Piyasadaki mal miktarýna ve tahtadaki derinliðe birlikte baktýðýmda zaten hissemiz gayet toplu bence...Abilerimiz grafik çiziyorlar iyi de ediyorlar. Boþluksuz bir trend yaptýlar hassaten tebrik ederim...
Piyasadaki mal miktarýna ve tahtadaki derinliðe birlikte baktýðýmda zaten hissemiz gayet toplu bence...Abilerimiz grafik çiziyorlar iyi de ediyorlar. Boþluksuz bir trend yaptýlar hassaten tebrik ederim...
Gerçek, siz ona inanmaktan vazgeçtiðinizde ortadan kaybolmayan þeydir...
16.07.2024 - 10.12.2024
döviz kuru kabaca son çeyrekte %8 çýktý...cirosunun %65-70 i yurtdýþý kaynaklý olduðu için ciro son çeyrekte artacaktýr...ikinci bir konu da 100 milyon tl lik döviz fazlasý vardý..oradan da direk 8 milyon kur geliri yazar...üçüncü çeyrekte zaten 23 milyon kar yapmýþtý...bu olumlu faktörler ile birlikte net kar 30 milyonun üzerinde gelebilir...
berkosanýn son iki çeyreði genelde iyi geliyor...bu yüzden de son çeyrek bilançosu ciro ve kar artýþý ile süslenecek görünüyor...
bunlarýn yanýnda deðerlemeden gelen ,kabaca 130-160 milyon civarlarýnda bir öz sermaye artýþý da görülecek...yine üçüncü çeyreðin sonunda bir üretim bandýný da devreye almýþlardý...onun da olumlu etkisi ile ciro ve kar daha da artabilir...
kýsacasý bebek þirket büyümeye devam edecek...hem de ülkemizdeki kriz nedeni ile bir çok þirketin zor durumda kaldýðý bir dönemde...
norveçte yüzde elli ortak olunacak þirket ile berkosan kendini tüm borsa alemine ispat edecek..![]()
ben sermayemin sadece %5 ini berkosana ayýrmýþtým....elimdeki kocaer ve atatp ye kýyýp hisse satmak istememiþtim...ama keþke bu miktarý %15 civarlarýna çýkarsaydým...daha fazlasýný tahta kaldýrsaydý daha da artýrabilirdim..ama tahta gerçekten de çok sýð...ama dediðim gibi keþke daha fazla alsaydým...tam da al unut tarzýnda borsacý dede tarzýnda bir hisseydi...bilmiyorum borsacý dede bu hisseyi fark etmiþ mi ??fark etse bence kesin alacaðý bir hisseydi diye düþünüyorum...
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
Arkadaþlar twiteerda ne diyorsak o nickli bir arkadaþ berkosanýn kasasýnda 25 milyon tl olduðunu ama kýsa borcunun ise 130 milyon olduðunu söylemiþ ve berkosanýn norveçte alacaðý þirketi küçümsemiþtir...ona buradan bir cevap yazmak istiyorum..
öncelikle bir þirketin finansallarýnýn iyi olup olmadýðýný dönen varlýklarýnýn ,kýsa vadeli borçlarýný çevirip çeviremediðine bakýlarak tespit edilir...þimdi berkosanýn finansallarýna hep birlikte bakalým...:
dönen varlýklar..........205 milyon &&&&&&&&&& kýsa vadeli yükümlülükler.......118 milyon
nakit ve benzerleri......26 milyon &&&&&&&&&&& finansal borçlar.................40 milyon
finansal yatýrýmlar.......20 milyon &&&&&&&&&& ticari borçlar..................47 milyon
ticari alacaklar...........95 milyon &&&&&&&&&& vergi yükümlülüðü...........7 milyon
stoklar.......................49 milyon &&&&&&&&&& borç karþýlýklarý................12,5 milyon
diðer dönen varlýklar......15 milyon
görüldüðü üzere nakit ve nakit benzerleri olan 26 milyon ve her an nakite dönüþebilecek finansal yatýrýmlarý 20 milyon toplamý 46 milyon eder....buna karþýlýk 40 milyon finansal borcu var...þirket istediði anda bu borcu nakit olarak kapatabilir ve ayrýca 5 milyon da fazlasý kalýr...
