Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
80,30 10% 35,23 Mn 80,30 / 80,30
600,50 9.98% 135,61 Mn 600,50 / 600,50
12,02 9.97% 122,50 Mn 11,56 / 12,02
134,60 9.97% 1,55 Mr 120,90 / 134,60
24,54 9.95% 143,76 Mn 24,54 / 24,54
13,82 -9.55% 93,10 Mn 13,76 / 14,30
15,23 -8.8% 179,99 Mn 15,17 / 17,50
6,95 -6.96% 46,74 Mn 6,94 / 7,39
11,57 -6.84% 791,83 Mn 11,18 / 12,59
51,80 -6.75% 808,94 Mn 51,30 / 54,00
3,46 3.9% 14,85 Mr 3,34 / 3,49
309,25 -1.04% 4,86 Mr 306,75 / 310,00
319,00 -0.55% 3,39 Mr 315,75 / 324,50
429,00 0.23% 3,19 Mr 426,25 / 434,50
3,82 -5.68% 3,06 Mr 3,65 / 4,40
20,38 -0.78% 201,26 Mn 20,16 / 20,58
74,95 -0.33% 2,63 Mr 73,90 / 75,10
319,00 -0.55% 3,39 Mr 315,75 / 324,50
791,50 0.96% 1,12 Mr 777,00 / 794,00
99,10 -0.85% 181,53 Mn 98,00 / 99,85
114,30 -0.61% 78,37 Mn 113,40 / 114,70
36,24 0.67% 145,72 Mn 35,56 / 36,86
10,98 -0.99% 247,42 Mn 10,85 / 11,30
87,25 -1.19% 192,92 Mn 86,95 / 89,00

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 89/499 ÝlkÝlk ... 3979878889909199139189 ... SonSon
Arama sonucu : 3989 madde; 705 - 712 arasý.

Konu: BES ( Bireysel Emeklilik Sistemi )

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
     Alýntý Originally Posted by yetkisiz Yazýyý Oku
    Hisse misse iþleri zor iþler...Hem paraný hem saðlýðýný alýr haberin olmaz...Mesela ben...Çuvalla para kazanmýþ bir o kadar da kaybetmiþim...Þimdi kendime fazla fazla yetecek param var ama her þey yasak...Rakýyý bile yasakladý doktor...S.keyim böyle hayatý...Bizim zamanýmýzda yoktu bu BES Mes iþleri, bu piyasada çok hýrpalandýk...Þimdi koskoca Ýþ Yatýrým mesela, ki an itibariyle elimde tuttuðum fonun yöneticisi...Adamlarýn milyon tane departmaný var, her türlü veri, rapor her ne boksa dibine kadar inceliyor...Benim yapmam gereken þey diplere yaklaþtýkça elimdeki fonlarý Hisse Fon'a, zirve gördüðüm yerlerde ise Faiz içeren fonlara çevirmek için talimat vermek ve para sayma makinesinde paralarý saymak...

Bizden geçti tabikine, artýk gençlere öðüt olsun bu yazdýklarým...Para kazanmak için seçtiðiniz yöntem saðlýðýnýzý bitiriyorsa ve kazandýðýnýz paralarý yiyemeyeceðinizden endiþe ediyorsanýz hemen o piyasadan kaçýn...

Nokta...
    sen harbiden hastasýn ya.......senle uðraþmaya deðmez....bence bir doktora git...üzüldüm þimdi..
    Burdaki tüm yorumlarým yatýrým tavsiyesi deðildir.

2. Hiç huyum deðildir ama eski yazýlarýný okudum...1990 lý yýllarda belediyeden burs alan bir öðrenci olduðuna göe yaþça benden gayet küçüksün...Nitekim o tarihlerde ben Jandarma okulunda ders veriyordum...Hocaydým yani...Ha, bu benim senden daha akýllý ya da bilgili olduðum anlamýna gelir mi ?...Gayet tabiki hayýr...Ama senin yerinde olsam beni kullanýr; deliðe süpürmeye çalýþmaz, bundan önceki & sonraki yazýlarýmý daha dikkatli okurdum...Bak þunu da belirteyim abi, burasý benim için bilgi paylaþma amaçlý sýradan bir eðlence mekaný; öyle akademik literatüre, siyasete, velhasýl suya sabuna fazla dokundurmadan, en alt frekanstan yazarým tüm mesajlarýmý...Bu forumdaki kiþiliðim bu yani...Vakti zamanýnda bu tür forumlarda ciddi tartýþmalarý çok yaptýk ve burada yazanlarýn bir çoðu "yarýþý kazanmaya hazýrlanan" sperm bile deðildi o dönem...

*

Konumuza dönersek...

