Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
40,04 10% 834,55 Mn 36,66 / 40,04
111,10 10% 1,20 Mr 100,90 / 111,10
63,80 10% 1,08 Mr 60,45 / 63,80
8,25 10% 19,74 Mn 7,55 / 8,25
44,02 10% 139,25 Mn 40,28 / 44,02
21,06 -10% 1,59 Mr 21,06 / 25,48
19,50 -9.97% 1,94 Mr 19,50 / 21,68
6,91 -9.91% 620,75 Mn 6,91 / 8,05
8,37 -9.9% 331,09 Mn 8,37 / 9,45
7,40 -9.87% 1,70 Mr 7,39 / 8,21
69,10 -1.43% 12,72 Mr 68,75 / 69,80
344,25 9.98% 10,34 Mr 313,25 / 344,25
295,00 0.17% 10,18 Mr 289,75 / 300,25
2,81 3.69% 9,88 Mr 2,74 / 2,86
393,50 -2.11% 8,32 Mr 389,25 / 403,25
19,75 1.39% 771,19 Mn 18,95 / 19,86
344,25 9.98% 10,34 Mr 313,25 / 344,25
392,75 0.06% 4,26 Mr 385,50 / 399,25
95,45 2.8% 603,89 Mn 91,70 / 96,20
107,70 0.37% 129,53 Mn 106,60 / 108,50
34,30 2.88% 130,28 Mn 32,94 / 34,40
11,00 3.58% 438,82 Mn 10,45 / 11,16
80,00 0.19% 552,37 Mn 78,55 / 81,00

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsız Bankacılık + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 66/66 İlkİlk ... 1656646566
Arama sonucu : 526 madde; 521 - 526 arası.

Konu: Yurtdışı Hisse Senedi Borsaları

1. The Home Depot'nun son 5 yıllık TTM bazlı Satışlar, Brüt Kâr, Ebitda, Ebit, Faaliyet Kârı, Net Kâr ve Serbest Nakit Akışı verileri yukarda.

Geçen yılın aynı çeyreğine göre TTM bazlı verilerde Satışlar ve Brüt Kârda kısmî büyüme gözlenirken, Ebitda, Ebit, Faaliyet Kârı, ve Net Kârda kısmî küçülme gözleniyor. Genel trend ise Satışlarda ve Brüt Kârda hafif büyüme eğimli iken, Ebitda, Ebit, Faaliyet kârı ve Net Kârda hafif küçüme eğilimli olarak devam ediyor. Son 1 yılda faiz artırımları yerine hafif de olsa faiz indirimleri olduğu için şirketin faiz giderlerinde bir artış değil düşüş söz konusu. Ebitda, Ebit, Faaliyet Kârı ve Net Kâr değerlerinde kısmî gerilemeye neden olan giderler operasyonel giderlerdeki çeyrekten çeyreğe seyreden artışlar.

Serbest Nakit Akışı tablosunda ise TTM bazlı çeyrekten çeyreğe düşen veriler son çeyrekte toparlanmaya başlamış durumda, ancak geçen yılın aynı çeyreğine göre yine de kısmî olarak aşağıda.

Şirketin Kazanç Kalitesi, yani net kârın nakde dönme kalitesi için baktığımız oran Serbest Nakit Akışı / Net Kâr oranı. Bu oran 1,02. Yani ideal olan 1 değeri ve üstü kıstasına uyumlu.

Şirketin net finansal borçlarını Ebitda tarafından karşılama oranı olan Net Debt/Ebitda rakamı ise çeyrekten çeyreğe artmaya devam ediyor ve şu anda son değer 2,47. Benim idealim bu rakamın negatif olması yani şirketin net borç değil net nakit bölgesinde olması. Ancak büyük perakende zincirlerinin uzun sürelere dayanan kaldıraçlı çalışma iş modelleri bu rakamın negatif bölgede bulunmasına pek de müsaade edecek gibi görünmüyor. Ayrıca her ne kadar bu yöndeki trend yukarı yönlü olsa da hâlâ makul eşik noktası olarak görünen 3 değerinin altında.

