Mahkemeleri olsayd ynetmeliklere gre aklanmas gerekirdi avuoullaryla ilgili bir ey yok demekki ne tarafa dnersen dn drt taraftanda haber yok.
Deerli madur arkadalar CBS printan mahkemesi olmu 8 Nisan 2022 tarihli ve 2022/585 sayl karar nolu stanbul Anadolu 3. Asliye Ceza Mahkemesi kararna gre irket ynetim kuruluna adam ba 12500 tl rc edilmi hemde yneticilere 2 yl 11 Ay ayr ayr hapis cezas verilmi. Bu karara itiraz edildi mi bilmiyorum. 31 Ekim 2022 tarine kadar sresi olan bu ynetim kurulu bu cezalar varken tekrar grev alabilecek mi acaba ok merak ediyorum. Ama soruma bir cevap alamadm sadece bilgisi olanlarn cevabn bekliyorum...
cass67,bu haberi getiimiz hafta yaynlamtn ve bende sana bildiim kadar yargtaya giderler cezaya itiraz iin ama bu sre iinde mevcut grevlerine devam ederlermi ayrca grev sreleri bitince seilme haklar olurmu bu konularda bilgim yok ancak bu tekin,gvenilir ve drst olmayan avuolu kardelerin her zaman olduu gibi borsaya dnmemek iin hazrlad hileli,aibeli bir senaryo,oyun olabilir tpk Bist ve Spk kurumlarnn bilgisi dahilinde dankl borsa kotundan kard bs boya ve bs Printa irketlerinde yaptklar haramice filmler gibi..Elbeteki buradaki BS maduru dier arkadalarmz kanunlarn ngrd ekilde net aklayc bilgilere sahiptirler bu bilgileri bizlerle paylarlarsa seviniriz..Paylamn iin teekkrler..
Bilindii zere, anonim irket, ynetim kurulu tarafndan ynetilir ve temsil olunur. Ynetim kurulu, anonim irketlerde bulunmas zorunlu olan organlardan birisidir. 1 Temmuz 2012 tarihinde yrrle giren Trk Ticaret Kanunu; ynetim kurulu yelerinin pay sahibi olmalar zorunluluunu ortadan kaldrarak, tek kiilik ynetim kuruluna izin vererek, tzel kiilerin tzel kiilik olarak ynetim kuruluna seilmesine imkan salayarak anonim irketlerin ynetimine dair bir dizi yenilik ve deiiklik getirmitir.
Dolaysyla, yeni dnemde pay sahibi olmayan kiilerin ya da tzel kiilerin ynetim kurulu yesi olarak seilip grev yapmas mmkndr. TTK’ya gre ynetim kurulu yeleri en ok yl sreyle grev yapmak zere seilirler. Eer irket szlemesinde aksine bir dzenleme yok ise, sreleri bittiinde yeniden seilebilirler. Bu noktada akla u sorular gelebilir: yl grev yapmak zere seilen ynetim kurulu yesi, bu sre ierisinde grevden alnabilir mi? Ynetim kurulu yesini deitirmek iin grev sresinin tamamlanmasn beklemek gerekir mi? te bu yazmzda, zaman zaman irket ortaklar ile yneticiler arasnda kan uyumazlklar ya da irketin kt ynetimi, yolsuzluk yaplmas gibi sebeplerle gndeme gelen bu hususlar izah etmeye alacaz.
6762 sayl eski Ticaret Kanunu’nda ngrld zere, yeni TTK’ya gre de, anonim irket ynetim kurulu yeleri, ister seimle gelmi ister ise esas szleme ile atanm olsunlar, genel kurul kararyla her zaman grevden alnabilirler. Yani, TTK, grevden alma yetkisini irketin genel kuruluna vermitir. Genel kurulu oluturan ise pay sahipleridir. Bu itibarla, pay sahipleri genel kurul olarak toplanr ve oy ounluu ile ynetim kurulu yelerini grevden alabilirler. Peki, genel kurul toplants gndeminde ynetim kurulu yelerinin azli yer almal mdr? Hemen belirtelim ki, TTK, grevden almay eski Kanuna kyasla kolaylatrm, ynetim kurulu yelerinin grevden alnmas iin, genel kurul toplantsnn gndeminde ilgili bir maddenin bulunmasn veya gndemde madde bulunmasa dahi hakl bir sebebin bulunmasn art komutur. Yani, ynetim kurulu yelerinin grevden alnabilmesi iin, genel kural olarak, bu hususun genel kurulun gndemine alnm olmas gerekir. Ancak, gndemde yer almasa dahi, kiinin ynetim kurulu yeliinden azlini gerektiren hakl bir sebep var ise, genel kurul ynetim kurulu yesinin azlini kararlatrabilir. TTK’da, hakl sebebe ilikin bir snrlama yahut aklamaya yer verilmemitir. Hkmn gerekesine gre “yolsuzluk, yetersizlik, ballk ykmnn ihlli, bir ok irkette yelik sebebiyle grevin ifasnda glk, geimsizlik, nfuzun ktye kullanlmas” gibi haller hakl sebep olarak deerlendirilebilir. Nitekim, 28/11/2012 tarihli ve 28481 sayl Resmi Gazete’de yaymlanan Anonim irketlerin Genel Kurul Toplantlarnn Usul ve Esaslar ile Bu Toplantlarda Bulunacak Gmrk ve Ticaret Bakanl Temsilcileri Hakknda Ynetmeli'in 25. maddesinin birinci fkrasnn () bendinde “Gndemde madde bulunmasa bile, yolsuzluk, yetersizlik, ballk ykmnn ihlali, birok irkette yelik sebebiyle grevin ifasnda glk, geimsizlik, nfuzun ktye kullanlmas gibi hakl sebeplerin varl halinde, ynetim kurulu yelerinin grevden alnmas ve yerine yenilerinin seilmesi hususlar genel kurulda hazr bulunanlarn oy okluuyla gndeme alnr.” hkmne yer verilmitir
Deien bir ey yok olmuyacan sanmyorum Ali beyin ald ceza haftalk bltende yaynlanan cezalarn yannda komik kalyor yerden yere vurulan patron borsada nelerini grdm yrtmeyi durduranlar zaman gelince 397 ve 398. Maddeleri iletecektir adalet ar ilesede bir sonuca varr ekimede az kald halka ak irketiz ynetim kurulu ve Adalet sorumluluklarn bilmiyor olamaz.
Yer mleri