Çok karamsar buldum sizi, Murat Ülker okusa bu yazýnýzý üretimi durdurup þirketi kapatýr herhalde

iþin esprisi bir tarafa bu þirket döviz cinsinden borçlarý olan ve nette döviz açýk pozisyonu olan bir þirket, döviz kurlarýnýn stabil olmasý uzun vadede þirket lehine olur diye düþünüyorum. Kurlar arttýkça bir taraftan kambiyo zararý yazýyorken bir taraftan da faiz giderleri yükseliyor. Kurun artmamasý kakao vs. gibi döviz cinsinden hammadde maliyet artýþýný sýnýrlýyor.
Ayrýca bu þirket ihracatçý bir þirket deðil gelirlerin %71 Türkiye, %29 uluslararasý, Tr'den yapýlan ihracat sadece %12-13 civarýnda bunu ihracat oraný %85-90 olan þirketler düþünsün, uluslararasý gelirler zaten yurt dýþýnda üretip yine yurtdýþýnda sattýðý ürünler bizdeki maliyet artýþlarýndan neden bu derece etkilensin, ft2 tablo paylaþmýþtý sanýrým 2023/4.Ç ile 2024/Ç dönemleri karþýlaþtýrýnca ciro %64 brüt kar %87 artmýþ (enflasyon düzeltmesi yapýlmamýþ) yani adam maliyet artýþlarýný geçen yýl fiyatlarýna yansýtmýþ bu sene neden yansýtmasýn bu maliyet artýþlarý sadece ülker e özgü bir durum deðil bütün sektörü etkiliyor.
Son olarak yýl basýnda ülkedeki emekli, memur, asgari ücretli bütün ücretler artacak bu bir miktar maliyet artýþý getirse de bir süre sonra talep tarafýnda ciddi olumlu etkisi olacaktýr. Yukarýda arz ve fiyatlar var aþaðýda gelirler ve talep var gelirlerin artýþý talebi yukarý yönde tetikler. Kurlarýn artmamasý ile birlikte gelirler artýnca bizdeki refah düzeyinde bir artýþ yaratýyor. Bugün yüksek görünen fiyatlar birkaç ay sonra normal geliyor bu durum þirket satýþlarýna olumlu etki eder diye düþünüyorum.
Son olarak piyasa net kar tarafýnda çok fazla odaklanýyor, kurlar stabil devam ederse bu kez içerde enflasyon etkisi ile fiyatlar artacaðýndan þirketin gelirleri döviz cinsinden artmaya devam eder, sonuçta cirosu 3 milyar usd olan bir þirket mi deðerli olur 4 milyar usd Murat Ülker de ciromuzu kýsa sürede 3 milyar usd den 4 milyar usd ye çýkardýk diye kasýlýp durur, yabancý yatýrýmcýlar için bu önemli bir unsurdur. Biraz uzun oldu ama konu çok detaylý, yatýrým tavsiyesi olarak algýlanmasýn bizim borsamýzda fiyatlarýn nereye gideceðini kestirmek zor.
Yer Ýmleri