Sayfa 107/637 İlkİlk ... 75797105106107108109117157207607 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 849 - 856 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1.  Alıntı Originally Posted by diproyal Yazıyı Oku
    Çok güzel anlatmışsın.
    Ancak çoğu yatırımcı ve insanlar rasyonel değil daha “insani†olduğundan garanti parayı seçmiş olabilir

http://islamiktisadi.net/index.php/2...ichard-thaler/
    thaler, bu yıl nobel iktisat ödülünü aldı..önceki sayfalarda konusunu etmiştik..nudge(dürtme) kitabında davranışsal ekonomiden bahsediyor...insanın seçim mantığını-güdülerini anlatıyor...kitabı aldım, en kısa zamanda okuyacağım...başlık takipçilerine de tavsiye ederim.

2.  Alıntı Originally Posted by Hasan. Yazıyı Oku
    sn abim selamlar maliyetin önemi yok dediniz ama soruma cevap verir misiniz ?
    bi portföyüm var diyelim. 5 yıllık. maliyetim 10tl olsun. toplam sermeyem 10.000 tl olsun. 1000 lotum var.
    5 senede 1000 lirada temettü almışım. temettülerle tekrar hisse almışım toplamda 1000 lotum olmuş.. hisse fiyatına bakıyorum şuan : 12 tl.. 12.000 tl alacagım satarsam . 2000 tl kardayım...

ama bakıyorum ki 5 senede 2000 tl kardayım. %20. bana göre kötü bi performans sergilemiş.. zaten son 4 yılın enflasyonu %40 diye biliyorum... enflasyon karşısında erimiş gitmiş....

şimdi maliyet hesabı bu noktada önemli değil midir ? ne yatırdığımızın önemi yok mudur ? ikincisi maliyet hesabım doğru mudur ? temettü ile de aldıklarım maliyeti arttırdı fakat cebimden para çıkmadı 1000 tl lik hisseler almışım fakat o 1000 tl yi şirket bana geri vermiş... benim paramı bana vermiş..

ne düşünürsünüz bu konuda. diğer abilerimden de cevap beklerim...
    Kendi cevabımı vereyim...muhatap zaten ayrıca cevap verir.

Bir portföye hisse alırken, çeşitli kriterler belirleyip, buna göre alım yapıyoruz...portföyden bir hisseyi çıkarırken de aynı şekilde...kriterler neler olabilir tartışmıştık...efk trendinde bozulma, teknik sinyaller vs...eğer hisse maliyetinin %20 aşagısında hisse portföyden çıkarılır gibi bir kriter yoksa maliyetin bir önemi kalmıyor.

Hisse fiyatı 30 tl ve senin maliyetin 10 ya da 12...bence de bir şey farkettirmemesi lazım...hisse çıkış koşullarını sağlarsa satılır, yoksa portföyde kalmaya devam eder.

3.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku
    Kendi cevabımı vereyim...muhatap zaten ayrıca cevap verir.

Bir portföye hisse alırken, çeşitli kriterler belirleyip, buna göre alım yapıyoruz...portföyden bir hisseyi çıkarırken de aynı şekilde...kriterler neler olabilir tartışmıştık...efk trendinde bozulma, teknik sinyaller vs...eğer hisse maliyetinin %20 aşagısında hisse portföyden çıkarılır gibi bir kriter yoksa maliyetin bir önemi kalmıyor.

Hisse fiyatı 30 tl ve senin maliyetin 10 ya da 12...bence de bir şey farkettirmemesi lazım...hisse çıkış koşullarını sağlarsa satılır, yoksa portföyde kalmaya devam eder.
    Tamamen hemfikirim, bütün yatırımcılara hitap edecek tek bir yöntem olması mümkün değil. Piyasalarda trader ve yatırımcı davranışları da farklıdır. Forex'de işlem yapan birisi tabi ki maliyet hesabı ve stop loss mutlaka uygular. Yatırımcı davranışı ise farklıdır.

