Bir yakýnýmý kaybettim. Baþýn saðolsun demiyecek misiniz?
Cümleten baþýmýz saðolsun.Tahtasý kapanmýþ küçükte olsa ortaðý olduðum bir þirketin dün selasý geldi topraða verdik.Cenaze namazýný kýldýk.Umarým bu son olur devamý gelmez.
Bir yakýnýmý kaybettim. Baþýn saðolsun demiyecek misiniz?
Cümleten baþýmýz saðolsun.Tahtasý kapanmýþ küçükte olsa ortaðý olduðum bir þirketin dün selasý geldi topraða verdik.Cenaze namazýný kýldýk.Umarým bu son olur devamý gelmez.
Heyecandan herkesin dili tutuldu. Genel kurul olacak sonrada borsaya döneceðiz ya..![]()
YAKIÞANI YAPMAK
Zamanýn birinde adamýn birisinin eþeði yolda çamura batmýþ. Oldukça sulak olan araziden eþeðini bir türlü çýkaramayan gariban köylü, öfkeyle hem eþeðe hem Padiþaha sövmeye baþlamýþ. Tam o sýrada tesadüfen oradan geçmekte olan Padiþah, köylünün söylediklerini duymuþ. Maiyetindekiler hemen, Padiþaha küfreden kiþinin kellesinin vurulmasý gerektiðini söyleseler de Padiþah onlara kulak asmamýþ, içinden;
Ne ister ki benden? Ben mi batýrdým eþeðini çamura? Hele bir soralým demiþ.
Köylüyü getirmiþler padiþahýn huzuruna, demiþler: Anlat bakalým, nedir bu celalli halin? Ne diye küfredersin kudretli Hükümdara?.. Köylü korkmuþ, sýkýlmýþ, kapanmýþ Padiþahýn eteðine, af dilemiþ çaresizce. Görenler iç geçirmiþler haline, demiþler, Yakýndýr kellesine veda etmeye. Ama öyle olmamýþ, Padiþah, bekledikleri gibi vurun dememiþ kellesini, üstelik affetmiþ bu gariban köylüyü. Þaþýrmýþlar görenler. Nasýl oldu da affetti diye meraklanmýþlar. Önce sormuþlar köylüye: Niye küfür ediyordun Padiþaha? Çok sinirliydim demiþ gariban köylü. O anda kendime yakýþaný yapýyordum. Peki demiþler nasýl oldu da affetti Padiþah seni? O da aynýsýný yaptý demiþ köylü. Yani? Yani O da kendisine yakýþaný yaptý.
Kimin parasý daha deðerli?
Olay, henüz döviz kurlarýnýn uygulanmadýðý yýllarda ABD-Kanada sýnýrýndaki bir þehirde geçmektedir: ABD ve Kanada malum ki para birimi olarak 'dolar' kullanmaktadýrlar. Yalnýz her iki ülke de kendi paralarýnýn daha deðerli olduðunu iddia etmektedirler. Þöyle ki Kanadalýlara göre:
1 ABD Dolarý= 90 Kanada Centi, Amerikalýlara göre ise :
1 Kanada Dolarý= 90 ABD Centi.
Bir Amerikalý, cebindeki 1 dolarla dolaþmaya çýkar. Bir ara karný acýkýr ve simit alýr (amerikan simidi!). Simidin fiyatý 10 centtir. Cebindeki 1 dolarý verir. Simitçi bozuk para ararken cebinin bir köþesinde 1 Kanada dolarý bulur, onu verir (90 cente eþit ya!). Derken sýnýrý yürüyerek geçer ve Kanada'da dolaþmaya baþlar. Kaleme ihtiyacý olduðunu hatýrlar. Girer bir kýrtasiyeciye. Kalemin fiyatý da 10 Kanada centidir. Cebindeki 1 Kanada dolarýný verir. Kýrtasiyeci de para üstü olarak 1 ABD dolarý verir. Oradan da ayrýlýp evine döner. Sonra düþünmeye baþlar:
- Yahu sabah evden çýkarken cebimde 1 ABD dolarým vardý, þimdi de 1 ABD dolarým var. Pekiyi simitle kalemin parasýný kim verdi?
Miras
Zengin bir köy aðasý vefat eder. Vasiyeti açýlýr. Mallarýnýn yarýsýný(1/2) büyük oðluna, dörtte birini(1/4) ortanca oðluna ve beþte birini(1/5) küçük oðluna býrakmýþtýr. Bütün mallar paylaþýlýr ancak Ortada 19 tane de "at" vardýr. 19'u ne ikiye, ne dörde, ne de beþe bölmek mümkündür. Köyün en akýllý adamýna gidip akýl danýþýrlar. Adam da onlara yardýmcý olabileceðini söyler. Der ki: -"Benim de bir atým var. Alýn bunu size veriyorum. Oldu mu 20 at? Yarýsýný sen al bakalým (10). Dörtte birini de (5) ortanca kardeþin alsýn. Beþte birini de (4) en küçüðünüze verelim. On, beþ daha onbeþ. Dört daha ondokuz. Verin bakalým þu bizim geriye kalan düldülü...
Her zaman olduðu gibi güzeldi ama bu süperdi 2kere2 dört etmez.
ZAMAN DEDÝÐÝN
10 yýlýn deðerini anlamak için,
yeni boþanmýþ çifte sorun.
1 yýlýn deðerini anlamak için,
Sýnýfýný geçemeyen bir öðrenciye sorun.
9 ayýn deðerini anlamak için
yeni doðum yapmýþ bir anneye sorun.
1 ayýn deðerini anlamak için,
Dünyaya prematüre bebek getiren bir anneye sorun.
1 haftanýn deðerini anlamak için,
Haftalýk derginin editörüne sorun.
1 saatin deðerini anlmak için,
buluþmak için birbirini bekleyen aþýklara sorun.
1 dakikanýn deðerini anlamak için,
uçak,tren,veya otobüsü kaçýran birine sorun.
1 saniyenin deðerini anlamak için,
Kaza geçirmiþ bir insana sorun.
1 milisaniyenin deðerini anlamak için,
Olimpiyatlarda gümüþ madalya almýþ birine sorun.
Yer Ýmleri