Portföy oluþturmak, portföydeki hisselerin seçimini yapmak, bu hisseleri "konjonktürel" olarak devamlý takip altýnda tutarak yeri zamaný geldiðinde portföyden çýkarmak ve yenilerini dahil etmek hiç þüphesiz Dünyanýn en zor iþidir...Nitekim, istisnasýz her bir hisse için oldukça karmaþýk ve girift iliþkiler aðý mevcuttur...Ve bizim gibi sýradan insanlarýn bunu -en azýndan piyasa yapýcýlardan önce- görmesi neredeyse imkansýzdýr...Piyasa yapýcý olmak da bazen iþe yaramaz; Derin Devlet malý piyasaya yýkar, sonra gider ona göre bir konjonktür oluþturur, piyasadaki oyuncularýn hepsini terste býrakýr...Týpký yakýn dönemde TRKCM örneðinde olduðu gibi...4.20 lerden kitlediler malý millete sonra CHP'nin sahip olduðu ISCTR hisseleri hikayesini sürdüler piyasaya...Mesela...Bütün bu satranç hamlelerini önceden gören ve ona göre pozisyon alanlarýn da bu gibi yerlerde iþi olmaz zaten...

Diðer bir konu...Borsada en çok kazandýran hisse demek en iyi hisse demek deðildir...Öyle olsa son 2 haftalýk hareketine bakarak en iyi hisse IEYHO derdik, deðil mi ?...Çýkýpta "olurmu abi, Rýza beyin þirketleri hep böyle, iyidir sen bakma milletin dediklerine" desen, bende sana "ee, 7.5 TL den 75 kuruþa düþmüþ CEMAS ne o zaman" derim...Velhasýlý kerem esas itibariyle iyi hisse kötü hisse diye bir þey yoktur...Kazandýran hisse vardýr...Kazandýrmayan hisse kötüdür...Net...Madem konu kazanmaktan açýldý, gerideki sperm örneðinden devam edelim o zaman konuyu "daha etraflýca" anlayabilmek için...

Milyonlarca rakiple mücadele ederek yumurtayý döllemek suretiyle yarýþý kazanmýþ olmasý, o spermin yarýþtaki en güçlü, en akýllý ya da ne bileyim en geliþmiþ sperm olduðu anlamýna gelmez...Kendi boyutunun milyarlarca kat büyüklüðündeki bir parkurda yapýlan bu yarýþa öyle iç ve dýþ etkenlerin katkýsý olmuþtur ki, en zayýf olmasýna raðmen kazanan "O" olabilmiþtir...Yumurtanýn döl yataðýndaki pozisyonu ve hareketi, parkurdaki kayganlýk, rahim kaslarýnda gerçekleþen ve bir kýsým yarýþmacýlarýn lehine olan refleks tarzý kasýlma ve gevþemeler, Satürn'ün yaydýðý elektro manyetik ve dahi kozmik dalgalarýn o AN'ki gücü ve seyri...Daha onlarca neden...Say say bitmez...

Hisseler de böyledir...Hatta daha da kötüsü, bu yarýþýn kaz***** yoktur...Bir dönemin en çok kazandýran hatta piyasaya yön veren hisselerin bir çoðunun, adýný bile bilmiyor yeni nesil...Ha keza bir dönem getiri sýralamasýnda en önlerde giden MGROS, PETUN, TTRAK gibi hisselerin yüzüne bakan yok bugünlerde...Mesela senin için "en iyi" olabilir ama geçen yýl 45 TL. den alan için Dünyanýn en kötü hissesi ASELS'dir...

Gibi...

Hisse iþi Dünyanýn en zor, en zahmetli ve bir o kadar saðlýða en zararlý iþidir abi...Ýçten içe yer bitirir insaný...Haberin bile olmaz...Bir bakmýþýn safra kesesi yok, damarlarýn stent dolmuþ, karaciðer bitik; stresten içtiðin sigaradan dolayý akciðerler yerine fýs fýstan hava çekiyorsun ...

*

Ýþte BES, benim gibi -saðlýðý açýsýndan- piyasa kazýðý yemiþ ve iþbu sebeple 'saðlýðýný öncelikle düþünenler' için bulunmaz kaftan...Devletin verdiði % 25 getirinin üstüne % 10-15 de ben koysam...Tuzsuz aþým dertsiz baþým...En azýndan kazandýklarýný yiyecek saðlýðýn olur...Zamanlama açýsýndan çok geç geldi dediðim de buydu iþte...Mesela gençler bu son kýsmý en az 5 kez okusun...Anlamayanlar 10 ...Daha da anlamayanlar çýktýsýný alýp yataðýnýn üzerine çerçeveletsin...Olmadý sabah öðle akþam günde 3 kez suya okuyup içsin abi...SU'dan alsýn þifayý...Su deyip geçmeyin; kainattaki en maksimum ve rantabl hafýzaya sahip þeydir kendileri...

