21.18 e Kadar basýp milleti stop loss a zorlamak niyetinde galiba....
SPK nýn ilgili maddeleri gereðince yazýlarým yatýrým tavsiyesi niteliði taþýyamaz.
Hiç kimseye hiçbir þey öðretemem; yalnýzca düþünmelerini saðlayabilirim.
nasýl bir oyun dönüyorsa artýk...bekle bekle þiþtik :) daha da bekleyeceðiz gibi.
Besd-Bir Yönetim Kurulu'na Üçüncü Kez Dr. Sait Koca Baþkan Seçildi- Basýn Açýklamasý
Kuruluþtan konuya iliþkin yapýlan basýn açýklamasý aþaðýda bulunuyor:
Beyaz Et Sanayicileri ve Damýzlýkçýlarý Birliði Derneði 18. Olaðan Genel Kurul Toplantýsý Ankara'da gerçekleþtirildi. Yönetim Kurulu Baþkaný ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin belirlendiði toplantýda Dr. Sait Koca baþkan seçildi.
Türkiye'de 28 üye firma ile kanatlý eti sektörünün yüzde 95'ini temsil eden Beyaz Et Sanayicileri ve Damýzlýkçýlarý Birliði Derneði'nin (BESD-BÝR) 18. Olaðan Genel Kurul Toplantýsý 31 Ocak Çarþamba günü Ankara Sheraton Otel'de yapýldý. Genel Kurul, BESD-BÝR üyeleri, ilgili bakanlýk üst düzey yetkilileri, ilgili sivil toplum kuruluþlarýnýn ve sektörün üst düzey temsilcilerinin katýlýmýyla gerçekleþti.
Yönetim Kurulu Baþkaný ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin belirlendiði toplantýda Dr. Sait Koca baþkan seçildi. Derneðin 18. Olaðan Genel Kurul Toplantýsýnda yapýlan seçim sonucuna göre; Baþkan Yardýmcýlýðý görevi Süleyman Öztürk Saymanlýk görevi ise Faik Üçer'in oldu. Mustafa Özdil ve Ahmet Hazým Topçuoðlu ise yönetim kurulu üyeleri olarak belirlendi.
BESD-BÝR Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Sait Koca'nýn açýlýþ konuþmasýyla baþlayan toplantýda Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakan Yardýmcýsý Mehmet Daniþ, CHP Edirne Milletvekili Tarým, Orman ve Köyiþleri Komisyonu Üyesi Okan Gaytancýoðlu, Türkiye Yem Sanayicileri Birliði Baþkaný M. Ülkü Karakuþ da konuþma yaptý.
Genel Kurul Toplantýsý'nda dünya ve ülke kanatlý eti sektörünün deðerlendirmesini yapan BESD-BÝR Yönetim Kurulu Baþkaný Dr. Sait Koca, "Bugün geldiðimiz noktada; yýllýk cirosu yaklaþýk 5 milyar dolar olan kanatlý eti sektörü, 15 bin adet kayýtlý kümes ile birlikte 2,4 milyon kiþinin geçimini saðlýyor. Kýsa zamanda önemli ölçüde büyüyen ve geliþen sektörümüz sadece Türkiye'de deðil dünyada da çok önemli bir konuma geldi. Sektörün ülkemize olan katkýlarý her geçen sene artarak devam edecek." dedi
Yakýn gelecekte en önemli gýda beyaz et olacak
Dr. Sait Koca, "Dünyanýn mevcut 7,5 milyar nüfusunun yeterli, dengeli, sürekli ve saðlýklýý beslenmesi temel stratejik bir hedeftir. Günümüzde dünya genelinde 795 milyon kiþi yetersiz beslenme nedeniyle açlýk çekmekte, her yýl beþ yaþýndan küçük 2,7 milyon çocuk ayný nedenle ölmektedir. Yetersiz beslenmeden etkilenen çocuk sayýsý ise 161 milyon. Her yýl açlýk veya yetersiz beslenme yüzünden hayatýný kaybedenler 11 milyona ulaþmýþtýr." bilgisini verdi.
Dr. Sait Koca: "Yakýn gelecekte artan nüfusla beraber gýda ihtiyacýnýn karþýlanabilmesi için, þu an ürettiðimizin 3 kat fazlasý üretime ihtiyaç olacak. Refahta iyileþmenin gerçekleþeceði varsayýlsa bile, artan nüfusun beslenmesi ve özellikle dengeli beslenmesinin saðlanmasý geleceðin ana gündemi olacak. Bundan dolayý mevcut ve artan nüfusun saðlýklý ve dengeli beslenmesi için gerekli olan hayvansal protein açýðýnýn karþýlanmasý, insanlarýn saðlýklý bir yaþam sürdürebilmesi ve bunu çok uygun fiyatlý olarak gerçekleþtirilebilmesinde en önemli gýda beyaz et olacaktýr." dedi.
