Senin almaya cesaret edemediğin riskleri alanlar, senin yaşamak istediğin hayatı yaşarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Öncelikle temettü'nün faydasız olduğuna dair efsaneyi mantıklı açıklamalar ile bertaraf eden bir yazı paylaşıyorum. Yazar yazıyı kaldırmamı isterse iletişime geçmesi yeterlidir.
Link : http://www.hisse.net/forum/showthrea...8#post13873808
İçerik ;
Sn temettücüler, temettü yatırımcıları, temettü sevdalıları,
Borsalarda temettü dağıtımlarının yanlış anlaşılmasında, hoşa gitmemesinde veya safsata olarak anılmasında temel teşkil eden bir durum vardır, buna eskiler temettünün kesilmesi derler.
Eski zamanlarda hisse senetleri kağıda basılı (fiziki) menkuller iken, üstte ortaklık payı, altta yeni pay alma kuponları ve temettü kuponları bulunur imiş. Her yıl temettü ve/veya bedelsiz hisse dağıtımı vakitleri yatırımcılar bu kuponları asıl hisseden ayırır, ilgili bankalara götürür ve temettü ödemelerini nakden alırmış. Bazıları ise bu kuponları ait oldukları şirkete götürerek yeni paylarını teslim alırlarmış.
Gel zaman git zaman fiziki menkuller merkezi saklamaya tabi tutulmaya, kendileri hareket etmeden sahipleri değişmeye başlamış. Daha sonraları fiziki senetler tamamen tedavülden kalkarken yerlerini kaydi menkuller almış.
Şimdilerde temettü kuponlarının kesilmesi ve yeni payların teslimi elektronik ortamda gerçekleşiyor, yerimizden kalkmadan kar paylarımızı alıyoruz.
Yalnız ülkemiz borsası ile beraber yurt dışında da kullanılmakta olan yöntem yatırımcılarımızı rahatsız etmekte ve kafaları karıştıran temel problem olmaktadır : Temettünün fiyattan kesilmesi.
Daha önce çeşitli zamanlarda söylemiştim ancak tekrarında yarar görüyorum, bir hissenin fiyatı iki bileşenden oluşmaktadır : Pay Değeri + Temettü Kuponu Değeri. Teoride, bir payın değeri şirketin varlıklarını yansıtmaktadır. Üzerinde temettüsü olmayan X şirketine ait hisse temettü açıklanmadan önceki gün 10 TL olsun. Ertesi gün bu şirket 1 TL brüt temettü açıkladığında Fiyat Bileşimi : 9 TL (Pay Değeri) + 1 TL (Temettü Kuponu Değeri) olmaktadır. Yani dün 10 lira olan bir hisse değeri aslında 9 liraya gerilemiştir.
Tam etkin piyasada mantıklı yatırımcılar (homo economicus) tarafından fiyatlama yapıldığı düşünülür ise ertesi gün şirket değerinin aynı kalabilmesi için pay değeri 10 TL ve temettü kuponu 1 TL olduğundan işlem fiyatı -hemen olmasa da- 11 TL'ye yükselmelidir. Aksi durumda yani temettülerin telafi edilememesi durumunda pay değeri yani şirketin değeri sürekli gerileyecektir.
Burada şunu eklemeyi unutmamalıyız. Varsayımımızdaki şirketin her yıl net varlıkları sabit, her yıl aynı temettüsü sabittir. Bazı arkadaşlar temettünün özsermayenin yenmesi olduğunu bu yüzden pay değerinin gerilemesinin normal olduğunu söyleyecekler. Bu yanlıştır. Çünkü her yıl şirket elde ettiği karı yani ekstra değeri dağıtmaktadır, bu yüzden kendinden birşey eksilmemektedir. Bu durumda pay değerinin telafisi teoride şirketin aynı fiyatta kalabilmesi için bir zorunluluktur.
Bununla ilgili şöyle bir şekil çizdim :
Kırmızı grafik olması gereken, yeşil ise pay değerinin telafi edilememesi durumunda ortaya çıkan grafiktir. Borsamızda her ikisinin de çeşitli örnekleri mevcuttur, bunları kendiniz google finance'den bulabilirsiniz. Bahsedilen fiyat grafiğidir, getiri grafiği değildir.
