emeðine saðlýk ulas351 kardeþim.Ben de yakýndan takip ediyorum geliþmeleri.Yatýrýmdan dolayý hisse bir müddet daha bu seviyelerde kalabilir ama gerçekten ilerisi için çok olumlu þeyler vaadediyor.
emeðine saðlýk ulas351 kardeþim.Ben de yakýndan takip ediyorum geliþmeleri.Yatýrýmdan dolayý hisse bir müddet daha bu seviyelerde kalabilir ama gerçekten ilerisi için çok olumlu þeyler vaadediyor.
Hayýr deðerli kardeþim.Aynen dolar.Neden dolar olduðuna gelince.Yapýlan ek fabrika ve tesisleri görseniz "bu dolara bu fabrika çýkmaz " diyeceksiniz.Size kalem kalem "zemin iyileþtirme" için ne kadar kazýk çakýldý ve kaç dolar bütçe ayrýldý.Üst yapý için ne kadar dolar bütçe ayrýldý.Çelik konstrüksiyon için ne kadar dolar ayrýldý.Sazli daðýndan alýnacak ham madde için yapýlan(belkide dünyada örneði tek olacak) yürüyen bant sistemi için ne kadar dolar gidecek kalem kalem(yaklaþýk olarak) sayabilirim.Yukarýda inþaat resimleri yükledim.bikindigi üzere çimento fabrikalarýnda genellikle döner fýrýn kullanýlýr.Bati Söke'de belkide Türkiye'de ilk olacak katlý fýrýn sistemi inþaa edilmekte.Firin kule yüksekliði bittiðinde yaklaþýk 160 metre olacak buda saatlik üretim kapasitesini ikiye üçe katlayarak.Buradan zaman zaman inþaat resimleri yükleyeceðim.Dedigim gibi bu hisseyi günlük düþünenler yanasmasin.En az iki üç yýllýk olarak haftada bir kaç paket sigara parasý kadar alsýn kenara atsýn.Ozellikle genç ve sapirli arkadaþlar.Yeni evlenmiþ arkadaþlar.Cocugu küçük olupta 18 yaþýna geldiðinde ona bir gelecek býrakmak isteyenler.Alin atýn kardeþim.Haaa bu ara bir söylenti ama .Bilindiði gibi batianadolu fabrikasý Ýzmir'in içinde kaldý.hayal bu ya bakarsýn adamlar" kardeþim batisoke ve batý anadoluyu" birleþtirdik.Ýzmir fabrikasýný þehir içinde kaldýðý için kapattýk"derlerse sasirmam benimkisi sadece hayal.Sakin yatýrým tavsiyesi olarak algilamayin.Unutmayin en doðru karar kendi Verdiðiniz karardýr.
General Mobile 4G cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
dediðinizde bir yanlýþlýk var... veya yanlýþlýk olmasýný umuyorum. batýsökenin 600 milyon dolar kaynak bulmasý imkansýz.. batýçim bile o kaynaðý varlýk satýþý yapmadan bulamaz.. yatýrýmýn toplam tutarý 132 milyon euro diye hatýrýlýyorum.. bunun da 112.7 milyonunu borçlandýlar.. açýklamasý da aþaðýda:
''Þirketimizin 21.06.2013 tarihli özel durum açýklamasýna konu 2.000.000 ton /yýl üretim kapasiteli komple bir klinker üretim hattý yatýrýmýna iliþkin teknik çalýþmalar sonucunda üretim kapasitesi 1.650.000 ton/yýl olarak deðiþtirilmiþtir.
Ayrýca bu gün yatýrýmýn finansmanýnda kullanýlmak üzere Türkiye Sýnai Kalkýnma Bankasý A.Þ. ile 2 yýl geri ödemesiz toplam 12 yýl vadeli 50 milyon EURO ve Türkiye Ýþ Bankasý A.Þ. ile 2 yýl geri ödemesiz toplam 12 yýl vadeli 62,7 milyon EURO olmak üzere toplam 112,7 milyon EURO kredi sözleþmesi imzalamýþtýr.''
yok eðer dediðiniz gibi 600 milyon dolar yatýrým haracamasý olacaksa hapý yuttu batýsöke yatýrýmcýsý.. 600 milyon dolar 2.2 milyar tl yapar.. hiç gerçekçi deðil.. belki 20-30 milyon euro tahminden fazla tutabilir ama bu kadar hesap þaþmasý olmaz.. bunun dýþýnda uzun vade için katýlýyorum. herkes farkýnda...