*

Ha, hiç kimsenin kaybý ya da kazancýnýn bana zerre faydasý olmaz...Açýk söylemek gerekirse ne üzülürüm ne de sevinirim...Kazandýðýmý da ibanlarýnýza EFT yapacak deðilim tatilde raký içmek varken...Bak, unuttum yine...Ne rakýsý, o da yasak a.q...Ne deyim, batsýn bu Dünya yaw…

Bana bir faydasý olmaz ama üzüntün için de eyvallah...En azýndan merhametin çýktý su yüzüne...

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
    Hiç huyum deðildir ama eski yazýlarýný okudum...1990 lý yýllarda belediyeden burs alan bir öðrenci olduðuna göe yaþça benden gayet küçüksün...Nitekim o tarihlerde ben Jandarma okulunda ders veriyordum...Hocaydým yani...Ha, bu benim senden daha akýllý ya da bilgili olduðum anlamýna gelir mi ?...Gayet tabiki hayýr...Ama senin yerinde olsam beni kullanýr; deliðe süpürmeye çalýþmaz, bundan önceki & sonraki yazýlarýmý daha dikkatli okurdum...Bak þunu da belirteyim abi, burasý benim için bilgi paylaþma amaçlý sýradan bir eðlence mekaný; öyle akademik literatüre, siyasete, velhasýl suya sabuna fazla dokundurmadan, en alt frekanstan yazarým tüm mesajlarýmý...Bu forumdaki kiþiliðim bu yani...Vakti zamanýnda bu tür forumlarda ciddi tartýþmalarý çok yaptýk ve burada yazanlarýn bir çoðu "yarýþý kazanmaya hazýrlanan" sperm bile deðildi o dönem...

*

Konumuza dönersek...

Portföy oluþturmak, portföydeki hisselerin seçimini yapmak, bu hisseleri "konjonktürel" olarak devamlý takip altýnda tutarak yeri zamaný geldiðinde portföyden çýkarmak ve yenilerini dahil etmek hiç þüphesiz Dünyanýn en zor iþidir...Nitekim, istisnasýz her bir hisse için oldukça karmaþýk ve girift iliþkiler aðý mevcuttur...Ve bizim gibi sýradan insanlarýn bunu -en azýndan piyasa yapýcýlardan önce- görmesi neredeyse imkansýzdýr...Piyasa yapýcý olmak da bazen iþe yaramaz; Derin Devlet malý piyasaya yýkar, sonra gider ona göre bir konjonktür oluþturur, piyasadaki oyuncularýn hepsini terste býrakýr...Týpký yakýn dönemde TRKCM örneðinde olduðu gibi...4.20 lerden kitlediler malý millete sonra CHP'nin sahip olduðu ISCTR hisseleri hikayesini sürdüler piyasaya...Mesela...Bütün bu satranç hamlelerini önceden gören ve ona göre pozisyon alanlarýn da bu gibi yerlerde iþi olmaz zaten...

Diðer bir konu...Borsada en çok kazandýran hisse demek en iyi hisse demek deðildir...Öyle olsa son 2 haftalýk hareketine bakarak en iyi hisse IEYHO derdik, deðil mi ?...Çýkýpta "olurmu abi, Rýza beyin þirketleri hep böyle, iyidir sen bakma milletin dediklerine" desen, bende sana "ee, 7.5 TL den 75 kuruþa düþmüþ CEMAS ne o zaman" derim...Velhasýlý kerem esas itibariyle iyi hisse kötü hisse diye bir þey yoktur...Kazandýran hisse vardýr...Kazandýrmayan hisse kötüdür...Net...Madem konu kazanmaktan açýldý, gerideki sperm örneðinden devam edelim o zaman konuyu "daha etraflýca" anlayabilmek için...

Milyonlarca rakiple mücadele ederek yumurtayý döllemek suretiyle yarýþý kazanmýþ olmasý, o spermin yarýþtaki en güçlü, en akýllý ya da ne bileyim en geliþmiþ sperm olduðu anlamýna gelmez...Kendi boyutunun milyarlarca kat büyüklüðündeki bir parkurda yapýlan bu yarýþa öyle iç ve dýþ etkenlerin katkýsý olmuþtur ki, en zayýf olmasýna raðmen kazanan "O" olabilmiþtir...Yumurtanýn döl yataðýndaki pozisyonu ve hareketi, parkurdaki kayganlýk, rahim kaslarýnda gerçekleþen ve bir kýsým yarýþmacýlarýn lehine olan refleks tarzý kasýlma ve gevþemeler, Satürn'ün yaydýðý elektro manyetik ve dahi kozmik dalgalarýn o AN'ki gücü ve seyri...Daha onlarca neden...Say say bitmez...

