Originally Posted by
yelpaze
Tabiki bizde. Adamýn borsasýnýn birimi USD, bilançolar düzgün, þeffaf, karþýlaþtýrýlabilir. Bizde enflasyon muhasebesi vardý yoktu derken neyin ne olduðu anlaþýlamýyor? Bunu ayrýca detaylandýrýrým.
ABD borsalarýnda çimento, beton, rafineri hatta gübre gibi þirketler neredeyse yok. Ýçine bir dalsanýz sayýsýz fýrsat bulursunuz. Deðerler yüksek olsa da gelirler ile hala tutarlý. 3 ayda bir temettü veren bolca dünya devleri var. Hissedar faydasý çalýþan kadar önemseniyor. Sadece raporlama yani muhasebe standartlarýnda dahi sýnýfta kalýyoruz. Zaten bizim yatýrýmcýlar da o tarafa yöneliyor.
Ülkemizle karþýlaþtýrmak istemiyorum, yanlýþ anlaþýlmasýn, ancak ABD borsalarý dýþardan oldukça ideal bir yatýrým ortamý gibi görünse de orada da sizi delirtecek çokça þeyle karþýlaþabiliyorsunuz. Biz burada daha çok þiþen fiyatlara odaklandýk. Ancak anlamsýz þekilde aþýrý negatif fiyatlanmanýn da olabildiði yüzlerce duruma bizzat þahit oldum. Mesela bir þirketin toplam hasýlatýný ve favök'ünü % 2-3 negatif etkileyecebilecek bir durumun % 30 ve üstü negatif fiyatlanmasý gibi. Ya da bir þirket için olumlu katalist sayýlabilecek ancak reelde ne kadar etki edebileceðinin öngörülemediði bir þeyin bir günde % 300-500 artýþla (rakamlarda hata yok) ödüllendirilmesi gibi, bir kaç yýl önceki fiyatýnýn 700-800 dolar olduðu bir þirketin þimdiki fiyatýnýn 1 dolarýnýn altýnda olduðu durumlar gibi (bölünme ve ters bölünme etkisinin fiyata yansýtýlmýþ haliyle) bir sürü absürt durum var. Biz genelde dünyada daha çok konuþulan þirketler üzerinde tartýþmalara giriyoruz, fiyatlarý normal mi, büyüme fiyatlarý gerçek anlamda yansýtýyor mu, endekslerde balonlaþma var mý þeklinde . ABD borsalarýnda NYSE, NASDAQ ve AMEX'i dahil ettiðimizde iþlem gören belki 10 bin üzerinde þirket ve etf var ve absürt o kadar çok fiyatlama oluyor ki burada istenilse bir çýrpýda yüzlerce örnek yazýlabilir ya da gösterilebilir. Fýrsatlarý kadar riskleri de çok yüksek bir borsa ortamý orasý. Herkes önce bir hevesleniyor, sonra, özellikle diðer borsalardaki görece yavaþ hareketliliðe alýþmýþ borsa yatýrýmcýsý orada neye uðradýðýný þaþýrabiliyor. Çok defansif ve hard stop loss'lu hareket etmenin bile zaman zaman iþe yaramadýðý ortamlar var. Mesela bir hisse aldýnýz ve günlük ortalama volatilitesinin 2 katý kadarý da geniþ bir stop loss koydunuz mesela ( % 5-7 arasý), sabah bir baktýnýz hisse % 40 gapli aþaðý açýlmýþ. Stop loss'un filan iþe yaramayabileceði bir sürü ihtimalle karþýlaþabilirsiniz. Junk þirketlerden bahsetmiyorum, normal eli yüzü düzgün þirketlerde de olabilen senaryolardan bahsediyorum.
Kiþisel eleþtiri olarak üstünüze almayýn lütfen. Ancak oradaki piyasanýn acýmasýzlýðýnýn bir limiti yok, bunun beraberinde bir çok fýrsat barýndýrsa da. Çok disiplinli hareket etmeyenin çok çabuk sermayesini eritme riski her zaman mevcut. Yukarda yazdýðýnýz tüm olumlu þeylere katýlarak bunlarý yazýyorum.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Yer Ýmleri