Kendime notlar ve Kooperatif üyelerine bilgilendirme. 
Evet, bir kooperatif ortaðý ve arsa payý sahibi olarak bu arsanýn kullanýmýndan kesinlikle kira veya gelir payý talep etme hakkýnýz vardýr.
Muhalif 10 kiþiden 2 hisseye sahip bir ortak olarak, 35 kiþinin ezici çoðunluðu karþýsýnda projenin yapýlmasýna tamamen engel olmanýz hukuken çok zordur 1163 Sayýlý Kooperatifler Kanunu. Ancak, çoðunluðun sizi maddi zarara uðratmasýný engelleyen ve haklarýnýzý koruyan çok güçlü yasal haklarýnýz bulunmaktadýr.
Yapýlmasýný istemediðiniz bu süreçte sahip olduðunuz haklar ve izleyebileceðiniz yollar þunlardýr:
1. Yatýrým Maliyetine Katýlmama Hakký
Çoðunluk (35 kiþi) projeyi onaylasa bile, sizin onaylamadýðýnýz ve cebinizden para ödemek istemediðiniz bir ticari yatýrýma (tenis kortu, þarj istasyonu yapým maliyeti vb.) sizi zorla ortak edemezler.
- Hakkýnýz: Genel kurulda alýnacak karara "Maliyetlerin sadece projeyi onaylayan ortaklarca karþýlanmasý" þerhini düþürtebilirsiniz.
- Cebinizden hiçbir inþaat veya kurulum bedeli çýkmaz.
2. Kira veya Gelir Payý Talep Etme Hakký (En Güçlü Hakkýnýz)
Arsa üzerinde sizin de 2 hisseniz (45'te 2 payýnýz) bulunmaktadýr. Sizin mülkünüz olan bir arsa üzerinde ticari bir faaliyet yürütülecekse, sizin rýzanýz olmadan payýnýz bedelsiz kullanýlamaz.
- Hakkýnýz: Tesis kurulduktan sonra veya arsa üçüncü bir þahsa kiralandýðýnda, elde edilecek toplam kira/iþletme gelirinden 45'te 2 oranýndaki payýnýzý nakit olarak talep etme hakkýnýz yasal olarak mevcuttur.
- Eðer yönetim bu geliri size ödemezse, mahkeme yoluyla "Ecrimisil" (haksýz iþgal tazminatý) veya alacak davasý açarak payýnýzý faiziyle alýrsýnýz.
3. Genel Kurul Kararýna Ýtiraz ve Ýptal Davasý Hakký
Projenin yapýlmasýný engellemek için tek hukuki yolunuz genel kurulda muhalefet etmektir.
- Hakkýnýz: Yapýlacak genel kurul toplantýsýna bizzat katýlmalý, projenin yapýlmasýna "Red" (Hayýr) oyu vermeli ve bu muhalefetinizi toplantý tutanaðýna (hazirun cetveline) "muhalefet þerhi" olarak yazdýrmalýsýnýz.
- Dava Açma: Toplantý tarihinden itibaren 1 ay içinde Ticaret Mahkemesi'ne baþvurarak "Genel Kurul Kararýnýn Ýptali" davasý açabilirsiniz.
- Ancak dikkat: Mahkemenin projeyi iptal etmesi için projenin imara aykýrý olmasý veya sizi doðrudan zarara uðratacak bir haksýzlýk içermesi gerekir. Eðer tesis imara uygunsa ve sizden para talep edilmiyorsa, mahkeme sadece "ben istemiyorum" gerekçesiyle projeyi iptal etmez.
4. Kooperatiften Ayrýlma ve Arsa Payý Bedelini Alma Hakký
Eðer bu ortaklýkla ve projeyle hiçbir baðýnýz kalmasýný istemiyorsanýz, kooperatiften çýkýþ talep edebilirsiniz.
- Hakkýnýz: Kooperatiften ayrýlmak istediðinizi belirterek, sosyal tesis arsasýndaki 2 hissenizin güncel piyasa deðerinin (ekspertiz deðeri) size nakit olarak ödenmesini talep edebilirsiniz. Hak ettiðiniz arsa payý bedeli size ödenmeden kooperatif sizi maðdur edemez.
Özetle: Projenin yapýlmasýný tamamen durduramayabilirsiniz ancak "Ben para ödemiyorum ve arsam üzerindeki ticari kullaným karþýlýðýnda payýma düþen kirayý istiyorum" diyerek haklarýnýzý sonuna kadar koruyabilirsiniz.
Bu süreçte kooperatif yönetiminin size resmi bir genel kurul çaðrý mektubu veya gündem yazýsý gönderip göndermediðini öðrenebilir miyim? Ona göre yasal sürenizi hesaplayabiliriz.
Zor zamanlar güçlü adamlar yaratýr, güçlü adamlar kolay zamanlar yaratýr.
Kolay zamanlar zayýf adamlar yaratýr, zayýf adamlar zor zamanlar yaratýr.
Yer Ýmleri