Dereyi görmeden paçayý sývayacaðým ama benim pltr satýþtan sonra ne yapacaðýmý düþünmem gerekiyor ve iþin içinden çýkamýyorum
1. Bütün kazancý dövizden dönüþümlü kur korumalý faiz hesabýna yatýr senelik %35 faiz al. Bu durumda kazancýmý korumuþ oluyorum ve %40 verginin de neredeyse tamamýný sadece faiz ile ödemiþ oluyorum. Ama para 12 ay kilitleniyor mevduatta.
2. %40 vergiyi kenara ayýr, faize koy. Kalan %60'la BIST-30 dan bir portföy yap
3. %100 ile belirlediðim hisselere ocak baþýnda girmek. 2026 mart ve temmuzda prim yapanlarý satýp vergiyi ödemek.
Ek olarak diyeceðim bu sermaye ile klasik tüpraþ, froto vb. portföy yapsam bana yetiyor. daha fazla kazançta gözüm yok yani. ama ilk seçeneði seçersem borsanýn 2025 de ralli yapmasý halinde belki de þimdi alabileceðim hisse adedinin yarýsýný alabileceðim. kafam karýþýk yani.
TH hocam, Yelpaze hocam mantýklý mantýksýz olan nedir sizce? Benim tecrübe kýsýtlý belki baþka seçenekler de vardýr.
Son düzenleme : 5yearplan; 07-12-2024 saat: 00:07.
Palantir süper performans göstermeye devam ediyor. Bugün kapanýþý $76.34, günlük hacmi de 7 milyar dolar oldu, ortalamanýn %25 üzeri. After hours fiyatý daha da primli. Valla helal olsun sana, böyle bir kaðýdý nasýl buldun?
Söz konusu kapital be kadar? 1 milyon dolarý aþýyor mu?
Benim çalýþma sistemim seninkine göre oldukça farklýdýr çünkü TR piyasasý böyle gerektiriyor. Esas itibariyle ben:
1) Borsaya bir yatýrým aracý olarak bakmýyorum.
2) Kýsa vade momentum treyderiyim.
3) Fýrsatçýlýk olmazsa olmazýmdýr.
4) Uzun vadeci deðilim, genelde 3 ay benim limitimdir, bazen bu bir kaç gün bile olabilir.
5) Gerilla ve vur-kaç taktikleri her daim benim için ön plandadýr.
6) Benim stratejim 3 ayý geçmeyen bir vadede mümkün olan en yüksek karý elde etmek olduðundan yüksek risk taþýr.
Senin hedeflerinle benimkiler ayrýþýyor, sen yatýrýmcý hüviyetini ön plana çýkarýyorsun ve uzun vade takýlýyorsun. Sana bazý tavsiyelerde bulunacaðým ama yeni yýla önce bir girelim derim. Böylece önümüzü biraz daha net görebiliriz.😊
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Teþekkürler hocamSizi takip ediyorum ve çalýþma sisteminizin çok farklý olduðunu biliyorum. Daha önce burada bahsetmiþtiniz bir kere þansa kazanabilirsiniz diye olayý anlamayan insanlar için. Ben o zaman tamam bu benim diye düþünmüþtüm. Palantir'i keskin zekam sayesinde buldum diyebilsem keþke :D
Bana kalsa bu amerikan temettü etf lerinden birini alýrdým ama bu vergi hesaplama iþinin ne kadar karmaþýk olduðunu gördüðümde yok dedim ben her ay gelen temettünün muhasebesiyle mi uðraþacaðým. Devletimiz sað olsun o konuda bana baþka tercih býrakmadý. Alacaðým hisse 1- asla temettü vermeyecek bir þirket olmalýydý 2- gelecek potansiyeli olmalýydý çünkü hemen satýp da yine vergi iþleriyle uðraþmak istemiyordum. 3- teknoloji ile ilgili biri olarak kendime soruyordum hep neden ben bu trenleri kaçýrýyorum amazon, netflix, tesla, nvidia gibi. 4- borsada az tecrübem olsa da paranýn alým yaparken kazanýldýðýný öðrendim. 5- ky'nin tüm dezavantajlarýna raðmen ne avantajý var diye sorguladýðýmda biri gözüme çarptý o da hýzlý davranmak. bizi yöneten birileri yok, hesap vermemiz gereken yatýrýmcýlar yok gibi.