Hisseler de böyledir...Hatta daha da kötüsü, bu yarýþýn kaz***** yoktur...Bir dönemin en çok kazandýran hatta piyasaya yön veren hisselerin bir çoðunun, adýný bile bilmiyor yeni nesil...Ha keza bir dönem getiri sýralamasýnda en önlerde giden MGROS, PETUN, TTRAK gibi hisselerin yüzüne bakan yok bugünlerde...Mesela senin için "en iyi" olabilir ama geçen yýl 45 TL. den alan için Dünyanýn en kötü hissesi ASELS'dir...

Gibi...

Hisse iþi Dünyanýn en zor, en zahmetli ve bir o kadar saðlýða en zararlý iþidir abi...Ýçten içe yer bitirir insaný...Haberin bile olmaz...Bir bakmýþýn safra kesesi yok, damarlarýn stent dolmuþ, karaciðer bitik; stresten içtiðin sigaradan dolayý akciðerler yerine fýs fýstan hava çekiyorsun ...

*

Ýþte BES, benim gibi -saðlýðý açýsýndan- piyasa kazýðý yemiþ ve iþbu sebeple 'saðlýðýný öncelikle düþünenler' için bulunmaz kaftan...Devletin verdiði % 25 getirinin üstüne % 10-15 de ben koysam...Tuzsuz aþým dertsiz baþým...En azýndan kazandýklarýný yiyecek saðlýðýn olur...Zamanlama açýsýndan çok geç geldi dediðim de buydu iþte...Mesela gençler bu son kýsmý en az 5 kez okusun...Anlamayanlar 10 ...Daha da anlamayanlar çýktýsýný alýp yataðýnýn üzerine çerçeveletsin...Olmadý sabah öðle akþam günde 3 kez suya okuyup içsin abi...SU'dan alsýn þifayý...Su deyip geçmeyin; kainattaki en maksimum ve rantabl hafýzaya sahip þeydir kendileri...

*

Ha, hiç kimsenin kaybý ya da kazancýnýn bana zerre faydasý olmaz...Açýk söylemek gerekirse ne üzülürüm ne de sevinirim...Kazandýðýmý da ibanlarýnýza EFT yapacak deðilim tatilde raký içmek varken...Bak, unuttum yine...Ne rakýsý, o da yasak a.q...Ne deyim, batsýn bu Dünya yaw…

Bana bir faydasý olmaz ama üzüntün için de eyvallah...En azýndan merhametin çýktý su yüzüne...
    Bir kere belediyede iken öðrenci olmamýn yanýnda sözleþmeli personeldim.Ýstanbul büyük þehir belediyesi beyaz masanýn ilk personellerindenim...yaþým 45..senin yaþýný bilmem....ama umurumda da deðil zaten..Eðer sadece benden büyük isen de bir büyüðüme saygýsýzlýk etmek istemem...Ama aslýnda saygýsýz ifadelerde bulunan kiþi sensin....

Verdiðin örnek kýsa vadeli al sat yapanlar için ve þirket yerine hisseyi takip edenler için geçerli durumlar...TTRAK örneðini vermiþsin..ttrak son 10 sene içinde 2 tl den 80 tl ye giden bir hisse.þu anda bile %1660 kazanç saðlamýþ durumda...yaný aslýnda komik duruma düþmüþsün....trakya cam da keza öyle..TTRAK tör satýþlarýnýn ve karlýlýðýnýn düþmesi sonucu fiyatýnda düþüþ yaþadý...Yani düþmesi çok süpriz deðil..UV giren adamýn hisse seçimine dikkat etmesi gerekir. Belliki sen dikkat etmemiþsin...Ve sonuçta hasta olmuþsun..

Ben sana bu tür en az 30 hisse sayabilirim..Ama sen gidip manipulasyonun odaðýnda spek hisseleri alýrsan durum bu olur.

Alacaðýn hissenin önce patronuna bakacaksýn...Son indirgenmiþ nakit akým yöntemine göre fiyatýný belirleyeceksin.Esas Faaliyet karý ile net karý paralelmi, özvarlýk karlýlýðý ne durumda bunlarý bileceksin.Ve asla kýsa vade düþünmeyeceksin...

Asel 16 lardan 11 e düþtüðü zaman herkes kan aðlýyordu....Böyle hissemi olur? Uzun vade yatýrým artýk bitmiþtir.....bizi bu hisseye sokanýn Allah belasýný versin ....vb serzeniþleri,beddualarý çok duydum..Ayný asel bölünmemiþ hali ile hesaplarsan þu anda yaklaþýk 60 tl..ederinde....47 tl den alanda muhtemelen bir kaç sene sonra bölünmemiþ hali ile 100-150 tl arasý satacaktýr....

