İran tam olarak ne kazanıyor birisi bana anlatabilir mi. Bütün yönetim kademesi öldürüldü. Yerine geçen de öldürüldü. Atom tesisleri yılların çalışması bitti. Donanması bitti. Hava kuvvetleri yok. Hava savunması yok. Altyapısı bitik. Ekonomisi bitmiş.
Çin iran a yatırım yapıyor karşılığında ya ucuza/yada karşılığında petrol alıyor. DUUU . ABD müthiş bir hamle ile bunu kesti. Hemde bunu IRAN a kestirdi. (kendi kesse ÇİN savaş nedeni sayabilirdi) Çok ustaca. Ama IRAN ın da kendi çıkışını kesmiş hale geldi.
Petrol fiyatları 60 dan 105 e fırladı. Manası 1 varil petrol mu almak istiyorsun sen vereceksin 40 dolar daha fazla. Bu dolara olan talebin artması demek. Doların değerlenmesi demek. Nitekim 1.40 1.50 olacak dolar göçecek diye böğürenler şimdi 1.14 ün altını zorlayan bir parite yi izliyorlar.
Petrol ithalatçısı ülkeler ne yapacak. Ekonomileri alt üst olacak. Dolara da ihtiyaçları var. TR de bunlardan birisi. Altın 5000 in altında. Hemde çin in hala direnmesine rağmen. O olmasa tepetaklak olacak. Bunlar zokarım çinine diyip altın satmaya başlarlar mı ? ABD şunu diyor sen üretimde bir karşılığı olan altın ı değerlendirirsen bak bende üretimin en temel girdisi petrol ü değerlerim.
Peki insanların pek bilmediği ABD nin petrol ihracatçısı / üreticisi olduğu ama bunu kendine saklaması. Trump ilk geldiğinde ne dedi. Drill baby drill. Doların sahibi üstüne venezüella ya çökmüş (ki bunlar da irana petrol satıyordu) kendi petrolü kendine yeter. Sizce kaybeden mi?
Şimdi ne diyor. Gelin hürmüz de bana yardım edin. Meali. Çine karşı bana katılın (AB çin ile hala iş birliği kovalıyor) AB bunu yaparsa ÇİN i karşısına almış olacak .
Yoksa ABD nin Dünya ekonomisine 100.000 de 1 katkısı olan bitmiş IRAN ile bir dalgası yok. Mollalar ile de bir derdi yok.
Çin hep sessiz. ABD çık meydana diyor. Çıkmıyor ısrarla. Tek büyük kozları Taiwan adası ve TSMC. He ABD bu alanda da harıl harıl yatırım yapıyor. Buna da hazırlanıyorlar yani.
https://www.tomshardware.com/tech-in...ons-in-the-u-s
2022 ukrayna savaşının ilk anlarında da hatırlarsanız ukrayna zafer kazandı ruslar şimdi bitti diyen batıcılar şimdi çıkmış iran zafer kazanıyor müthiş tek başına durdurdu bi şahab füzesi 1000 dolar bi patriot 15 milyon dolar cart curt çıkar 14.99 milyon dolar zarardalar falan o biçim hesaplar içindeler.
Benim gözümden şimdilik durum budur.
Yer İmleri