Son 3 senedir Dünyada kanatlý eti üretimi birinci sýrrada
Türkiye'de Kanatlý eti üretimi 1990 yýlýnda sýfýrlar seviyesinde iken, bugün öngörülmesi zor bir noktaya ulaþtýðýný belirten Dr. Sait Koca: "Türkiye, piliç eti üretiminde dünyada 8. sýradadýr. Sektörde, 2017 yýlýnda yaklaþýk 2,2 milyon ton piliç eti, 54 bin ton hindi eti ve diðerleri olmak üzere toplam yaklaþýk 2.4 milyon ton kanatlý eti üretimi yapýldý. Üretim 2017 yýlýnda bir önceki yýla göre yaklaþýk olarak yüzde 13 arttý. 2025 yýlý üretim hedefi ise 3,47 milyon ton olarak belirlenmiþtir." dedi.
Dr. Sait Koca, Dünyada kanatlý eti üretiminin diðer etlere oranla daha fazla artýþta olduðunu, 2015 yýlýnda kanatlý etinin en fazla üretilen konuma geçtiðini ve her sene rakamlarýn artarak devam ettiðini belirtti ve Türkiye'nin hayvansal üretim politikalarýný planlarken bu Dünya gerçeðinin dikkate alýnmasýnýn altýný çizdi.
Türkiye'nin et açýðý ancak beyaz et ile kapatýlabilir
Dr. Sait Koca kanatlý eti tüketimi ile ilgili ise þunlarý söyledi: "2017 yýlýnda kýrmýzý et tüketimi 14,8 kg'ddan 13,2 kg'a düþerken, kanatlý eti tüketimi 23,2 kg'dan 24,8 kg'a çýkmýþtýr. 1990'da 12,0 kg olan kiþi baþý kýrmýzý ve beyaz et tüketimimiz, 2017'de 38,0 kg olarak gerçekleþmiþtir. 2017 yýlý verilerine göre Dünya ortalamasý 42,6 kg, geliþmiþ ülkeler ortalamasý 78 kg'dýr. Toplam et tüketimimizin Dünya ortalamasýnýn altýnda olmasý üzücüdür. 2025 yýlýnda Türkiye'de kanatlý eti tüketimini kiþi baþýna 32,9 kg olarak hedefleyen sektörümüz ülkemizdeki et açýðýný beyaz et ile kapatacaktýr."
Kanatlý eti ihracatý 2017'de yüzde 31 arttý
75 ülkeye ihracat yapan kanatlý eti sektörünün dünya ticaretinde 5.sýrada yer aldýðýnýn bilgisini veren Dr. Sait Koca: "2017 yýlýnda 443.021 ton ile bir önceki seneye göre yüzde 31'lik bir artýþla ülkeye giren dövize de yansýyan katký sektörün önemli bir baþarýsýdýr. 2018 yýlýnda ise yüzde 11'lik bir artýþ ile ihracat hacmimizde daha iyi bir performans bekliyoruz. Hala en yüksek ihracat yapýlan ülke Irak ancak hedefimiz her zaman olduðu gibi mevcut pazarlarý büyyütürken yeni pazarlara da ticaret yapabilmek. Sektör olarak hedeflerimizi yerine getirebilmemiz için ilgili bakanlýklarýnda ihracat desteklerini artýrmalarýnýn bir gereklilik olduðu kanaatindeyiz."dedi.
Genel Kurul Toplantýsý'na katýlan Gýda, Tarým ve Hayvancýlýk Bakan Yardýmcýsý Mehmet Daniþ: "Son 15 yýlda kanatlý eti sektörü önemli geliþmeler gösterdi. Akademisyeniyle, tedarikçisiyle, yetiþtiricisiyle ve bürokrasiyle elele yürüyen bu sektörü hükümetten en az destek alarak en çok katma deðeri saðladýklarý için kutlamak gerekir." dedi.
Mehmet Daniþ, Bakanlýðýn düzenlediði iþ forumlarýnda dernek ile daha fazla iþ birliði yapýlmasýyla dýþ ticarette hedef pazarlar ile ilgili beraber çalýþabileceðini belirtti. Ayrýca Daniþ, sektörün "gezen tavuk" ve "köy tavuðu" diye adlandýrýlan konularda sýkýntýlarý olduðuna dikkati çekerek, "Bu konuyla ilgili valiliklere ve belediyelere Bakanýmýzýn talimatlarý ulaþtýrýldý." Dedi ve Bakanlýk olarak sektörün yanýnda olduklarýný ifade etti.
Mehmet Daniþþ gýdadaki bilgi kirliliði ile ilgili ise: "Acýmasýzca sektör ile ilgili negatif ve yanlýþ algý yönetimi yapan akademisyenlerin iyi niyetli olduðu kanaatinde deðiliz. Bu kiþiler Bakanlýðýmýzýn karþýlýklý görüþme taleplerine de cevap vermemekte." dedi. Daniþ, bu tarz yanlýþ ve kaynaðý olmayan açýklamalarýn doðru olmadýðýnýn altýný çizdi.
18. Olaðan Genel Kurul Toplantýsý sonucunda BESD-BÝR Yönetimi þu þekilde oluþmuþtur.
BESD-BÝR Yönetim Kurulu:
Baþkan Sn. Dr. Sait Koca
Baþkan Yrd. Sn. Süleyman Öztürk
Sayman Sn. Faik Üçer
Üye Sn. Mustafa Özdil
Üye Sn. Ahmet Hazým Topçuoðlu
Makriks' ten alýntýdýr.
21.300 yüklü satýþ koymuþ..korkutmakmý amacý...
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Yer Ýmleri