ticari alacaðý 95 milyon iken ticari borcu ise 47 milyondur....burada da alacaðý borçlarýnýn iki katýdýr...burada da fazlasý var....
stoklarý da ayrýca 49 milyon var ve üzerine de diðer dönen varlýklarý 15 milyondur...orasý da toplam 64 milyondur buna karþýlýk vergi yükümlülüðü 7 milyon ve borç karþýlýklarý da 12,5 milyon olmak üzere toplamda 19,5 milyon var..arada yine 44,5 milyon fazlasý var berkosanýn
zaten dönen varlýklar 205 milyon iken kýsa borçlarý 118 milyon olduðu için neredeyse yükümlülüklerine karþýlýk iki kata yakýn varlýklarý var...dönen varlýklarý da oldukça kalitelidir...
bu yüzden de sürekli berkosanýn finansallarý çok iyidir diyorduk..
ALLAH ým bana doðruyu doðru, yanlýþý da yanlýþ olarak göster ve bana doðru ile amel etmeyi nasip et
norveçteki þirketin satýn alýnmasý konusuna gelince , norveçteki þirket küçük bir þirkettir ama zaten berkosan da küçük bir þirkettir...berkosan bu yapýsý ile gidip oradan holding alacak hali yok...norveçte þirket almasý ile birincisi avrupaya oranýn bir yerlisi olarak daha rahat hareket edebilecek...norveç bir petrol zengini ülkedir...bu yüzden de ucuz hammaddeye kolay ulaþacak...bu satýn alma ile kredibilitesi artacak...bu ortaklýk ile güçlü bir sinerji ortaya çýkacak...
berkosanýn bu satýn almayý da rahat yapabileceðini düþünüyorum...yakýn zamanda üretim hattý için makina almak istediðinde avrupadaki diðer þirketlerinin çok az hisse senedini satarak bu yatýrýmý yapmýþ idi...norveçteki þirketi alýrken de benzer bir yol izleyebilir...kaldý ki zaten dönen varlýklarý kýsa vadeli borçlarýndan tam 87 milyon fazlasý var...o fazla ile de her türlü kendini çevirebilir....
bir de son çeyrekte yeniden deðerleme yaptý böylece öz sermayesi arttý...bu þekilde öz sermayesi güçlü olan bir þirkete bankalar her türlü uygun fiyattan kredi verebilir...belki de avrupadaki bankalara da ucuz maliyetli kredi için baþvurabilir...
berkosanýn 100 milyon tl deðerinde döviz fazlasý pozisyonu da var...
bence norveçteki þirketi her halükarda sýkýntýya girmeden yüzde ellisini satýn alabilir...ben her türlü güveniyorum..
berkosanýn finansal yapýsýna baktýðýmýzda kýsa vadeli yükümlülüklerinin 127 milyondan 118 milyona düþtüðünü görüyoruz...oysa cirosu 97 milyondan 148 milyona artýrmýþtýr..karlýlýðý da artmaya baþlamýþtýr..yani hem borçluluðunu azaltmýþ hem de ciro ve karýný artýrmayý baþarmýþ bunlarýn üzerine döviz pozisyonunu da 85 milyondan 100 milyona artýrmayý baþarmýþtýr...
ben berkosana baktýðýmda istikrarlý bir büyüme görüyorum...bir ayaðý avrupada bir ayaðý yurtiçinde cirosunu ve karýný artýran buna karþýlýk finansallarýný da giderek düzelten bir þirket görüyorum...
birileri her halde hisseyi elinden kaçýrdý...þimdilik de kötülemeye baþlýyorlar....düþük sermayeli büyüme hisseleri piyasamýzda çok sert olumlu fiyatlanýyor arkadaþlar..bu tür hisseleri böyle ucuz fiyatlardan yakalamak çok zor...bize düþük fiyatlardan maliyet fýrsatý veren olmuþ ise suçu bizde deðil kendisinde bulmasý lazým...biz yatýrýmcýyýz ve yatýrýmýmýzýn sonuçlarýný görmek istiyoruz...
Yer Ýmleri