https://twitter.com/DonKisot_BIST1
Doðru olsam ok gibi yabana atarlar beni/Eðri olsam yay gibi elde tutarlar beni
Üstadým etmeyin, eylemeyin. Düþünen kafalara boþ fikirler üþüþür,
büyüklerimiz herþeyi bizden iyi düþünür.
"Þirketin ihtiyacý mý vardý ki sermaye arttýrýma gidildi? Ýkinci arzdan toplanan
para hangi yatýrýma yönlendirildi?" diye sorarým. Siz de "Nereden bileyim,
ben Yönetim Kurulu Üyesi miyim dersiniz.
Hatta 1 adým daha ileri gideyim. 1. Köprünün maliyeti 1 dolar, 2. Köprünün
maliyeti 25 dolar, 3. Köprünün maliyeti 125 dolar. Engin teknik analiz bilginizle
bu durumu yorumlar mýsýnýz?![]()
https://twitter.com/DonKisot_BIST1
Doðru olsam ok gibi yabana atarlar beni/Eðri olsam yay gibi elde tutarlar beni
Aslýnda akademik bir tartýþma olan bu konuya; 1,01 den alýp 1,10 dan satmayý beceri sayabilen biz cahil cuhela gurubunu da katmayý düþünüyorsanýz sevgili üstadým bana kalýrsa yanýlýyorsunuz.
Aslen " WM Sistem " in tarama özellikleri ile görsel þöleni izlemek daha heyecanlý bir tutum oluyor baþlýk takipçisi arkadaþlara.
Sizin gönlünüzden yatan aslan hangisi ise biz onu kendi kalýplarýmýza zaten dönüþtürüyoruz. Asýl mesele bizim ne istediðimizden ziyade sizin neye karar verip nasýl yol izleyeceðiniz.
Siz bize bakmayýn hem keliz hemde fodul (kendi adýma dedim. Kafam kel deðil ama deyim öyle)
Sonuçta elimizden gelen bir katký olsa amenna, þimdi bir talepte bulunmak bile baþlý baþýna bir sorun açacaktýr.
Sizin yol açarken çektiðiniz zorluðun farkýnda olarak ses çýkartamýyoruz. Deðil bir þey talep etmek, þunun þurasý demekte bence arsýzlýk olur.
Dilerim, ve temennim o ki; en kýsa sürede bu meselede karar verirsiniz.
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Þirketin ihtiyacý yoksa neden;
sermayesinin 1 milyar TL'den 1,14 milyar TL'ye artýrýlmasý
þeklinde bir karar alýnýyor olabilir...
Sonuçta öyle ya da böyle sermaye artýmý olmuþ olmuyor mu? Bu resmi kayýtlarda da böyle görünüyor. Þirketin lot sayýsý da artýyor.
Eðer sermaye sabit kalýp kendi elindekileri satsaydý bunu belki anlayabilirdim ama sermaye miktarý artýnca bunu anlayamýyorum...
O zaman þu olabilir mi?
Bizim sermaye diye bildiðimiz þey, halka açýk olan kýsmýn miktarý mý?
Örneðin, %20 halka açýk olan bir þirketin sermayesi 200 milyon olsun. Bu þirketin sadece halka açýk olan kýsmýnýn sermayesi mi oluyor yoksa halka açýk olmayanlarla birlikteki toplamýn miktarý mý oluyor.
Eðer sadece halka açýk olan kýsým ise bu durumda þirketin gerçek sermayesi 1milyar TL mi oluyor?
Kusura bakmayýn ama ben mi yanlýþ biliyorum diye hazýr fýrsat bulmuþken sorayým...
Ben sermaye deyince þirketin tüm lotlarýnýn (halka açýk + halka açýk olmayan) miktarýný anlýyorum...
Öyle deðil ise; o zaman ben yýllardýr yanlýþ biliyormuþum ve o zaman ASELS için de böyle bir durum var demektir...
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Sevgili üstadým baktýðýnýz yer yanlýþ. diyeceðim haddim olmayarak. Biz grafikler yardýmýyla o seçili dönem içinde yapmýþ olduðu hareketi gözlemliyoruz.
Peki ardýndan gelen diðer soruyu sorayým. Hangi dilim ya da kime ait lotlarla yapýlan iþlemleri deðerlendiriyoruz. Hepimiz biliyoruz ki iþlem yapýlan o anda tahtada bütün lotlar iþlem görmüyor. Yani herkes ayný anda alýp satmýyor.
Peki o zaman yeni soru.
O anda tahtada iþlem yapýlan lotlar kimin ve ne amaçla yapýlýyor. Alýnan lotlarýn hangileri tekrar satýlýyor. Peki alýnýp satýlmayan lotlar neden depo ediliyor.
Dolayýsýyla varolan lotlarýn fiyatý yükselince neden talep görüyor. Ýþlem gören lotlar neden kayýp olarak görünüyor.
Bakýnýz 846 ve 813 bilmecesinde yatýyor herþey.
Kayserili uyanýðýn dediði gibi alýrken mi satarken ki fiyatý mý soruyorsunuz.
Yatýrýmcýlýk fikrinizi sorgulamýyorum asla yanlýþ düþünmeyin. Ama grafik konusundaki bakýþ açýnýz hatalý sanýrým. Herkesin kullandýðý grafikleri kullanarak o aný görebilmek için deðerlendirme yapýlýyor. Geriye kalan konu fiyat ýn bize neyi anlattýðý
Acý veriyorsa geçmiþ; geçmemiþ demektir.
" Artýk üç kiþi takýlýyoruz. Ben...Keyfim...Ve kahyasý...Gerisinin......"
Ben sermaye deyince þirketin tüm lotlarýnýn (halka açýk + halka açýk olmayan) miktarýný anlýyorum...
Bu ne biçim soru allah aþkýna????????????????
hayýrlý akþamlar.
Nasrettin hocanýn dediði gebi:
- Sen de haklýsýn ama ben bir þey soruyorum farklý farklý cevaplar alýyorum...
Demek ki ben bir þeyi kaçýrýyorum...
Ben þirketin sermayesi arttý mý artmadý mý? diye soruyorum...
Eðer attý ise ki bunu zaten kendileri beyan ediyorlar; neden her normal sermaye arttýrýmý gibi bunda da bölünme etkisini geçmiþ verilerde göremiyoruz...!!!
Normalde ne oluyor:
- %14 sermaye arttýðý zaman geçmiþ fiyat verilerinde bir düzenleme yapýlýyor. Bu bedelli ise baþka, bedelsiz ise baþka oluyor. Temettü ise baþka etkisi oluyor...
Formülünü isteyen olursa paylaþýrým.
Ne oluyor:
Sonuç olarak bu hissenin eski verileri bu bölünme tarihinden itibaren düzeltiliyor yani bölünüyor. Her ne hikmetse bu ASELS 'ýn bu tarihteki iþlemi için geçerli olmamýþ.
Ben bunu soruyorum ama bana gelen cevaplarýn bununla alâkasýný kuramýyorum. Demek ki iyice yaþlanmýþým...![]()
"Yatýrým Tavsiyesi Deðildir!"... Eðitim ve Bilgi amaçlý paylaþýmlar yapýyorum.
Yer Ýmleri