam edip etmeyeceðini hep birlikte göreceðiz.
Romanyada da yatýrým hamlesi gerçekleþtiren Banvit, Birleþik Arap Emirlikleri ve Dubaide gerçekleþtirdiði satýþ ve pazarlama yatýrýmlarýyla Körfez ülkelerinde de kendi markasýyla tüketicilerine hizmet veriyor.
Banvit ayný zamanda KFC Türkiye gibi bazý uluslararasý fast food firmalarýnýn Türkiye operasyonlarýnýn da beyaz et tedariðini gerçekleþtiriyor.
Banvt; Türkiye'nin en büyük 500 büyük sanayi kuruluþu listesinde yer alan þirket, son açýklanan listede 1 milyar 886 milyon liralýk ciro ile 44'üncü sýrada yer alýyor.
Hatýrlanacaðý üzere 2011 yýlýnda Banvit'in yüzde 16'sý Birleþik Arap Emirlikleri merkezli Aabar Investment þirketine satýlmýþtý.
Tüm bu bilgiler ýþýðýnda BRF hem Türkiye pazarýnda hem de yakýn coðrafyada-özellikle helal et tarafýnda- sahip olduðu pazar payýný önemli ölçüde artýrmayý planlýyor.
Peki BRF'nin Türkiye üzerinde bölgesel stratejisi nasýl olacak?
Banvit'in varlýklarý, Patricio Rohner liderliðindeki BRF yan kuruluþu olan ve helal pazarý amaçlayan OneFoods'a dahil edilecek.
Böylece baþta Ortadoðu ve Türki Cumhuriyetler olmak üzere helal et pazarýna daha fazla odaklanacaklarýný tahmin etmek güç deðil.
Zaten OneFoods, Kuveyt, Birleþik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan ile Umman'daki piliç eti pazarýnýn yaklaþýk yüzde 45'ine sahip konumda.
BRF için Suudi Arabistanýn ilk sýrada olduðu Körfez ülkeleri ve Ortadoðu piyasasý her ne kadar anahtar bir ihracat pazarý olsa da 2017 ve sonrasýnda yoðunlaþacaðý bir diðer önemli pazar da Çin ve yakýn coðrafyasý.
......
Gelelim Türkiye stratejisine...
BRF'nin Banvit'i satýn alma hamlesi sonrasý,Þirketten yapýlan açýklamada Türkiye 80 milyon nüfusu ile KÜRESEL HELAL KANATLI ET TÜKETÝMÝNÝN %10'unu gerçekleþtiren bir Ülke olarak tanýmlandý.
Bildiðiniz üzere Türkiye'de yýlýk kiþi baþýna beyaz et tüketimi 21 kilogram gibi oldukça düþük bir oranda. BRF, iþlenmiþ gýdalarýn penetrasyonunun düþük olduðu Türkiye pazarýný büyüme için mükemmel bir potansiyel olarak görüyor.
Peki bu geliþme Türkiye kanatlý sektörü ve pazarý açýsýndan ne anlama geliyor?
Öncelikle þunu hatýrlatalým..
Sektörün yem girdilerinin önemli bir kýsmýnda ve damýzlýk materyal tarafýnda ithalata baðýmlýlýðý söz konusu.
Haliyle kurdaki artýþlar da maliyetleri yukarý taþýyor ve ihracat tarafýnda rekabet avantajýný ortadan kaldýrýyor.
Bu açýdan sektör oldukça zor bir dönemden geçiyor. Þeker Piliç'in iflasý, Köytür Piliç markasýnýn sahibi olan Yemsel Tavukçuluk þirketinin iflas erteleme talebi, Mudurnu ve Aytaç gibi firmalarýn üretimi býrakmasý sektördeki mevcut tabloyu daha net ortaya koyuyor.
Hatýrlayacaðýnýz üzere geçen yýlýn baþýnda Banvit, mevcut banka kredi borçlarýnýn yeniden finansmanýný saðlamak ve uzun vadeye yaymak amacýyla, çeþitli bankalarla kredi kullanýmý konusunda görüþmelere baþladýðýný duyurmuþtu.
Kýsacasý Türkiye'deki kanatlý sektörü bu noktalardan oldukça kýrýlgan bir yapýya sahip.
Bu noktada dünya devi bir þirketinin pazara girmesi görece daha küçük ölçekte kalacak yerli üreticileri rekabet açýsýndan daha da zorlayabilir.
Özetin özeti, düþük maliyetli üretim politikasý ile bilinen BRF, BANVÝT markasý ile hem Türkiye pazarýnda tüketimi artýrmaya yönelik pazar payýný artýrmayý hedeflerken, hem de üretim üssü olarak kullanacaðý Türkiye üzerinden baþta Ortadoðu/Körfez ülkeleri olmak üzere yakýn coðrafyaya ihracat payýný artýracak.
Ýrfan Donat
Bloomberg HT Tarým Editörü
Son düzenleme : efe571; 14-01-2018 saat: 23:12.
hisse.net forumunda yazdýklarým,yatýrým tavsiyesi niteliðinde deðildir.
Yer Ýmleri