14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Kýsa vadede sular durulmaz ama er veya geç bu hisseler için durumun pozitif olduðu kendini belli eder ve hisselere de daha kalýcý olarak yansýr. Aylar boyunca bu hisselerde hapis kalanlardan bazýlarý dünkü muhteþem çýkýþý hisseden çkkýþ fýrsatý olarak gördü kendince haklý olarak. Bunlarýn elindeki lotlar kýsa bir süre içinde tümüyle emilir ve böylece çýkýþ yönünkþ engel de ortadan kalkar.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Anladým hocam yani özellikle "covered call" sat diye bir þey yok. Peki spot fiyat vade sýnýrlarý içinde, strike fiyatý geçerse aracý kurum otomatik olarak hisselerimi benden alýyor mu o anda? yani hemen mi exercise oluyor? Yoksa bana hisselerini satman gerek falan mý diyecekler, call yani
100$ a aldým hisseyi 1 Ocak'ta
ayný gün 2 dolar'a 105$ strike'lý call option sattým Þubat'ta vadesi dolan (2 dolarýmý cebime koydum)
Hisse 10 ocak'ta 110$ ile kapanýþ yaptý
10 Ocak'ta hisselerimi 105$ fiyattan alýyorlar yani (satmak zorundayým vade sonunu beklemeden)
Tamam þimdi anladým :D
call opsiyon sattýðýmda diyelim 1 kontrat, benim uygulamada o -1 gibi olacak, týpký short pozisyon gibi
bunun 0 olmasý yani kapanmasý için:
ya vade sonunda expire olmasý gerekiyor
ya benim +1 alarak kapatmam gerekiyor
ya da bir gün sürpriz þekilde vade sonu gelmeden aracý kurum hisselerimi strike price aþýldýðý için çaðýrýyor ve otomatik olarak alýyor, eðer hissem yoksa bana short pozisyon dahi açabiliyor.
Son düzenleme : 5yearplan; 11-12-2024 saat: 04:55.
Talep Alýcýdan gelecek aracý kurum vasýtasýyla ama Strike price premium kadar aþýldýðýnda bu talep gelir genellikle çünkü bu seviye (Strike + premium) aþýlana kadar alýcý açýsýndan ortada kar yok. Veya da sen ayni vade ve fiyattan sattýðýn kadar call alýrsan pozisyon sýfýrlanýr.
Evet hocam anladým. Vadesi dolmadan da talep gelebiliyormuþ hisselerime. Misal þirket iyi bir temettü verecek kontrat süresi bitmeden bir iki gün evvel, bu durumda fiyatta yükselmiþse hisselerimi alma ihtimalleri daha yüksek. Yani orasý beni ilgilendirmiyor zaten. Benim satacaðým fiyat þudur ondan sonra ister alýnsýn ister alýnmasýn.
Aslýnda hedef fiyat koyma ve ona sadýk kalma anlamýnda iþin içinden duygu vesaireyi çýkarttýðý için daha da iyi olabilir sanki.
Covered call satýlýp onunla Protective Put da satýn alýnabilirmiþ. valla derya bir konu. Opsiyon iþini kumar sanýyordum önceden sadece. Collar deniyormuþ buna. Birinin primi ama diðerinin maliyetini karþýlar mý bilemedim. Misal 3 Ocak - 100 kontrat - 80 dolar strike, 18.000 dolar prim veriyor anýnda bana. 19.600 dolar ile 65 dolar strike'lý Put alabiliyorum. Böylece ben 3 ocak tarihini beklerken hem 80 dolarda satma þansým oluyor, hem de saçma þekilde o tarihe kadar hisse 50 dolara filan düþerse, 65 dolarda satma þansý elde ederek kardan zararýmý kesebiliyorum.
Aþaðý doðru harekette 50k zararda stop olabiliyorum. Yukarý doðru giderse de 100k fazladan hissenin yükseliþinden kazanýyorum. Win/win gibi.
TH' de bu konularý pek önemsemeyince bende uzatmak istemedim ama en önemli noktalarý yazayým baþka kaynaklarla boþuna zamanýnýzý tüketmeyin.
1- Artýk Suriye'de bir yönetim yok, bir þeyler kurulacak olsa bile medet umulan kiþiler ortada. Dünyanýn terörist olarak kabul ettiði bir oluþumdan daha kolay hedef olur mu? En önemlisi silahlý kuvvetleri tamamen yok edilmiþ ve bu kuvvetlerin mensuplarý sýfýrlanmýþ durumda.
2- Ýsrail artýk kuzeyindeki birlikleri güney operasyonlarýna kaydýrabilir veya kuzeyi güçlendirip Suriye'de varlýðýný geniþletir. Seçenekleri çoðaldý, teçhizatýný tehdit eden bir güç yok.
3-Hamas ve Hzblh. karþýsýndaki güç katlanarak artmýþ oldu, artýk kuzeydeki caydýrýcý askeri varlýk yok. Dikkat edilirse Ýsrail karþýsýnda, ordu niteliðindeki aðýr silahlý tek tahkimat Þam yönetiminin kontrolündeki üslerdi.
4-Ýran devreye girmek isterse artýk Suriye vasýtasýyla deðil direk kendi güçleriyle bölgeye hareket etmesi lazým ki; Irak'ý da kapsayan çok büyük bir gerilim demek.
5-Ýsrail Suriye'den gelebilecek sözde tehditler için bir devleti deðil terörist diyebileceði guruplarý sorumlu tutabilecek. Hava operasyonlarýnýn sýnýrlarý bizim güneyimize kadar geniþlemiþ oldu.
6-Türkiye'de belli kesimler bir rejim çöküþüyle tüm makam, konum ve gelirlerin kaybedildiðini canlý olarak gördüler.
7-Gerilimin artmasý, dengelerin bir taraf lehine aþýrý deðiþmesi petrol üreten ülkelerin ellerindeki silahý kullanma olasýlýðýný güçlendirdi.
8-Bölgede askeri kontrol ile birlikte ticari kontrol de ambargo uyguladýðýmýz bir ülkenin eline geçecek gibi gözüküyor.
9-Rusya ne yapacaðý tahmin edilemez bir güç, yorum yapmak doðru deðil.
Yer Ýmleri