Alıntı Originally Posted by 5yearplan Yazıyı Oku
Bence de imtiyaz saçma bir şey, ama bazı şirketler için elzem olabiliyor. Benim Palantir'in f tipi hisseleri var imtiyazlı misal. Devletin en yüksek güvenlik kademesinde çalışma izni almış bir şirket bu. Çin'in ya da benzeri bir tarafın bu şirketin hisselerini toplama ihtimali bile devletle olan bütün ilişkisini kesmeye yeter.
Ben imtiyazlı hisselere tamamen karşıyım. Bu imtiyazlar ya oy kullanmadaki imtiyaz ya da yönetim kurulunu belirlemede imtiyaz şeklinde oluyor TR'de. Bu durumda da küçük hissedarların hakları çatır çatır yeniyor, minnacık ama imtiyazlı hissesiyle şirket sahibi istediği gibi şirketi yönetiyor, şirketin içini boşaltma gibi hukuksuzluklara sebep olabiliyor. İmtiyazlı hissesi olan şirketlerin borsaya kote olmalarına izin verilmemeli. Gelişmiş ülke borsalarında Preferred adı altında imtiyazlı hisseler var ancak bunların imtiyazları TR'deki gibi imtiyazlar değil, temettüden yüksek pay alma imtiyazı şeklinde oluyor onlarınki, ayrıca bu imtiyazlı hisseler borsada işlem görüyor.