Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
29,70 10% 5,61 Mn 27,02 / 29,70
68,75 10% 865,28 Mn 68,75 / 68,75
103,40 10% 9,37 Mn 103,40 / 103,40
37,40 10% 75,39 Mn 32,86 / 37,40
47,36 9.99% 154,19 Mn 42,42 / 47,36
12,42 -10% 773,06 Mn 12,42 / 13,30
41,08 -9.99% 35,75 Mn 41,08 / 41,08
23,24 -9.99% 716,42 Mn 23,24 / 26,24
11,63 -9.98% 295,01 Mn 11,63 / 13,02
8,23 -9.96% 30,33 Mn 8,23 / 8,23
240,50 0.12% 19,58 Mr 234,00 / 241,50
294,00 0.17% 8,83 Mr 290,50 / 295,50
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
13,18 0% 6,28 Mr 12,95 / 13,34
192,60 1.74% 5,42 Mr 189,00 / 192,60
16,73 -2.68% 538,85 Mn 16,56 / 17,34
66,90 -0.52% 5,27 Mr 66,10 / 68,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
205,90 1.33% 7,87 Mr 196,50 / 207,30
670,50 -0.37% 2,44 Mr 670,50 / 685,00
86,95 -1.02% 351,46 Mn 86,25 / 88,45
110,50 -0.72% 132,84 Mn 109,70 / 112,30
330,75 -2.14% 4,96 Mr 328,00 / 341,00
27,20 -0.8% 92,71 Mn 26,92 / 27,58
10,79 -4.09% 454,26 Mn 10,75 / 11,55
71,60 -4.15% 513,73 Mn 71,55 / 75,40

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 161/637 ÝlkÝlk ... 61111151159160161162163171211261 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 1,281 - 1,288 arasý.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatýrým Koçluðu...:::

1.  Alýntý Originally Posted by temettü emeklisi Yazýyý Oku
    Herkese selamlar!

Stratejim yok, amacým maaþým kadar pasif gelir elde etmek. Bunun için de kârýný ve mümkünse temettülerini düzenli olarak arttýran þirketlere ortak olmak ve belli kriterler bozulmadýkça satmamak.

Uzun vade yatýrým yapan biri mutlaka ülkesine güvenmek zorunda. Yoksa (bence) ne tür bir portföy oluþturursa oluþtursun, içine ne koyarsa koysun baþarýlý olamaz. Manyak derecede iyimser olmak gerekiyor. Bu kadar iyimser olan birinin de hisse senedinden baþka alternatifi yoktur diye düþünüyorum.

Son zamanlarda aklýma gelen bir baþka konu da bu altýn tahvili muhabbeti. Altýn yýllardýr deðer saklama aracý olarak kullanýlmýþ. Tüccarlar, tefeciler, iþçiler, memurlar onunla gerçekten para kazanmýþlar. Þimdiki kaðýt para, enflasyon vs derdi çok. altý ayda bir %1.2 kupon ödemeli, yýllýk %2.4 eder. TL olarak hesaplarsak 50 000 TL gideri olan biri (50 000%2.4)*100= 2,083,000 TL'lik altýn alýp devlete verirse, hem kupon ödemelerinden geçinmiþ olur, hem de teorik olarak parasý hiç deðer kaybetmez.

Bileþik faizden yararlanmak isterseniz de bu süreyi kýsaltabilirsiniz

Bilmem buna ne dersiniz.

Saygýlar.
    Altýn tahvili güzel düþünülmüþ bir enstrüman..iyi niyetli, ama sistem dýþýnda kalmak isteyenler daha aðýrlýkla tercih ediyor...100 milyar dolar bir yastýk altý tahmini var...1 milyar dolar bile gelse fena sayýlmaz.

