Ericek: Dövizdeki artýþ olumsuz etkiliyor gibi gözükse de ihracat þansýmýzý da arttýrýyor. Sektörün son iki yýldan beri kârlý devam etmesindeki etken, döviz kurlarýnýn yüksek olmasý da diyebiliriz. Tabi sektörde bir iki oyuncunun üretimi durdurmasý ve ayný zamanda dünya piyasalarýnda trendin Ortadoðu pazarýna, özellikle Türkiye’ye yönelmesi etkili oldu. Brezilya’da yaþanan olumsuzluklar, Türkiye’ye talebi artýrdý ve bu sayede fiyatlar da artmýþ oldu
24,07,2017 tarihinde erpiliç yetkilileri ile yapýlan bir röportajdan alýntý yaptým...bu kýsým bizi de ilgilendiriyor...döviz artýþýnýn karlýlýðý artýrdýðýný söylüyor...malum son çeyrekte döviz %7 civarlarýnda çýktý...
http://www.fortuneturkey.com/erpilic...-oynuyor-46763
röportajda tavuklar ile ilgili bir vatandaþ olarak merak ettiðimiz bilgiler de var...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
ZEKERÝYA GÜNEÞ - Türkiye ile Japonya arasýnda varýlan anlaþmayla kanatlý eti ürünlerinde ihracatýn önünün açýlmasý sonrasý Manisa'daki bir çiftlikten bu ülkeye piliç eti sevkiyatýna baþlandý.
Manisa'nýn Sarýgöl ilçesinde Tarým ve Kýrsal Kalkýnmayý Destekleme Kurumu (TKDK) desteðiyle tavuk çiftliði kuran ve yýllýk 3 milyon piliç yetiþtirme kapasitesine ulaþan Derya Öztürk Aydýn, AA muhabirine yaptýðý açýklamada 2013 yýlýnda baþlatýlan görüþmeler neticesinde Gýda Tarým ve Hayvancýlýk Bakanlýðý ile Japonya Tarým Orman ve Balýkçýlýk Bakanlýðýnýn anlaþmasýyla bu ülkeye ihracatýn önünün açýldýðýný ifade etti.
Aydýn, Ýzmir'de Japon ortaklý Ege-Tav þirketinin TKDK vasýtasýyla kendileriyle irtibata geçtiðini, tesislerde yapýlan eðitim ve denetleme çalýþmasý sonucu Japonya standartlarýnda yetiþtiricilik yapar hale geldiklerini belirterek, çiftlikte yetiþen 200 bin pilicin, entegre tesislerde iþlenerek Japonya'ya gönderildiðini anlattý.
Çiftliklerinin Japon yetkililer tarafýndan pilot üretim yeri belirlendiðini ifade eden Aydýn, "Geçmiþte yerel firmalarla çalýþýyorduk. Bizimle temasa geçen Japon firma yetkilileri, ülkelerindeki üretim tekniklerini anlattýlar. Biz de o teknikleri modernize ederek uyguladýk. Belirledikleri standartlara göre piliçlere yem verilip, bakýmlarý yapýlýyor. Piliçler 45 günlük olduktan sonra kesime gönderiliyor. Ýzmir'deki tesislerde kesilip, paketleniyor ve dondurulmuþ olarak denizyoluyla Japonya'ya gönderiliyor. Bu sürecin her aþamasý titizlikle takip ediliyor." dedi.
"Yýllýk 3 milyon pilici Japonya pazarý için yetiþtireceðiz"
Aydýn, Japonlarla yaptýklarý iþ sayesinde üretim tekniklerini geliþtirdiklerini ifade ederek, "Japon firma ile yürüttüðümüz ortak çalýþma ile yýllýk 3 milyon pilici Japonya pazarý için yetiþtireceðiz. Bu bizim için heyecan verici. Bir merakla baþladýðým kümes hayvancýlýðýnda devletin destekleri sayesinde hayal dahi edemeyeceðim bir noktaya geldim. Bu kadar büyüyeceðimi bilmiyordum." dedi.
Ýngiltere'de pazarlama eðitim gördüðü sýrada tüm dünyada piliç etinin çok tüketildiðini gördüðünü ve iþ kurma fikriyle yurda döndüðünü anlatan Aydýn, 2011 yýlýnda bir kümesle baþladýklarý iþi, önce 4'e daha sonra 6'ya çýkardýklarýný, Japonya'dan gelen taleple yeni çiftlik yatýrýmlarýný da gündemlerine aldýklarýný ifade etti.
https://www.haberler.com/manisa-dan-...433801-haberi/
Manisada bir firma 200 bin adet piliçi japonyaya ihracat ettmiþ...acaba banvit de japonyaya ihracat yapýyor mu ?? yapýyorsa banvitin ihracatý ne kadardýr ??? bunu bir yatýrýmcý iliþkilerinden sormak lazým...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
bir de aydýnlý firma yýllýk üç milyon adet ihracat için tavuk yetiþtireceðini söylemiþ....japonyanýn nüfüsu 103 milyon civarlarýnda...
biraz önce tuik verilerine baktým...2017 yýlýnýn 7,8,9. aylarýnda sýrasý ile genel anlamda 12,615, 13,253, 11,814 milyar tl lik ihracatlar olmuþ...üçüncü çeyreklerin ortalamasý 12,560 milyar tl dir...
2017 10 ve 11. aylarda ise sýrasý ile 13 923 ve 14 216 milyar tl lik ihracatlar olmuþ...bu iki ayýn ortalamasý ise 14,069 milyar tl dir...yani bir önceki çeyreklere göre %12 lik ihracat artýþý var ve bu artýþýn artan döviz nedeni ile daha da artmasý ihtimali kuvvetlidir..
artýk bu oranlar tavuk sektörüne ne kadar yansýr onu bilemem...onu da araþtýracaðým dostlar...bulursam onlarý da paylaþýrým...
malum çeyrekler bazýnda sürekli artan bir ihracat vardý banvitte...türkiyenin genel ihracat artýþý ile paralel bir artýþ olursa ?? üçüncü çeyreklerde 95 milyon tl olan ihracat son çeyrekte 106,5 milyon tl ye çýkmýþ olur..yani 11,5 milyon tl lik bir artýþ olur...ki son yaptýðým hesaplamalarda ben bu rakamý tahmini olarak 20 milyon tl olarak ele almýþtým...
son çeyrek ciroyu 530 milyon +20 milyon ekstra ihracat =550 milyon tl olarak tahmin etmiþ ve bunu net kar marjlarý ile çarparak tahmini bir kar bulmuþtum...
geçmiþte hisselerde düzeltmelerin sonunda artýk hisselerin endeksten pozitif ayrýþtýklarýný ve düþen endeksten etkilenmediklerini hatta yavaþ yavaþ artýlý olduklarýný söylemiþtim...þu anda endeks %0,91 ekside olmasýna raðmen banvit 21,36 fiyatý ile az miktarda artýdadýr...:)
Yazdýklarým sesli düþüncelerim olup kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir. Herkes yatýrým kararýný verirken kendi hür iradesiyle verir.
Yer Ýmleri