TH sana sormak istediðim bir soru var ABD borsalarý hakkýnda:
F/K oranlarý tüm zamanlarýn en yüksek seviyesinde veya yakýnýnda þu anda. S&P500'de sadece 7 hissenin yoðunlaþmasý %40 ý buldu ve tüm zamanlarýn en yüksek seviyesinde. Kredili hisse alýmlarýndaki marjin borcu tüm zamanlarýn en yüksek seviyesinde veya yakýnýnda. Öte yandan hepimiz biliyoruz ki piyasada zamanlama yapmaya çalýþmak aptalca bir çaba. Peki, eðer biri piyasanýn büyük bir düzeltme yaþayacaðýna inanýyorsa, ne yapmalý? Gelmiþ geçmiþ en büyük borsa duayeni olan Warren Buffett büyük oranda nakde dönmüþ durumda þu anda alým fýrsatlarýndan yararlanmak için. Ciddi bir çalkantýdan yararlanmak için bir stratejimiz var mý?
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
TH:
Tüm bu yazdýklarýn doðru amma velakin %10, %20, %25'lik bir düþüþ beklentisi ile piyasadan çýkmak belki de %40 gibi bir getiriyi kaçýrmak anlamýna gelebilir. Þimdi, Buffett'ýn nakit hikayesi tamamen yanlýþ aktarýlýyor, paydayý hesaba katmýyor: NAKÝDÝN TOPLAM VARLIKLARA ORANI. Buffett %85 oranýnda uzun vadeli bir hisse senedi portföyü yönetiyor ve aklýn almayacaðý kadar çok hisse senedi pozisyonuna sahiptir. Sabit getirili menkul kýymetler (tahvil, repo, mevduat, PPF) kriz, çöküþ veya sýkýntýlý durumlarda hisse satýn almak için paranýn gelmesi gereken yerdir. Þimdi piyasa deðerlemelerine geri dönelim: Geniþ kapsamlý S&P deðerlemeleri, üst düzey aðýrlýktan etkileniyor. Çekirdek temettü portföyü piyasa gibi 25xFK'dan deðil, 15xFK'dan iþlem görüyor. Alan Greenspan'in 1995'teki "mantýksýz coþku" açýklamasýný hatýrlatmamda büyük fayda var. 1996, 1997, 1998, 1999 yýllarýna (mantýksýz coþkunun hüküm sürdüðü yýllar) ait piyasa getirilerine bir bakýn, borsanýn roketlemeye devam ettiðini görürsünüz. Deðerleme bir zamanlama aracý deðildir. Deðerlemeler sadece bilemedin 10 isim için aþýrýdýr. Mag7'nin haricindekiler dikkate alýndýðýnda pek de panik yapýlacak bir durum olmadýðý görülebilir.
14.19 ortalama maliyetle ÝSCTR aldým (6 Mart 2026). Tüm borsa portföyüm, tek kaðýt.
Bu sabahki 100 küsür þirkete el koyma ve üniversite kapatma haberlerine borsa olumsuz tepki vermedi. Bu durum belki de tüm olumsuzluklarýn halihazýrda iskonto edilmiþ olduðunu gösteriyor olabilir. Buna olasý bir MB kararý da dahil mi acaba diye düþünmeye devam ediyoruz.
Serbest piyasa diye bir þey olmadýðýndan olamaz mý. ? Swap lar zaten kapalý. Faiz dolar borsa üçgeninde kendi içimizde dönüyoruz TH. Misal borsa 9500 de olsa idi geçen ki dava sonucunda bile 100 puan düþmezdi iddia ediyorum. Pozisyonlarýna ve gelecek haberlere göre insider borsasý iþte. Bugün +5 de yapabilir -2 de. Yapamaz diyebilir misin. Yada mesela 1 puan indirse (ben beklemiyorum da ) eksi 2 yapýp 15 eylül de erteleme çýkarýp +7 yapamaz mý? Sonra birde bir posta daha faiz indirimini ýsýtýp önümüze süremez mi?
Geçen yazdým. Para kaybedip üzerine köpek muamelesi çekilen parasýz hamallýk yaptýrýlan tek adres borsadýr. Misal borsadaki 1 milyon un ile gazinoya gitsen en azýndan sana beyefendi muamelesi yaparlar.
Viop topiðinde bir tartýþmada þu 2 grafiði koymuþ ve sormuþ idim. 2000 den beri TR nin GDP si 6 kat civarý büyürken TR nin en gözbebeði þirketlerini barýndýran KOÇ Holding neden dolar bazlý sadece 2 kat yapabilmiþtir (ortalama )
Bu vesile ile ortada bir kayýp deðer olduðu aþikardýr bence. Bu kayýp deðer nerededir. Neden ortada yoktur. Kim ne amaçla nereye transfer etmiþtir. Etmiþ midir.
Etti ise de herhalde bugün kü el koymalardan sonra daha iyi anlaþýlýr bu aksiyonun nedeni
Mathias, TC GSMH suni olarak yüksek þu anda, baskýlanan dolar kurundan kaynaklanýyor bu. Olmasý gereken seviye bana göre 800 milyar dolar civarýdýr. 2025 yýlý itibariyle 1.4 trilyon dolarlýk bir GSMH gerçeði yansýtmýyor, tabii bu benim þahsi öngörüm. Öte yandan 2000 den bu yana KCHOL'ün karlýlýðý baský altýnda kalmýþ olmalý, reel TC ekonomik büyümesine oranla daha düþük bir reel karlýlýk büyümesi yakalamýþ olmalý. Ayrýca 2020'den itibaren ortaya çýkan yüksek enflasyonun olumsuz etkisini de hesaba katmak lazým. Bunlarý hesaba katarsan ortada ciddi bir çarpýklýk kalmaz.
Yer Ýmleri