Yatırımcının bakması gereken önündeki bir yılda hisse fiyatı daha yukarıda oluşur mu oluşmaz mı onu tahmin etmekten geçer. Mesela geçmiş f/k'lara bakılmaz, TTE (trailing twelve months earnings) denen bir yıl sonraki oluşacak fk'ya bakılır. Ona da bakabilmen için oluşacak karı tahmin etmen yani ciddi çalışman gerekir. Bu noktada da maliyetin herhangi bir önemi yoktur. Hisse fiyatı düşük seyredecekse, maliyetim yüksek diyerek satmazsan zararı artırmaktan başka bir işe yaramaz. Aynı şekilde hisse fiyatı yükselecekse de maliyet isterse dedikleri gibi eksi olsun, neden satasın ki, karı kısa kesip başkalarına ikram etmiş olursun.

Yani sonuç olarak trader değilseniz maliyet hesabı anlamsızdır. Bu sebepten kriz başlangıcında kimse satışlara inanmaz, bunlar kaçtan aldı da böyle satıyorlar, ya da bilmem kaç sene önce krizin dibinde aldılar diye düşünür. Oysa ki satıcılar geliyor olan tsunamiyi görmüş, maliyet vs. gibi hesaplara girmeden zararı azaltmanın derdine düşmüşlerdir, kaç defa yaşadık ve biz de bu tecrübeler o zaman olmadığından defalarca altında kaldık.

4. Portföy seçimi konusunda risk getiri arasındaki ilişkiyi ilk ele alan kişi Markowitz'dir. Modern Portföy Teorisi olarak bunu öne sürmüştür. Hisse seçiminin nasıl yapılması gerektiğini açıklamıştır. Bir çok eleştiri alsa da günümüzde hala en geçerli yöntemlerden birisi budur. Öte yandan insanın nasıl davranması gerektiğini söyleyen modern portföy teorisine karşın günümüzde davranışsal finans öne çıkmaktadır yani insanın nasıl davranması gerektiği değil nasıl davrandığının incelendiği alan. Bu tartışmada finansta %100 olarak uzlaşıya varılmadığı kesin, çünkü bu konuda ortaya atılan her şey teori. Zaten bu işin %100 doğru olduğu bir yöntem olsa herkes onu yapardı o zaman da kimse para kazanamazdı.

http://www.iijournals.com/doi/abs/10...wm.2004.434562 buradaki makaleyi başka kaynaklardan indirebilirsiniz. Yabancı dili olanlar için güzel ve çok da akademik olmayan güzel kısa bir makale. Vakti olanlara tavsiye ederim. Tek cümleyle özetleyeyim, ne yapmamız gerektiği mi ne yaptığımız mı önemli derseniz ikisi de önemli

5.  Alıntı Originally Posted by Cautionary Yazıyı Oku

ihtimal nasıl belirleniyor vs..işin detaylı teorisine girmeyeceğim....
    Ama sorumun en önemli kısmı burasıydı. Yoksa olasılık hesabını az çok üniversite sınavına hazırlananlarda bilir[emoji1]

Bu kısmı açınki herkes öğrensin. Bu topiğin güzelliği bu çünkü. Öğretici.

Örneğin gelecek altı ayda BIST 100'ün %30 yükselme ihtimali nasıl hesaplanıyor.

Expected value konusu öyle veya böyle açık. Pek çok büyük yatırımcının modellemesi var bunu hesaplarken. Ben WB ve BG'kileri okudum mesela. Onlarda ihtimal "hesabın" bir parçası değildi.
    Demek ihtimalin beklenen değerin hesaplanmasında yerinin olduğu modeller var. Bunu beğendim, öğrenmek istiyorum.

Yukardaki soruma cevap verebilirseniz, bir yerden öğrenmeye başlamış olurum.

Şimdiden teşekkürler.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

6.  Alıntı Originally Posted by ctugrul Yazıyı Oku
    Ama sorumun en önemli kısmı burasıydı. Yoksa olasılık hesabını az çok üniversite sınavına hazırlananlarda bilir[emoji1]

Bu kısmı açınki herkes öğrensin. Bu topiğin güzelliği bu çünkü. Öğretici.