Önemli olan nokta yatýrým yapacaðýn hissse senedini doðru seçmen....Bunu yapamýyor ve uv bekleyemiyorsan ...herþeyden önce saðlam kaðýtta zararda yada karda duramýyorsan tabi ki hasta olursun..Her daim hisseyi borsada takip etmek tüm sinirlerini yýpratacaktýr..

GERÇEKTEN HASTA OLMANA ÇOK ÜZÜLDÜM..BENDE KALP HASTASIYIM..AMA BORSADAN DEÐÝL..BANKACILIK YÜZÜNDEN...Borsadaki kayýplarýma hiç bir zaman üzülmedim.Çünkü kaðýdým kurumsal ve güvenilir bir firmanýn kaðýdý ise kar edeceðimden eminim...
    Bir trkya cam,bir tofaþ,bir asel, bir soda,bir arçelik,bir ttraktör,bir tüpraþ,bir ereðli,bir isdmr., bir borusan vs....firmalar gece ben yatarken çalýþýyorlar..Ve bana az yada çok temettü verecekler...En azýndan temettü bile vermeseler yatýrýmlarýna devam ediyorlar...
    Bu ise kendimi gayet emniyette hissetmeme neden oluyor..Sana da tavsiye ederim.....Fakat insanlara hakaret etmen sana birþey kazandýrmaz...Bence üslübunu deðiþtirmelisin.

Allah þifa versin.....bilirim bu durumu..

4. @yetkisiz abi diyelim artýk yaþýnýzý göstermiþsiniz. Bir çok konuda haklý olabilirsiniz. Size katýlýyorum. Sadece malý derin devletin býrakmasý cýkarmasý kýsmýna þüphe ile bakýyorum. Þu an saðlýklýyým yaþýmda genç sayýlýr. eðer daha erken emekli olma sansým varsa bunu denerim yaþýný beklemem dolayýsýyla gençlere bu nedende bes çok uzak kalýyor.

Borsaya girme amacýmýz yada yatýrým yapma amacýmýz erken yaþta emeklilik yada emeklilik demeyelim iyi bir gelir elde edip çalýþmadan yaþamak amacýmýz. Ben emeklýlýk yaþýný bekleyecek olduktan sonra emekliliðin anlamý kalmýyor.

Mesela benim amacým portfoyu iyice büyütüp iþimden istafe edeceðim veya istafe etmeyip iþ yerinde haksýzlýklara boyun eðmeyeceðim iþten atarlarsa atsýnlar nasýlsa artýk calýsmaya ihtiyacým yok iþ veren iþine geliyorsa beným istediðim þartlarda beni calýstýrsýn ýsýne gelmýyorsa cýkarsýn diyeceðim bu paranýn özgürlük verdiðini düþünüyorum.

Belki can sýkýntýsýndan ticaretle uðraþacaðým veya dünya turu hayallerým var dünyanýn farklý güzelliklerini görmek için gezeceðim. Yani benim amacým para kazanýp ömrümün tüm zamanlarýnda bu parayý yemek coluga cocuga para býrakmak filan gibi bir düþüncem yok. Kendinizi benim yerime koyun.

saðlýklýsýnýz, bekarsýnýz evlilik düþünmüyorsunuz 30 yaþýndasýnýz. Þimdi siz 56 yaþýnda emeklilik hayatýnýn hayalinimi kurarsýnýz yoksa 35 yaþýnýzda büyük paralar kazanýp hiç çalýþmadan yaþamanýn hayalini mi ?

Bir hayal edin 56 yaþýmda ferari alacak param oldugunu düþünün sizce ne kadar zevk alabilirim. Belkide þeker ve kalp hastalýklarým sebebiyle 56 yaþýmda elimde bir deðnekle yürüyemez halde iken paramýn olmasýnýn ne kadar önemi kalacak.

Yaþ ilerledikçe hastalýk riskleri artýyor zaman her geçen gün aleyhimize iþliyor. Kainatýn bize baðýþladýgý bir zaman var. En azýndan bizim algýladýgýmýz bir zaman var. Dolayýsýyla bes ile yavas yavas kazanýyor olmak aslýnda zamandan caldýgý için pek iyi bir yöntem gibi görünmüyor. Ha diðer tarafta dediðiniz gibi stres ve sýkýntýyla saglýktan götürüyor ancak belkýde daha kýsa zamanda sizi istediðiniz seviyeye taþýyor.