Ayrýca batýsöke için yapýlacak en doðru adým enerjideki payýný batýçime satmasý olurdu... 40 milyon dolara satsa þu anki bilançosuna göre 5 yýllýk borcunu karþýlayacak kaynaða sahip olur.. tam kapasite çalýþtýðýnda ise 2-3 yýlda borcunu çok ciddi haffiletir.. bedelliye veya tahvil ihracýna gerek kalmaz.. ama bu aþýrý basiretsiz ve iþbilmez yönetim faizle borçlanmayý tercih edebilirr..
bu arada yatýrýmýn zamanlamasýnýn yanlýþ olduðunu hala göremeyen var mý? 2008 krizinden dolayý etelenmeseytdi bugün batýsöke ne durumda olurdu? tahmin edebiliyor musunuz? yani kýsaca yönetim sucks.
Bu mesajý yeni gördüm.Bu mesajý yazan arkadaþýmýz kusurabakmayýn sizin herhalde üstünüz bu yazýyý yazdýðýnýz sabah biraz açýk kalmýþ.Evet bizimde özellikle baþýmýz çok döndü.Ama meram anlatmaktan.
Lütfen dersinize çok iyi çalýþmadan bazý konulara girmeyin.ÝLeride iyi olmalý o tamam ama biz 5 yýla yakýndýr BTCIM de havanda su dövüyoruz.Biz yanlýþ yaptýk sanmayýn dövdürtüyorlar.Umarým bu yazýmý da yapýcý bir eleþtiri olarak düþünürsünüz.
Kambiyo yönetimlerini düzgün yapabilselerdi ya da þirketin finans kýsmý bari gerçek profosyonellerin elinde olsaydý bazý þeylere hiç gerek kalmazdý.Þimdi bu hallerde olmazlardý.Belirli sebeplerden dolayý bu yolu seçtiler ama dolar-tl dayanýnca 4 de dalda duran ürküttükleri kuþlara deðdi mi bana sorarsanýz deðmedi fatura çok aðýr oldu.Þimdi yazmaya baþlýcaz mürekkebimiz yetmeyecek en iyisi ben susayým.Arkadaþ demiþ ya 18 yaþýnda çoçuk için ilerisi için demiþ ya biz de 7 taþýnda var bizde 5 sene önce bunun için aldýk çocuða 5 senedir bir oyuncak almak nasip olmadý.Yazýyý okudum ya kendimi tutamadým yazdým.
![]()
Arkadaþýn birimi çok heyecanlandýrmýþ bu yatýrýmheyecandan rakamlarý bile alt üst etti
)
Bu yatýrým 600 milyon lira civarýnda. Ve þirket Özkaynak olarak en fazla 100 milyon civarýnda katkýda bulunuyor, kalaný finans borç desteði. Geçmiþ yýllar bilançolarýna iyi bakýn þirketin likit ve özkaynak gücü ortada. Nerden çýkardý bu 600 milyon dolar yatýrýmý be çoðunluðu özkaynaklardan karþýlanýyor efsanesiniYatýrým harcamasý 600 milyon dolar olsa þirkret döviz bazýnda finans borç altýnda ezillir uzun yýllar.
Ayrýca þuanda bile yüklü miktarda finans borç oluþmuþ durumda, bu yeni fabrikanýn maksimum kapasitesi maksimum ciro ile karý hesaplamasan atýp tutmamalý. Bu döviz bazlý finans borcu ne kadar zamanda eritebilir ve ne ne zaman karlýlýk üretip karpayý daðýtabilir iyi hesaplamalý.
Birde üretileni pazarlama gücü de ayrý bir nokta. Bir baþka arkadaþýnda belirttiði gibi inþaat seltörünün trendi hiç iyi gitmiyor buda yeni rekabet koþullarý ve sektörün karlýlýðýný düþürebilir.
Genel olarak böyle bþr yatýrým olumlu ve beklenti olulturuyor ama yatýrýma paralel olarak sektörün iyi olmasý karlýlýðýn iyi noktada kalabilmesi gerekli. Yaný geliþen koþullarý iyi takip etmeden hemen böyle yükseklerden uçmamalý.
Bir baþka arkadaþýn belirtilði gibl enerji kýsmýný batýçim e devretmesi kaynak oluþturmada olumlu elbet. Aslýnda batýçim ile tam bir birleþmeye gidilse daha iyi olur finans borçlarý yüklenmede daha iyi bir sinerji oluþurdu
Yer Ýmleri