Baþlýðýnýz hayýrlý olsun. Verimli ve faydalý bir baþlýk olmasýný temenni ediyorum.
Baþlýkta neler hedeflediðinizi, nasýl bir tema üzerine yoðunlaþacaðýnýzý da yazabilirseniz mutlu oluruz.
Baþlýðýnýz hayýrlý olsun. Verimli ve faydalý bir baþlýk olmasýný temenni ediyorum.
Baþlýkta neler hedeflediðinizi, nasýl bir tema üzerine yoðunlaþacaðýnýzý da yazabilirseniz mutlu oluruz.
"Ýyi bir planýn en büyük düþmaný, mükemmel bir planýn hayalini kurmaktýr."
Clausewitz
Selamlar @deva-i dert üstadým. Teþekkürler iyi dilekleriniz için.
"Baþlýk kendini açýklar" diye umuyorum özünde.
Ama mevcut topik için halet-i ruhiyemi ayrýntýlandýrmak gerekirse, þöyle özetleyebilirim galiba:
2000 yýlýndan bu yana teknik analiz ile ilgilenirim.
Bazý arkadaþlarýn da hatýrladýðý gibi, geçmiþte elimden geldiðince teknik analiz ve araçlarýna dair deneyimlerimi, fikirlerimi yazdýðým topikler açtým. Tümü özünde bir arayýþtý.
O topiklerde öðrendiðim en net þey þudur ki; öðrenme, geliþim sürecinizi þeffaf biçimde baþkalarý ile paylaþýrsanýz,
daha hýzlý geliþirsiniz. Çünkü sizin bütüne bakmak veya bir ayrýntýya aþýrý odaklanmaktan kaynaklanan körlüklerinizi, bambaþka geliþim seviyelerindeki baþkalarý hiç çaba sarf etmeden görebilir. Ve bu türden bir geri besleme ile bütün bakýþ açýnýz bile deðiþebilir.
Gelinen noktada forum dahil, sosyal medyaya hakim dilden rahatsýzým.
Geride yazdým. Belki de buna artýk toleransý düþmüþ, sabrý tükenmiþ bir X kuþaðý ferdi olmam da etki ediyor olabilir.
O kadar hassaslaþtým ki artýk bu konuda, üslup içerikten bile önce geliyor benim için kimi zamanlar.
Yatýrým yöntemim spesifik deðil.
Duyuma dayalý; spekülatif bir hisseye sermayemin yarýsýný yatýrýp, uzun vade de bekleyebiliyorum.
Öte yandan da sizinle de fikir alýþveriþi þansýmýzýn olduðu AFRM benzeri bir senet ile kýsa vade trade, scalping vb. deneyebiliyorum.
Toparlamak gerekirse;
"Doðru üslup ile, kendi yatýrým deneyimlerimi paylaþayým, paylaþan varsa okuyayým.
Yatýrým ortamlarýna etkisi olabilecek, baþta ekonomik, siyasi vb. meseleleri tartýþalým.
Hisse seçimi yaparken bir çarpan olarak endeksin yönünü tahmin edelim vb..."
Özünde hisse.net'te zaten var olanlar dýþýnda bir topik iddiasýnda deðilim.
Belki sadece kendi deneyimlerimiz ve üslubumuz ile renklendirebiliriz.
Beklentim budur. Deðerli katkýlarýnýzý esirgemezseniz sevinirim.
Sevgiler, selamlar.
Clausewitz
Asýl ben, yerinde sorunuz için teþekkür ederim.
Espritüel bir dille baþlamýþ bir kýsa vade yatýrým, scalp iþlemi için,
"Haksýz kazanç, Allah cezasýný verir..." benzeri ithamlarý görünce...
-"Eytere beahh..." nidalarý ile açtýðým topiðin amacýný açýklamak bile gelmemiþ aklýma.
Vesile oldunuz. Yeniden teþekkürler iyi dilekler için.
O zaman bu geceyi de þöyle baðlayalým:
Sözleri pesimist ama, ciddi dinlendirici etkisi var bende enstrümantal açýdan...
Bkz: Ervah-ý Ezel
Hedef seçerken karþýt yatýrým kriterlerine olabildiðince uygun, margin-of-safety'si kendince yüksek, orta-uzun vade yatýrým yapýlacakmýþ gibi hedef seçen, ancak pratik uygulamasýný bu hedefler üzerinde kýsa vadeli aksiyonlar üzerine kurmuþ, piyasa dinamiklerine uygun olacak þekilde bunun deðiþik versiyonlarýný (scalping, day-trading, swing trading, vb.) uygulamayý kendine prensip edinmiþ ve uzun vade ve türevlerine kesinlikle inanmayan birisi olarak yaklaþýmýnýza tam destek veriyorum.
Kazanan herhangi bir sistemi eleþtirmek, yiðit-yoðurt iliþkisi baðlamýnda, haddime deðildir. Kendi okumalarýmý mutlak doðru olarak görmem, görenlere de pek saygýyla bakmam. Borsada kazanmanýn tek bir yolu yoktur. Ancak kaybetmenin yolu genellikle sistematik davranmamakla bir þekilde iliþkilidir. Ýster trend takibi, ister mean reversion bazlý trading iþlemleri, ister day-trading ya da daha ötesi scalping olsun, bir konuda uzmanlaþýlabilmiþ ve bundan meyve alýnabiliyorsa, baþkalarýnýn ne dediðine kulak týkamak icap eder.
Borsada emek ve karþýlýðýný almak, ya da ilahi adalet konusuna gelince; emek harcamanýn türlü þekilleri vardýr. Borsanýn emeði karþýlýksýz býrakmama gibi bir huyu da. Ancak emek harcamayý tek tipe indirgemek ve tek tip bir kazaným þekli vaadinde bulunmak bence piyasayý tanýmamanýn en önemli göstergelerinden birisidir. Adam onbinlerce grafiði, fiyat hareketlerini, fiyatýn hangi þartlarda nerelerde tepki verdiðini ya da verebileceðini incelemiþ, buna göre kendine sistem kurmuþ ve bundan ciddi kazançlar saðlýyorsa, kalkýp ona "üç beþ çizgiyle kazanç saðlansaydý grafikerler piyasanýn en zenginleri olurdu." gibi sýð ve basit yaklaþýmlarý ne kadar doðru bulmuyorsam, didik didik finansal analiz yapýp, saklý deðer keþfetmeye çalýþanlara "olay bundan ibaret olsaydý borsada en çok muhasebeciler kazanýrdý." þeklinde bir yaftalamayý da doðru bulmuyorum. Býrakalým herkes kendi yoðurdunu bildiðince yesin. Yoðurt yemenin türlü þekli olduðu kadar, yoðurdun da türlü þekilleri var. Ben yoðurdu sarýmsaklý yiyorum diye meyveli yoðurt yemeyi sevene sataþmam anlamlý deðil.
Adam basit bir suçtan hapse girmiþ, çýktýðýnda dýmdýzlak ve çaresiz ve hem de pandemi gibi sonrasýnýn ne olacaðý belirsiz bir ortamda baþkalarýndan aldýðý borçle trading'e baþlamýþ ve þu anda borsadan kazandýðý on milyonlarca dolarlýk servetini yönetiyorsa, bu adama kalkýp da izlediði yolun boþ olduðunu, Warren Buffet'ý takip etmesi gerektiðini söylemek yapýlabilecek en saçma ve saygýsýzca hareket olur zannýmca. Baþka bir adam her deneyiþinde defalarca sermayesini sýfýrlamýþ sonra bir baþkasýndan öðrendiði basit bir yöntemi binlerce fiyat grafiði inceleyerek ve o basit yöntemi taklit ederek yüz milyon dolarý aþan bir serveti on yýldan daha az bir zamanda elde etmeyi baþarmýþsa, o adama Charlie Munger'dan masallar, ya da yurt içinde sýklýkla gördüðümüz temettü emekliliði safsatalarý satmak dünyanýn en aptalca iþidir. (Ýki figür de gerçektir, hayal ürünü deðildir.)
Emeðe saygý temel prensibimiz olsun. Anlaþýlmayan, bakanlar için karmaþýk görünen þeyleri anlamak için sorular soranlarý da tahfif etmeyip, onlara saygýlý þekilde cevap vermek de temel düsturlarýmýzdan olsun.
Kazancýnýz bol ve bereketli, açtýðýnýz baþlýk ve izlediðiniz yol aydýnlýk olsun.
Clausewitz
https://www.youtube.com/watch?v=8qcS...&start_radio=1
Bir parça da benden gelsin.
Clausewitz
Rahatsýz olduðum yaklaþýmlardan bir tanesi de 'þu kadar yýllýk borsa tecrübem var..' gibisinden baþlayan cümleler ile baþkalarýna ders ya da nasihat vermeye çalýþmak. Borsada kaç yýlýn geçtiðinden ziyade geçen yýllarýn ne kadar dolu dolu ve kaliteli geçtiði ve daðarcýðýna ne kadar kazandýrýcý yöntem ya da sistem kattýðýndýr. Kantite deðil kalite önemlidir, hasýlý borsa yaþý baþarý göstergesi garantisi deðildir. Hayatý sürekli yenilgilerle geçmiþ bir adamýn ne kadar uzun süre savaþa ya da kavgaya girdiði ve savaþta ya da kavgada ne kadar tecrübeli olduðunu dinlemeye pek de gerek yoktur zannýmca.
Clausewitz
Yer Ýmleri