Aldýðým sýra AI zaten hype olmuþtu ama Palantir meme konusuydu. Ben böyle bir hisse ararken Cathie Wood'un distruptive innovation fonu diye bir þey olduðunu öðrendim. Yani benim için zaten yapmýþlar araþtýrmalarýný. Ama bu kadýnýn aldýðý hisselerden hiçbirine aklým yatmadý. Tesla dýþýnda da büyük bir baþarýsý olmamýþ. Ama Palantir'i de almýþ fonuna. Benim de hissiyatým bu yapay zeka iþi burada bitmez yönündeydi. O yüzden biraz daha inceledim Palantir'i. Yatýrýmcýsýnýn Peter Thiel olduðunu öðrendim. 20 sene önce bir de baþlamýþ bu iþe. Bu adam iþ olsun diye 20 sene bununla uðraþmazdý akýl yürütmem yani. O þekilde güvenip 8 dolardan, 7 dolardan ve 14 dolardan aldým. 10 ortalama. Neyse hikaye yazdým bayaHa bir de NHS ihalesini alacak mý almayacak mý konuþuluyordu. Ben alýrsak yürürüz diyordum. NHS dünyanýn sayýlý saðlýk sistemlerinden biri olabilir ama bir o kadar da verimsiz olduðunu düþünüyorum. Malesef bir yakýnýmý da kaybettim bu sistemin verimsizliðini de hantallýðýný da oradan biliyorum. Bir doktor görmeniz aylarca falan sürebiliyor aynen bizde olduðu gibi. Ya da gerçekten yardýma ihtiyaç duysanýz bile acilen sistem bunu farketmeyebiliyor. Geliþmiþ ülkerlerde böyle þeylerin olabileceðine önceden inanmazdým.
Malesef kapitalin üçte biri ile aldým yalnýz. O da 1 milyon dolar etmiyor þimdi. 500k-1m arasý. Baþlangýç miktarlarý Ereðli ile ayný ve þu anda trajikomik bir tezatlýk var.
Yeni yýlda fikir alacaðým hocam, çok saðolun. yelpaze hocam da satarken vergi konusunda bana yazabilirsin demiþti zaten. Bir yanlýþlýk yapmaktan da korkuyorum vergi miktarý bu kadar büyük olunca benim için.
Son düzenleme : 5yearplan; 07-12-2024 saat: 05:00.
Bir de benim gibi pek çok insanýn artýk bir sonraki nvidia, amazon, tesla ne olacak diye sorduðunu düþünüyorum. Palantir'de bunun sonucu baþlarda retail çoðunluk olmasýndan görülüyor. Bunun da yarattýðý rasyolarla açýklanamayacak bir momentum oluþtu zaten. Hani kendini gerçekleþtiren kehanet gibi biraz. Ýnsanlar bu þirketin magnificent 7'ýn sekizincisi olacaðýný düþünürse gerçekten olabilir mi? Aklýma rus devrimi geliyor. Çarlýk rusya'sýnýn momentumla imtihaný. Rusya da devlet devrim tehditini önceden sezerek devrimciler örgütleyeceðine iþçileri biz örgütleyelim diyerek zamanýnda bir iþe kalkýþtýlar ama yarattýklarý hareket o kadar momentum kazandý ki yönettikleri hayali oluþum bir gerçeðe dönüþtü![]()
TH'nin tavsiyeleri daha deðerli olacaktýr ama bende birebir sizin durumunuzu tecrübe ettim kardeþimTam olarak ayný düþüncelerle bir plan yapmam gerekti ve sizin gibi vergi ödemem gerekiyordu. Ýzlediðim yol paramý USD olarak bekletmek oldu, böylece ABD yada Ýngiliz hisselerinde fýrsat görürsem alým yapabilecektim ve TL deðer kaybettiðinde kazançlý çýkacaktým ancak BIST'in fýrsatlarýný kaçýracaktým. Gerçekten de TL deðer kaybetti ve ben dolarý 28'den bozup Biste girebildim, bazý XU30 kaðýtlarý uygundu. Ödediðim vergi de %28'e denk geldi. Þimdi ayný durumda olsam paramý TL'ye çevirmezdim.
