Originally Posted by
Moruf
Selamlar, BES'e 2017 de girdim. Bu sene 6 yýl dolacak. 10 yýl beklemeyip bu sene çýksam BES'ten ne kadar zarar ederim? 4 sene daha beklemeye deðer mi?
Not 1: Uygulamadan bugün ayrýlsam ne kadar alýrýma baktým. Þimdi çýksam 100 liram 80'e düþüyor. (2 ay sonra 6 yýl dolacak. O zaman kaç verecekler bilmiyorum.)
Not 2: Çýkarken getiri üzerinden hesaplanan stopaj vergisi de kesiliyor. Miktar çok fazla geldi. Ýnsaf diyorum.
Not 3: 10 yýl dolunca devlet katkýsýnýn %60'ýný alýnabiliyor. 6 yýl dolunca ise %35 i. Bu enflasyonist ortamda devlet katkýsýnýn %25'i zaten kuþ olmadý mý? Aslýnda çýkmak için iyi bir zaman gibi. Ne dersiniz?
Uygulamadan baktým þimdi. Hesabýn 6 yýlý dolmadýðý için %15 ini ancak alabilirsin diyor. O da 20K lira yapýyor. (Toplam 130K devlet katkým var) 2 ay sonra 6 yýl dolacak. O zaman (%35'i 45K yapýyor) verecekler. 10 yýl için 4 yýl daha beklemeye muhtemelen gerek yok. (%60'ý 80K yapýyor)
Asýl stopajdan gömüyorlar.
Ama stopaj sabit mi acaba? 3 yýl sonrada ayný oranda stopaj kesilecek, 10 yýl sonrada doðru mu?
Yer Ýmleri