GENSED, elektrikte yeni baðlantý þekli "5.1.j" önerisinde "depolama" güncellemesi yaptý
Güneþ Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneði (GENSED) tarafýndan güneþ enerjisi sektöründe lisanssýz projelerde yaþanan trafo kapasite sorunlarýna çözüm oluþturmak için geliþtirilen öz tüketim amaçlý yeni baðlantý þekli "5.1.j"nin enerji depolama kapasitesi düzenlemesi sayesinde sektörde santral kurulumlarýný hareketlendirmesi bekleniyor.
Yeni baðlantý þekli, yalnýzca öz tüketim odaklý projelere özel kapasite tahsisi yapýlmasýný mümkün kýlarak, mevcut kapasite kýsýtlarýný aþmayý ve sektörün önünü açmayý hedefliyor.
Geliþtirilen yeni baðlantý þekli önerisinde, kurulu gücün sözleþme gücü ve en fazla 5 megavat ile sýnýrlandýrýlmasý ve sistemde yarý kurulu güç oranýnda en az iki saatlik enerji depolama kapasitesi bulunmasý yönünde düzenleme yapýldý.
Bu düzenleme ile sektörde üretim ve kurulumlarýn artmasý beklenirken iþletmelerin enerji maliyetlerini düþürerek rekabet güçlerini artýrmasýna katký saðlayacaðý öngörülüyor.
- "5.1.j ile öz tüketim ihtiyacý yasal ve güvenle saðlanacak"
GENSED Genel Sekreteri Hakan Erkan, AA muhabirine yaptýðý deðerlendirmede, karbon ayak izini azaltmak ve elektrik maliyetlerini düþürmek isteyen çok sayýda iþletmenin güneþ enerjisi yatýrýmlarýna yöneldiðini söyledi.
Ancak açýklanan trafo baðlantý kapasitelerinin tamamen tükenmiþ olmasýnýn, bu yatýrýmlarýn hayata geçmesini engellediðine iþaret eden Erkan, þöyle devam etti:
"Bu durum yalnýzca yatýrýmcýlarý deðil, sektörde faaliyet gösteren birçok küçük ve orta ölçekli uygulayýcý firmayý da olumsuz yönde etkiliyor. Ne yazýk ki mevcut þartlarda bazý üretim tesislerinin izinsiz kurulumlar gerçekleþtirerek resmi baþvuru ve kabul süreçlerine dahil olmadan devreye alýndýðý gözlemleniyor. Sektörde oluþan bu durgunluðun giderilmesi, iþletmelerin öz tüketim ihtiyaçlarýnýn yasal ve güvenli biçimde karþýlanmasý ve izinsiz kurulumlarýn önüne geçilmesi için en hýzlý çözüm, öz tüketim amaçlý projelere özel kapasite tahsisi saðlayan 5.1.j yeni baðlantý þeklidir."
Erkan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðýnca hazýrlanan ve 21 Ekim 2024'te kamuoyuyla paylaþýlan "Türkiye'nin Enerji Dönüþüm Yol Haritasý" içinde "Ayný baðlantý noktasýnda þebekeye enerji vermeksizin öz tüketim kapasite tahsisi'" ifadesine yer verilmesinin, sektör açýsýndan önemli bir adým olduðuna dikkati çekti.
Güncellemelerle ilgili, kurumlarla yapýlan görüþmeler sonucunda, yeni baðlantý þekline yoðun talep olacaðýnýn öngörüldüðünü anlatan Erkan, üst sýnýr getirilmesinin ve iþletmelerin ani enerji taleplerinin bir kýsmýný depolama ile kendilerinin karþýlamasýnýn, þebeke iþletimi açýsýndan daha uygun olacaðý ortak bir görüþ oluþtuðunu belirtti.
Erkan, öz tüketim amaçlý yeni baðlantý þekli 5.1.j'nin hayata geçirilmesinin, sektör için adeta bir can suyu olacaðýný vurgulayarak, bu yeni baðlantý þekli kapsamýnda saðlanacak özel kapasite tahsislerinin, iþletmelere, ihracat yapan firmalara, uygulayýcýlara ve güneþ enerjisinden faydalanmak isteyen vatandaþlara önemli avantajlar sunacaðýný sözlerine ekledi.
"Hayalleriniz için sessiz bir þekilde savaþýn. Çünkü onlarý gerçekleþtirirken yaratmýþ olduðu etki insanlarýn tahammül edemediði bir þeydir."
Yer Ýmleri