Ýþ dönüp dolaþýyor psikolojiye geliyor ki burada bilanço filan devrede deðil. Sürü psikolojisi, Açgözlülük, Korku ve panik, Fýrsatý kaçýrma korkusu ile hareket, Diðerlerinden geri kalmama içgüdüsü, iþte bunlar borsa ortamýnda en etkin faktörlerdir.
Ýþ dönüp dolaþýyor psikolojiye geliyor ki burada bilanço filan devrede deðil. Sürü psikolojisi, Açgözlülük, Korku ve panik, Fýrsatý kaçýrma korkusu ile hareket, Diðerlerinden geri kalmama içgüdüsü, iþte bunlar borsa ortamýnda en etkin faktörlerdir.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Klasik fizikten bahsetmiþken kuvantum fiziðini es geçmek olmaz. Kuvantumun en önemli prensibi belirsizlik prensibidir. Ayni anda hem momentumu hem de lokasyonu yüksek doðruluk oranýyla belirleyemezsiniz. Bunlardan birini ne kadar doðru olarak tespit ederseniz diðeri de o kadar belirsizleþir. Ýþte size borsaya uyarlanabilecek bir kuvantum fiziði kanunu.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Sayýn TH öncelikle baþlýk için teþekkür ederim. Bizim gibi , amatör bile sayýlmayacak, borsa ile ilgilenmeye çalýþanlar için bulunmaz bir fýrsat olarak görüyorum. Elimden geldiði kadar tüm yorumlarý okuyup anlamaya çalýþýyorum.
Müsadenizle þöyle bir soru sormak isterim ; vur-kaç taktiði yapmak istediðiniz bir borsa dönemi veya kaðýt için kaðýttan veya borsadan çýkýþ kriteriniz sadece önceden belirlediðiniz hedef veya zaman mýdýr ? Hedefe ulaþtðýnýzda, pozisyona göre yeni hedef belirler misiniz yoksa mutlaka çýkar mýsýnýz? Çýkarken hangi parametrelere dikkat edersiniz?
Þu anki coþku beklenen borsa özelinde mesela kendinize bir hedef süre veya sýnýr koydunuz mu? Çýkarken nelere dikkat edeceksiniz? Þimdiden teþekkür ederim.
MI 6 cihazýmdan Tapatalk kullanýlarak gönderildi
Teþekkür ederim TH hocama da Yelpaze hocama da. bunlar altýn niteliðinde gerçekten de %90 üzeri trader'ýn para kaybettiði ve endeks üzeri getiri saðlayan yatýrýmcý sayýsý da çok olmadýðýna göre.
Bir þirket için bir projeksiyon, deðerleme yapabilmek önemli bir þey gerçekten ve günümüzde bile, bütün imkanlar ellerinin altýndayken bu kadar yanýlabilmeleri inanýlmaz bir þey. ama zaten bu da doðal bir sonuç gibi geliyor, benim bile en büyük derdim sermayemi kaybetmemek olmasý gerekirken büyük paranýn bu derdi benimkinin kat be kat fazlasý olmalý. ben ky olarak ralliyi kaçýracak mýyým diye düþünürken, büyükler kaçsa ne olur diye düþünüyordur herhalde. bu kaçanlarý bilinçli þekilde bulabilmek güzel bir yetenek olurdu ama öyle biri de yok. Sonuçta riski yüklenen yine ky oluyor. Ben de yavaþ yavaþ yatýrým iþinin büyüklerin derdi olduðunu düþünmeye baþlýyorum gibi![]()
Baþarýlý olma adayý herkesin kendi yapýsýna uygun stratejileri olmalý. TH entropi ve momentum yatýrýmcýsý olacak niteliklere sahiptir ama ben deðilim. Onun stratejisi oyunu çok tehlikeli bir bölgede oynamayý gerektiriyor, buna dikkat edilmeli. Borsa yatýrýmcýlýðýnda vadeyi ne kadar kýsaltýr heyecaný ne kadar yükseltirseniz o kadar çok sayýda yatýrýmcý ve oyuncu kümesinin içinde olursunuz. Günlük iþlem yapan biri piyasa yapýcýlarýndan tutun kendi yazdýðý haberle kendi tahtasýnda iþlem yapan patronlara kadar en zorlu yatýrýmcý gurubuyla mücadele eder ki bankalar ve finans kurumlarý da ellerinde tuttuklarý "ödünç" sermayeyle kendi hisseleri üzerinde günlük hareketler yapma imkanýna sahip. Uzun vadeli yatýrým risksiz deðildir tersine hatalý seçimlerin kaybý daha fazla olur ancak piskolojik dayanýmýnýzý, vadeyi ve yatýrým altyapýsýný doðru ayarlayabilirseniz sonuçlar daha parlak olabilir. Elbette yapmak söylemek kadar kolay deðil. Kendine özgü sistemler kuran arkadaþlar tanýdým burada ve hepsi de baþarýlý.
FENER Cuma kapanýþý 103.30 oldu. Bunu baz alarak rüçhan fiyatýný hesaplayalým:
Bölünmüþ fiyat= (103.30+9.16) : 2.527= 44.50 TL
Rüçhan fiyatý= 103.30-44.50= 58.80 TL
Saðlamasýný da yapalým:
Rüçhanlarý alan hisse baþýna 6 TL ödeyip 1.527 hisse alacak yani rüçhan baþýna 9.16 TL ödeyecek, böylece birim maliyeti bölünmüþ fiyata eþit olacak.
(58.80+9.16) : 1.527= 44.50 TL
Hesap doðru.
Elinde bir strateji planý olmalý ve buna kesinlikle uymalýsýn. Önce kendini taný, bilgi sahibi ol, tecrübe kazan. Ne tür bir borsacýsýn, amacýn nedir, vadne nedir, hangi araçlarý baz alacaksýn, hangi tür hisseleri neden ve hangi amaçla seçtiðini, risk seviyeni, stop seviyeni, uygulayacaðýn genel kriterleri belirle. Mesela günlük alsatçý mýsýn, uzun vadeci misin, teknikçi mi temelci misin vs vs. Hisse alýrken ve satarken mutlaka bir nedenin olmalý örneðin EMA10 EMA40 ý kýrdý, hisse defter deðerinin %50 altýndan iþlem görüyor, karlýlýkta artýþ trendi devreye girdi, aþýrý alým veya satým bölgesindeyiz vs vs gibi. Stratejiyi kendin yapýp uygulayacaksýn, asla taviz vermeyeceksin, önceden belirlenmiþ kriterlerle oynamayacaksýn, pozisyonlar kapandýktan sonra hatalarýný not edip tekrarlamayacaksýn, optimizasyona gidip iyileþtirme yollarý arayacaksýn, en önemlisi de tek sorumlu kendin olacak ve iþler ters gittiðinde baþkalarýný suçlamayacaksýn.
Yukarýdaki yorum kesinlikle doðru Yelpaze hocam. Her yiðidin ayrý bir yoðurt yiyiþi var. Borsada herkes önce kendisini sonra da piyasadaki muhtemel rakiplerini tanýmalý, çok iyi analiz etmeli. Kendi profilini ve objektifini doðru ve dürüst bir þekilde belerlemek 1 nolu önceliktir.
Yer Ýmleri