Benim altýným BES te...elimde ya da kasamda tutsaydým, bu tahvilden alabilirdim...sonuçta kýsa vade ihtiyaç duyulmayacak bir para olduðu için yýllýk %2,5 ilave nema, uzun vadede çok güzel bir getiri demek..altýnýn deðerini koruduðu ya da portföyü sigorta ettiði düþünülürse, %2,5 reel kazanç olarak düþünülebilir.

%2,5 reel kazanç uzun vadede büyük bir getiri demek....yatýk altý, kasa vs baþ ucunda tutulan altýnlar için tavsiye ederim bu yatýrýmý...ha ülke batar, kaos olur, bankalar bu parayý ödeyemez diyen olursa, %0,1 de olsa böyle bir ihtimal var, bir kýsmý yastýk altýnda tutulmaya devam edilebilir....Kazancýnýzda kaçak, uzulsüzlük vs yoksa altýnlarý sitem içine sokmanýn fazla bir riski yok bence.

2.  Alýntý Originally Posted by oralet Yazýyý Oku

Pazar fiyatlarý çok pahalý 1 yýllýk getirilerine bakýnca BABA hisselerde Aylýk alým yapmaya elimiz varmýyor , Sezon Sonu indirimi falan bekliyoruz Hisselerde AL-SAT Deðilde AZALT-ÇOGALT Mantýgýný benimsemiþimdir
    Ben de bu düþüncedeyim...0 dan baþlýyorsanýz ve her ay 300-500 alýyorsanýz, hiç satmadan sürekli alma yoluna gidebilirsiniz...ama portföyünüz önemli bir büyüklüðe eriþmiþse ekstrem noktalarda portföy küçültme ya da büyütme yapabilir bence de.

3. Tüpraþý incelerken anlayamadýðým Stok karý/zararý kýsmýnda kendimi yýllara göre benzin pompa fiyatý ve /dolar brent fiyatý tablosu yaparken buldum.

Opette 2005'e kadar tarihi veriler vardý 2005 kasýmdan her yýlýn kasým ayýna göre aþaðýdaki tabloyu çýkardým. Anlayamadýðým nokta 2005 de 75 liraya brent varili alýrken benzin litresi 2.59TL . Þimdi varili 243TL iken benzine 5.63 TL ödüyoruz.

Yani Varil fiyatý 12 yýlda 3.2 Kat artarken. Pompa fiyatý sadece 2.17 Kat artmýþ Aradaki delta(1.02)

Hedge sistemi vardýr muhakkakta. Böyle bir farký devlet .nasýl tolere edebiliyor ?

2015 yýlýnda petrolun 40 dolarlarý görmesiyle aradaki farký 0.14e kadar düþmüþ. Burada herkesin petrol ucuzlarken neden indirim yapmýyor yea dedikleri dönem. Meðer anca baþabaþ noktasýna getirmeye çalýþýyorlarmýþ

Bu tabloya göre petrol ve dolarýn önümüzdeki 2yýl hiç artmadýðýný varsayalým Brent varil fiyatý ve pompa fiyatý arasýndaki delta 0.3'lara kadar düþsün: Pompa fiyatý 2019 Kasýmda 8 TL demek =Yüksek Enflasyon = Portföyün deðerini korumak için daha çok çalýþmak demek.

4. Ayný hesabý dizel için de yaparsan, fark bu kadar çýkmayacaktýr bence...son yýllarda benzinin ötv si azaldý bir miktar, dizelde ise pek azalma olmadý...vergi fiyatlamadaki en önemli unsur.

Bir de Tüpraþ özellþemeden önce devlet belirliyordu fiyatlarý...özelleþme sonrasý otomatik bir mekanizma belirlendi..bu nedenle fiyat analizini Tüpraþ özelleþtirme tarihinden 1 yýl sonrasýnda baþlatmak daha doðru olur.