Konu TL'nin deðerine geldiðine göre biraz tartýþalým;
Asgari ücrete yapýlacak zam ile iþ gücünün %45'inin iþverene aylýk maliyeti 1.000$ olacak. Geri kalan gurup 1500-2000$ arasý.
Herkesin bildiði gibi 2021 sonundaki devalüasyonla bu rakam 350$'a inmiþti ve bildiðim kadarýyla hiç bir zaman 500-750$ bandýný aþmadý. Üstelik asgari ücret 500$ ortalamada seyrettiði dönemlerde þimdiki gibi ekonomik daralma yoktu, ana pazarýmýz avrupa kötü durumda deðildi, etrafýmýzda bu denli savaþlar yaþanmýyordu, ülkenin dýþ sermaye akýmlarý negatife dönememiþti. En son açýklanan ham petrol ithalatý ve akaryakýt satýþ verilerine bir bakýn!!!
Finans piyasalarýný yönlendiren güç sürüyü terste býrakmak adýna akla gelmeyen neyse onu yapýyor. Yüksek faizlerin kurlarý baskýlayacaðýna herkes inanýyor ve ek delil olarak da cari iþlemler dengesiyle merkez bankasý rezervlerinin durumuna bakarak kesin emin oluyor. Halbuki tüm bunlar aslýnda ayný þey. Faizi aþýrý yükseltme sonucu finansal sermaye TL'de kalmayý tercih ederken sanayici yatýrýmý erteleyerek ve merkez bankasý da piyasada kalan fazla dövizi çekerek sürecin parçasý oluyorlar. Hepsi ayný þey olduðundan etkisi zayýf kalýyor ve enflasyon bu sürece aldýrmýyor. Bu defa zaman faktörü devreye giriyor. Yatýrýmlar yapýlmak, piyasa canlandýrýlmak zorunda ve koþullar uygun olmadýðý halde faiz indirimi baskýsý hissediyorlar. Dýþ kaynak olmadýðýndan sanayici mecbur olduðu yatýrýmlarý yapmak için banka faizlerini bekliyor, TL enflasyonu yatýrýmcýyý tasalandýrarak TL dýþý alternatiflere yönlendiriyor. Sanayici ucuz döviz kredilerine yöneldikçe döviz cinsinden risk pirimi artýyor ki; bu risk TL'nin deðerli olmasýndan kaynaklanan rekabet erozyonuyla geri besleme halinde. Siz döviz krediyle yatýrým yapabilirsiniz ama hala malýnýzýn satýlmasýna yada otelinize rezervasyon almanýza engel olan deðerli TL var. Tüm bunlar sürdürülemez hale gelince enflasyon öncelik olmaktan çýkacak ve eski dizilerden birini tekrar yayýna alacaklar. Ücretlerin USD karþýlýðý bu nedenle önemli.
Ýktisatçýlar sadece MB politikalarýna kafa yorar, hiç biri iþveren gibi düþünemiyor. Bazýlarý þirket yönetim kurullarýna katýlýp kurabiye diþliyor ama sahayý hissedemiyorlar. Onlara göre finans politikalarýna sýký sýkýya baðlý kalmalý ama iþler öyle yürümüyor. Adam Ýsveç'ten ikinci el aldýðý 1975 model makineyle artýk rekabet edemediðinden ikinci el, 1990 modelini almak zorunda aksi halde tüm hattý kapatacak. Þantiyedeki eskavatör 50bin saati doldurmuþ yenisini alacak vs.
Yer Ýmleri