Faiz Karşılama oranı, yani Interest Coverage Rate (Ebit/Interest Expenses) değeri ise 8,61. Portföyümde olan ya da portföy aday listemde olanlara göre bu değer biraz aşağıda, ama mevcut değer 5-10 değerleri arasında ve 10'a daha yakın olduğu için şirketin faiz karşılama konusunda rahat/makul bölgede olduğunu gösteriyor.

Interest Income / Total Revenue: % 0,08
    Interest Expenses / Total Expenses: % 1,68

Bu 2 oran da şirketin faiz gelir ve giderlerinin toplam gelir ve giderlerinde oransal olarak hiç bir şekilde ciddi belirleyiciler olmadığını net olarak teyid ediyorlar.

(Kendi ülkemizde bırakın finansal borçlarının ana parasını, onların faiz giderlerini bile çevirmekten yoksun olan şirketlere bile alkış tutuluyor olması da bizim riski nasıl izlediğimizi göstermesi açısından oldukça vahim bir durum.)

Yukardaki verilere göre The Home Depot, iş modeli ne kadar çarpıcı ve çekici olursa olsun so-so /eh işte görüntüsünde (En azından benim kafamdaki kodele göre)

Current Ratio: 1,04
    Quick Ratio: 0,28

Likidite rasyoları bu şekilde. Benim standart kriterlerime göre oldukça düşükler. Current Ratio'nun 1 üstünde olması işletme sermayesi açısından kısa dönemli varlıklar ile kısa dönemli yükümlülükler arasında hâlâ pozitif yönlü bir dengenin olduğunu gösteriyor. Ancak Quick Ratio'nun düşük olması normal şartlarda pek hoş değil. İmalaatçı bir şirkette bu rasyo likidite sorunu ve yeniden borçlanma alarmı anlamına gelebilir.

Ancak The Home Depot gibi dev perakende şirketlerinde bilanço mantığı klasik sanayi/üretici şirketlerinden biraz farklı çalışıyor. Çünkü şirketin işi zaten sürekli dönen fiziksel stok üzerine kurulu. Şirket iş modeli gereği kereste, çimento, boya, iş aletleri, HVAC ekipmanları, çim biçme makineleri, su ve elektrik tesisat ürünleri, inşaat malzemelerinden oluşan çok büyük stoklar barındırmak zorunda, çünkü şirket bu stokların sürekli satılacağı varsayımıyla çalışıyor. Yani bilanço aslında şunu söylüyor: "Ben kasada dev nakit tutmuyorum, çünkü ürün zaten sürekli nakde dönüşüyor." Şirketin inventory turnover (stok devir hızı) çok yüksek, operasyonel nakit akışı çok güçlü, müşteri trafiği sürekli, tedarik zinciri çok verimli. Yani şirket likiditeyi kasadaki nakitten değil, stokların sürekli dönmesinden üretiyor. İşte bu nedenlerle ben The Home Depot'da bir likidite problemi görmüyorum.

Peki değerleme rasyoları ne alemde?

P/E: 21,48
    Forward P/E: 18,73
    EV/Ebitda: 14,54
    EV/Ebit: 17,49
    P/OCF: 16,71
    P/FCF: 21,04
    P/S: 1,81
    P/B: 23,51

Bu rasyolara bakıldığında şirketin pek ucuz olduğunu söyleyemeyiz. Ancak piyasa şirketi "yüksek kaliteli, dayanıklı, nakit üreten compounder retail şirketi" olarak fiyatlıyor. Yani şirket ucuz değil. Ama piyasa gözünde:

- kaliteli,
    - ölçek avantajlı,
    - güçlü ekonomic moa'a sahip,
    - uzun vadede güvenilir

bir işletme.

Ancak bunlara rağmen hisse fiyatı bir "margin of safety" barındırıyor mu? Kendi çarpan geçmişine baktığımızda bazı çarpanları % 8-9 iskonto barındırırken bazı çarpanları ortalamalarına yakın ya da hafif üzerinde yer alıyor. DCF bazlı değerlemelerde ortalama % 31,2 upside potansiyeli barındırdığını gözlemleyebiliyoruz. Ancak net iskontolu bir şirket görüntüsü yok, ya da bu konuda verilerde net bir konsensus yok.

Şirketi yakından takip eden ve hedef fiyat veren 32 analistin 1 yıl sonrası için verdiği hedef fiyatların aritmetik ortalamalarına göre ise % 25 civarı bir upside potansiyeli barındırıyor.