Ayrýca stresi sadece borsaya baðlamamak lazým evlilik coluk cocuk ve bunlarý besleme stresi bana göre dünyada katlanabileceðiniz en büyük streslerin baþýnda geliyor. Eþimi çok seviyorum cok mutluyuz bakýn bir selfie çekip koyalým palavralarýyla kendý kendýmýzý kandýrmayalým. Evlilik yapan her iki tarafta mutsuz ve piþman ha bir çocuk olayý insaný can damarýndan vuruyor belki bir çok þeyi unutturuyor. Ama en nihayetinde oda geçici 1. sýnýfa basladýgýndan itibaren sorunlar tekrar boy göstermeye baslýyor cocuk buyudukçe sorumluluk geçim dertleri katlanmaya baslýyor býrde bu cocuk haylaz hayta cýkarsa iyice patladýn demek.

Þimdi aldýgýnýz risklere bakarmýsýnýz ömrünüzü kýsaltmak (stres) için sanki elinizden geleni yapýyorsunuz. evleniyor coluk cocuk yapýyor calýsýyor kazancýnýzý yemeyip bese koyuyorsunuz 56 yaþýnýza geldiðiniz zaten calýsmaktan tükenmiþ evliliðin verdiði sinir stres halinden yýpranmýþ bir halde en nihayetinde hastalýklarýnýzla beraber artýk siz bir emeklisiniz. Ulan hayatýmý caldýn be ne emekliliði.

Þimdi gelelim benim gibilere toplum evleneceksýn diyor. ben evlenmeyecem diyorum. Evlenýrsem yatýrým planlarým büyük ihtimal suya düþer coluk cocuk derken býrakýn borsayý herhalde bese bile para koyacak halým kalmaz. sonra sýradan ýnsanlar gýbý yaþar ve ölürüm týpký hayallerimin öldüðü gibi.

Bir de iþin þu yaný var evlendin diyelim anlaþabileceðinin garantýsý yok belkide boþanýp birde nafaka ödeyerek dertsiz basýna dert alacaksýn. Hadi diyelim bu olmadý bir þekilde kavga dövüþta olsa idare ediyorsun varsayalým týpký þu an evlilerin hayatlarýnda oldugu gýbý. cocuk ya olmazsa ? ya o parkuru geçecek gücü bulmazsa ya parkurda cok fazla engel varsa ? hadi diyelim parkuru geçti peki ya gerçekten saglýklý sekýldemý dünyaya gözünü açacak ya saglýksýz gelirse hastalýklý doðarsa. TÜm bunlar bir risk deðil mi ? Bu riske hangi mukafaat için katlandýgýmýzý bir düþünün.

Çoðu kiþi eminim içinden þöyle diyordur yaþlanýnca kim bakacak abi :D Aslýnda çoluk cocuk ve evliliðin tüm meþakkatýni afedersiniz kendinize bakacak bir çocuk meydana getirmek için evlenmiþ olmak ne kadar acý birþey. Oðlum seni dünyaya getirip büyüttüm ama ben ölürken bana bak diye. Yok yav ben o yaþasýn diye cocuk yaptým o en iyi þartlarda hayatýný yaþasýn mutlu olsun beným kanýmdan býr parça demeyin þimdi beynimizin arka tarafýnda bilinç altýnýzýn da altýnda birþeyler var yaþlanýnca bana bakmalý kýsmýnýda mutlaka düþünüyorsunuzdur yabana atmayalým þimdi.

Vicdansýz deðilim aslýnda o dünyaya gelen cocuga yuklenen sorumlulugun peþindeyim bunu haksýz buluyorum. O cpcuk istediði hayatý yaþamakta özgür olmalý anne ve babasýna bakmanýn onun kendi vicdanýyla alakalý þahsen ben öyle birisi deðilim yani anne ve babamý kesinlikle en iyi þartlar da bakarým yanlýþ anlaþýlma olmasýn. benim kastetiðim.

Evlen bak yoksa yaþlanýnca kim bakacak diyenlere. Evlilik güzel birþeydir numarasýný yutmayýnca evlen ki cocuklarýn yaþlanýnca sana baksýn muhabbetý yapýyorlar. lafým onlara.

Evliliði geçtim calýsmakta bir stres abi sürekli birilerinin emri altýndasýn onu yapma buraya gitme calýs sabah geç gelme izne bu ay cýkamazsýn esnaf oldugunu düþün borsadan bir farký yok anasýný satayým malý satacam diye insanlarý kandýrýp duruyorsun. aramýzda esnaflarda vardýr kötü bir malý iyi diye tanýtýp satmak ne kadar ahlaklý ký ? 1 saat sonrada eminim cuma namazýna gitmek için dükkaný kapatan ne kadar da dinine baglý ve ahlaklý birisi dersiniz.

Ahlak kime göre neye göre ahlak ? gerçekten kitaplarda geçen doðru bir ahlak mý anlamýna geliyor bunlarý sorgulayýn adalet kime göre neye göre adalet ? neden evrensel deðil adalet bizim ülkede farklý iþlerken baska bir ülkede farklý iþler neden cezalar eþit deðil. hýrsýzlýk yapan türkiyede yapmýþsa 5 yýl yiyorken atýyorum fransada yapýnca 20 yýl yiyor adalet niye eþit deðil ? ahlak doðruluk dürstlük vb gibi kavramlar niye evrensel deðil.

Herneyse daha fazlasý agýr gelecek. Ah içimi bir bilseniz beyniniz level atlar dünyaya isyan eder hale bile gelebilirsiniz. sanýrým buda kendýný tanýmak ve kým oldugunu býlmek anlamýna gelýyor.

neyse iþte tum bunlarý düþünün siz olsanýz beným yerimde nasýl bese yatýrým yapmayý mantýklý bulursunuz abi. bende yapabýlecegýmýn en mantýklýsýný yapýyorum KOYDUM PARAYI VÝOP'A KALDIRAÇLI PIYASAYA KENDIM BECEREMEM STRESINEDE KATLANAMAM VAKITTE BULAMAM diye VERDÝM PARAYI ALGORITMAYA ALSIN SATSIN ANASINI SATAYIM NE UGRASACAM PARA ÝÇÝN PARA BENIM YERIME UGRASSIN DEDIM.

MECBURUM RISK ALMAYA MECBURUM VIOP YAPMAYA KISA ZAMANDA BU OLUYORSA OLSUN OLMUYORSA ZATEN 56 YAÞINI BEKLEMEKTE HÝÇBÝRÞEYÝ DEÐÝÞTÝRMÝYOR HAYALLERIM O YAÞTA ÖLMÜÞ OLACAK. Ben hayatýmý yaþamak için geldim. MUtluluk için geldim hayatýmýz daki en deðerli þey mutlu olmak yaw.

Mutlu olamadýktan sonra hayatý yaþamanýn anlamý ne

Kapanýþýda afyonlu bir nine usuluyle yapayým. bunca dertli yazýdan sonra iyi gelir.

vaaaaaa hiç ölemi deninirmiþþþþ. El gýnaa vallahiiiii evlenmedi derleeee bekar bekar geziyo derleeeeee vah dellik ha heç önemi olurumuþþþþþ Ynlýzlýk allaha mahsustur heç yanlýz galýnýrmý kiminen dertleþcegg coluðun cocugun olmeceeeeekmi yaþlanýnca netcennn kim bakýcek kim eligden dutucekkk olmaz öne þey soyumuzu kim ilerletcek.

Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
    Sokrates twit @erhanacikgoz1

5. Bulunduðunuz yerden 56 yaþ uzak geliyor anlaþýlan Banada uzak kalýyor ama ters taraftan.
    Yýllar çok hýzlý akýyor gidiyor.

Ýdeal olan senaryo, genç yaþta bol para kazanmak elbette.
    Hatta en ideali, zengin bir ailenin çocuðu olarak aðzýnda gümüþ kaþýkla doðmak. Ama bu senaryo pek de kiþilerin seçimine yada çok çalýþmasýna, risk almasýna falan baðlý deðil. Zira böyle olanlarýn bu sayfalarda cirit atmaya yada BES'e ihtiyacý yoktur büyük ihtimalle. Dolayýsý ile onu eleyelim.

Þimdi yukarýda yazdýðýmýz ideal olan senaryoya gelelim. Bu, herkesin olmasýný istediði þey zaten.
    Bahsedilen hayallerde yer edenlere bakýlacak olursa, orta gelir seviyesinden deðil, çok ama çok kazançtan bahsediyoruz. Yani en kaba söylemle dolar milyoneri olmaktan bahsediyoruz. Ülkemizdeki dolar milyoneri sayýsý hane olarak 30.000 civarýnda. Bunun 2 katýndan biraz fazlada 250.000-1.000.000$'ý olanlar var. 100.000 hane diyelim. Ülkemizde kabaca 16.000.000 hane var.

Bu 100.000 hanenin 40.000 kadarý atadan babadan zenginmiþ. 60.000 hane kendi imkanlarý, öngörüleri, atýlýmlarý ve aldýðý risklerle sonradan olanlar. Yani her 100.000 hanenin 375'i ancak risk alarak bahsi geçen yaþam standardýný yakalamýþ, 99.625'i yakalayamamýþ.

