Sn.RXPU ekonomiyi iyi özetliyor ama fazla teknik oluyor.. Anlaþýlmasý güç oluyor. Size katýlýyorum... Ama ne iyimser ne de kötümserim... Sadece ümitsizim, o kadar...
Türkiye Ekonomisi þuna benziyor.. (Non Technical)
Evinizde yardýmcý bir bayan var.. Her sabah 5 de kalkýyor size kahvaltý hazýrlýyor, kahvaltýyý topluyor, çocuklarý okula götürüyor sonra eve gelip temizlik yapýyor. Öðlen ve akþam için yemek hazýrlýyor, evin alýþ veriþini yapýyor, akþam çocuklarý okuldan alýyor akþam çayýnýzý getiriyor yataðýný hazýrlýyor, sabah topluyor, WC nizi banyonuzu temizliyor...
Bu kadýna siz 100,000 TL nakit vermiþsiniz... Ancak bu 100,000 TL yi aylýk 1,000 TL net faize baðlamýþsýnýz... Kadýna ise 30 iþ günü sonunda geçinmesi ve o faizi ödemesi için 1404 TL nakit veriyorsunuz.. Kadýnýn size olan ana borcunu ödemesi imkansýz. O ay faizini ödeyebilse; benim geri borç ödeme dengem süper deyip yeniden borçlanmaya çalýþýyor...
Þimdi siz böyle size yardýmcý olan kadýnýn ölmesini istermisiniz? (CRASH) HAYIR.. Ben de istemem.. Yaþasýn sürünsün olayý...
Þimdi siz böyle size yardýmcý olan kadýnýn size olan borcunu aylýk gelirini bir þekilde 5000 TL çýkarýp faizi ile ana borcunu ödeyebilmesini istermisiniz? HAYIR... Fazla para kazanýp bana olan 100,000 TL borcunu da ödemesini istemem..
Yoksa evdeki onca angarya iþi kim yapacak...
Bana hizmet etsin.. O kadar... Servisimi yapsýn. 5 yýldýzlý otelde yemeðimi getirsin çayýmý kahvemi versin WC mi silsin banyomu yýkasýn...
Bu yazýyý okuyan hiç kimse bir gün 5 yýldýzlý bir otelde bir Alman ýn yada bir ingilizin yada bir Fransýzýn yada bir ABD linin bize hizmet edebileceðini tezahür dahi edemiyoruz deðil mi?
Ýþte Türkiye Ekonomisi budur... Onlara hizmet etmeye mahkum etmek.. Yaþlýlarýna bakmamýz... Çarþaflarýný her sene yýkayýp yemeklerini önüne koyma ekonomisidir bu... Orta gelir tuzaðýndan kurtulursak borcumuzu ödersek bu Avrupalýlar nerede tatil deniz kum güneþ yapýcak..
O sebeble ben CRASH beklemiyorum... En az 5 yýlda bir %50 daha fakirleþme bekliyorum....

Yer Ýmleri