Originally Posted by
Oblo
Eksikliğini hissettiğim en önemli şeylerden biri de pay piyasasında sıkışıp kalmak!
Oysa ABD piyasaları başta, dehşet bir kazanç şansı var opsiyon ve vadeli ayağında.
Gerek arbitraj, gerek risk yönetimi vb. açısından.
Sizin tecrübeniz varsa siz, yoksa tecrübesi olan bir üye şu konuyu açsa, anlaşılabilir bir dille anlatsa...
Harika olur.
Gerek opsiyon gerekse vadeli işlemlere girmiyorum. Kendimi rahat hissettiğim alan doğrudan pay piyasası. Pay piyasasının olduğu gibi opsiyon ve vadeli işlemler piyasasınının da avantajları kadar dezavantajları da var.
Öncelikle bu piyasalara girip de kaldıraçlı işlemlere bulaşmayan, kaldıraçlı işlemlere bulaşıp da ciddi hasar görmeyen, hesabı dibe vurmayan çok az kişi gördüm. Kaldıraçlı işlemlerin insanı zaafa düşüren net şeytani bir çekiciliği var. Tek işlemde elde edilecek kârın katlanmış bir şekilde size dönmesi ihtimali. Ancak elde edilecek zararın nasıl döneceği kısmını insan psikolojisi genelde hep ikinci plana atıyor. Bu en aklı başında insanı bile ciddi bir zaafiyete düşürebiliyor.
İkincisi kaldıraçlı işlemlere girip de margin call'a muhatap olan insanlar belki kapatmak istemediği pozisyonları kapatmaya mecbur kalabiliyorlar ve pozisyon kapanıp zarar kesinleştikten sonra da piyasalar dönebiliyor ve olması gereken hasarın bilmem kaç katı hasarı hesaba verebiliyorsunuz. Bir de bu işlemler bittikten, büyük hasarlar gerçekleştikten sonra piyasa tam da istediğiniz yöne dönmüşken yaşayabileceğiniz travmayı düşünün.
Ayrıca opsiyonların bir vadesi var. İşlem yönün doğru bile olsa, zamanlaman yanlış ise bu işten hasarlı çıkabilirsin. Örneğin hisse 3 hafta sonra yükselecektir ancak senin opsiyonun 2 hafta sonra bitiyorsa opsiyonun değersiz olur. Buna ilaveten pay piyasasında bazen yeterince zaman verdiğin bir pozisyondan oldukça iyi bir kazançla çıkma ihtimalin varken opsiyonda zaman en büyük düşmanına dönebilir, vade yaklaştıkça fiyat hiç değişmese bile opsiyonun değeri azalabilir.
Bir başka önemli sorun opsiyon piyasalarında likidite ve spread problemlerinin yoğun yaşanması. Hem işlem hacimleri düşük hem de alış ve satış arası spread çok büyük olduğu, işlemler pay piyasalarına göre sığ olduğu için pozisyonlardan çıkmak teoride olduğu gibi kolay olmayabilir.
Buna ilaveten bu tip piyasalarda bazen aşırı özgüven, bazen panik, bazen overtrading, bazen rövanş amaçlı trading psikolojilerinin ağır bastığı durumlar sıklıkla görülebiliyor ve hesabını tamamen batırıp piyasadan çekilen insan sayısı da pek az değil. Kurtlarla dansın olduğu bir piyasada avcı olmaktan ziyade av olunma ihtimali, manipülasyonların etkisiyle yanlış kararlar verebilme ihtimali bireysel yatırımcı için oldukça yüksek.
Bilemiyorum. Bana göre değil en azından. Ben basit, anlaşılır, kolay hareket edilebilir, zarar olunca görece kolay telafi edilebilir piyasalardan yeterince kazanılabildiğini çokça tecrübe ettiğim için, pek heves etmiyorum bu tip alternatif/türev piyasalara.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri