Piyasada iþlem yapanlarý kabaca 2 gruba ayýrýyoruz : Bireysel Ýþlem yapanlar ve Kurumsal Ýþlem yapanlar.

Mesela ben Bireysel yatýrýmcý olarak 1 tick emir gönderdiðimde kabaca en fazla 10-20 kontrat içeren bir emir gönderirim.

Ama Kurumsal bir yatýrýmcý 1 tick emirle 500-1000 arasýnda kontrat içeren emirler gönderebilir.

Ben piyasanýn agresifleþtiði yönde 1 emirle 5 kontrat iþlem yaparken, kurumsal yatýrýmcý 1 emirde 1000 kontratý çizebiliyor.

Bu emirleri bazen anlýk AL - SAT emirlerle , bazen de LÝMÝT EMÝRLERLE gerçekleþtiriyoruz.

Bu noktada gün içi gerçekleþen emirlerin, o andaki oluþan anlýk fiyattan mý gerçekleþtiði yoksa piyasa yapýcýnýn daha evvelden girdiði LÝMÝT EMÝRLERLE mi gerçekleþtiðini doðru þekilde okuyabilmek lazým.

Bunu okuyabildiðimiz anda Piyasanýn önünde kim duruyor ? Piyasayý kim domine ediyor ? agresif emirlerde Bireysel yatýrýmcýlar mý ? kurumsal yatýrýmcýlar mý ön planda bunu anlayabiliyoruz.

Tabi ki bunlar Gün içi AL-SAT yapanlar için "anlýk olarak ulaþabildiðimiz sürece" kýymetli oluyor. Yoksa gün sonunda yapýlan takas analizleri, kim almýþ kim satmýþ falan filan çok karýþýk iþler. En azýndan benim için öyle.