5.  Alýntý Originally Posted by wukian Yazýyý Oku
    Herkese iyi forumlar
    Kendimi tanýtarak baþlayayým 21 yaþýndayým, üniversite 3. sýnýf öðrencisiyim. Hisse.net i 4 yýlý aþkýn bir süredir takip ediyorum. Geçimimi aldýðým burslarla ve özel ders vererek kazandýðým parayla saðlýyorum. Arttýrabildiðim kýsmýyla da karýnca kararýnca yatýrým yapmaya çalýþýyorum. Hisse.net teki ilk gönderimde sizlere teþekkür etmek istedim. Gerek eski forumda gerek yeni forumda ufkumu açan sayýsýz gönderi okudum. Hatta üyelik açmamdaki amaç da sayýn Dudu'nun geçmiþteki mesajlarýný daha rahat görebilmekti ne yalan söyleyeyim :D Bir nevi stalkerdým yani.

Konuyu okuyan yaþýtlarým vardýr belki diyerek naçizane borsa serüvenimi paylaþmak istiyorum.

Baþlarda çoðu insan gibi ben de borsayý kýsa yoldan zengin olma aracý olarak hayal ediyordum. Bu piyasalarý araþtýrma sebebim de kolay yoldan para kazanmaktý. Akla mantýða önem veren biriydim ancak kendime de güveniyordum. Hangimiz wolf of wall street olmak istemeyiz ki öyle deðil mi. Ancak okuyup araþtýrdýkça daha da rasyonel düþünmeye baþladým. Düzenli olarak yýllýk yüzde 10 reel getirinin ne kadar büyük bir baþarý olduðunu gördüm. Þimdi geriye dönüp bakýnca ne kadar toymuþum diyorum. Neyse ki o zamanlar da binbir emekle arttýrdýðým üç beþ kuruþumu böyle hayallere kaptýrma lüksümün olmadýðýný erkenden fark ettim.

Bu noktada bir eleþtiri yapmam gerekirse þunu söyleyebilirim bence zengin olma hayali hepimizin ortak noktasý. forexte ya da spekülatif hisselerde varlýklarýný hiç eden insanlarýn yaptýklarý hata ise kendilerine fazlaca güvenmeleri ve yanýlabileceklerine ihtimal vermemeleri. Baþarýlý olacaðýmýza kör bir biçimde inanýyoruz. Bunu yapmamalýyýz.

Aldýðým ilk ders, egomu yenmek oldu. Kumarbaz deðil yatýrýmcý olacaktým.

Sonra eski forumda uzun vadeli hisse senedi yatýrýmcýlýðýný keþfettim. Bu konudaki neredeyse bütün arþivleri okudum diyebilirim. Nihayet aklýma mantýðýma uyan bir yatýrým stratejisi bulmuþtum. Yatýrým demiþken al satý bir yatýrým olarak görmediðimi belirtmek isterim. Hele fx firmalarýnýn üyelerine sürekli yatýrýmcý demesine uyuz oluyorum  Yatýrýmcý aþaðý yatýrýmcý yukarý 3 ayda hesaplarýn %80 i sýfýrlanýyor. Borsada al sat bir zero-sum game yani sizin kazandýðýnýz kadar birileri kaybediyor. Komisyona giden parayý hesaba katmýyorum üstelik. Ben böylesi bir rulete 1 milyon dolarýmý yatýramayacaðýmý düþündüm. öyleyse 1 kuruþumu bile yatýrmam dedim.

Uzun vadeli temettü yatýrýmcýlýðý böyle deðildi kimseye kaybettirmeden istikrarlý bir þekilde para kazanmak mümkündü.

Hemen burada bir parantez açýp þunu söylemek istiyorum. Uzun vade yatýrýmcýlýðý kavramýnýn da zaman zaman içinin boþaltýldýðýný düþünüyorum. Sözümona teknik analizle 3 aylýk vadeli 25 hisse seçen uvy ustalar, hangi hisse olursa olsun al unutçular... Hele uzun vade yatýrýmcýlýðýný pazarlarken 20 sene önce aselsan alsan uçardýn 30 sene evvel isctr alsan kaçardýn diyenler. Hiçbir zaman madalyonun öteki yüzünü göstermiyorlar. 20 sene önce alýp unutsaydýnýz bugün tl bazýnda bile eriyen bir dünya hisse var. Üstelik devrinin parlak gelecek vaadeden þirketleri. borsadan çýkarýlanlarý saymýyorum bile.

Aldýðým ikinci ders, benim kazancýmýn birilerinin kaybý olmamasý gerektiðiydi. Üçüncü olarak ise uzun vadeli yatýrýmýn dokunduðu her hisseyi uçuran sihirli bir deðnek olmadýðýný öðrendim.

Bu konuda sn. wiseinvestor’un gönderilerinden çok þey kattým kendime. Kritik yapan bir yaklaþýma sahip ve hiç acýmadan doðru bildiklerini söylemekten çekinmiyor  Kendisine de bu vesileyle teþekkür ediyorum.

Aldýðým dördüncü dersi de bir olay üzerinden anlatmak istiyorum. Bugünün en beðenilen hissesi olan Tüpraþ çok deðil bir buçuk sene önce yerden yere vuruluyordu. Böyle bilanço olmaz olsun. Elektrikli arabalar gelecek tüpraþ bitecek. Fosil yakýtlar uzatmalarý oynuyor vesaire vesaire. Tüpraþ teker teker bütün model portföylerden kapý dýþarý ediliyor. 85 te zirve yapan hisse 15 temmuzun da etkisiyle 50 liraya doðru emin adýmlarla ilerliyordu. Bendenizin de portföyünde ciddi bir aðýrlýða sahipti tahmin edeceðiniz üzere  Yaptýðým über analizler sonucu tüpraþý kestirmiþtim gözüme  Tüpraþ topiði de çoktan kaynamaya baþlamýþtý. Sn. wiseinvestor ilk kötü bilançoda n satmak lazýmdý treni kaçýrdýk deyip üzülüyor sn dudu ise envai çeþit peynire cevap yetiþtirirken bir yandan temettüsünü bekliyordu  Ben yerimde duramýyordum. Hisseyi satmalý mýydým yoksa maliyet mi düþürmeliydim ne yapmalýydým= Ýtiraf edeyim çok da bilinçli olmadan bir tercih yaptým ve þansým yaver gitti. Tüpraþ düþtükçe ben alýyordum. Maliyetim hatrý sayýlýr ölçüde düþmüþtü ama yine de bir ara bilançonun düzelmesi ve dolayýsýyla temettünün yükselmesi gerekiyordu. Bu hamleyi yaparken iki þeyi göz önüne aldým, tüpraþýn piyasadaki neredeyse tekel konumu, ve bir koç holding iþtiraki olmasý. 2 kötü çeyreðin ardýndan iþler yoluna nihayet girdi. Kocaoðlan bu þekilde giderse 3 4 temettüye kalmaz maliyetimi sýfýrlayacaðým  Bugünlerde pektim topiðinde sn wiseinvestoru tüpraþ ile petkimi karþýlaþtýrýrken görünce hep o tatlý telaþýný hatýrlýyorum. Umarým tüpraþýn bu rallisinden o da para kazanmýþtýr alacaðý temettüden memnun olur.

Ve gelelim aldýðým dördüncü derse: Daha önce okuduðum ancak bizzat tecrübe etmeden anlamadýðým, omahalý yaþlý bir adamýn öðüdüne ‘Baþkalarý açgözlü olduðunda kork, baþkalarý korktuðunda açgözlü ol’

Yahu zaten öðrenci adamsýn üç beþ liran ne kadar da deðerliymiþ bu kadar uðraþtýðýna deðmez gidip iddaa oynasana diye düþünenleriniz olabilir. Belki haklýlardýr da ancak benim asýl niyetim belli bir plan oturtup ileride iþ hayatýna atýlýnca yani baþlýkta da belirttiðiniz gibi ‘Beyaz Yakalý’ olunca birikimlerimi doðru bir þekilde deðerlendirebilmek. Bugünki çabamý bir nevi staj olarak görüyorum.

