Bu arada temel analizcilere bir not düşeyim:
DCF indirgeme analizlerine pek bel bağlamamak lazım. Çünkü bu tür hesaplarda geleceğe yönelik subjektif varsayımlar kullanılır ve bu yüzden varyans (oynamalar, sapmalar) çok büyüktür. Gerçekçi bir sonuca ulaşmak DCF analizi ile imkansızdır. Mesela siz bana arzu ettiğiniz hisse fiyatını söyleyin, ben DCF analizim ile sizin o rakamınıza ulaşırım. Tek yapmam gereken geleceğe yönelik iskonto oranını amacıma uygun şekilde belirlemektir. Varsayımdaki ufak bir oynamanın günümüze indirgenen fiyata etkisi çok büyük olur, sonuçta da varyans anormal şekilde büyük çıkar. İşte bu nedenle DCF analizlerinin pek bir kıymeti harbiyesi yoktur.
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
14.19 ortalama maliyetle İSCTR aldım (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kağıt.
Otomotiv sektöründe küresel bazda önemli gelişmeler oluyor. Bakıyorum VW hissesi kelepirin de kelepiri konumunda ama hiç de revaçta değil. Hisse başına defter değeri 370 euro, gelgelelim hisse 97 eurodan kapattı Cuma günü. Hisse DD nin 0.26 katından işjem görüyor yani DD ye oranla %74 iskontolu ama alan yok. VW piyasa değeri 48 milyar euro. 325 milyar euro olan 2024 yıllık cirosunun ancak %15 i ediyor. FK oranı ise 5.2. ABD deki Ford kelepir derken VW kelepirin de kelepiri çıktı.
FROTO'cular yatsın kalksın Allah'a dua edip şükretsin çünkü hisse kale gibi maşallah. 80 TL ye inmesine rağmen hala DD nin 2.25 katından, yıllık cironun %50 sinden işlem görüyor. VW ise DD nin 0.26 katından, yıllık cironun da %15 inden. FROTO dünya devlerine oranla bu kadar primli işlem gördüğüne göre muhteşem bir şirket olmalı. VW'den bile kat be kat üstün bir şirket olmalı ki VW %74 iskontolu işlem görüyorken FROTO %125 primli işlem görüyor. VW nin FK sı 5.2. Demek ki piyasa FROTO yu farklı bir kategoriye koyuyor. FROTO için piyasanın verdiği 5 yıldız 10 numara hükmün nereden kaynaklandığını merak ediyorum.
Yer İmleri