Örneğin gelecek altı ayda BIST 100'ün %30 yükselme ihtimali nasıl hesaplanıyor.
    Bilimsel olarak expected value hesaplamak için CAPM bilmek lazım... Capital asset pricing model... İngilizce biliyorsanız kaynak çok nette.. direk arayabilirsiniz...

İngilizce yoksa Türkçe kaynak biraz daha sıkıntılı..

Şöyle bir baktım, gözüme çarpan şu prezentasyon oldu..

http://home.anadolu.edu.tr/~ncaglarirmak/5.HAFTA.ppt

36. slaytta formulu vs var ama ne menem bir şeydir bu diyorsanız baştan göz gezdirin, fikir verir...
    Markets may remain irrational longer than you can remain solvent.

7. Çok teşekkür ederim. Sunumda 5-6 adet kurama değiniliyor.

Ancak hiç birisinde ihtimal kavramı yok. Bu kavram çok önemli. Ben onun olduğu kuramı öğrenmek istiyorum.

Bunun bir formülü varsa, çok şeyi değiştirir. Düşünsenize 6 ay sonra BIST 100'ün farzi-misal %60 ihtimalle %30 yükseleceğini söyleyen bir formül olduğunu.

Bunların hepsi kuram elbette. 3-5 ekranda tüm verilerin toplandığı ve o ekranları görenlerin pek çok piyasayı yönlendirdiği bir dünyada yaşıyoruz. O piyasaları oluşturanların yazdığı kurallarla işleyen piyasalarda işlem yapıyoruz. Örneğin FOREX’te sistem tüm dünyada 5-6 büyük kuruluş üzerinden yürüyor. Kim nerede ne pozisyon almış görüyor, ona göre hareket ediyorlar. Borsada da buna benzer durum söz konusu.

Şimdi düşünün, birisiyle kavga ediyorsunuz ve karşınızdaki adamın, sizin her hareketinizi önceden görebilme yetisi var. Bu adama karşı kaybetmemenin yolu nedir? Mümkün değil değil mi?

Bu kuramların hepsi, araya İngilizce karıştırmayı madem çok seviyoruz, maalesef fu.. ing bu..sh.t, nothing more.

Bu adama karşı kaybetmemenin tek yolu ise onunla kavga etmemek.

Onunda adı uzun vadeli yatırımcılık.

SM-G920F cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

8.  Alıntı Originally Posted by dividend Yazıyı Oku
    Portföy seçimi konusunda risk getiri arasındaki ilişkiyi ilk ele alan kişi Markowitz'dir. Modern Portföy Teorisi olarak bunu öne sürmüştür. Hisse seçiminin nasıl yapılması gerektiğini açıklamıştır. Bir çok eleştiri alsa da günümüzde hala en geçerli yöntemlerden birisi budur. Öte yandan insanın nasıl davranması gerektiğini söyleyen modern portföy teorisine karşın günümüzde davranışsal finans öne çıkmaktadır yani insanın nasıl davranması gerektiği değil nasıl davrandığının incelendiği alan. Bu tartışmada finansta %100 olarak uzlaşıya varılmadığı kesin, çünkü bu konuda ortaya atılan her şey teori. Zaten bu işin %100 doğru olduğu bir yöntem olsa herkes onu yapardı o zaman da kimse para kazanamazdı.

http://www.iijournals.com/doi/abs/10...wm.2004.434562 buradaki makaleyi başka kaynaklardan indirebilirsiniz. Yabancı dili olanlar için güzel ve çok da akademik olmayan güzel kısa bir makale. Vakti olanlara tavsiye ederim. Tek cümleyle özetleyeyim, ne yapmamız gerektiği mi ne yaptığımız mı önemli derseniz ikisi de önemli
    Sorry, you do not have access to this article!
    Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.

Sayfa 107/637 İlkİlk ... 75797105106107108109117157207607 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •