Umarým hocam. Bu tarafta da tam tersi gidiyorum gibi çünkü. Tüpraþ alýmým çok saçma oldu ama ereðli de farklý deðil neyse ki. BIST portföyü resetledim 2023ün artýlarýna bakýp kendimi kandýrýyormuþum gibi oldu biraz. hepsinde eksi þimdi.
Ereðli demiþken genel müdür 2030'a kadar 3.2 milyar dolar yatýrým yapacaðýz demiþ. Bu sene de saçma sapan bir temettü gelirse bu bahane ile muhtemelen çýkarým gibi. 2030'a kadar düzenli nakit saðlarsa beklerim gibi. 3.2 milyar da az deðil gerçekten.
Son düzenleme : 5yearplan; 24-12-2024 saat: 20:20.
Yurtdýþý yada Yurtiçi finans piyasalarýndan elde edilen gelirlerde vergiden kaçma pek mümkün deðildir. Farklý ülke veya vergi cenneti adalar da çözüm deðil. Ülkelerin dahil olduðu karþýlýklý anlaþmalar bu tip gelirlerin mutlaka bir yerde vergilendirilmesini gerektiriyor. ABD bu konuda çok baskýcý, 2008 krizinden sonra Ýsveç Bankalarýnýn, dünya savaþlarýnda bile dokunulmayan gizlilik hakkýný ellerinden almýþtý.
Yapýlacak en iyi þey yatýrýmcýlarýn bir A.Þ. çatýsý altýnda birleþip bunun avantajlarýndan faydalanmasýdýr. Herkes yatýrýmý oranýnda pay alýr ve saðlam bir þirket tüzüðüyle yol haritasý çizilir. Böylece yatýrýmcýlarýn parasý kiþisel servetten kurumsal sermaye statüsüne yükselerek devlet nezdinde daha dokunulmaz hale gelir. Yurtdýþý borsa gelirleri %25'lik kurumlar vergisi oranýndan vergilendirilir. Ortaklar araba, eðitim, yurtdýþý seyahat, saðlýk sigortasý gibi giderlerini kazançlarýndan düþerek vergi yükünü azaltýr. Sermayelerin birleþmesi sayesinde daha yüksek bir meblaða ulaþýldýðýndan fýrsat havuzu geniþlemiþ olur.
Þöyle sorayým; döviz kurlarýný baský altýnda tutmak nasýl mümkün oldu?
Þu anda Türkiye'nin þansý petrol fiyatlarýdýr. En büyük ithalat kaleminin ucuzluðu sayesinde döviz ihtiyacý azaldý. 2025'de petrol fiyatlarý yükselirse bunu anlayacaðýz. Diðer ithal girdilerde de azalmalar oldu ve döviz rezervi yükseldi.
AKP enflasyonla mücadele adý altýnda sadece para politikasý araçlarýna baþvururken kamu harcamalarý yoluyla geniþlemeci maliye politikalarýný kullandýðýndan ekonomik büyüme eksiye dönmedi. Burada da lokomotif deprem konutlarý. Kendi çýkarlarý açýsýndan yaptýklarý doðru zira dýþ kaynak yokluðunda kamu harcamalarý da kesilse %3-5 küçülme söz konusu olacaktý. Döviz kurlarý tüm bu politikalarýn bir sonucu.
Þimdi faizleri düþürüp tekrar deprem bölgesi harici, özel inþaat sektörünü canlandýrmayý planlýyorlar. Bu durumda banka kredileri de canlanýr, kurlar biraz yukarý gelirse sorun çýkarmaz.
sn yelpaze,
þu anda konut kredileri çok ucuz... AKBANK ta 2,89... bu yýllýk kredilerden uygun muhtemelen. hesabýný yapmasam da... kredileri 10 puan dahi düþürseler ancak bu rakamlardan kredi verilir...
1000 000 kredi kullanan birisi 10 yýl için aylýk 29 878 TL ödemek durumunda 5 milyonluk bir ev alsa 2,5 milyonu kredi olsa aylýk taksit 74 696 TL
sizce hangi grup bu krediyi ödeyebilir? konutta ve ticaride bunlar ödenemeyeceði için inþaat sektörü falan hikaue kalýr... ekonomik canlýlýk ne kadar iyi bilmem ama taþradan pek de iyi gibi görünmüyor. diðer sektörlerin de geliþmesi uzak ihtimal. önümüzdeki dönem korkarým biraz daha sýkýntýlý olacak...
ayrýca döviz patlar ise ucuzluk da hikaye kalýr ama bizim ihracatýmýz da patlamaz artýk.. bütçe de kamu finansmanýný ne kadar kaldýrabilir bilmem...
Sn. tovbekar, tüm söylediklerinize %100 katýlýyorum
Benim söz ettiðim konut kredileri deðil de inþaat sektörü ve onun canlanmasýyla harekete geçecek diðer sektörlerin üreticilerinin alacaklarý kredilerdi. Konut kredileri sýnýrlý canlanabilir, bizim halkýn durumu uygun olanlarý son hatýrladýklarý oyunu tekrar oynamaya hevesli. Krediyi pahalýyken evi ucuzken al sonra faizler düþünce krediyi yapýlandýr. Ancak tüm bunlar sadece bir plan ve karþýsýnda büyük zorluklar var. Mesela; kamu harcamalarý öyle yüksek ki; acaba devletin giderlerinden sonra kredilere kaynak kalacak mý? Ekonomi biraz canlansa cari açýk gene yükselecek ve bütçe açýðýna eþlik edecek. Merkezi yönetim piyasadan borçlandýkça faizler düþer mi?
Döviz yükseliþi ve fiyatlarýn yükselmesi senaryomuzda var ve ucuzluk gibi bir beklenti haddimize deðilSadece son 6 ayda her þeyin fiyatý katladý. Enflasyonda düþüþ beklentim hiç yok, faizlerde de çok düþüþ beklemiyorum.
2011 yýlýnda 150bin$'a alýnan sýfýr bir ev düþünün. %40 peþin %60 kredi kullandýðýnýzda ödediðiniz faiz emekli memur aylýðý kadardý. Ayný ev þu anda 14 yaþýnda olmasýna raðmen alýnýrsa aylýk taksit 120 binTL. Ev fiyatlarý çok yüksek gibi.
Sorunu þöyle anlýyorum: Elinde borsaya ayýracaðýn ciddi bir sermaye var ve elde ettiðin kazançlardan minimum vergi ödemek istiyorsun. Uluslararasý alanda Nitelikli Yatýrýmcý demek elinde 1 milyon euro (veya dolar) asgari serbest sermayesi (nakit) olan yatýrýmcý demektir. Elinde bu kadar sermaye varsa offshore merkezlerde þirket kurup o þirket üzerinden alým satým yaparsýn, vergi avantajý elde edersin. Elindeki sermaye bundan az ise uðraþmaya deðmez çünkü offshore þirket kurmak da bir maliyet getiriyor. Ben þahsen bu yukarýdakilerden hiç birini tercih etmem, benim tercihim Lüksemburg olurdu. Burasý hem 5 trilyon dolarlýk bir finans merkezi (hub) hem de kurumsal alanda pek çok vergi avantajý saðlýyor. Bir taþla 2 kuþ vurmuþ oluyorsun. Bu hub'un sunduðu imkanlardan ful yararlanabiliyorsun.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Yer Ýmleri