Originally Posted by
TRENDHOUND
Sayýn Yelpaze hocam, size geçmiþten bir örnek sunayým müsaadenizle. Tam 25 yýl önce 1999 Aralýk ayýnda nerede olduðunuzu ve ne yaptýðýnýzý hatýrlýyor musunuz? Benim hafýzam çok güçlüdür, geçmiþin her karesini hatýrlarým. Ben 1999 Aralýk aynýn ortasýnda Kanarya adalarýnda Tenerif deydim, 2 arkadaþ tatil yapýp kafa dinlemeye gittik zaten yoðun iþ ortamýndan bunalmýþtýk. iþimiz finans, borsa, yatýrým, spekülasyon. O zaman TR'de Aðustos 1999 Gölcük depreminin yaralarý henüz sarýlmamýþtý ve piyasa kendini toparlamaya çalýþýyordu. 1999 Eylülde de BÝST göçmüþtü. Aralýk ayýnda kýþ mevsiminde sýcak bir yere girmek istedik, Kanarya adalarý da ekvatora yakýn yer, yýl boyu sýcaklýk 25-30 derece arasý. Tatildeyim ama zýrt pýrt TR'de birlikte iþ yaptýðým havuzdan telefonlar geliyor, BÝSTin coþtuðu söyleniyor bana, depremin üzerinden 4 ay geçmeden %100 prim yaptý borsa ama çok daha yukarýlara çýkacak diyorlar ve havuzda yer alýp almayacaðýmý soruyorlar. Ben þaþýrýp kaldým çünkü ekonomi gerçekten de kötü, döviz kuru çýpalý, enflasyon derdi var, üstüne üstlük deprem çok kötü vurmuþ ülkeyi. Benim havuzcular öte yandan çok iþtahlý ve borsa kesin gazlayacak diyor. Neyse, ben havuza iþtirak ettim, böylece elimizde ciddi bir risk sermayesi ortaya çýktý. Ama benim beklentilerim çok olumsuz, ödemeler dengesi krizi beklentisi içindeyim, cari açýk yüksek, bütçe açýðý yüksek, dýþ ticaret açýðý ayyuða çýkmýþ, enflasyon yüksek ama döviz kurlarý çýpalý. Sonuçta da ben döviz kurlarýnda bir patlama bekliyorum. Olmasý gereken de bu ama hükümet buna izin vermiyor, aynen bugün olduðu gibi. Neyse biz 100 endeks 13-14 bin civarýnda iken pozisyonlarýmýzý açtýk. Aradan 1 ay geçmeden 100 endeks 20600 lere çýkýverdi Ocak ortasýnda. 1 ayda %50 dolar bazlý kar elde ediverdik. Ben þaþtým kaldým. Ödemeler dengesi krizi yolda iken böyle bir þeyin olmasý beni hayrete düþürmüþtü ve idrak ettim ki piyasanýn modus operandisi farklý imiþ. Kriz ortamýmda BÝST100 endeksi 4 centi aþmýþtý, bugünkü bazda yuvarlak 15000 e tekabül eder. 20600 lerdeki zirveden geri dönüþ baþladý ve biz bunun %10 atýndan çýkýþýmýzý yapýp karý bankaya attýk. O arada da Merrill Liynch'den filan hep TR hakkýnda olumlu raporlar geliyor. Nisan 2000 de BÝST100 30000 e çýkacak diyor adamlar. Ama benim aklýmda hep ödemeler dengesi krizi var, döviz kurlarýnýn buralarda tutulamayacaðýný biliyorum, o zaman dolar kuru 50 kuruþ civarýnda idi eski para ile 500 bin lira. Borsadan 2020-(2000) Ocak ayýnýn sonunda çýkýp kriz ortaya çýkana dek bir daha BÝST'le ilgilenmedim. Aradan 1 sene geçti, 2021-(2001) Þubatýnda piyasa göçüverdi. Dolar kuru 50 kuruþtan 1.85 tl ye kadar çýktý aynen benim beklediði gibi. Bu arada 4 centi aþan BÝST100 endeksi 0.35 cente kadar düþtü yani dolar bazýnda %92 deðer kaybetti. Böylece bize yeni alým fýrsatlarý çýkmýþ oldu. 1999 depreminin hemen ertesinde ortaya çýkmýþ olan bu geliþme akla ne kadar ters gelse de nihayetinde gerçekleþti. Borsada mantýk yoktur.
Yer Ýmleri