Bu konuda bir yorum da şudur : Temettü öncesi hisse 10 TL idi, ertesi gün 9 TL eden bir hissem, 0,85 TL nakdim ve 0,15 TL vergi giderim oldu. Toplam portföy değerim değişmedi ve hatta vergiden dolayı azaldı, ben bu işten ne anladım ? Daha önce belirttiğim gibi, şirketin varlıklarını yansıtan pay değeri teoride telafi edilmelidir, yani temettü kesilmesinden sonra da elde 10 TL'lik hisse ve artı değer olarak 0,85 TL nakit temettü olmalıdır. Etkin olmayan piyasalarda telafi edilemeyen pay değerlerinden dolayı temettüye kötü bir yaklaşım vardır.
Burada yadsınamayacak nokta şudur ki, yeşil grafik gibi her yıl hisse değeri düşse dahi, piyasanın her yıl 1 TL temettü ödeyen bir hissenin 0'a düşmesine izin vermeyeceğidir. 1 TL brüt temettü ödeyen bir senedin, her yıl fiyatı aritmetik olarak azalması durumunda verimleri şu şekilde gerçekleşecektir :
1. Yıl Fiyat 10 TL Verim %10,00
2. Yıl Fiyat 9 TL Verim %11,11
3. Yıl Fiyat 8 TL Verim %12,50
4. Yıl Fiyat 7 TL Verim %14,28
5. Yıl Fiyat 6 TL Verim %16,66
6. Yıl Fiyat 5 TL Verim %20,00
7. Yıl Fiyat 4 TL Verim %25,00
8. Yıl Fiyat 3 TL Verim %33,33
9. Yıl Fiyat 2 TL Verim %50,00
10. Yıl Fiyat 1 TL Verim %100,00
11. Yıl Fiyat 0 TL Verim : Sonsuz
Herhalde borsaya yeni başlamış bir kişi dahi böyle bir durumun gerçekleşemeyeceğini kavrayacaktır. Dikkatinizi çekerim, ilk yıllar verim artışları az iken sonra ivmelenerek artmaktadır. Yani hisseler, ilk yıllarda temettülerini telafi edemiyormuş gibi davranabilirler, ancak bu sürdürülebilir değildir, bir eşik noktası vardır, daha sonra onu ucuz bulan yatırımcılar tarafından tekrar fiyat yukarı çekilecektir.
Bu yazının ana fikri : Telafi edilemiyor diye temettülere kızmayın, her şey yolundaysa telafi kaçınılmaz bir sonuçtur
Saygılarımla.
+Yazıya cevap verilmeyecektir yeterince açıktır
22 gündür program bendeymiş hergün son tarihi baz alarak yeniden tarama yaptım ilk mesajımı 9 ekimde buraya yazmışım alım yaptığımı belirterek ki 6 ekimde yapmışım bu taramayı
bu resimde de bugünkü tarama
tek değişen o günden bugüne hisse fiyatlarının yükselmesi ile getiri yükselmiş..
Yalnız şöyle söyleyeyim ben 9 ekimde bu hisseleri aldığımdan bu güne yaklaşık olarak hepsi ortalama %10 civarı arttı. İlk resimde getiri oranı 21200 iken son resimde 22200 gözüküyor. %10luk artmaya rağmen bu hesap doğrumudur?
programa manuel müdahaleyi mümkün hale getirsinler.
2 dakikada anlatırım. aslında tüm olanı.
dün listede yeni çıkan bir hisseyi var sayalım fiyatı 50 den çıkardı karşımıza.
kriterlerimiz arasından Tv FK vs. en kutsal değerleri filtre yaparak.
sonra aldık hisseyi o gün ama..
50 den aldık.
yarın olmazya oldu başladı hisse taban çekmeye. oldu hisse 20 tl
üç ay sonra baktınız tarama sonuçlarına
öyle bir hisse tarama sonuçlarında yok yani aldırmamış.
manuel ayarlara izinversinler. 2 dakikada tüm tarama sonuçlarını değiştireyim size.
blançolar ile oynamıcamsadece fiyat.
bundan matriks programı yokkken daha orda sistem yazılamıyorken repaint yapıyormu bazı algolar diye metastockta yaparık bu testleri.
beklemeyelim diye .
sinyal al vermiş ise bir sonraki bar değerini % 10 düşürürdüm.
sonra yeniden test ederdim. bakardım orda al sinyalinden eser yok.
kısaca borsaya yeni başlayanlar için bu tip şeyler heyecan veriyor olabilir.
Yer İmleri