Peki fiyat hareketi bize ne anlatıyor?

Şirket ATH'ından % 31,17 aşağıda ve 52 Haftalık Zirvesinden ise % 29,13 aşağıda.

200 günlük hareketli ortalaması mean kabul edildiğinde Z-Score'u 2 standart sapmanın altında ve oversold bölgesinde yer alıyor.

Tüm bu veri girdilerini beraber değerlendirdiğimizde kaliteli/premium bir şirket olmasına rağmen orta-uzun vade için çok fazla margin-of-safety barındırdığını ve ciddi iskontolu olduğunu söylemek pek mümkün değil.

Ancak kısa vadeli fiyat hareketlerini göz önüne aldığımızda şirket önemli 2 destek alanını aşağı kırmış olmasına rağmen kendi mean'ine göre 2 standart sapmadan fazla aşağı yönlü hareket ettiği için mean'ine doğru kısa vadeli tepki vermesi ihtimal dahilinde olabilir.

Ben pozisyon açar mıyım? Buna net cevabım pek yok. Çok kısa vadeli swing trading fırsatları belki değerlendirilebilir.

Yatırım Tavsiyesi İçermez.

2. 2 gün önceki satış maliyetimden % 0,70 kadar daha aşağısından BSX-Boston Scientific Corp.'a tekrar giriş yaptım. Ancak bu sefer 2X yerine X ağırlığı kadar alım oldu.

Yine aynı şekilde 2 gün önce sattığım ZTS-Zoetis Inc.'e de giriş yaptım, ancak bir tek bunda satış maliyetimden daha yüksek bir seviyeden (% 1,45 daha yukardan) alım yapmış oldum.

Daha önceki orjinal pozisyonlar

LULU 2X
    BTX 2X
    TSCO 2X
    UHS X
    ZTS X

olacak şekilde idi.

Şu anda ise

LULU 2X
    TSCO 2X
    UHS 2X
    BTX X
    ZTS X

olacak şekilde.

Yurtdışı hisse senetleri için ayırdığım toplam portföye göre hisse senedi ağırlığım % 57,49 seviyesine yükselmiş oldu.

Böylelikle 2 gün önce ABD-İran geriliminin yeniden tırmanması nedeniyle kârlı pozisyonlardan çıkmak ve riski azaltmak amaçlı sattığım
    TSCO, UHS, BTX ve ZTS hisselerime, sonrasında verdiğim bu karardan pek mutlu olmadığım için, geri dönmüş oldum. ZTS harici diğer hisselerde kısmî olarak maliyet azaltmış olmama rağmen ZTS'de çıkış maliyetimin üzerinden tekrar giriş yapmış oldum. Son durumda, ilk hisse ağırlık yapılarına göre, UHS ve BSX ağırlıkları yer değiştirmiş oldu.

LULU gibi mahcup etmezler inşallah.

Yatırım Tavsiyesi kesinlikle içermez.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

3. LULU'da yönetim kurulu ile Chip Williams arası kavga biter gibi oluyor, sonra kaldığı yerden devam ediyor. Kamuoyuna yansıyan bu kavga nedeniyle hisse fiyatları hiç hak etmediği kadar dayak yemiş oldu. Yıllık genel kurul toplantısına kadar uzlaşma/anlaşma olur mu çok da emin olamıyorum. Uzlaşmanın yakın olduğuna dair dedikodular medyaya yansıyor, ancak ne kadarı doğru, ne kadarı manipülatif amaçlı belli değil. Bu nedenle olası ters durumlarda senaryoya koyduğum ters piramit şekli alım stratejime de başvuramıyorum. LULU'nun portföyde ağırlığı % 13,5 civarında, ancak tek başına portföye verdiği hasar % 1,28 civarında. Tolere edilemeyecek bir şey değil elbette, ama kavganın ne zamana kadar süreceği, uzlaşma olup olmayacağı konusundaki belirsizlik cidden rahatsız edici.
    Clausewitz

4. Önümde bir kaç hisse daha var analiz edip portföy adayları listesine ekleyeceğim, ama artık ismini paylaşmaya çekiniyorum, adımız hepten dip avcısına çıkacak diye. (Tabii dip avcılığında av olma riski de var.)
    Clausewitz

5. X ağırlığı kadar MZTI - The Marzetti Company hissesi aldım.

Şu anda ise hisse ağırlıkları

LULU 2X
    TSCO 2X
    UHS 2X
    BTX X
    ZTS X
    MZTI X

olacak şekilde.