Risk alýp, 375 haneden biri olabileceðine inanan elbette alsýn. Ama 99.625 haneden birisinin olma ihtimalinin 375 haneden birisi olma ihtimalinden 266 kat fazla olduðu ülkemde, BES gibi alternatifleri göz ardý etmemek lazým bence.

Ayrýca, 56 yaþý gözünüzde çok büyütmeyin. O yaþta saðlýðý yerinde olan bir kiþi hala her þeyden çok zevk alýr, hatta pek çok kaygýyý geride býraktýðý için hayattan muhtemelen, 30'lu yaþlarda olupta hayatýný düzene koymaya çalýþan birisinden çok daha fazla zevk alýr. 56 yaþýnda Porsche'ye binmiyordum ama expat olarak çalýþtýðým 50'lili yaþlarýmýn ilk yarýsýnda Z4'e binmiþliðim ve aþýrý zevk almýþlýðým var.

Bu tip yazýþmalarýn büyük kýsmý hayat felsefesi tartýþmalarýna döner ve tek bir doðru yoktur. O yüzden genç yaþta 100.000'de 375'e girmek isteyenlere saygý duyuyorum. Düzenli, stressiz, belirli yaþam standardýný hedefleyip bunu BES gibi tasarruf araçlarýnda arayanlara da saygý duymak lazým.

Selamlar

6. Dedikleriniz çok yerinde anlayana.
    Yaklaþýk 20 senedir uðraþýyorum. Kendimce oldukça iyi sistemler geliþtirdiðimi düþünüyorum, ancak o kadar zaman aldý.
    Saðlýðý özellikle etkilememesi lazým, çok önemli. Buz gibi bir psikoloji sahibi olunmalý. Kaybedilenle kaybolunmamalý. Yoksa bir anlamý yok.

Hisse misse iþleri zor iþler...Hem paraný hem saðlýðýný alýr haberin olmaz...Mesela ben...Çuvalla para kazanmýþ bir o kadar da kaybetmiþim...Þimdi kendime fazla fazla yetecek param var ama her þey yasak...Rakýyý bile yasakladý doktor...S.keyim böyle hayatý...Bizim zamanýmýzda yoktu bu BES Mes iþleri, bu piyasada çok hýrpalandýk...Þimdi koskoca Ýþ Yatýrým mesela, ki an itibariyle elimde tuttuðum fonun yöneticisi...Adamlarýn milyon tane departmaný var, her türlü veri, rapor her ne boksa dibine kadar inceliyor...Benim yapmam gereken þey diplere yaklaþtýkça elimdeki fonlarý Hisse Fon'a, zirve gördüðüm yerlerde ise Faiz içeren fonlara çevirmek için talimat vermek ve para sayma makinesinde paralarý saymak...

Bizden geçti tabikine, artýk gençlere öðüt olsun bu yazdýklarým...Para kazanmak için seçtiðiniz yöntem saðlýðýnýzý bitiriyorsa ve kazandýðýnýz paralarý yiyemeyeceðinizden endiþe ediyorsanýz hemen o piyasadan kaçýn...

Nokta...

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
    Türkiyede bes sadece ve sadece emeklilik þirketlerinin ve bankalarýn mevduat faizi vermeden maliyetsiz kaynak elde giriþimidir.Çok net...BES den þu ana kadar kaç tane emekli olan adam gördünüz ki? %25 devlet katkýsýnýn bile ilerd ne olacaðý meçhul? Bes e girenlerin çoðunun devlet katkýsýnýn üst sýnýrýndan ve bu katkýnýn devlet tahvillerine yatýrýlmasý zorunluluðundan haberi bile yok
    BES ile ilk defa 2003 te bankada tanýþtým.. O zamanlar banka þubelerinde BES satýlýyordu..Evet yanlýþ okumadýnýz resmen bes satýlýyordu.......Çalýþan personelin hedefleri vardý ve bunun üzerinden pirim alýnabiliniyordu..Þimdi var mý bilmiyorum...

BES de alýnan konisyonlar ve yatýrým yapýlan fonlarýn getirisinin bazýlarýný yukarýda paylaþtým.Ve hala bu sistemi savunanlarý gördükçe þaþýrýyorum.

Duhul
    Feb 2017
    Ýkamet
    Adana
    Gönderi
    11,215
    BES in zorunlu hale getirilmesi ise tam bir facia..Asgari ücretliden zorunlu kesinti yapacak kadar gözleri dönmüþ bu þirketlerin.Adam zaten hayatýný zor idame ettiriyor..Birde asgari ücretli çalýþandan bes kesintisi zorunlu hale getiriliyor...Bu sadece ve sadece bes firmalarýna maliyetsiz kaynak saðlama giriþimidir.Çok net.

Sayfa 89/499 ÝlkÝlk ... 3979878889909199139189 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •