Öncelikle mukemmel piyasa hiçbiryerde yok dünya üzerinde mükemmel piyasa bir kavram örneklendirmek için öyle diyor yani bana bizim piyasa söyle sizinki böyle diyemeyesiniz diye başına mükmemel piyasa demiş. Yani o kavramı bilerek size anlatmak için koyuyor. yoksa mükemmel piyasa zaten yok.
Olayı daha iyi kavrayasınız diye veriyor onu.
senin hangini kastetiğini bilmiyorum. sermayeyi büyütmekten.
hesaplaman yine hatalı ben hesaplamadım senın hesabı ancak bu hesabı tonlarca farklı sekıllerde yaptıgım için temettü ile ortaklık yüzdesini arttıran bir yatırımcı hiç vergi bile ödemese temettü vermeyen kopya şirket ile aynı karı elde ediyor. yani sankı hiç vergi yok gibi hesaplarsan.
A şirketi 20,000 TL cıktı ise toplam portfoy değeri.
B şirketi 20,000 TL çıkacaktır. Toplam portfoy değeri.
A şirketinin atıyorum %1'i 20,000 TL eder.
B şirketinin %2'si 20,000 TL eder.
A şirketine sahip yatırımcının atıyorum 1000 lotu varsa.
B şirketine sahip yatırmcıda 2000 lotu vardır.
hiç vergi vesaire ödemeseler bile.
Dolayısıyla pastanın büyüklüğü değiştimi değişmedi pastadan iki tarafta aynı dilimi alıyor.
haa vergileri düşsen ne olur biri 20,000 biri 19,000 cıkar belki. yani aşırı derecede afakı ucuk farklılıklar cıkmayacaktır. tabi para büyük olursa bu fark baya hissedilebilir o ayrı.
zaten meselemizde bu değil meselemiz TEMETTÜNÜN ETKİSİZLİĞİ şimdi kendine şu soruyu sormuyormusun hocam.
Evet yatırımcıya kattıgı extra bir getiri kar vesaire olmadığını matematikle gördük.
Peki bu yatırımcılar temettü alacağına niçin sevinir ?
Niçin ohh ne güzel kira getirisi elde edeceğim emeklılık planı kuracağım diye hayal alemine girer zaten aynı şeyi temettü vermeyen hissedede yapıyor olmalarına rağmen emeklılık planı için illa temettü vermesi şartmı hissenin. ?
Temettü hisseleri rağbet görürmüş öyle diyenler varya onlara şu soruyu sormak istemezmisin ? Hangi gerekçe bak ben burada hesapladım temettü verende vermeyende vergi ödemese bile aynı getiriyi kazanırken temettü hissesi nasıl daha fazla rağbet görebilir ki anlamsız değil mi ?
temettü bedelsizin yandan çarklısı lota cevireleceğine paraya dönüşüyor tek farkı bu halbukı sizler demiyormusunuz bedelsiz bomboş birşeydir diye. ne farkı var ?
ortaklık yüzdesinin artıp değerinin düşmesinin ne anlamı kaldı demiyormusunuz ?
bir zmanlar benle cok dalga geçilmişti :D bir örnek vermiştim. küçükken kardeşimin bayram parası 10 TL si vardı.
benimde 3 adet 1 tl kağıt param vardı.
kardeşime bak benim param seninkinden daha çok bende tam 3 tane para var sende ise 1 tane var derdim.
Ben sana 3 tane vereyim sen bana bir tane ver derdim. Oda sevinir ve paraları bu şekilde değişirdik.
Halbukı para sayısı 3 tane olmasına rağmen değeri 3 lira ederken bende 1 tane para ama değeri 10 tl idi.
Temettü de yapılan şey aynı mantıktadır. önemli olan ne kadar para (lot) ya sahip oldugunuz değil değerinin kaç lıra oldugudur. bedelsizdede muhabbet aynıdır. tek yaptıkları şey paranızı bozdurmaktan ibarettir.
Yer İmleri