Bu yolculuðumda sizlerin katkýsý tahmin edebileceðinizden çok daha fazla. Hiçbiriniz zorunda olmamanýza raðmen insanlara yardýmcý olmak adýna bilgi birikimlerinizi paylaþýyorsunuz. Ýçtenlikle teþekkür ederim. Benim küçük tecrübelerimin de birilerine yardýmcý olacaðýný umuyorum. Ýnþallah her þey gönlünüzce olur boþ konuþtuysam affýnýza sýðýnýyorum

Düzenli alým yaptýðým hisseleri de hukuken bir sakýnca yaratmayacaksa paylaþmak ve eleþtirilerinize açmak istiyorum: Froto Toaso Tuprs Petkm Thyao Tskb Soda Hekts Arclk Asels

Saygýlarýmla

Koca forumda arayýpda bulamadýðým ama þimdi bulduðum gönderi

6.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    Ayný hesabý dizel için de yaparsan, fark bu kadar çýkmayacaktýr bence...son yýllarda benzinin ötv si azaldý bir miktar, dizelde ise pek azalma olmadý...vergi fiyatlamadaki en önemli unsur.

Bir de Tüpraþ özellþemeden önce devlet belirliyordu fiyatlarý...özelleþme sonrasý otomatik bir mekanizma belirlendi..bu nedenle fiyat analizini Tüpraþ özelleþtirme tarihinden 1 yýl sonrasýnda baþlatmak daha doðru olur.
    Hiç fark yok denilebilir
    2005 kasýmda de motorin de 2,21 tl þuanda 5,05
    2.29 kat artmýþ.
    Benzin ayný sürede 2.17 kat.

12yýl içide paralel gitmiþ

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app

7.  Alýntý Originally Posted by oguzvortex19 Yazýyý Oku
    Hiç fark yok denilebilir
    2005 kasýmda de motorin de 2,21 tl þuanda 5,05
    2.29 kat artmýþ.
    Benzin ayný sürede 2.17 kat.

12yýl içide paralel gitmiþ

O zaman Tüpraþ özelleþtirme sonrasý referans alýnacak,,,

8.  Alýntý Originally Posted by Cautionary Yazýyý Oku
    O zaman Tüpraþ özelleþtirme sonrasý referans alýnacak,,,
    Aþaðý yukarý özelleþtirme tarihi benim tarhlerle ayný

EPDK aþaðýda soruma cevap vermiþ
    der ki;

Ürün Fiyatlarý Platts European Market Scan da CIF MED (Genova/Lavera)
    $/TON olarak yayýmlanmaktadýr.
    Platts European Market Scan da CIF MED (Genova/Lavera) başlýğý altýnda K. Benzin 95 Oktan ve motorin için yayýmlanan günlük fiyatlarýn ortalamasýnýn, TCMB tarafýndan belirlenen gösterge niteliğindeki ABD dolarý döviz satýş kuru ve ürünün yoğunluğu ile çarpýlmasý ile bulunan fiyattýr. Uluslararasý piyasalarda ürün fiyatlarý ham petrol fiyatlarýndan farklý yönde hareket edebildiği için (örneğin ham petrol fiyatlarý azalýrken benzin fiyatlarýnýn artmasý vb.) ürün fiyatlarýnýn direk olarak ham petrol fiyatlarýyla ilişkilendirilmesi yanýltýcý olabilmektedir.

http://www.epdk.org.tr/TR/Dokuman/8539

Sayfa 161/637 ÝlkÝlk ... 61111151159160161162163171211261 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz
  • Yazýlarýnýzý deðiþtiremezsiniz
  •