Portföye göre toplam hisse ağırlığım % 65,24'e ulaşmış oldu.

Fırsat bulduğum bir ara MZTI - The Marzetti Company analizi yazarız.

Yatırım Tavsiyesi içermez.
    Clausewitz

6. Bazen kendi kendime düşünüyorum, bazı pozisyonlarım kısa, bazı poziyonlarım ise çok kısa vadeli. Madem durum böyle ise, hissesini alacağım şirketi fazla kurcalamaya ne hâcet var? Sadece hissenin fiyat hareketine odaklan, alacağını al ve çık ve sıradakine bak. Ama bilinçaltımın bir köşesine bir cümle oturmuş ve çıkmıyor:

"If you aren't willing to own a stock for 10 years, don't even think about owning it for 10 minutes." (Bir hisseye 10 yıl boyunca sahip olmak istemiyorsanız, ona 10 dakika bile sahip olmayı düşünmeyin.)

Bu söz Warren Buffet'a ait. Genel moda trendin aksine bir Buffet hayranı ya da meraklısı değilim. Benim adamım Jim Simons. İkisi tamamen farklı dünyaların ve farklı konseptlerin insanları. Ve bana göre Jim Simons Buffet'tan çok daha başarılı, ancak hakkı yeterince verilmemiş bir insan. Ancak ne kadar göz ardı etmeye çalışsam da, bilinçaltım beni bir şekilde Buffet'ın bu cümlesinin etkisi altına sokuyor. Buffet'ın bunu söyleme amacı elbette farklı. O kısa vadeye inanan bir insan değil. İçinde bulunduğumuz zaman diliminde onun türü aslında pek de kalmadı. Ve Buffet bu cümlesinde aslında benim kafamda olanla aynı şeyi kastetmiyor da. Ancak ben bu cümleden kendi namıma şu sonucu çıkarıyorum:

"Bir şirketin hissesinde 10 dakikalığına bile pozisyon açacak olsam, pozisyon açacağım o şirket 10 yıl boyunca taşımaktan rahatsız olmayacağım bir şirket olmalı."

İşte tam da bu nedenle belki bir kaç saat, belki bir kaç gün, belki bir kaç hafta sonra satacağım bir hisseyi sanki bir kaç yıl tutabilirmişim gibi kurcalamamı söylüyor bilinçaltımdaki o ses. Yaptığım inceleme ve çözümlemeler dört dörtlük mü? Kesinlikle 10 yıl taşımak isteyeceğim bir hissede yapmam gereken derinlikte değil. Ama pozisyon açtığım vadeyi düşündüğümde, bir çok şey belki gereksiz bir detay, hatta belki sadece bir zaman kaybı. Ama bu beni ne rahatsız ediyor, ne de yoruyor. Bazen zamanlama konusunda hatalar yapıyorum. Belki açacağım pozisyonumdaki vademe odaklanacak şekilde hareket etsem, bu hatalar da hepten azalacak, belki bir çoğu tamamen ortadan kalkacak. Ama işin diğer detayları kurcalama kısmını atladığımda, hep bir şeylerin eksik kaldığını, pozisyon açtığım hissenin sanki gelip üzerime yıkılacağını hisseder gibi oluyorum. Bilinçaltım beni hep şöyle yönlendiriyor: Diyelim 10 yıl taşımaktan hiç rahatsız olmayacağım şirket The Procter & Gamble Co. (PG) ise, kısa ya da çok kısa vadeli, hatta gerekirse scalping pozisyonlarımı bile The Procter & Gamble Co. (PG)'da açmalıyım. Belki çoğunuza saçma gelecek bu yaklaşım, ama benim gece rahat uyumamı sağlayan denklem bu. O nedenle benim burada bir şirket hakkında bazen bir kaç sayfa yazı yazıp, sonra açtığım pozisyonu 1 hafta sonra kapattığımı görürseniz çok şaşırmayın.
    Clausewitz

Sayfa 66/66 İlkİlk ... 1656646566

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •