Forumdan başka arkadaşlar da sormuştu,sabah ben de yazmıştım,orada yazdıklarımı aktarmak istiyorum.:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
''-Dün Fed beklendiği gibi politika faizini 0.25 puan arttırarak %1.75'e çıkardı.Ama Fed üyelerinin gelecek yıllar için yaptığı projeksiyonlar 'güvercin'olarak değerlendirildi.
Dün:
------------------------------------------------------------------------------------------
''Fed'in ne yapacağını akşam göreceğiz ama altı çizilmesi gereken önemli bir husus var,Fed projeksiyonlarına komitede bu yıl oy hakkı olmayan bütün bölgesel Fed başkanları da katılıyorlar.Halbuki bu yıl komite'de faiz kararları için oy verecek bölgesel Fed başkanları oy hakkı olmayanlara göre ortalama' da daha 'şahin',üstelik komiteye Trump tarafından atama yapılması beklenen 4 boş koltuk var,bunlar hangi tarafta olur bilmiyoruz.Dolayısıyla,evet bu projeksiyonlar -yerine başka bir şey konulma imkanı olmadığı için- çok önemli ama Fed'in FOMC komitesi yıl boyunca-Bu projeksiyonlar için oy verenlerden farklı bir yapıda olacağı için- bu projeksiyonların çok dışına çıkabilir,bu da unutulmamalı.''
-------------------------------------------------------------------------------------------
yazmıştım.
Bu yüzden Fed'in FOMC komitesinin yayınladığı karar metni öncekilere göre daha 'şahin' olmasına rağmen 'güvercin'kalan-oy hakkı olmayanlar dahil- bütün Fed üyelerinin katılımıyla yapılan projeksiyonlarıyla örtüşmedi.Ama kararları oy kullanma hakkı olan FOMC komitesi üyeleri vereceği için ona bakmak lazım.Dikkatinizi çekmek isterim ki Aralık toplantısında 2 üye 0.25 puan faiz arttırımına muhalefet ederken( Charles L. Evans ve Neel Kashkari) dün yeni komite üyeleriyle yapılan toplantıda faiz arttırımı kararı oy birliğiyle alındı.Mevcut FOMC komitesinde 8 üyeden 4 üye şahin,başkan dahil 3 üye ortada,1 üye(Bostic) ise güvercine yakın tanımlanıyor,atanma süreci Senatoda olan Marvin Goodfriend ile şahin üye sayısı komitede 5'e çıkacak.Bu yüzden oy hakkı olmayan Fed üyelerinin de katılımıyla yapılan projeksiyonları-Bundan önceki projeksiyonlarda isabet oranının da düşük olması nedeniyle- fazla önemsemiyorum.Esas olan, FOMC bu sene ne yapar ona odaklanmak gerekir.Bu sene yılbaşında yaptığım Fed'in en az 4 faiz arttırımı öngörümü,ABD ekonomisinin gerek tüketim,gerek yatırım ayağında çok canlı olması,sanayi üretiminin son 10 yılın zirvesinde,işsizlik seviyesinin ve tüketici güveninin son 40 yılın en iyi seviyelerinde olması nedeniyle korumaya devam ediyorum.Enflasyonun da gelmek üzere olduğunu düşünüyorum.Geçen yılın Mart ayında enflasyon(CPI) negatif ,%-0.2 gelmişti,gelecek ay gelecek veriyle enflasyonun yıllık bazda %2.2'den %2.6-%2.7'ye sıçrayacak olması piyasalarda bütün havayı değiştirecek,Fed'in de söylemlerini değiştirecektir.''
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu kısım da başka bir yazımdan:
Bu toplantıyı önemli kılan geçen yılın kurulundan farklı bir kurul yapısı olması,bu toplantıda geçen yıl oy kullanan sadece 3 kişi olacak,diğer oy kullanan üyeler farklı olacak.Fed'in yapısına bakarsak:[/B]
Structure of the FOMC
The Federal Open Market Committee (FOMC) consists of twelve members--the seven members of the Board of Governors of the Federal Reserve System; the president of the Federal Reserve Bank of New York; and four of the remaining eleven Reserve Bank presidents, who serve one-year terms on a rotating basis. The rotating seats are filled from the following four groups of Banks, one Bank president from each group: Boston, Philadelphia, and Richmond; Cleveland and Chicago; Atlanta, St. Louis, and Dallas; and Minneapolis, Kansas City, and San Francisco. Nonvoting Reserve Bank presidents attend the meetings of the Committee, participate in the discussions, and contribute to the Committee's assessment of the economy and policy options.
Fed 12 üyeden oluşuyor,7 üyesi ABD başkanı tarafından atanan yönetim kurulu üyeleri(Fed başkanı dahil),diğer 5 üyesi ise bölgesel fed başkanlarından oluşuyor,bölgesel Fed başkanları her yıl rotasyonla değişiyor ama New York Fed başkanı daimi üye olarak kurulda kaldığı için rotasyonla değişen bölgesel Fed başkanı 4 kişi oluyor.
2018 Committee Members
Jerome H. Powell, Board of Governors, Chairman*
William C. Dudley, New York, Vice Chairman*
Thomas I. Barkin, Richmond**
Raphael W. Bostic, Atlanta
Lael Brainard, Board of Governors*
Loretta J. Mester, Cleveland**
Randal K. Quarles, Board of Governors**
John C. Williams, San Francisco**
Fed 12 üyeden oluşmasına rağmen başkan Trump tarafından henüz atanmayan boş yönetim kurulu üyelikleri nedeniyle önümüzdeki toplantı 8 kişi ile yapılacak.Bu 8 kişiden Powell,Dudley ve Brainard eski oy kullanan üyeler,Quarles Trump tarafından geçen yıl sonlarında atandı,diğerleri geçen yıl oy hakkı olmayan ,bu yıl rotasyonla gelen yeni bölgesel Fed başkanları olacak.Bu kurul yapısı geçen yıla göre daha ''şahin'' olarak değerlendiriliyor,Bostic güvercin,diğerleri ise ya ''şahin''(**) ya da ''ortada'' (*)olan üyeler olarak değerlendiriliyor.
Ama Dudley'in emekli olacağı için yılın ikinci yarısında olmayacağı ve boş olan üyeliklerin Trump tarafından ataması yapılıp doldurulmasından sonra kurulun yapısı yılın ikinci yarısında çok farklı olabilir.
Yer İmleri