ran tam olarak ne kazanyor birisi bana anlatabilir mi. Btn ynetim kademesi ldrld. Yerine geen de ldrld. Atom tesisleri yllarn almas bitti. Donanmas bitti. Hava kuvvetleri yok. Hava savunmas yok. Altyaps bitik. Ekonomisi bitmi.
in iran a yatrm yapyor karlnda ya ucuza/yada karlnda petrol alyor. DUUU . ABD mthi bir hamle ile bunu kesti. Hemde bunu IRAN a kestirdi. (kendi kesse N sava nedeni sayabilirdi) ok ustaca. Ama IRAN n da kendi kn kesmi hale geldi.
Petrol fiyatlar 60 dan 105 e frlad. Manas 1 varil petrol mu almak istiyorsun sen vereceksin 40 dolar daha fazla. Bu dolara olan talebin artmas demek. Dolarn deerlenmesi demek. Nitekim 1.40 1.50 olacak dolar gecek diye brenler imdi 1.14 n altn zorlayan bir parite yi izliyorlar.
Petrol ithalats lkeler ne yapacak. Ekonomileri alt st olacak. Dolara da ihtiyalar var. TR de bunlardan birisi. Altn 5000 in altnda. Hemde in in hala direnmesine ramen. O olmasa tepetaklak olacak. Bunlar zokarm inine diyip altn satmaya balarlar m ? ABD unu diyor sen retimde bir karl olan altn deerlendirirsen bak bende retimin en temel girdisi petrol deerlerim.
Peki insanlarn pek bilmedii ABD nin petrol ihracats / reticisi olduu ama bunu kendine saklamas. Trump ilk geldiinde ne dedi. Drill baby drill. Dolarn sahibi stne venezella ya km (ki bunlar da irana petrol satyordu) kendi petrol kendine yeter. Sizce kaybeden mi?
imdi ne diyor. Gelin hrmz de bana yardm edin. Meali. ine kar bana katln (AB in ile hala i birlii kovalyor) AB bunu yaparsa N i karsna alm olacak .
Yoksa ABD nin Dnya ekonomisine 100.000 de 1 katks olan bitmi IRAN ile bir dalgas yok. Mollalar ile de bir derdi yok.
in hep sessiz. ABD k meydana diyor. kmyor srarla. Tek byk kozlar Taiwan adas ve TSMC. He ABD bu alanda da harl harl yatrm yapyor. Buna da hazrlanyorlar yani.
https://www.tomshardware.com/tech-in...ons-in-the-u-s
2022 ukrayna savann ilk anlarnda da hatrlarsanz ukrayna zafer kazand ruslar imdi bitti diyen batclar imdi km iran zafer kazanyor mthi tek bana durdurdu bi ahab fzesi 1000 dolar bi patriot 15 milyon dolar cart curt kar 14.99 milyon dolar zarardalar falan o biim hesaplar iindeler.
Benim gzmden imdilik durum budur.
Yer mleri